Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1537
View
9
Reply

Konfius. Perlu Sambung Belajar Atau Berhenti

[Copy link]

Author: the_silent       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-7-2018 01:33 AM | Show all posts |Read mode
Edited by the_silent at 8-7-2018 01:40 AM

Assalamualaikum. Hai semua ~

Saya forumer baru. Baru sahaja sign up forum tadi. Tiba-tiba terdetik hati nak cari di google pasal berhenti kolej. Then terjumpa thread dari seorang hamba Allah ni. Dan saya pun rasa nak buat forum & thread untuk tanya pendapat anda semua.

So, sy akan ceritakan dari awal sampai kejadian pada 8 Julai 2017.

Pada tahun 2016, saya menduduki exam spm.
Then, bulan 3 tahun 2017, saya dapat keputusan exam tu. Alhamdulillah result dah bagus.
Lepas dapat result, sy apply UPU dan Matrik.

Tup tup keputusan dapat di Politeknik Premier di luar kelantan.
Matrik pula sy dapat di Perlis.

Ayah saya tak bagi sebab tempat belajar tu jauh sangat. Saya duduk di kelantan.

Then, sy tolak je tawaran tu.


Pastu, UITM ada buka second intake untuk pertengahan tahun 2017. Dalam bulan 11 macam tu mungkin.
Then, sy isi apa-apa yg patut di website uitm.
Dan bila keluar keputusan, sy dapat di UITM Perak.
Jauh lagi tempat sy dapat. And ofcos ayah sy tak bagi.

So, sy pun terpaksa stay dekat rumah selama setahun selepas SPM.
Dan hanya lihat kawan-kawan lain masuk U dan Matrik.
Jadi, sy pun ada la juga rasa macam nak jadi macam diorang. Belajar.
Pastu, sy cuba search dekat google. IPTS di kelantan.
Then keluar lah list-list IPTS di Kelantan.


Pastu sy cuba apply satu Kolej ni. (nama kolej terpaksa dirahsiakan supaya tidak memburukkan mana-mana pihak)

Alhamdulillah sy dapat belajar kat situ.
Saya mula masuk belajar pada 14 Januari 2018.
First at the college, sy rasa depression yg teramat. Mungkin sebab saya anak bongsu. Sebab tu saya rasa macam tu.
Then, sy belajar dan belajar.
Suatu haritu tu, lecturer kami memberi tugas kepada kami untuk melakonkan situasi pilihanraya.
Pastu, ada la geng-geng dalam course saya ni.Geng-geng nak tunjuk pandai. Dia suka buat keputusan tanpa tanya persetujuan orang lain. Macam suka buat keputusan dgn geng-geng dia saja.
So, sy ni macam kayu je la kat class tu. Sebab sy tak tahu apa. Diorang bincang dgn sy pun tak. Padahal sy pernah je tegur-tegur dgn diorang. Sampailah lecturer kami macam "bebel" dekat kitorang sebab buat lakonan tak menjadi.
Then, lecturer suruh kami buat event, diorang tak bgitahu dekat sy jugak. Semuanya dgn gang-gang dia je. Pastu tetibe suruh sy, "(nama saya), pergi ambil penyapu, penyapu takde ni. Cepat la."
Senang kata diorang ni suka mengarah-arah orang.


Alhamdulillah, dengan keadaan perit macam tu, sy boleh survive lagi sampai lah exam.
So, sebab benda tu berlaku, sy rasa depression sgt. Berat badan sy semakin susut lepas belajar kat situ. Makan banyak je. Nak kata homesick takde la homesick sgt.

Tiap kali sy tgk nama kolej tu, saya rasa tertekan.
Sy rasa keadaan diri sy sudah berbeza dengan dulu. Bila sy ingat perkara ni, dan takut benda ni berulang di semester yg akan datang, sy rasa macam dah tak nak belajar dah. Tapi sy fikir mak ayah sy sebab dah banyak bazirkan duit makan minum sy kat sana.

Pernah sekali sy rasa nak gantung diri. Benda ni sy belum pernah bagitahu pada sesiapa lagi, except dalam thread ni.
Tapi bila fikir balik. Takkan la nak buat macam tu.
Banyak kali jugak saya fikir untuk suicide. Tapi sy masih lagi bertahan sampai tahap ini.

So, apa yg perlu sy buat bila sy rasa depress macam ni ?
Tolong bantu saya ?
Perlukah saya berhenti or teruskan sehingga semester 6 ?
( skrg sy masih semester 1 )



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2018 02:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Dude, hidup kena teruskan. Jgn stress sgt. Org x berkawan dgn kau lantak la. Yg penting kau x kacau hidup org. Sorry to say, budak kelantan mmg suka berpuak puak. Belajar bia habis. Jgn putus2 tak elok. Relaks la. Bunuh diri??? Org bodoh je. Kalau kau tension kau bukak la website 9gag.com ke apa2 yg funny
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2018 06:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Gapo mu ni dek.
Biarlah org lain tuu
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2018 06:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya Allah kalau result bagus dpt poli matriks uitm kenapaaaaaaaaa lah tak pergi..i think ur father deprieved you. You should fly high!

You know what you only live once - tempoh waktu ni lah antara yg seronok dalam hidup. Belajar berdikari, jumpa kawan2 baru, duduk jauh dr family. This xperience will shape you for your future.

I think u masuk ipts beza tau dgn ipta/upu/poli ni semua. Haihh i rs u berenti ipts n reapply ipta n kalau dpt jauh mana pun u pegi saja. Apa yg jauh nya masih dalam msia!
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2018 06:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Duduk belajar kat ipts ni banyak lah bdk2 yg mcm u describe tu sebab jenis byr - attitude ke laut pun janji ada duit. Kalau ke ipta im sure kebanyakan mmg dtg nak study n insya Allah you akan jumpa kawan yg sama2 nak study n support you together.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2018 07:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa la motif ayah x bg bljr luar klntn. Esk laki pun mahu org kelantan jgk kah?
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2018 10:21 AM | Show all posts
aku cadangkan ko belajar sama universiti dgn dr vida tuh....sng xyh kuar rumah pon
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2018 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
merrissa replied at 8-7-2018 10:21 AM
aku cadangkan ko belajar sama universiti dgn dr vida tuh....sng xyh kuar rumah pon

Universiti apa ??
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2018 04:40 PM | Show all posts
Be survive dikk

byk lagi dugaan besar dat u will

facing dlm kehidupan nih

hidup hanya skali so buatlah yg terbaik

belajarlah utk idop berdikari

jgn manja sgt dok bwh tiak mak bapak lg

cekalkan hati kuatkan mental n fizikal be confidentt

be positive fight 4 ur right

GO!!

Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2018 06:21 PM | Show all posts
sabar dik

baru sem 1 kan

cuba luahkan perasaan kt ur family,

luah kan mak ke? kakak? yg rapat dan memahami

ataupun kaunselor kt ipts u ke?

mgkn sebab pendam sorang2 sampai u terfikir nk suicide

sometime kta fikir parents kita tak memahami,

tapi mungkin kta tak pernah cuba luahkan perasaan kita yg sebenar kt parents

sebab ada jenis ank patuh je ckp parents padahal dalam hati tu memberontak


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095808s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list