Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
8485
View
61
Reply

Syahwat selepas umur 40an

[Copy link]

Author: Bell       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-8-2018 11:12 AM | Show all posts |Read mode
Salam all,

Mcmana nak naikkan nafsu syahwat selepas umur 40an. Dah tak ghairah mcm umur 20an, 30an. Kalau masa umur 20an, 30an memang asyik fikir seks saja. Amat mudah utk turn on. Skrg dah lain. Petua2 kat google banyak merapu dan terlalu complicated.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 11:17 AM | Show all posts
aik awal betul turn off bro...aku yg dh nk cecah 50 ni kalau boleh hari2 mau
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2018 11:23 AM | Show all posts
zulka replied at 15-8-2018 11:17 AM
aik awal betul turn off bro...aku yg dh nk cecah 50 ni kalau boleh hari2 mau

Lain org lain fisiology. Ada org 70 puluh pun boleh. tp aku turn-off - mid 40.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Masalah camni ke?


ASSALAMUALAIKUM Tuan Haji. Saya 35 tahun, sudah lapan tahun berumahtangga dan masih belum ada zuriat. Saya dan isteri telah membuat ujian kesuburan dan kami didapati normal.

Setiap kali bersama isteri, saya tidak dapat menumpukan perhatian menyebabkan saya tidak dapat mengekalkan ereksi. Lebih memburukkan keadaan, rasa keinginan terhadap isteri semakin berkurang.

Bolehkah tuan membantu memulihkan kebahagiaan rumahtangga saya menggunakan rawatan al-Quran? Terima kasih.

nSalleh

JAWAPAN:

Waalaikumsalam. Sebenarnya saudara menghadapi masalah lemah tenaga batin dan jauh lebih kompleks ia melibatkan psikologi. Lemah tenaga batin atau disfungsi erektil (ED), juga dikenali sebagai mati pucuk iaitu ketidakupayaan mendapatkan ereksi atau mengekalkan ereksi untuk melakukan hubungan seks.

Kadang-kala ini bersabit dengan masalah premature ejaculation atau cepat keluar air mani semasa bersama. Lemah tenaga batin adalah satu keadaan sangat biasa, terutama di kalangan lelaki berumur.

Dianggarkan separuh daripada lelaki berusia antara 40 dan 70 tahun mengalaminya.

Pengenalan

Ramai lelaki pernah melalui kesukaran mendapatkan ereksi namun tidak perlu bimbang kerana ia bersifat sementara.

Jika ketidakupayaan untuk mencapai atau mengekalkan ketegangan berterusan lebih beberapa minggu atau bulan, bantuan perubatan harus dicari.

Punca

Lemah tenaga batin mungkin disebabkan penyakit kesihatan asas, komplikasi pembedahan, kesan sampingan ubat, gaya hidup dan psikologi.

Ereksi melibatkan otak, saraf, hormon dan saluran darah. Apa yang mengganggu fungsi normal otak, saraf, hormon dan saluran darah boleh membawa kepada masalah ereksi.

Apabila seorang lelaki teruja, otak menghantar isyarat ke zakar melalui saraf yang meningkatkan aliran darah ke zakar, menyebabkan tisu kembang dan keras. Oleh itu, apa jua yang mengganggu sistem saraf atau peredaran darah boleh membawa kepada lemah tenaga batin.

Keadaan psikologi seperti kemurungan, boleh mengurangkan nafsu dan berlaku perubahan hormon. Lemah tenaga batin boleh terjadi atas pelbagai sebab yang berpunca dari keadaan fizikal dan mental.

Sebab fizikal termasuk:

l Penyempitan saluran darah ke zakar - sering dikaitkan dengan tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi atau kencing manis.

l Penyakit jantung atau tiroid, aliran darah lemah atau gangguan sistem saraf (seperti multiple sclerosis atau penyakit Parkinson).

l Masalah tulang belakang seperti slip disk, osteoporosis atau kemalangan yang merosakkan tulang belakang atau saraf di tulang belakang.

l Ubatan termasuk ubat tekanan darah, jantung, ulser peptik, pil tidur.

l Nikotin, alkohol, kokain atau penyalahgunaan dadah.

l Masalah hormon.

l Pembedahan atau cedera seperti kerosakan saraf dari pembedahan prostat dan kecederaan saraf tunjang.

