Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8214
View
122
Reply

Kalau korang nak beli skincare, apa yang korang tengok dulu?

[Copy link]

Author: amirezu       Show all posts   Read mode

Post time 3-5-2018 07:13 PM | Show all posts

review pon bole tipu. kita kene berilmu atau kesal. Lama-lama kulit kite jadi sensitif kalau produk tah pape.

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2018 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
i tgk keperluan. macam pagi tu yg wajib mcm cleanser, moisturizer tu i pakai cetaphil dgn set hada labo. haritu ingat nak order cerave tp bff i nak tunggu produk skrg habis. bertaun la kut.

i tak pakai sunblock kecuali keluar off day je. kat opis ni mmg x nampak matahari pun. kalau pakai mmg keras muka dlm opis.

malam br la dok pakai safi. yg foaming biasa je. moisturizer i pakai bifesta. kadang2 tu pakai vit c mario badescu. tp mmg jarang sgt pakai. i rasa dah setahun lebih pakai tak sampai separuh pun. mmg elok utk i pasal dah lama hilang dark spot kesan jerawat zaman budak2.

kadang2 tu mmg rasa nak try produk baru mcm kiehls tu i dapat sample night cream ada AHA tu rasa best sgt kulit bila bangun pg tp sample mmg ciput. nasib bakal adik ipar pakai kiehls so rajin dia pass sample kat i. lol.

and kadang2 pakai palmers skin therapy bile terasa kulit kasar. rm30 je tp i rasa the best product i pakai walaupun jarang2

overall mmg i dah biasa rutin simple dr zaman stusent so mmg takkan beli produk retis/celeb yg mengarut2. ai rasa adik2 blogger yg buat produk review tu kalau buat produk pun i lg percaya pasal diorang mmg study betul2. ada sorang tu mmg major chemistry.

i beli mmg ikut keperluan,  brand, dan ingredients. kalau salepun i tak beli. nasib kulit dah beranak ni jarang bermasalah. yg peliknya hubby i yg banyak jerawat skrg ni. lepas shower tahu2 je bau cetaphil moisturizer tu. ehh nak pakai beli lah sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2018 09:57 AM | Show all posts
fealefea replied at 3-5-2018 07:13 PM
review pon bole tipu. kita kene berilmu atau kesal. Lama-lama kulit kite jadi sensitif kalau produ ...

of cuz di website yang boleh di percayai... testimoni2 haprak mmg idok laa i nak percaya

tengok review kat youtube
contoh yang selalu i baca before beli :
https://www.makeupalley.com

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2018 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
fishcracker replied at 3-5-2018 12:23 AM
Tengok brand dulu baru ingredients,pastu baru check harga..kulit sensitif senang breakout macam iol  ...

Dulu muka i keluar jerawat nanah lepas pakai ephyra... i pakai moogoo juga
Sebab anak i memang pakai product moogoo

Tapi sekarang i dah setahun pakai bio essence
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2018 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
I jenis stick to 1 product agak lama
Dulu i pakai loreal, 5 tahun lepas tu ada try n error

1st i nak pilih product tengok keperluan kulit i
Kalau time tu jerawat teruk, i beli safi
Ke 2 i tengok brand dan review
Now i pakai bio essence gold tu utk faciah wash then i pakai rose gold water
Night cream pula i pakai natural based vco brand daionica
2-3x seminggu tepek masker brand savee
2 tahun dah i pakai semua di atas
Alhamdulillah kulit muka i jenis takde masalah sangat
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2018 04:38 PM | Show all posts
SLAManya replied at 4-5-2018 10:17 AM
I jenis stick to 1 product agak lama
Dulu i pakai loreal, 5 tahun lepas tu ada try n error

elok start pakai yang low end skincare. kalau dah jump ke high end skincare mmg susah nk baik pulih kulit kalau tak sesuai.

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2018 08:40 PM | Show all posts
1. tgk kandungan dulu..  tgk byk paraben, sls, alcohol etc..
2. tgk harga
3. pertimbangkan review2 pengguna... (sblum beli mmg baca review)

Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2018 08:00 AM From the mobile phone | Show all posts
rogayahtop replied at 4-5-2018 07:43 AM
i tgk keperluan. macam pagi tu yg wajib mcm cleanser, moisturizer tu i pakai cetaphil dgn set hada l ...

