Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10758
View
145
Reply

Update as at 12/10/18: SETTLED: Besar ke masalah aku ni untuk berpisah.

[Copy link]

Author: selalulapar       Show all posts   Read mode

Post time 19-9-2018 04:56 PM | Show all posts
MeeSai replied at 19-9-2018 09:54 AM
kalau minta pendapat di fb ni..
memeng bercerai la korang..

hahahaha...kan....


Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2018 08:38 AM | Show all posts
seri_mawr replied at 19-9-2018 04:54 PM
kalau still sayang...apa kata ko buat perjanjian suh dia jadi mcm suri rumah...semua kerja rumah..ha ...

Hang sendiri sara biawak hidup dirumah hang dah berapa lama mawarberduri???


Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2018 08:41 AM | Show all posts
sarahmirza replied at 13-9-2018 08:24 PM
Manak sentap pasal sudah kantoi..
Terlajak post apapun dah tak boleh cover.
Apalagi... buat la f ...

Feel good...feel good posting

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2018 08:44 AM | Show all posts
adila39 replied at 19-9-2018 09:29 AM
leave him before anak bertambah hutang bertambah..anak hantar kampung make sure sekolah in order. u  ...

dan jgn lupa buat diary baru dan update  daily.....supaya dapat jerat  mangsa baru....







Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2018 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
selalulapar replied at 13-9-2018 09:41 AM
thank you semua.  aku jawab kat sini je lah eh point2 yang korang utarakan.

aku tengah cuba mengu ...

Cuba bila dalam keadaan tenang. Listkan apa yg dia bantu u selama ini kecuali duit. Lepas tuh listkan apa yg u kena cover bila dia xde. Lepas tuh cek bole tak u buat semua tuh sorang2 ie Rutin & income.Baru u bole decide patut ke tak patut u bercerai.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2018 02:54 PM | Show all posts
mannnakautahu replied at 24-9-2018 08:38 AM
Hang sendiri sara biawak hidup dirumah hang dah berapa lama mawarberduri???

engkau ni kan....

hidup suka nak cari pasal dgn org....
ko mmg kesunyian yek..? hidup xde tujuan..tu sbb reply yg ko tulis semua nakkan perhatian...

kesian hidup macam ko ni....



Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2018 04:18 PM | Show all posts
seri_mawr replied at 24-9-2018 02:54 PM
engkau ni kan....

hidup suka nak cari pasal dgn org....

Cari pasal dgn org???

On the contrary, kerana manak bersangka baik pada hang yg telah melalui pengalaman hidup dgn biawak hidup itulah yg buat hang dapat beri saranan seperti yg hang kongsikan....ye Kan???

So Salah jugak Kah kalau manak tanya hang dah berapa lama hang sara biawak hidup???

So did your  suggestions work with your soulmate ??


Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2018 04:22 PM | Show all posts
Sasha replied at 24-9-2018 11:27 AM
Cuba bila dalam keadaan tenang. Listkan apa yg dia bantu u selama ini kecuali duit. Lepas tuh list ...

Tak semua org ada motto hidup macam hang cacha.....samakan hidup berkelamin nee ibarat you treat a business entity...always have an exit plan ready..

Kan???


Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2018 07:52 AM | Show all posts
kes ko ni sebijik mcm kes adik aku...

anyway adik aku bercerai dan sekarang dia happy sehappy happynyer... laki dia mmg malas nak bayar nafkah. almaklmla keje pon nan hado... tp kl ade.. dia  hulur gak laaa

adik aku malas nak pikir dah.... bab2 nafkah i.. dr mula kawen mcm tuh.. udah cerai pon mcm tuh laa..

lepas cerai adik aku bertabah happy.. kerje pon bertambah mutu... gaji pon naik... tapi cabaran as ibu tunggal tuh tetap adelah.... dah la sorang2 besarkan anak 3 org kan... sbb aku as kakak, aku selau bg support moral . aku hulur duit sikit2 time dia memula cerai dulu. org bercerai ni perlukan sokongan  keluarga dan kawan2 nak survive esp time memula bercerai..

but of kos.. tiap org lain laaa result dia kan... just nak share what happe to my sister... tuh je..
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2018 09:05 AM | Show all posts
Edited by seri_mawr at 25-9-2018 09:07 AM
mannnakautahu replied at 24-9-2018 04:18 PM
Cari pasal dgn org???

