Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2481
View
28
Reply

Tanduk Dalam Kaabah III (The Return) 2008-2018

[Copy link]

Author: Dzulqarnain       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-5-2018 08:09 AM | Show all posts |Read mode
Salam Ramadhan CARI,

Batu tanda perjalanan benang2 tanduk dalam kaabah (review):

I) Dalam benang awal OB mengkisahkan tanduk qibasy
yg diberitakan ada tersimpan dlm kaabah ketika hayat nabi s.a.w.
- tafseer Ibn Katsir, riwayat imam Ahmad.


Benang 23 muka surat ini sbg pengenalan kpd species qibasy
Iaitu binatang yg dijadikan qurban Ibrahim a.s.
Daripada qibasy ke domba ke biri ke antelope...ke sudah.

Ulasan:


Dlm perbincangan didapati terdapat byk perbezaan pendapat
yg mana menekankan species qibasy yg diqurban itu (anthler)
Jika ia diturunkan Allah drpd qurbannya Habil bin Adam a.s.
tentunya jelas qibasy itu tidak serupa dgn qibasy pada zamannya Ibrahim a.s.
Walaupun tidak relevan dgn tanduk dalam kaabah ketika zaman Nabi s.a.w.
ia merupakan tanda kpd sesuatu yg lebih besar...

II) Dalam benang sebelum ini, saya menengahkan qurban Ibrahim a.s.
yg membincangkan zibhin 'azim (sembelihan yg besar) tersebut secara dalam sikit je


Benang 5 muka surat ini sbg perbincangan bersahaja
Menyoal siapa sebenarnya yg diqurbankan, Ishak a.s. dan/atau Ismail a.s.?

Ulasan:


Dlm perbincangan didapati:
- terdapat dua acara yg berlaku dlm dua kisah yg berbeza
- juga terdapat dua set keadaan dan tempat e.g. Moriah/Marwah, yg serupa
- juga dua set jawapan yg berbeza, dan saya ambil kedua2nya sbg data terkumpul.
Pokoknya: Sumber rujukannya, Israeliyat atau sumber Islam.

Kali ini lebih dalam, yg memungkinkan kita tenggelam terus.


III - Tanduk dalam Kaabah III (The Return)



Ini lebih mengejutkan dan sesungguhnya, pasti ramai yg abaikan.
Beralih drpd tanduk2 dan terus ke tempat tunduk2 - masjid
Iaitu kedudukan asal bait al-haram, masjid al-haram
- berikut ini merupakan kajian Dan Gibson dan pasukannya.




Bincangkan...


Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2018 03:15 PM | Show all posts
Wasalam

mak ooiiiii
ingatkan nak sambung pasal cite tanduk dlm Kaabah
boleh le aku kasi goreng kasi rangup hangit lagi sikit
kasi buka pemikiran manusia yg dok bawah tempurung memasing je

ayyoyooooo
ni pasal MASJIDIL HARAM yg sebenarnya ni........
dan yg lagi TERAMAT PENTING - PENAMBAHAN/PENUKARAN/BUANG AYAT2 ALLAH dr AL QURAN
ok gak bincang - asalkan akidah tak lari dan perpaduan umah


aishehhh taun depan aku berhaji sorang2 le kat petra sana
sapa nak join.....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2018 06:00 AM | Show all posts

Salam OB

mak ooiiiii
ingatkan nak sambung pasal cite tanduk dlm Kaabah
boleh le aku kasi goreng kasi rangup hangit lagi sikit
kasi buka pemikiran manusia yg dok bawah tempurung memasing je


Menjurus ke situlah...
- tanduk2 dan kaabah di Mekah

Mmg benang ni utk goreng-menggoreng
Think tank kpd yg mahu, kenapa?
I - sumber hadis tanduk qibasy tu drpd sumber Islam, OB bukak
II- sumber kajian zibhin 'azim tu drpd Israeliyat, Rabai Yahudi bukak
II- sumber kajian Mecca-Petra tu drpd Yahudi-Kristian, pendakwah Kristian bukak


Silakan goreng...

ayyoyooooo
ni pasal MASJIDIL HARAM yg sebenarnya ni........
dan yg lagi TERAMAT PENTING - PENAMBAHAN/PENUKARAN/BUANG AYAT2 ALLAH dr AL QURAN
ok gak bincang - asalkan akidah tak lari dan perpaduan umah

Ye, yg Mekah-Petra tu bole bukak sikit2 kemudian
Yg lebih penting tu persoalan yg dia tinggalkan...next post lah ye.

