CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 8790|Reply: 43

Macam Ni Ke Standard Menteri Nak Jumpa Mahasiswa, Hantar Jemputan Kat Whatsapp J

[Copy link]
Post time 12-9-2018 11:17 AM | Show all posts |Read mode



Kredit foto: Google



Ramai yang bercita-cita untuk melanjutkan pelajaran di peringkat institusi pengajian tinggi sebaik sahaja tamat persekolahan. Gelaran mahasiswa universiti dipandang hebat dan menjadi kebanggaan lebih-lebih lagi ia dilihat dapat menjamin masa depan yang lebih cerah.


Bergelar seorang mahasiswa bukan sahaja wajib mempelajari ilmu dalam bidang pengajian sahaja tetapi mahasiswa juga perlu memantapkan kemahiran dan nilai tambah dalam diri seperti sifat kepimpinan serta cakna tentang isu-isu semasa dan politik negara. Sebab itulah mahasiswa digalakkan untuk melibatkan diri dalam aktiviti kelab dan persatuan agar dapat melahirkan mahasiswa yang bijak dan berfikiran matang.


Seorang mahasiswa universiti telah memuat naik status mengkritik satu mesej yang diterima melalui aplikasi whatsapp daripada seseorang yang tidak dikenalinya. Dia yang merupakan Pengerusi Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) di sebuah universiti merasakan jemputan sedemikian sangat tidak formal dan tidak berprotokol serta menjatuhkan imej kerajaan pemerintah.




Mesej jemputan yang diterima



Jemputan yang kurang ajar dan tiada adab!


Ramai juga netizen yang bersetuju dengan status dan pendapat lelaki ini. Sepatutnya jemputan yang dihantar perlu lebih formal sama ada dalam bentuk surat atau e-mel. Jemputan melalui whatsapp dilihat seperti tidak serius lebih-lebih lagi apabila penghantar mesej tersebut tidak memperkenalkan diri terlebih dahulu.










Berlagak, kau ingat kau raja!





Bagaimanapun, ada netizen yang mengecam lelaki ini kerana dilihat begitu sombong dan berlagak kerana memuat naik status sedemikian. Sikap seorang mahasiswa sebegini dianggap tidak professional dan matang kerana seakan menolak jemputan daripada wakil Menteri Pendidikan untuk berjumpa menteri itu sendiri dan berbincang tentang isu yang berbangkit di sebuah restoran mamak. Sepatutnya lelaki itu mengambil peluang yang ada kerana bukan mudah untuk bersua muka dengan golongan menteri yang sentiasa padat dengan jadual kerja mereka.  







Salah ke jemput melalui whatsapp?





Tetapi ada netizen yang lebih matang dan berfikiran terbuka. Perkara sebegini tidak sepatutnya dijadikan isu yang perlu diperbesarkan. Lelaki ini boleh sahaja berhubung dengan lebih lanjut dengan penghantar mesej tersebut agar ia lebih jelas tentang jemputan tersebut. Netizen juga merasakan jemputan sebegitu akan membuatkan lelaki itu berasa tidak kekok dan lebih mesra lebih-lebih lagi dengan karenah birokrasi negara yang kadang-kala menyukarkan dirinya untuk bertemu dengan Menteri Pendidikan bagi membincang permasalahan berkaitan isu pendidikan dan gerakan mahasiswa.  









Apa pendapat kalian? - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-9-2018 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman da berubah, kot dia nk tanya dulu boleh hadir ke x before dia hantar email rasmi.  Tupun nk menggelupur ke.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 11:30 AM | Show all posts
proper sikit boleh tak since ini jemputan dari YBM kot.. tak boleh ke sender tu mintak alamat emel ke, then hantar emel properly.. imej YBM kena jaga jugakk dekkk, walaupun teruk dihentam netizen..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Naper recipient tu sentap cam xdpt gula2? Memula iols baca tu rasa sender berniat nak invite guna cara approach young people. Hence iols stujuk ngan reason yg dberi oleh tukang komen yg last. Try to think natural. Malu iols baca rentanan, tak profesional, tak melambangkan budak bljr di uni.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 11:44 AM | Show all posts
mahasiswa kan. so 12 sept hari rabu . adakelas or tutorial kot. so maybe nak rasmi sebab nak ponteng kelas senang?
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 11:45 AM | Show all posts
restoran amjal? restoran tu juga yang dipilih diantara banyak banyak restoran...padaiyapaaa... mohon laa paling cikai pon di podium ker...baru laa boleh discuss.. artisan coffee ker. baru la mereka tu nak jumpa.... x hipstur sungguh
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 11:48 AM | Show all posts
Kalau aku, sudah tentu aku rasa tak senang sebab penghantar mesej tidak memperkenalkan diri.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts
nasib baik penghantar mesej tak tersalah antar gambar spender amoi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-9-2018 12:21 PM | Show all posts
hantu yg hantar wasap tu eh..

kenalkanlah diri tu..explen betul2..kalau kate nak anta emel ke,panjangkanlah sikit ayat tu...x kol ke cakap nak anta jemputan melalui emel ke wasap ke..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 01:01 PM | Show all posts
kalo mesej tu sampai apa salahnya...
buat surat rasmi bagai tapi tak baca..tarak guna juga
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 01:31 PM | Show all posts
sensitif sangat. Ni pun nak viral. Reply la balik suruh hantar invitation rasmi melalui surat atau email
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
What's wrong with that?

Nanti follow by formal letter la.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
hello ko siapa beb nk suh menteri sembah ratu kt ko... org skrg guna whatapp je... tu pun bgs die nk send ke ko... patut ko yg pg ke die..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaman skrg ni ultra fast. Nak berantar2 surat hatta email pun dia tak tau ke gomen kalau anta surat/email sok acara dah settle baru surat sampai bodoh. Lgpun sng kalau jawab terus boleh dia tick nama. Kalau taknak berlambak lg org nak join yg blh bg immediate confirmation. Puihh
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 03:20 PM | Show all posts
dah ada cara lagi senang nak jugak guna cara lambat

lepastu kalau lambat dapat reply meroyan balik

siap buat karangan lagi

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 03:37 PM | Show all posts
mesra rakyat , tanpa protokol and tanpa kerenah birokrasi..

nak apa lagi? nak sembah ratu ke pegi jemput?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-9-2018 03:55 PM | Show all posts
Sikit2 nak viral. zaman skg ni, invitation mmg nak laju je. pakai whatsapp or email je. informal pun takde masalah, jgn buang masa sgt lah. byk lagi benda nak buat. u take it or leave it
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 03:58 PM | Show all posts
hantaq watsapp camtu je macam nak ajak lepak isap rokok minum kopi dgn member..boleh je guna whatsapp tapi macam takdak mukadimah yg proper..bukan salah menteri tu..salah assistant menteri la yg dok hantaq..tapi menteri pun kena pantau la kerja2 staff dia
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
EncikRhoma: sensitif sangat. Ni pun nak viral. Reply la balik suruh hantar invitation rasmi melalui surat atau email

True.. reply by WA juga that u required the formal invitation. So many things nowadays..please make it simpler
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 04:58 PM | Show all posts
Hannan tu ...
Begitulah standard lantikan politik ya tuan2 dan puan2
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-8-2022 01:31 PM GMT+8 , Processed in 1.132839 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list