On the contrary, kerana manak bersangka baik pada hang yg telah melalui p ...

not necessary kita pernah megalaminya kita baru bolehbagi idea....

kita baca...kita tgk...semua pun boleh jadi pandangan...

tapi org yg suka pikir bukan2 mcm ko ni....selayaknya la pemikiran hnaya melalui pengalaman sendiri je...

mesti jenis keturunan ko semua mcm gini kan..sbb tu ko pun pikir bila org bg idea pengalaman dia sama mcm gitu...

tapi ye la..keturuan manak mcm ko ni mmg jenis gitu...bukan reti nak bagi idea klu tak kena diri sendiri...sbb mata hati semua x leh nampk n pikir..dah rasa baru otak ko berfungsi...

ehh..ni aku ckp bnyk2 ni ko bukan reti bahasa n faham pun...balik2 mesti ko kata aku tanggung biawak hidup....

agak2 klu aku stress menanggung laki rupe biawak hidup n ruper mcm perangai ko...ada hati ke aku nak bertaman kat forum ni...

tpi org mcm ko mmg suka bertaman kan forum ni..sebab hidup kebosanan...lonely org kata...dapat family n ketrurun pun semua jenis ko...

asyik la mengesak wasangka kat org...

jap gi mesti ko tnya balik soalan yg sama...aku tka leh jawab..sbb aku tak de biawak yg nak di tanggung...

manusia ni kadang2...mcm2 fikiran dia...x semestinya dlm kepala hotak fikir cerai jek jlnnya....
tapi otak mcm ko mmg satu apa pun tak leh pikir...sbb otak beku kan.. yg ko tahu kondem idea org....
aku mohon ko pi cairkan otak yg ada lm kepala ko tu...ehhh..otak ko kat kepala ke...kat kepala jugak tapi kepala lutut kan..??

sorry tuan tanah....aku mmg tk berkenan dgn dia ni reply...tahu dah otak dia senget...selalu aku ignore je keturunan manak ni kat forum...sbb buat semak je kewujudan dia...tp sbb aku free sikit 2,3 hari ni...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2018 01:04 PM | Show all posts
Ya ALLAH.... masalah TT ni sama sgt2 la dgn masalah silky dulu.
Sikit nasihat nak bagi.... jgn sbb kesian anak2 x mintak cerai.. tu kesilapan silky dulu. Kire2 kami kawin dekat 17 tahun baru cerai. Sbb kesian kat anak kecik la konon. Ex- keje on off... tp memanjang off la dari anak kedua baby lg. Tp hampeh... rugi saja2 masa kat 10 tahun... sbbnye x berubah pun. Laki klau dah syok jd biawak payah nak jd org balik.
Ni dah lebih 8 tahun kami cerai dia masih macam tu.
TT x payah la nak tggu laki cenggitu
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2018 01:22 PM | Show all posts
memang kalau broken family, posibility anak bermasalah tu ada, tapi kalau x broken family pun,. kalau parents amek peduli, still anak2 boleh jd bermasalah. jd xde beza kot... as long as u selesa n boleh bawak diiri.. hope u akan selesaikan sebaik2nya. kalau x tahan dgn husb sbb dia malas aje. mmg kena cari cara utk dia kembali ke jalan yg benar.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2018 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis..sabar ye sis dapat laki camtu.mesti sengsara dapat laki cam biawak camtu.tapi mengenangkan kita ni hidup sekali je sis,muda pon sekali..berbaloi ke habiskan masa kita dengan orang camtu.sudah la malas bekerja,menggatal lagi..binawe bergolok

I tahu sis,berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul..tapi kalau dah berhutang sana sini,sis pon nak menanggung dia lagi..better tinggalkan je kak.kita kawen bukan nak jadi hamba,kita nak bina keluarga..

Sis pon kata dah takde hati kat dia..so tunggu apa lagi sis..kita bukan lama makin muda.sis kena kesiankan diri sis tu dulu..sis rasa patut ke sis hidup menjeruk rasa camni..baik sis fikir besarkan anak2 dari nak menanggung lelaki biawak.saya doakan urusan sis dipermudahkan Allah dan semoga sis temu bahagia yg dicari.amin...
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
cuba TT jgn bg sket pun duit poket kt somi bewak TT... apa reaksi heols???

ni la pangai bewak.... duit rokok pun mintak kt bini.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2018 08:11 AM | Show all posts
ada org cakap kalau x lalui x boleh nak nasihat mcm mcm...

ada org cakap mentang mentang dah lalui ko boleh la cakap mcm mcm...

akak anggap awak ni adik adik ye...

sebelum anak jd makin bertambah...sebelum hutang makin bertambah... please make the move...