Ofkos, dokumentasi yg paling banyak dia ketengahkan
daripada pembukuan Al-Quran hingga ke rujukan2 awal sumber Islam
Yg banyaknya dilakukan dlm lisan arab pada awalnya kan?
Dan penulisan yg agak lewat/tiada tinggalan rekod2 firsthand?
Lubuk bg pengkaji yg bukan Islam sgt tu dgn pendekatan arkeologi dan artifak
- Diharap takdelah yg tergugat iman dek kajian cenggini

Secara peribadinya, saya dah tertomoih masuk
ke dalam hal tanduk2 dan tempat2 tunduk ni
So, kena lah bongkar sedikit demi sedikit...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-5-2018 06:55 AM | Show all posts
3-rangkuman penting utk dibincangkan...

sum01.jpg

sum02.jpg

Conc.jpg


Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2018 11:27 AM | Show all posts

dari beberapa sumber yang dipercayai oleh ulama ulama sufi lama
dikatakan, selepas peristiwa siti hajar dan ismail as ditinggalkan di mekah, nabi ibrahim meneruskan jalan ke benua nusantara utk melihat
tanah kelahiran cucu cicit di masa depan, kerana nabi ibrahim as byk diperlihatkan rahsia ghoib sama spt nabi ahmad saw..

tanda simbolik beliau utk beritahu pada keturunan beliau yg lain adalah, beliau memberi TANDUK RUSA ATAU KIJANG sbg barang kemuliaan pada keturunan dari isteri ke3 beliau dr keturunan keturah di sebut sbg MALAYU...

jadinya di zaman nabi ibrahim as, beliau berikan TANDUK RUSA @ kijang sbg TANDA keturunan beliau yg sah...


Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2018 11:01 PM | Show all posts

Wasalam

memang kali ini, aku sendiri pun jadi kebingungan
sesuatu yg tak disangka sama sekali - walaupun tahu ada dokumen/kisah yg kekosongan dalam 100 tahun itu
dan sedara dah buka - maka kena teruskan le
dan akan berhadapan dgn billion umat islam - (dah agak apa pandangan mereka kan)

sedara juga ada bukakan summary/conclusion
tapi lagi elok jika kita huraikan satu persatu tiap perkataan/fakta dr dokumentari tersebut
agar lebih jelas sikit

tq, dan MOGA DIRAHMATI


Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2018 11:08 PM | Show all posts
rantaikendoq replied at 22-5-2018 11:27 AM
dari beberapa sumber yang dipercayai oleh ulama ulama sufi lama
dikatakan, selepas peristiwa siti ...

Wasalam

sekadar cite ttg tanduk - hanya leh goreng menggoreng saja
pasal Ibrahim dan perjalanannya - sekadar utk disebut je
kalau ada SUHUF IBRAHIM - tentu ada pengajaran/pelajaran yg boleh didapati drnya

permasalahan besar dlm thread ini, kajian dan fakta ttg asalnya kedudukan Kaabah
yg bisa mengubah sejarah yg kita ada kini
termasuk ADANYA PENAMBAHAN/PENUKARAN AYAT2 ALLAH

perlu masa utk meneliti dan huraian ttg semua isu dr dokumentasi tersebut

Moga DiRahmati


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2018 07:11 AM | Show all posts
orangbesi replied at 23-5-2018 11:01 PM
Wasalam

memang kali ini, aku sendiri pun jadi kebingungan
memang kali ini, aku sendiri pun jadi kebingungan
sesuatu yg tak disangka sama sekali - walaupun tahu ada dokumen/kisah yg kekosongan dalam 100 tahun itu
dan sedara dah buka - maka kena teruskan le
dan akan berhadapan dgn billion umat islam - (dah agak apa pandangan mereka kan)


