Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
16483
View
252
Reply

Jodoh Ooo Jodoh

[Copy link]

Author: BoLapciOus    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 22-6-2018 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Dik,akak ni umur dah 30++++ baru bertemu jodoh. Sejak 10 tahun lalu,sejak grad,sorang demi sorang kawan akak kawen. Klu nk hitung kad kawen yg akak terima,mcm bole buat muzium kat umah akak. Rasa sunyi,sedih jgn ckp la. Selalu fikir,aku ni x cantik,xde lelaki nakkan aku. Akak x pandai nak bergaya,x suka pakai mekap,x suka nak melawa,chubby sikit,kulit gelap. Selama 10 tahun,org pandang hina akak,ejek akak kata ko ni x cantek,xde org nak pun. Akak tersenyum dpn org,dalam hati Allah saja yg tau.

Tapi akak yakin sgt2, sebenarnya jodoh akak memang ada,orang itu ada tapi akak x jumpa lagi. Akak kerja keras,kumpul duit,pergi buat umrah. Berdoa sungguh2 dpn Allah,nak yg mcm mana. Solat fardu n solat sunat sentiasa istiqamah. Masa single,akak berbakti pada parents. Sbg anak,akak cuba happykan diorang. Dlm masa yg sama,doa x pernah putus.

Akhirnya,I'm happy now. Segala doa termakbul. Siapa sangka,gadis yg simple n have nothing,tiba2 nikah. Miracle it's always happen if you believe it
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Tips nya
1. Umur pun muda lagi,cari pengalaman hidup. Stabilkan emosi,belajar byk bersabar

2. Nak kawen bkn mudah. Bykkan membaca buku2 berkaitan keluarga.
3. baiki hubungan kita dgn Allah SWT. Solat fardu n sunat jgn miss. Terutamanya Tahajud. Khasiat tahajud,cuba buat. Kita akan rasa sesuatu yg luar biasa
4.klu masih ada ibubapa, berbakti kpd mereka.
5.jgn kita kawen kerana org lain kawen. Perkahwinan ibarat untung sabut timbul,untung batu tenggelam. Bykkan timba pengalaman.
6. Jadi single,kita jadi seteguh karang dilautan. Dipukul badai,dihempas ombak ia tak mudah rapuh. Jgn mudah terpedaya dgn janji manis. Selidik dulu,sebelum bertindak.
7. Org nak ckp apa,hina,ejek klu bole put mode ignore max. Abaikan apa org ckp. Kita bukan mintak beras umah dia.

Akhir kata,ganjaran org bersabar akan indah pada waktunya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 03:39 PM | Show all posts
jodoh ni rahsia Allah.. percaya la ckp akak..
selama ni akak bersama dgn org yg salah, bertahun2.. redha, akak berdoa pd Allah agar dia mmg jodoh akak..
tp kuasa Allah mengatasi segalanya... tanpa disangka, Allah beri akak jodoh yg sebenar (harap2)... di usia 30an ni, masih dpt berjumpa dgn lelaki single 30an juga... syukur yaaa.. tp thn dpn baru kawin... mudah2an

jadi akak harap, adik pon bersabar di samping kena berusaha juga... sbb akak actually bnyk je jumpa jodoh, cuma hati buta.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 03:47 PM | Show all posts
Sama la kita.. lg plak umo thn ni masuk 3 series tp xde yg nak ngorat sbb muka nmpk muda...

tp terapkn dlm hati insya-Allah ade jodoh kita kat mana2..Allah da tetapkn cuma bezanya cepat atau lambat je..

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 04:46 PM | Show all posts
pegi bod CINTA tu ada group whatsapp. daftar diri kat sana. usaha tangga kejayaan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 10:02 PM | Show all posts
Edited by PandaSaka at 22-6-2018 10:04 PM
onexox97 replied at 22-6-2018 02:32 PM
DAH pakai cam tu jumpa x jodohnya

Emm setakat ni masih forever alone
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2018 01:25 PM | Show all posts
28 tahun masih muda. jodoh tu akan datang sendiri, tak perlu cari. sementara tu cuba isi masa lapang dengan buat perkara baru. cari hobi atau belajar skill baru. kalau jenis introvert tak suka bergaul, boleh pergi library membaca atau pergi bookstore beli buku-buku ilmiah. boleh belajar memasak di youtube. seronok tau belajar benda-benda baru ni.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2018 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
I wish I was your age and single.

