Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
19882
View
254
Reply

Keluarga Mertua tinggal di rumah... Boleh share Pengalaman?.

[Copy link]

Author: saye2007       Show all posts   Read mode

Post time 22-6-2018 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
saye2007 replied at 22-6-2018 02:33 PM
pretty.
u got all the point..
rumah tu atas nama i, i yang bayar.

Wah...
Rumah nama you, yang bayar pun you jugak.
Habis suami apa sumbangannya?
Kemudian budget kononnya dia yang keluar duit tanggung keluarga 100%?

Nampak sangat your husband takde respect kat you.
Langsung tak fikir hak you sebagai isteri dan tuan rumah.
Sepatutnya bila dah tau rumah tu rumah you, dia kena la tanya you dulu pasal ini.

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 03:06 PM | Show all posts
Pesan orang2 tua lebih baik banyak bumbung drp banyak sebumbung.  Tentu ada maksudnya. Wbgmanpun, rumah trs atas nama siape. And how come suami U ambil keputusan berpakat dgn U.

Ada banyak hal yg perlu diluruskan sebelum famili in-law U pindah masuk.  Pertama kena ada peraturan jam masuk dan keluar in-law U yg bujang2an.  Kemudian bajet makan-minum, segala bil api-air, tugasan dlm rumah spt kebersihan bilik, bilik air, laman rumah, kerjasama di dapur, semua kena dibincangkan.  Kenapa tak cadangkan kalau bil dn sil cari bilik sewa, nanti kalau parent inlaw dh dpt rumah mereka boleh berkumpul semula.  Can't U say no to them except for your parent in-law.

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
saye2007 replied at 22-6-2018 02:26 PM
Pearl tengah mengalami ke?..
Susah kan nak discuss ngan hb...
huhu..... kita jadi tersepit...
...

Skang tgh stay dgn adik2 ipar..ada adik ipar yg dah kawen plak tu..
Sangat2 x selesa..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 03:16 PM | Show all posts
creepygurlz replied at 22-6-2018 12:21 PM
awak ada hak untuk tolak..ni saya cedok dari FB Mohd Masri Mohd Ramli..awak baca kan ni kat suami aw ...

mohon viral benda berfaedah ni byk2 kat soc med

sebok viral bertelagah pasal hantaran murah ke mahal
lepas tu jantan BBNU duk laa ckp terima "dah akad aku tanggung doa bini"...helloo kalau hang elok didik, awat plak tanggung dosa..sendiri dosa sendiri tanggung
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-6-2018 03:19 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 22-6-2018 03:03 PM
Wah...
Rumah nama you, yang bayar pun you jugak.
Habis suami apa sumbangannya?

hb bayar all the family expenses yang yg tak fix... all bills, petrol.. anak sekolah.. makan minum, groceries.. .bbysitter... i bayar yg fix monthly... rumah.. kereta...&others.
tolong juga la mana yang patut... gaji pun habis gitu je.. cukup2 bg dekat parents..



Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Patutla kena pijak kepala.. Dah u pun lembik jenis ikut je.. Kalau suri rumah tkde duit lgsung logik jugak.. Ni umah tu u yg beli.. Tgk gaya mcm u akan biar je diorg tumpang.. Semoga u tggi kesabaran nnt .. Maybe tu ujian Allah utk u..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-6-2018 03:29 PM | Show all posts
Fimie replied at 22-6-2018 03:22 PM
Patutla kena pijak kepala.. Dah u pun lembik jenis ikut je.. Kalau suri rumah tkde duit lgsung logik ...

yep..
i mmg bukan type membangkang... memang jenis follow je...
baik dgn my family, friends, hb, family in law..... mmg jenis tak bangkang banyak.
luckily my family pun mmg jenis yg lemah lembut je sesama sendiri..
kawan2 pun jenis yang baik2 je.... hb i baik dengan i...   
sedara mara dia pun baik je, cuma family dia ni lain sikit....
i tak pandai nak bawak diri dalam family dia... ade je tak kena....


Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 03:44 PM From the mobile phone | Show all posts
saye2007 replied at 22-6-2018 01:47 PM
taklah besar mana pun..
double storey, 4rm jer.
2 bilik dah occupied untuk me & anak2...

nanti bila semua room dah occupied, jgn haraplah family sebelah u nak tumpang2 tido. too crowded.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
creepygurlz replied at 22-6-2018 12:21 PM
awak ada hak untuk tolak..ni saya cedok dari FB Mohd Masri Mohd Ramli..awak baca kan ni kat suami aw ...

Bagusla tulisan dia ni
Jelas dan penuh fakta
Cuma saja ai malas nk baca semua link yg diberi
Nnti ada masa ai akan sambung lagi
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
saye2007 replied at 22-6-2018 03:19 PM
hb bayar all the family expenses yang yg tak fix... all bills, petrol.. anak sekolah.. makan minum ...

Others tu apa?
Rumah + kereta dah berapa ribu?
Lebih banyak atau lebih kurang dengan apa yang suami sumbangkan?

Kita ni kena tegas... tapi bukan bermakna keras.
Kena tegas supaya pendapat kita di dengar, kehendak kita diambil kira dan kedudukan kita dihormati..
Jadi isteri jangan asyik kena pijak je... lagi2 bila you pun bekerja dan beri sumbangan kepada keluarga.
Suarakan ketidaksenang hati you kepad suami, bagi tekanan bab aurat bagai tu..
PIL boleh lagi nak menumpang tapi adik 2 orang dah kerja tu patutnya pandai2 la hidup sendiri..