Begitu juga dgn Islam ketika itu
yg awalnya meledak perpecahan dek fitnah 656-661M (34-39H)
dan perang saudara yg agak kritikal
berlarutan kemudian dek fitnah 680-692M (58-70H)
Dan kebanyakan dokumentasi khilafah Umaiyah
direkod dlm Greek, Mesir dan Parsi
hingga pemerintahan Abd Malik - dlm arab 685M (63H)

Belum lagi bab penjilidan/pembukuan Al-Quran
Tu yg terserempak dgn kajian ni...

Kena kaji balik, betul ke claim dia 'tiada rekod' tuuu...

sedara juga ada bukakan summary/conclusion
tapi lagi elok jika kita huraikan satu persatu tiap perkataan/fakta dr dokumentari tersebut
agar lebih jelas sikit


Fakta utama dia, arah qiblat berdasarkan tinggalan masjid/kuil
sekitar timur tengah dan sebahagian asia barat dan afrika
Tapi, bab ini boleh bincang kemudian
Sbb yg lebih penting kajian ni yg utamanya tu kesan geografi
Jadinya, kena tgk tanah dia lah dulu...
- terutama jangka waktu peradaban sekitar Mekah sblm kedatangan nabi s.a.w.


Macam mana dia kumpul maklumat:
- Method yg diguna dlm kajian dia ni guna rekod bertulis yg tersedia diupload dlm internet
- dibantu dgn rekod arkeologi iaitu tertumpu kpd geografi sekitar Hijjaz, Mesir dan Jordan
(sbb dia pengkaji laluan perdagangan arab kuno i.e. historiography Thamud/Nabateans/Petra)
- maka, pendekatan dia guna sekadar mencerap batuan mati sekitar skop kajiannya adja i.e. carbon dating


Bg saya, utk kaji yg hidup kena guna pendekatan hidrologi (pengairan/saliran)
kerana antara sebab Arab menjadi jahiliyah dek kerna runtuhnya empangan Maarib
Iaitu selepas kerajaan Saaba (mungkin ketika Raja Imran 575M)
So, dilaporkan lebih 50,000 keluar drpd Yemen slps empangan pecah
yg dilaporkan juga mengalami kerosakan teruk dan tidak dpt beroperasi.
Begitu juga Petra yg didiri ditengah2 pengairan, mengawal saliran
Dan jika dilihat drpd imej satelit seolah-olah laut Galiliee dan laut mati
bersambung dgn laut merah dan ditengahnya terkambus
- Sedia maklum peradaban Thamud yg hilang itu...hanya tinggal sbhgn kecial i.e. Petra


Mekah ni di tengah-tengah dua bandar besar dua peradaban
- Saba di selatan dgn bandar Maarib di Yaman
- Thamud di utara dgn bandar Petra di Selatan Jordan

Terselindung pulak drpd laluan dagangan Thamud-Saba ni i.e. offset sikit keluar
Dan yg menjadikan kawasan gurun berbatu itu hidup adalah airnya.
- tetapi takdak pun dia kaji telaga zam-zam...

...memang pening lah.


Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2018 11:38 AM | Show all posts
yang terpenting, antara rahsianya...
apa yg ada di Mekah sampai Allah tetapkan ia sbg kiblat?
apa sebenar berada di Mekah itu, hehehe...

benda2 panduan nasehat dan pesanan dari waliyullah bukan benda khayal
ianya adalah kebenaran yg jitu padu tanpa syak waham
cari dulu hakikat binasa lebur diri, baru bersih suci..
kalau tidak selamanya tersesat dlm istilah kalam saja
xsampai di hadrat Allah alangkah ruginya...
kerana akal dan ilmu atas sempadan wujudNya,
itu tanda yg nabi saw ajar bila di sidratul muntaha
fahamkan baik2 yer...
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2018 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Tunduk pun lu tak faham, lagi tayang gaya machibai!!