Sebab psikologi termasuk:

l Masalah hubungan dengan pasangan.

l Kebimbangan seperti keraguan dan kegagalan.

l Kemurungan seperti tekanan perasaan.

l Jangkaan seksual tidak realistik.

Sebab fizikal adalah lebih biasa di kalangan lelaki tua. Sebab emosi lebih biasa di kalangan lelaki muda.

Dalam pengalaman kami di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah merawat pesakit lemah tenaga batin, terdapat kes melibatkan gangguan makhluk halus atau jin yang menyebabkan masalah sekatan sistem saraf.

Ini banyak berlaku pada pasangan baru kahwin dan apabila terkena sihir pemisah menyebabkan kesukaran untuk bersama dan mendapat zuriat.

Jin dan iblis di dalam badan pesakit akan merosak urat saraf di tulang belakang atau otak pesakit yang menguasai tenaga batin.

Tanda mati pucuk:

l Sementara atau sekali-sekala, semua lelaki mengalami masalah ereksi pada suatu masa dalam hidup mereka.

l Beransur-ansur dan berterusan; biasanya kes mati pucuk kronik.

l Terjadi tiba-tiba tetapi masih mempunyai ereksi di awal pagi dan sewaktu bersama, melibatkan psikologi dan fizikal.

Gejala mati pucuk

l Masalah mendapatkan ereksi.

l Masalah mengekalkan ereksi.

l Keinginan seksual berkurangan.

Kehadiran tanda yang disenaraikan tidak bermakna anda mempunyai masalah, ia perlu diberi perhatian serius jika berulang, jumpa doktor atau ke Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah untuk pemeriksaan dan rawatan.

Rawatan moden

Lemah tenaga batin boleh dirawat pada sebarang usia. Rawatan bergantung kepada kesihatan dan punca masalah.

Dalam beberapa kes, perubahan gaya hidup boleh menghilangkan lemah tenaga batin. Kebanyakan lelaki lemah tenaga batin, memerlukan rawatan lanjut. Pilihan rawatan termasuk:

l Psikoterapi (kaunseling).

l Ubat-ubatan.

l Pembedahan.

l Fisioterapi

Rawatan ayat al-Quran

Di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah, pesakit lemah tenaga batin akan diberi ayat berikut disertai doa kepada Allah memohon penyembuhan. Ayat tersebut adalah:

Surah Yusof ayat 46 hingga 52.

Surah Al-Araaf ayat 56 hingga 62.

Surah An-Nahli ayat 81 hingga 89.

Surah Adz Dzariyat ayat 31 hingga 60.

Cara amalan ialah, pesakit hendaklah membaca surah pertama tiga kali malam dan surah kedua tiga kali siang. Pembacaan diamalkan setiap hari selama tiga hingga empat minggu. Selepas membaca tiga kali, pesakit perlu memohon doa kepada Allah.

Selepas membaca dua surah pertama, pesakit hendaklah mengulang amalan dengan surah berikutnya.

Adakala pesakit perlu disentuh oleh perawat di tulang belakang di bahagian sacral tulang belakang S1 hingga S5.

Saraf di bahagian tulang belakang ini menguasai tenaga batin seseorang lelaki. Urat saraf dari tulang S1 hingga S5 menghubungkan saraf dari otak ke bahagian kemaluan lelaki.

Jika urat saraf di bahagian tulang belakang sacral rosak ia perlu dibetulkan.

Selain membaca ayat al-Quran tertentu untuk membetulkan urat saraf, teknik sentuhan pressure point yang saya dan perawat amalkan menggunakan jari tangan untuk menyentuh tulang belakang, boleh memberi kesan positif kepada aliran saraf.

