CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 7673|Reply: 121

[Tempatan] Ketenteraan Malaysia paling lemah di rantau ini, kata Mat Sabu

  [Copy link]
Post time 9-8-2018 01:07 PM | Show all posts |Read mode
Ketenteraan Malaysia paling lemah di rantau ini

https://www.malaysiakini.com/news/438100

Kow Gah Chie  |  Diterbitkan 9 Ogs 2018, 11:53 pagi  |  Dikemaskini 9 Ogs 2018, 11:56 pagi





Menteri Pertahanan Mohamad Sabu mendedahkan kekuatan tentera Malaysia kini paling lemah di Asia Tenggara.

“Kedudukan laut, udara dan sebagainya, di Asia Tenggara, kita berada di tempat yang paling bawah.

“Vietnam jauh ke hadapan, Indonesia nombor satu,” katanya dalam sesi soal jawab menteri di parlimen hari ini.

Katanya, keadaan itu berbeza sama sekali dengan era 70-an ketika kuasa ketenteraan Malaysia terkuat di rantau ini.

“Malu kita, kalau kita pergi ke peringkat antarabangsa.

“Saya akan berusaha menjadikan Malaysia hebat kembali, nombor satu semula,” kata pemimpin kanan Pakatan Harapan itu.

Mohamad berkata demikian ketiak menjawab soalan Danyal Balagopal Abdullah (HARAPAN-Port Dickson), yang mahu tahu berkaitan kekangan pasukan keselamatan dari segi campur tangan kementerian dan peruntukan.

Sementara itu, Mohamad juga mengakui pasukan keselamatan kurang peruntukan.

Katanya, kerajaan memperuntukkan RM1.2 bilion atau 62 peratus daripada jumlah yang dipohon.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-8-2018 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Bongok punye mat savu.. abislaa senang nak attack mesia.. ade mentri bodo..
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Ketiak pun ade.. kih kih
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia tak akan kena invade lah skrang zaman aman
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 02:41 PM | Show all posts
since ko dah cakap camtu bang mat
hope u will walk ur talk la
dont  just talk cock only
or else negara lain akan pandang rendah je kita ni
even menhan sendiri pun pecah lobang habis
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Bodoh melantun2
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 02:45 PM | Show all posts
bodo matsabu ni..kau sdri canangkan kelemahan benteng negara..apa punya mentri sambdol
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 02:48 PM | Show all posts
Bodo punhya menteri.. Senyum je Indon dengar... lepas ni makin ghairah la puak2 indon nak pijak2 Malaysia... Pasal apa ko taknak dedah skali yang telor ko paling kecik dalam ramai2 menteri yg ada?? Bodoh punya menteri otak singkat..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-8-2018 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa yg dia ckp tu betul
Menteri dulu je dok ckp pertahanan kuat
Kes KU dulu pesal perisik msia tak bertindak
Padahal dah dpt info sama dgn kes sabah
Sbg rakyat kena brani terima kenyataan
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 02:50 PM | Show all posts
sejak kau jadi menteri pertahanan la tuuuu

merudum habis jatuh 10 anak tangga

Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Sentap menteri pertahanan dulu. ....hehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 02:55 PM | Show all posts
bodoh la hai

habis down semua semangat tentera2 malaysia dikata paling lemah seantaro rantau

Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 02:57 PM | Show all posts
ko biar betul bang mat

main hembus  je
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 03:10 PM | Show all posts
Pakcik, kau jangan pandai cakap je lebih. Keluarkan duit untuk beli peralatan2 terkini untuk tentera kita. Tapi geng2 korang juga cakap hutang kita terlampau banyak sampai kena ikat perut. So?????
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 03:10 PM | Show all posts
Edited by turboturtle at 9-8-2018 03:17 PM

Tindakan terdesak, kenyataan yg tak bijak, tapi mungkin tujuan nak desak barisan kabinet utk luluskan belanjawan kecemasan untuk pertahanan negara.

Realiti: ramai Malaysian fikir buat apa keluar duit untuk pertahanan, kita bukan nak perang pun. Takde siapa jangka yg sulu akan serang lahad datu (2013)
" Si vis pacem, para bellum", " If you want peace, prepare for war"
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 03:27 PM | Show all posts
let the enemy think likewise.....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-8-2018 03:31 PM | Show all posts
apa yg dia ckp tu memang betul....

kapal perang jenis kedah class....ada meriam 2 bijik jer 76mm dgn 30mm...
ingat perang dunia kedua ker pakai meriam
kereta kebal pt91m tetapi asal tank ialah jenis t-72m1...
armor tetap berasal dari tahun 1980an..cuma ditambah kan ERA jer...
peluru perpandu AA jarak sederhana pun takder...
jet mig memang dah tak leh nak terbang....cuma harap f18 dgn hawk...
su30 pun ada yg ok dan yg tak ok...
dulu masa najib...bajet utk TD pun kena potong...

harap2 bajet nanti dapat lah lebih untuk peralatan ketenteraan...
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 03:33 PM | Show all posts
menipu

army malaysia lagi power dari singapore


In the Asean sphere, aside from Singapore, Malaysia also beat out the likes of Cambodia (at 82) and Laos (102)






Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 03:41 PM | Show all posts
Orang kuat merendah diri tak apa, jangan orang yang lemah tapi cakap besar.
Semoga orang sulu tak ambik kesempatan atas kenyataan mat Sabu ni.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2018 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Terimalah hakikat...pertahanan Malaysia tak setanding dengan negara serantau..sampai bila nk hidup dalam mimpi2 lalu..mmg la time 80an-90an defence kita antara yg terkuat..tp itu semua dh jadi sejarah..Sebab apa..salah kerajaan la jugak...asik2 diplomasi aman je...langsung tanak guna pakai "gunboat diplomacy"...Kerajaan tak pikir ke yg "PERTAHANAN YG AMPUH ADALAH INSURAN KEPADA KEAMANAN NEGARA"

contoh terdekat..sampai bila TLDM nk lanyak KD Jebat F2000 sana sini..itu aje la warship yg seawothy dan fit for war.

NGPV : sampai bila nk harapkan main gun bodo tu je..konsep FFBNW (Fit for but not with) boleh ditongsampahkan..dgn alasan...tiada keperluan a.k.a tiada bajet

SGPV : harap2 jangan jadi kapal hiasan aje la nanti..

FAC M (missile) : Kelas dua adik bradik ni dh boleh buat jual kt keling todi secara timbang kati. Bongok ape nk
FAC G ( gun)         bagi kapal tua (30-40 tahun) jaga perairan dr selat melaka sampai ke sebatik sana.

Kalo ada yg tak puas hati...bagi aku 1 kapal selain Jebat f2000 yg boleh hadapi 3D war...takde kannn...

Nanti bila ada negara luar start main gunboat diplomacy...menangis kt bucu katil ajela topbrass...setakat nk harap semangat budak2 yg baru dpt tauliah dgn semngat rekrut baru aje la....


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 12:16 AM GMT+8 , Processed in 0.109458 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list