Hahayaha
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2018 01:21 AM | Show all posts
Dzulqarnain replied at 24-5-2018 07:11 AM
Begitu juga dgn Islam ketika itu
yg awalnya meledak perpecahan dek fitnah 656-661M (34-39H)
...

baru belek sikit dr riwayat2 golongan ahli kitab
kerana mereka lebih dekat sikit pengetahuan mereka tentang Ibrahim dan keturunannya

lain le dr apa yg islam perolehi/ada
keturunan Ismail yg menduduki petra dan bertamadun
cuba belek datahakekat.blogspot.com (org indonesia)
tq

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2018 10:16 AM | Show all posts
dovob replied at 24-5-2018 05:31 PM
Tunduk pun lu tak faham, lagi tayang gaya machibai!!

Hahayaha

haha, kalau tak reti nak didik qorin saka tu
tak reti nak suci nafsu bersih hati
pi taubat cari guru mursid
wahai si budak, duduk diam2 belajar kalau dah sampai tak reti apa
tak perlu tunjuk sikap yg semua org leh tgk sejak tahun dulu lagi
bulan posa pon nak sentap emosi bagai, kihkih, kalah budak tadika la...
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2018 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak habis lagi dgn pencarian pukimak ye?

Mengaji dgn pukimak ke tu? Lancau kecik sgt le tu.

Bodoh sombong tak faham bahasa Ramadhan
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2018 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Pukimak baca faham emosi, wa baca lu punya bahasa lagi teruk dari lubang faraj yg keluar darah haid.

Tulisan pukimak ke tu? Pukimak mengaji standard cilok free ke tu?

Lancau kecik ke tu pukimak? Takat pukimak mampos pun, harta pukimak kasik sumbat dalam pukimak ajelah ye.

Sembang standards pukimak yg ada PhD tapi standard tisu lap najis saya ek?

Hahahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2018 07:50 PM | Show all posts
kasihan di bulan umat muhammad yg mulia
leh jadi meroyan ilang akal waras yer...kihkih...
stress tekanan hidup, dan jua kerana hidup menunggang setan sbg guru
bila dinasehat bertaubat cari mursid....xnampak lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2018 11:38 PM | Show all posts
ni sedikit yg dapat dr INJIL

Menurut Bible, kronologi kehidupan Abraham, adalah seperti dibawah ini :
1. Berangkat dari Ur-Kasdim (Kej 11:31)
2. Sampai di Haran (Kej 11:31).
3. Sampai di Sikhem (Kej 12:6)
4. Sampai pegunungan sebelah Timur Betel. (Kej 12:8)
5. Sampai ke tanah Negeb (Kej 12:9) Ketika ada kelaparan, Abraham pergi ke Mesir.
6. Sampai di Mesir (Kej 12:10)
7. ke tanah Negeb (Kej 13:1)
8. Menuju ke Betel (Kej 13:3)
9. Pindah ke Mamre, dekat Hebron (Kej 13:1)
10. Abraham punya anak Ismael ketika di Kanaan (Kej 16:3)
11. Abraham ke tanah Negeb (Kej 20:1)
12. Abraham punya anak Ishak sewaktu berada di tanah Negeb (Kej 21:2)
13. Hagar dan Ismael mengembara di gurun Bersyeba (Kej 21:14)
14. Hagar dan Ismael akhirnya tinggal di gurun Paran (Kej 21:21)
15. Abraham menanam pohon di Bersyeba (Kej 21:33)
16. Abraham ke tanah Moria (Kej 22:2)
17. Abraham pergi dan tinggal di Bersyeba (Kej 22:19) Sara nampaknya tetap tinggal di Hebron.
18. Sara wafat di Hebron (Kej 23:2)
19. Abraham dimakamkan di gua Makhpela (Hebron) (Kej 25:9)

tanah Negeb - tanah selatan
perbalahan samada ianya selatan israel atau mekah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2018 08:16 AM | Show all posts
rantaikendoq replied at 22-5-2018 11:27 AM
dari beberapa sumber yang dipercayai oleh ulama ulama sufi lama
dikatakan, selepas peristiwa siti ...
baru belek sikit dr riwayat2 golongan ahli kitab
kerana mereka lebih dekat sikit pengetahuan mereka tentang Ibrahim dan keturunannya

lain le dr apa yg islam perolehi/ada
keturunan Ismail yg menduduki petra dan bertamadun
cuba belek datahakekat.blogspot.com (org indonesia)
tq