Lebih baik jika pesakit dan keluarga datang berjumpa perawat supaya dapat kami periksa jika ada gangguan makhluk halus dan boleh dirawat dan diberi ayat Al-Quran lain bagi merawat gangguan.

Dalam hadis sahih daripada Safiyah r.a. dijelaskan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: Sesungguhnya iblis dan syaitan itu berlari dalam tubuh anak Adam menuruti pembuluh (saluran) darah. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)."

Penutup

Kepada pesakit yang mengalami lemah tenaga batin, jangan putus asa mencari cara dan ikhtiar untuk rawatan.

Dari Jabir Bin Abdullah radhiallahu anhu, bahawa Rasulullah (S.A.W) bersabda,

Setiap penyakit pasti memiliki ubat. Bila sesuatu ubat bertepatan dengan penyakitnya maka dia akan sembuh dengan izin Allah azza wa jalla." (HR. Muslim)

bersama Haji Lokman Abdul Hamid



Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/Kesihatan/20131020/kn_04/Penyakit-lemah-tenaga-batin#ixzz5ODJM9iDQ
Utusan Melayu (M) Bhd

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2018 11:26 AM | Show all posts
zulka replied at 15-8-2018 11:17 AM
aik awal betul turn off bro...aku yg dh nk cecah 50 ni kalau boleh hari2 mau

Last resort aku pi inject testosterone kalau takde petua lain. Anu still ok sbb pagi2 masih keras tp nafsu dah turun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2018 11:28 AM | Show all posts
Edited by Bell at 15-8-2018 11:32 AM

Umur 35 aku still mencanak lagi.  


Good article anyway






Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
uols ni kuat sgt keja kut.
try manjakan diri. gi pedicure, pegi vacation ambik angin, gi spa. kalau spa2 makcik bawang ni uols boleh mandi bunga pakai essential oil. mmg relaxing sgt duk dlm tub kayu air suam2 kuku bau ylang2. boleh tidur bangun je refreshed gitu. as long as bukan spa china doll ai rasa ada je mana2 pun herbal bath ni. sebulan sekali ambik pulak massage traditional. kaki akak senang terseliuh masa zaman aktif bersukan zaman budak2 pun dah tak meragam lepas akak rajin berurut ni. takda dah kebas2, bangun pagi kaki tak bangun.

tp dimasa yg sama tryla jaga pemakanan. kurangkan gula dan carb. kurangkan merokok, kurangkan stress.

tambahkan exercise. uols jalan je sekilo dua tiap2 pagi dalam taman, weekend bawakla ank bongsu pg jogging kat tasik mana2.

body ni pakai lama so kiter la yg kena pamperkan sikit.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 11:36 AM | Show all posts
check dulu kesihatan, kencing manis blh jd penyebab ED

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2018 11:46 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 15-8-2018 11:36 AM
check dulu kesihatan, kencing manis blh jd penyebab ED

Check already. Kencing manis takde (blood sugar 5.7), bp pun bagus - 130/88.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2018 11:47 AM | Show all posts
Edited by Bell at 15-8-2018 11:49 AM
rogayahtop replied at 15-8-2018 11:35 AM
uols ni kuat sgt keja kut.
try manjakan diri. gi pedicure, pegi vacation ambik angin, gi spa. kal ...

Exercise mmg buat. Urut blom lagi.


Mungkin sbb faktor kerja jauh. Ulang alik 85km sehari.

I am non-smoker.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2018 11:57 AM | Show all posts
To make it clear - dulu bila aku tgk perempuan pakai seksi, pakai ketat - aku rasa nak terkam shj. Energy syahwat tu begitu tinggi. La ni takde dah perasaan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Bell replied at 15-8-2018 11:47 AM
Exercise mmg buat. Urut blom lagi.



