CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 8800|Reply: 55

Dilema anak perempuan dan penama KWSP

[Copy link]
Post time 15-8-2018 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Ini kisah kawan I.
Dia ada seorang anak perempuan usia 3-4 tahun.
Suami isteri kerja bagus, simpanan kwsp masing2 ratus ribu kot.
Suami yatim piatu dan ada 5 orang lagi adik beradik.
Selepas bapa suami dia meninggal, melihat betapa agresif salah seorang abang dia ambil tahu pasal harta pusaka si bapa, suami dia terfikir macam mana agaknya nanti andai kata dia mati dahulu sebelum anak & isterinya.
Kita maklum penama kwsp adalah pemegang amanah sahaja dan bertanggungjawab utk urusan faraid.
Buat masa ini, penama kwsp suami ialah kawan I aka isteri dia, 100%.

Isunya sebab mereka takde anak lelaki/stopper harta pusaka dalam sistem faraid.
Suami nak pastikan anak isteri dapat manfaat wang kwsp dia sepenuhnya.
Setahu I, kwsp tak boleh dihibahkan..
So suami dia nak letak nama anak perempuan dia sebagai penama supaya duit itu dibekukan sampai anak dia umur 18 tahun.

Kawan i kata okay je sebab dia sendiri ada pendapatan dan mampu menyara anak sendiri.
I tanya lagi, selepas anak dia capai 18 tahun, kalau pakcik makcik bapa dia masih menuntut duit itu macam mana?
Dia senyum aje... lepas tu dia kata, mungkin waktu itu kami dah agak jauh dan jarang berhubungan. Mungkin dah hilang dari radar.
I tanya lagi, harta lain bagaimana? Rumah, kereta, tanah, wang simpanan?
Dia kata, yang itu tak apa la.. ada rumah dan kereta sebuah sahaja.

Soalan I, perlu ke begitu?
Mak ayah yang tiada anak lelaki, apa yang uoll buat ya?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 15-8-2018 07:22 PM | Show all posts
mcm family i, siblings semua pompuan..
so apa yg ayah i buat, apa harta yg ada semua letak siap2 nama my mom & kami adik bradik...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 10:27 PM | Show all posts
waris kena faham betul2..

walaupun waris ada bahagian tapi duit tu bukan
untuk kegunaan peribadi mereka..

sebaliknya duit tu tetap untuk kegunaan anak
perempuan tersebut untuk menguruskan kehidupan..

ini yang saya fahamlah..
kalau salah, mohon betulkan ya..

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 11:48 PM | Show all posts



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2018 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
espritvin replied at 15-8-2018 07:22 PM
mcm family i, siblings semua pompuan..
so apa yg ayah i buat, apa harta yg ada semua letak siap2 na ...

Kiranya dah buat hibah la kan..
Tapi isu kawan i sekarang ni, simpanan kwsp mereka suami isteri..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2018 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 15-8-2018 10:27 PM
waris kena faham betul2..

walaupun waris ada bahagian tapi duit tu bukan

Kebanyakannya buat2 tak faham sis..
Dianggap harta pusaka faraid itu hakmilik mereka dan keluarga.
Anak2 yatim itu pula, pandai2 mak dia la yang sara.

Dah banyak kali jumpa kes sebegini.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 11:09 AM | Show all posts
Edited by cammie1711 at 16-8-2018 11:11 AM

maaf kak, I nak ulas yg ni.

'Dia senyum aje... lepas tu dia kata, mungkin waktu itu kami dah agak jauh dan jarang berhubungan. Mungkin dah hilang dari radar.'

Since anak dia perempuan, no choice still kena ada contact ngan keluarga belah suami sbb diorang ni akan jadi wali si anak bila nak kawin nanti.

Untuk duit EPF selalunya penama yg akan dapat - dalam kes ni penama adalah isteri.  Tapi pewaris faraid boleh je tuntut kalau dorg x berpuas hati.

**edit: Husband nak letak nama anak perempuan. - bukan ke penama EPF diwajibkan mesti berumur 18 tahun ke atas? Better letak je nama isteri.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 11:58 AM | Show all posts
pergi je amanah raya.
buat legal dokumen dan stamping.
nak letak nama sapa dorang akan advise.

satu lagi jgn asyik pikir reta dunia je, ingat juga apa nak bawa masuk kubur nanti!
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 16-8-2018 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
cammie1711 replied at 16-8-2018 11:09 AM
maaf kak, I nak ulas yg ni.

'Dia senyum aje... lepas tu dia kata, mungkin waktu itu kami dah agak ...

Mungkin dia tau wali saudara boleh digantikan dengan wali hakim.

Penama kwsp I nama anak I yang umur bawah 18 tahun dan nama my mak.
Sejak bila pula penama tak boleh letak waris bawah umur 18 tahun?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2018 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
kenari2101 replied at 16-8-2018 11:58 AM
pergi je amanah raya.
buat legal dokumen dan stamping.
nak letak nama sapa dorang akan advise.