Bukan ahli-kitab, tapi penulis kitab (scribe)
Pengkaji arkeologi di Petra ni pun kaji Dead Sea Scrolls
yg di dalamnya banyak terdapat penulisan berkenaan Petra
yg ditulis oleh pembid'ah kristian Byzantine (abad ke 4-5)
dan dijumpai di tapak gereja Byzantine di Petra yg runtuh dibakar.
Dijumpai awal 90an ~94, oleh pasukan pengkaji yg spekulate isu Mecca-Petra ni la.


Blog tu pun punya kecenderungan yg sama
tidak menerangkan penemuan yg asal...

ni sedikit yg dapat dr INJIL

Menurut Bible, kronologi kehidupan Abraham, adalah seperti dibawah ini :
1. Berangkat dari Ur-Kasdim (Kej 11:31)
2. Sampai di Haran (Kej 11:31).
3. Sampai di Sikhem (Kej 12:6)
4. Sampai pegunungan sebelah Timur Betel. (Kej 12:8)
5. Sampai ke tanah Negeb (Kej 12:9) Ketika ada kelaparan, Abraham pergi ke Mesir.
6. Sampai di Mesir (Kej 12:10)
7. ke tanah Negeb (Kej 13:1)
8. Menuju ke Betel (Kej 13:3)
9. Pindah ke Mamre, dekat Hebron (Kej 13:1)
10. Abraham punya anak Ismael ketika di Kanaan (Kej 16:3)
11. Abraham ke tanah Negeb (Kej 20:1)
12. Abraham punya anak Ishak sewaktu berada di tanah Negeb (Kej 21:2)
13. Hagar dan Ismael mengembara di gurun Bersyeba (Kej 21:14)
14. Hagar dan Ismael akhirnya tinggal di gurun Paran (Kej 21:21)
15. Abraham menanam pohon di Bersyeba (Kej 21:33)
16. Abraham ke tanah Moria (Kej 22:2)
17. Abraham pergi dan tinggal di Bersyeba (Kej 22:19) Sara nampaknya tetap tinggal di Hebron.
18. Sara wafat di Hebron (Kej 23:2)
19. Abraham dimakamkan di gua Makhpela (Hebron) (Kej 25:9)

tanah Negeb - tanah selatan
perbalahan samada ianya selatan israel atau mekah


Kalu ikut phonetic, negeb = najd, selatan
mengunjur hingga ke Yaman
Ikut rujukan biblikal lagi, Ratu Saaba tu cucunya Ibrahim a.s.
Maka, geografi kpd event sejarah mungkin byk yg bertindih
tapi hari ini terpisah-pisah dek kerna rekod/peninggalannya terhad...

dari beberapa sumber yang dipercayai oleh ulama ulama sufi lama
dikatakan, selepas peristiwa siti hajar dan ismail as ditinggalkan di mekah, nabi ibrahim meneruskan jalan ke benua nusantara utk melihat
tanah kelahiran cucu cicit di masa depan, kerana nabi ibrahim as byk diperlihatkan rahsia ghoib sama spt nabi ahmad saw..

@rantaikendoq

Ye ke...

Pendapat saya, jauh lebih awal drpd tu...
ketika bapanya Ibrahim a.s. mengusir Khalilullah a.s. jauh

maliyyan.JPG
Drpd Melawi ke HiMalaya ke Tanah Melayu
Pokoknya, ke tempat jauh yg amannya perpanjangan gitu...

tanda simbolik beliau utk beritahu pada keturunan beliau yg lain adalah, beliau memberi TANDUK RUSA ATAU KIJANG sbg barang kemuliaan pada keturunan dari isteri ke3 beliau dr keturunan keturah di sebut sbg MALAYU...

jadinya di zaman nabi ibrahim as, beliau berikan TANDUK RUSA @ kijang sbg TANDA keturunan beliau yg sah...