85km? ai tumpang simpati. kalau naik mrt tu pun sama penat. bertabah je la.

ai syorkan buat checkup dulu. check jantung/liver/kidney semua tu. kat bp lab tu bawah 200 full body checkup. ada klinik yg offer free checkup above 40 pakai socso akaun.
try la tanya hr company.

pastu akak syorkan uols rangka la action seterusnya. kalau part nutrition tu tak perlu beli supplement pun sebenarnya, just jaga diet pemakanan n avoid gula/carb.

akak selalu terasa cam dah kertu dlm forum ni tp mmg ramai abg2 n dah pangkat uncle dah dlm ni. tah2 tobby lava semua tu pun baya2 pakmentua lol.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Kadang terjadi ke selalu rasa mcm tu.. Hari tu aku kene jap.. Aku gi urut dgn pakar lepas tu ok.. Kat n9.. Ok org tua tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2018 11:53 AM | Show all posts
jerung_desa replied at 15-8-2018 09:36 PM
Kadang terjadi ke selalu rasa mcm tu.. Hari tu aku kene jap.. Aku gi urut dgn pakar lepas tu ok.. Ka ...

Selalu.

Nak urut tu seriaunya...hahaha

Zaman muda toksah cerita. One time aku ada meeting dgn satu awek. Awek tu pakai seksi, tetek besar. Aku terus hilang concentration. Bergelora jiwa. Tangkap gegar jantung. Tenaga syahwatu begitu tinggi. Skrg kalau meeting balik dgn awek tu sure tak rasa apa dah...


Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy belum lg 40,huhu.. baru masuk 30.. tp satu benda yg sy selalu praktiskn adalah setiap hari sekurang2 nya sekali onani,wlpn mlm tu dah ML dgn wife..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 03:48 PM | Show all posts
Bell replied at 15-8-2018 03:47 AM
Exercise mmg buat. Urut blom lagi.

huhh..i lagi jauh...pergi balik tiap2 hari 180km..
mula2 dulu ada juga rasa down time perfomance...
lepas tu..pergi urut batin...(ni yg betul punya, tauliah)...
dia cakap..salah satu faktor maybe duduk lama dalam kereta, tempat kerja....
so, lepas urut tu..memang steady laaa...
lagi satu, badan kene cukup rehat...memang penat sebenarnya kalau ulang alik jauh nih.....
try urut batin , badan then bekam terus...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 03:50 PM | Show all posts
Kenjiyan replied at 16-8-2018 04:21 AM
Sy belum lg 40,huhu.. baru masuk 30.. tp satu benda yg sy selalu praktiskn adalah setiap hari sekura ...

aiyoo...sekarang steady la bro..nanti tunggu masuk 40..layu
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 04:07 PM | Show all posts
elok la tu TT.. senang la nk beribadat.. nmpak awek seksi pun relax je..
amik yang positif..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2018 04:48 PM | Show all posts
bobo_beck replied at 16-8-2018 04:07 PM
elok la tu TT.. senang la nk beribadat.. nmpak awek seksi pun relax je..
amik yang positif..

Tak best bro. Tak boleh kasi nafkah batin kat bini. Dah lama tak main ni. Bini tak komplen la sbb dia pun dah 40an tp kita tetap bagi nafkah batin.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2018 04:50 PM | Show all posts
Edited by Bell at 16-8-2018 04:56 PM
SWORKS27 replied at 16-8-2018 03:50 PM
aiyoo...sekarang steady la bro..nanti tunggu masuk 40..layu

Yup...first thing aku perasan pancutan dah kurang power masuk umur 40. Rasa orgasm pun makin kurang. Rasa nikmat yg meluap masa pancut time umur muda dulu tu dah tinggal 40% shj. kecewa betul.

No 2 - spontaneous erection. Zaman muda benda nie biasa berlaku. Kita tak pikir psl seks tp anu tetiba keras. Masuk pertghan 40an spontaneous erection langsung takde. Kena belai-belai, pikir psl seks baru dia naik.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087855s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list