Sis, jangan biasa amalkan fikir reta dunia je...
Sebab apa? Sebab itulah banyak kes nafkah tertunggak tak pernah selesai, harta anak2 yatim dilesapkan oleh orang yang tak bertanggungjawab..

Dunia kita fikir, akhirat pun kita fikir..
Sebab sebelum ke akhirat, kita melalui dunia.
Bila di dunia, kita perlukan harta dunia demi kelangsungan hidup sebelum mati.

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 02:35 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 16-8-2018 12:02 PM
Mungkin dia tau wali saudara boleh digantikan dengan wali hakim.

Penama kwsp I nama anak I yang ...

ok, nmpknya I dah tertinggal train. Sebelum ni I buat memang tak boleh.

Tapi kalau refer to this website, polisi penamaan baru yg berkuatkuasa mulai 1 Jan 2017 ada menyebut :

Pembatalan kuatkuasa penamaan sekiranya penama belum mencapai umur 18 tahun ketika membuat permohonan pengeluaran kematian dibuat oleh penama

http://www.kwsp.gov.my/act/bm/penamaan.html






Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2018 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
cammie1711 replied at 16-8-2018 02:35 PM
ok, nmpknya I dah tertinggal train. Sebelum ni I buat memang tak boleh.

Tapi kalau refer to thi ...

Maknanya kalau i mati esok lusa bila2, nama anak i terbatal dan my mom akan terima 100% duit tu la kan..
Okay, i pun tak tau psl umur penama sebab letak nama anak tu pun dah lama juga..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 03:54 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 16-8-2018 03:35 PM
Maknanya kalau i mati esok lusa bila2, nama anak i terbatal dan my mom akan terima 100% duit tu la ...

Macam mana nak tahu???....malas membaca......


Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 04:01 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 16-8-2018 12:05 PM
Sis, jangan biasa amalkan fikir reta dunia je...
Sebab apa? Sebab itulah banyak kes nafkah tertun ...

Nak anak2 mendokan ibu bapa yg dah berpemegian....supaya kita tergolong dikalangan mereka yg disebut dalam kitab....meninggalkan Anak yg mendoakan utk org tuanya, musti nak kena tinggalkan harta utk dorang kan odah?????

Atau camna???

Musti merempat hidup derang kalau Mak Ayah Tak tinggalkan harta Kan,Kan,Kan???

Thread bakal kena basuh..........



Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 04:08 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 16-8-2018 03:35 PM
Maknanya kalau i mati esok lusa bila2, nama anak i terbatal dan my mom akan terima 100% duit tu la ...

You don't worry ler odah...dalam kubur nanti hang bukan di tanya, naper penama pada harta hang tak dibubuh betul betul???sengsara hidup anak anak hang lambat atau Tak dapat lngsung harta peninggalan maknya.....Kan???



Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 04:12 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 16-8-2018 12:02 PM
Mungkin dia tau wali saudara boleh digantikan dengan wali hakim.

Penama kwsp I nama anak I yang ...

Nama laki takdok???

Oh hang takut dia kawen bini birgin sebaik hang keok......harta peninggalan hang semua Dia kaut bagi bini baru ah???

Sengsara Anak Anak Hang nanti???


Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 16-8-2018 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
mannnakautahu replied at 16-8-2018 04:01 PM
Nak anak2 mendokan ibu bapa yg dah berpemegian....supaya kita tergolong dikalangan mereka yg diseb ...

Sibuk la manak ni..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2018 08:57 AM | Show all posts
sarahmirza replied at 16-8-2018 03:35 PM
Maknanya kalau i mati esok lusa bila2, nama anak i terbatal dan my mom akan terima 100% duit tu la ...

i ada prob bab ni..hurmm mcm mane yer..kalau i takde anak2 semua bawah umur...suami takde...mesti pegi 100% kat my mom...i pulak mmg tak ngam dgn my mom..di ax pernah pon jaga i mcm anak sendiri..mase baby lagi dia dah bagi i kat org lain..org tu kakak dia yakni mak sedara i..pon same je....tak rela laaa..mcm mne nk buat yer
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2018 09:00 AM | Show all posts
mannnakautahu replied at 16-8-2018 04:01 PM
Nak anak2 mendokan ibu bapa yg dah berpemegian....supaya kita tergolong dikalangan mereka yg diseb ...

eh jgn cakap mcm tu..ni penting juga...anak2 nnt nk hidup mcm mne? ni isuue penting tahu tak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-8-2018 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
MariaClara replied at 17-8-2018 08:57 AM
i ada prob bab ni..hurmm mcm mane yer..kalau i takde anak2 semua bawah umur...suami takde...mesti  ...

Kalau u ke Amanah Raya, ada ruang pemegang amanah.. 2 nama kena bagi, mak ke kakak ke ayah ke, sesiapa aje.. takde pulak syarat mesti ada ikatan keluarga.. yang pasti, mesti boleh dipercayai.

Semoga u sentiasa sihat sejahtera.
Jaga diri, jaga kesihatan sentiasa ya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

13-8-2022 11:13 AM GMT+8 , Processed in 0.099746 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list