boleh pegi pej agama...rujuk dgan ustaz di sana apa perlu dibuat... tuntut cerai ni mmg semua org x suka... tpi percaya lah..anak anak kalau dididik dgan betul... lagi elok dri duduk ada bapak...

saya cerai masa saya anak 5.. ex bila ada kerja tetap lagi teruk jadinya...

masalah yg jadi since anak 2... ya.mmg membazir tenaga dan masa tunggu smpai anak 5...

ini cerita 7 tahun lepas..masa tu anak anak yg bgsu baru lahir.. 2013 baru dapat cerai ..masa tu happy sgat... alhamdulillah anak anak semua dh besar... yg sulung umo 15..sekolah agama...

jgn risau tentang anak anak... they will understand... u have to be strong...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-10-2018 11:52 AM | Show all posts
assalam semua and salam sejahtera.

lama tak sempat nak menjenguk dalam benang ni. dok stress2, so dok pulun buat keje je malas fikir banyak.

tapi dalam taknak2 fikir tu pun, berfikir jugak la ke mana hala tuju nya hidup and rumahtangga tu.

macam2 drama la dalam masa tu pun, so after much contemplating,  aku pergi terus court amik borang, settlekan borang the next few days, and pastu ajak laki ke court and terus cerai fast track.

alhamdulillah dipermudahkan, walaupun sebelum masuk dewan tu dia nak buat hal nak lari.. tapi last2 dapat bincang elok2 and dalam dewan, dia lafaz cerai elok2. syukur aku dipermudahkan semua.

sekarang ni dia masih nak sebut2 kalau kitorang ada jodoh lagi la apa la. tapi aku warning dah tolong jangan buat aku meluat etc etc. aku cuma nak bincang elok2 pasal anak2 aje. pasal kitorang berdua, aku harap and doa sudah cukup cukup sudah la.

so thank you semua, atas semua advice, baik menyokong or membangkang. semua aku baca and ambil kira.

aku pegang satu kata2 forumer (cmf_blingsblings) dalam ni.
"Buat betul-betl jgn jd kerak nasi, tuang kuah gulai panas terus lembik. Woman power!!"

it may sound biasa2 ke kot, maybe to org lain. tapi bila aku macam nak melewe2 je, aku pikir balik ayat ni. it somehow gave me the strength la to move forward. hahaha  tq cmf.

and also tq everyone.. i needed every single advice yang korang bagi. thank you.

so kiranya masalah aku bab berpisah ni dah settle la. sekarang nak pikir utk moving forward aje. so far ex aku tu dia janji nak lebih bertanggungjawab pada anak2 etc. so aku ckp tunggu dan lihat je lah. nak percaya 100% tu susah la, tapi kalau betul dia ada effort nak berubah, bagus lah utk diri dia sendiri and also anak2.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2018 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Tuntut fasakh jer tt. Suami jenis apa malas carik duit.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2018 04:08 PM | Show all posts
kes tt sama sebijik ngan kes saya. saya pulak berkira-kira nak berpisah tu sebab malu dengan jiran, dengan kawan ofis dan sebagainya. tapi satu hari saya fikir sampai bila saya nak malu. yang deritanya saya. kebetulan kawan ofis berpisah, saya tengok dia lebih happy dari sebelumnya.

so saya pun mengorak langkah. Alhamdulillah dipermudahkan. saya tuntut fasakh. ngam 3 kali naik mahkamah dah sah cerai. dia pulak tak tau la apa cerita.

dan memang ternyata saya lebih happy sekarang. syukur sangat. lapang jiwa raga. anak sulung dah ke mrsm ulul albab
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 11:21 AM | Show all posts
zulka replied at 6-9-2018 03:38 PM
wsalam..budak recep kat ofis aku ni masalah dia sama dgn ko, menanggung biawak hidup bertahun tahun, ...

mcm mana anak dah 5  tapi masih bagi peluang harapan besar suami akan berubah? yang menderita kaum wanita.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2018 11:33 AM | Show all posts
signout replied at 11-10-2018 04:08 PM
kes tt sama sebijik ngan kes saya. saya pulak berkira-kira nak berpisah tu sebab malu dengan jiran,  ...

alhamdulillah, selesai ye.

saya ni bernasib baik jugak lepas all those arguements tu dia setuju jugak nak ke court. and sekarang ada Cerai fast-track tu, asalkan suami setuju, boleh datang on the same day hantar borang and terus tunggu utk masuk dewan and bercerai. so saya memang guna option tu lah.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094605s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list