@rantaikendoq

Di sini ada Sasana Kijang sbg pusat
Yg ni nanti kita akan berbalik semula kpd species anthler tu
- nanti dulu lah...


Yg Keturah tu lah, cucukan Ratu Saba klo ikut biblikal lah.
Tu yg nak panjangkan lagi jauh ke arah selatan/negeb/najd
yg mana nabi s.a.w. kata...

Disana muncul kegoncangan dan fitnah, dan disanalah muncul tanduk setan.


Binatang ternak boleh jadi setan tak?
#savage
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2018 02:39 AM | Show all posts
Dzulqarnain replied at 31-5-2018 08:16 AM
Bukan ahli-kitab, tapi penulis kitab (scribe)
Pengkaji arkeologi di Petra ni pun kaji Dead S ...

Bukan ahli-kitab, tapi penulis kitab (scribe) Pengkaji arkeologi di Petra ni pun kaji Dead Sea Scrolls
yg di dalamnya banyak terdapat penulisan berkenaan Petra
yg ditulis oleh pembid'ah kristian Byzantine (abad ke 4-5)
dan dijumpai di tapak gereja Byzantine di Petra yg runtuh dibakar.
Dijumpai awal 90an ~94, oleh pasukan pengkaji yg spekulate isu Mecca-Petra ni la.



sekurang-kurangnya ahli kitab ada catatan sejarah yg dulu2
kita tak dak, dan kalau ada pun dlm bahasa yg lainnya, kenapa dok asyik tutup je
takut sangat ke nak bukakan - utk tatapan semua
kat mana boleh kita dapat rujukan - leh gak teliti nanti? tq

nanti saya teruskan dgn persoalan/percanggahan semasa Baginda dan selepasnya
yg camni puak ahli kitab pun tak leh campur kan
lepas tu baru kita gi masjid2 (qiblatnya)

Wasalam
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2018 02:42 AM | Show all posts
Dzulqarnain replied at 31-5-2018 08:16 AM
Bukan ahli-kitab, tapi penulis kitab (scribe)
Pengkaji arkeologi di Petra ni pun kaji Dead S ...

Bukan ahli-kitab, tapi penulis kitab (scribe) Pengkaji arkeologi di Petra ni pun kaji Dead Sea Scrolls
yg di dalamnya banyak terdapat penulisan berkenaan Petra
yg ditulis oleh pembid'ah kristian Byzantine (abad ke 4-5)
dan dijumpai di tapak gereja Byzantine di Petra yg runtuh dibakar.
Dijumpai awal 90an ~94, oleh pasukan pengkaji yg spekulate isu Mecca-Petra ni la.




sekurang-kurangnya ahli kitab ada catatan sejarah yg dulu2
termasuk fakta/bukti (walaupun ada yg dimanipulasikan)
kita tak dak, dan kalau ada pun dlm bahasa yg lainnya, kenapa dok asyik tutup je
takut sangat ke nak bukakan - utk tatapan semua
dan kat mana boleh kita dapat rujukan  sebegini- leh gak teliti nanti? tq

nanti saya teruskan dgn persoalan/percanggahan semasa Baginda dan selepasnya
yg camni puak ahli kitab pun tak leh campur kan
lepas tu baru kita gi masjid2 (qiblatnya)

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2018 06:45 PM | Show all posts
Dzulqarnain replied at 31-5-2018 08:16 AM
Bukan ahli-kitab, tapi penulis kitab (scribe)
Pengkaji arkeologi di Petra ni pun kaji Dead S ...

sumber rujukan saya ni antaranya adalah syarahan dr ustaz auni
sbb ustaz auni ada pengajian sanad kepada syeikh syeikh di syria
syeikh syeikh di syria byk kitab2 lama yg asli yg tiada salinan pada mana mana tempat lain di dunia
dan apabila mengaji sama syeikh, mereka ada penyampaian dr segi lisan yg tidak bertulis tak berekod
kerana itu jazam talkin sanad mursid sgt wajib dalam beberapa perkara...

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.099745s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list