Btw i heran bila orang tua jual rumah.
Kenapa? Dah habis hutang ke belum rumah yang dijual tu?
Kalau dah habis, kenapa jual? Nak pakai duit?
Nak berhutang lagi?

Ehh kepochi pulak...
But serius I tak faham kenapa dah tua2 nak jual rumah sampai sanggup menumpang rumah anak pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 04:07 PM | Show all posts

Ikut pengalaman i yang pernah tinggal menumpang dengan ipar i selama 3 minggu pun memang sangat-sangat tidak selesa. Sebab my husband and SIL yang insist duduk kat situ  sementara so i senyap je.

But susah u, kadang-kadang i nak keluar makan dengan husband weekend pun segan. Yelah, sebab kita keluar, my IL ada kat rumah. Nanti bila balik SIL da siap-siap masak, my husband takkan cakap dah makan kat luar, serba-salah jadinya.

Masa i stay menumpang, almost all the time pakai tudung. Time basuh baju pun problem gak, sebab bila i nak basuh, my SIL memang dah tentu basuh baju family dia, kalau i nak basuh, takkan my husband and i nak basuh baju sekali my IL punya baju kan, i pun rasa x best , nanti macam my SIL orang gaji i lak. Then kitaorg hantar dobi je last2, senang.

Even masa menumpang 3 minggu pun my husband bayar my SIL macam sewa rumah biasa kat luar still perasaan sgt-sgt tidak selesa tu ada.

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Tempoh 1-2 tahun tu sangat lama. Tumpang 1-2 tahun tu adakah rumah dah siap beli cuma tunggu siap atau belum beli/cari rumah lain pun? Kalau belum better u jangan izinkan tinggal skali suruh je diorang sewa rumah lain. Kita tak boleh ramal apa jadi akan datang. Dibuatnya diorang tak jadi beli rumah lain @ duit jual rumah tu habis so cont tumpang rumah u???

Lebih baik u bertegas awal2 sebelum diorang masuk rumah. Bincang baik2 dengan husband.. lagipun dalam islam pun tak galak tinggal ramai dalam sebumbung.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 04:20 PM | Show all posts
berkumpul ramai ramai ni tahan tiga hari je.. lebih tiga hari habis lah..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 04:31 PM | Show all posts
saye2007 replied at 22-6-2018 02:33 PM
pretty.
u got all the point..
rumah tu atas nama i, i yang bayar.

cakap direct je dengan laki u yang u tak selesa family dia pindah..
tak payah nak gula-gula tambah dapur segala bagai tu..
kalau laki u berkeras, then u cakap je kat laki u kalau macam tu u nak jual juga rumah u tu..
so semua kena keluar cari rumah sendiri..
habis cerita.. sesak weh..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 04:35 PM | Show all posts
kawasan KL ka tempat lain
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 04:38 PM | Show all posts
dubuk replied at 22-6-2018 04:20 PM
berkumpul ramai ramai ni tahan tiga hari je.. lebih tiga hari habis lah..

betul sangat u

sebagai seorang yang pernah dok dengan mentua i nasihatkan tt bincang balik dengan suami

kena beranikan diri utk tegakkan hak u

kalau tak mampu nk buat, maka bertabahla tt

chances are your in laws akan selesa dok rumah u

and end up terus dok sana for the rest of their lives




Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 04:42 PM | Show all posts

wei TT aku pulak yg panas hati baca kisah ko ni.

pleasee la TT wake up. jangan menurut je. jadi la pembangkang sekali demi keselesaan ko kat rumah ko sendiri ok.

tak elok duduk sama ni. talkin kan kat telinga laki ko tu. ishhh stress aku baca kisah ko ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 04:47 PM | Show all posts
faham perasaan TT..mesti susah nak cakap dgn ur husband. boleh perang ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 05:01 PM | Show all posts
alahai.. meluat pulak iols baca suami TT elok takde malu  tak bincang dgn isteri nak bawak family dia tinggal rumah kepunyaan isteri..dah lah rumah isteri, tak bawak bincang pulak tu, tak sedar diri..sebab itu lah perempuan ni kena bekerja..ada income sendiri..ada harta sendiri mcm TT pun suami tak respect, klau tak bekerja, takde harta sendiri, silap2 sebelah mata pun tak pandang..pls TT jgn jadi perempuan yg lembik (sorry TT i mmg tak boleh terima lah kisah2 mcm ni, jgn menyerah sebelum u berjuang...go TT..fight 4 ur right!)
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 05:03 PM | Show all posts
benda pertama yang tok kadi tu pesan kat aku sebelum menikah "bawa isteri kamu tinggal berasingan dari keluarga"...takkan laki ko xtau benda basic tu. aku kalau bawak bini aku balik kg pun x selesa tgk dia bertudung 24/7 dengan adik laki aku yg x phm bahasa pakai short dlm rmh. bayangkan klu SIL n BIL kau serumah nnti. Pada aku once diaorg dh check in rmh ko mmg taklah diaorg nk kuar masa tu dah lambat ko nk wat pape...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083166s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list