Married life is not easy. My only advice is have fun atm...terjumpa jodoh dlm waktu terdekat, bagusla..kalau Tak, c'est la vie!
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2018 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Daftar je dik if nk cuba tp kena jd extra cerdik jgn mudah pcaya org2 kt ctu..
Sementara u ada rsa lg nk cri jodoh ni...nnt smpi 1 umur mid 30s dh thp ada, ada...xda, lantak lah msa tu nk rewind blk pn xboleh...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2018 08:19 AM | Show all posts
Andyscenes replied at 21-6-2018 06:59 PM
Haha... takut sesuatu je. Bak no

haha..xla..masih minat kaum adam..giteww
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2018 08:22 AM | Show all posts
Cekodokpanas replied at 21-6-2018 10:35 PM
Kes sama. Saya pon dalam range umur yang sama. Tak pernah bercinta. Sekarang ada niat nak cari teman ...

Siyesla tak pernah bercinta?takut ke macam mana tu? cam i plak sebab da bosan la nk bercinta,penat nak start over ngan some one new kan..cam wasting time..kat tempat keje xde ke yg single lagi?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2018 08:24 AM | Show all posts
Allthatnana replied at 21-6-2018 10:10 PM
Hehe u pressure ke mak cik bawangs tanya soalan nk kawen tu? Tapelah u semoga we both dioermudahka ...

xstress sbb makcik bwg..tapi stress sbb mlm tido sorang2..hehehehe tula..harap dipermudahkan jodoh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2018 08:28 AM | Show all posts
PandaSaka replied at 21-6-2018 10:40 PM
I pun tertanya tanya, manakah lubuk jodoh yang boleh dicari?? adakah perlu nampak acah2 urban di IG  ...

hahaha..xdela smpai xjumpa jodoh sampai torobang tudungnya kn?tp kwn u dah jumpa ke jodoh di IG tu?
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2018 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
BoLapciOus replied at 25-6-2018 08:19 AM
haha..xla..masih minat kaum adam..giteww

Da sebulan threas ni. Br dpt reply okbai
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2018 08:31 AM | Show all posts
jackreacher replied at 23-6-2018 01:25 PM
28 tahun masih muda. jodoh tu akan datang sendiri, tak perlu cari. sementara tu cuba isi masa lapang ...

thats the issue..cause baru2 ni dpt job kat tempat n negeri baru..seriously cam krik2 bila alone kat tempat baru. I jenis introvert..so cam suka duk terperuk je kat uma sewa. I wish someday i will be brave to travel n have journey alone..wish me luck..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2018 08:35 AM | Show all posts
becir replied at 23-6-2018 03:08 PM
I wish I was your age and single.

Married life is not easy. My only advice is have fun atm...terj ...

why?i hope your life was doing well too..true married life its not easy..but i think im ready..ewahh..



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2018 08:36 AM | Show all posts
aechae replied at 23-6-2018 03:51 PM
Daftar je dik if nk cuba tp kena jd extra cerdik jgn mudah pcaya org2 kt ctu..
Sementara u ada rsa  ...

hahah...kelab jodoh mana yang helok?hahaha..agi idup agi ngelaban..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2018 08:37 AM | Show all posts
Andyscenes replied at 25-6-2018 08:28 AM
Da sebulan threas ni. Br dpt reply okbai

hahah..marah nampak?da bekpes lum?hahha
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2018 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
BoLapciOus replied at 25-6-2018 08:37 AM
hahah..marah nampak?da bekpes lum?hahha

Andy pun single.. kenal2 lah... mana tau sangkut
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2018 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
zennaya replied at 22-6-2018 03:05 PM
Dik,akak ni umur dah 30++++ baru bertemu jodoh. Sejak 10 tahun lalu,sejak grad,sorang demi sorang ka ...

Tahniah... boleh buat novel x pun samarenda...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094162s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list