If u dont mind, blh tak tepek product palmer tu. I suke palmer, except the lotion
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2018 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
chanteksekali replied at 2-5-2018 09:22 PM
Tea tree dia drying babe kulit jadi kering then eventually nampak kusam. Sometimes tak nmpk dry di ...

Btol.tea tree tu mmg buat kulit kusam.Mmg dia akan kecutkn n ilangkn jerawat tp at the same time mmg buat kulit kusam.Dlu I pkai facial foam aiken sbb nk ilangkn jerawat pastu I stop lps dia dh kluar packaging baru.Sbb I cari yg asal aritu dorg kate dh tkde so I try pakai yg baru lngsung xsame ngn hat asal.bau pon lain.So I stick ngn toner tea tree smpai now.Klo jerawat kluar mmg I buh toner tea tree ni so far dlm sehari dua mmg jerawat kecut.Tp tu la kulit kusam.Tp I cover ngn makneka Loreal and Anessa.Tp ada ari mls I xpkai pon.

Laf I dh try pakai best gila whitening ampoule dia sbb bgus utk skin tone.kandungn mcm air n langsung xmelekit mcm serum yg lain and bau pon xde.Sbnrnya ampoule ni sm mcm serum la hat ampoule ni I bc lg cepat bg effect kt kulit.So lps pkai toner Laf I tepek whitening ampoule tu.And ade lg few cream Laf utk lembabkn kulit n bg kulit glowing mcm Med.secret cream + the first so mmg best gila pkai plus kecik je sng bwk g memane.Mcm tiub ubatgigi 50g.
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2018 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
amirezu replied at 3-5-2018 02:19 AM
Berapa lama ambik masa dari breakout tu ke sekarang ni?

Dlu I pakai Tati ms tpengaruh ngn iklan tp serius ckp kulit glowing gila n putih jerawat pon xde.Kulit nmpk bersih n putih merah2 tp org xtau sbnrnya I hazab nk thn rasa pedih klo duk bwh matahari ya ampun dh mcm udang kne bakar.Kulit dh rosak kan.Pastu lps dh diharamkn sume I stop Tati.Time tu la kulit jd truk kluar jrwt sume tp xdela sekaligus byk tp kjp2 kluar kt dagu kjp pipi pastu dahi dia kluar satu2 mmg annoying gila pstu parut lmbt ilang sbb kulit dh menipis kan calar skit sbb kene kuku sekalipon ambik masa seminggu nk ilang.Mcm2 I guna nk ilangkn parut tu.Bila jrwt xde,parut2 stil xilang klo xmekap mmg nmpk la bintik2 itam wlpon kecik2.Stop Tati tu I pakai Eucerin satu set so far mmg bgus utk acne.Tp xsmpai 2bln gitu kulit bebas jerawat so I pakai Loreal lak.Tp Loreal pnya day cream melekit I xsuka so pakai klo rajen je.Tp mlm I makesure tepek sleeping mask n serum lps toner.Kene rajen sket la.Siang I xpkai Loreal tp jst Anessa pnye sunscreen uv gel tu je pstu mkup nipis.So kulit dh ok skrg I tktau mn satu yg bkesan sbb I xsuka stick pd satu produk.Tp yg Eucerin tu mmg I syorkan pd sesape yg ade mslh jerawat.Tp after all kulit kita xsama kn so mgkin sesuai pd kita n xsesuai pd org lain.Skrg I sesaje try Laf sbb dh terbeli.Nti tgok gane hasil.
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2018 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Brand dulu. Kalau brand local lanfsung tak sentuh. Then tgk ingredient and review.
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2018 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
I pakai loccitane. Beli starter kit dulu pastu beli satu2 barang complete set
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2018 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Selalunya kena tahu apa kulit kita perlukan sebab setiap orang punya kulit yang berbeza beza. Ada orang yang pakai produk tu bagus but tak kena dengan kita. Then tengok ingredient dia safe or not, sesuai ke dengan masalah kulit kita. Then baru beli.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2018 02:12 AM | Show all posts
aderaderker replied at 3-5-2018 06:00 AM
Review/testimoni dulu tapi kena kenal kulit sendiri. Jgn buta2 percaya testimoni tp end up  tak sesu ...

That's rite! Kena kenal kulit sendiri dulu baru boleh try. Ada orang pakai produk tu jadi, tapi dia pakai tak jadi. Pastu salahkan produk, padahal kulit dia yg tak sesuai haha.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2018 02:13 AM | Show all posts
Levespa replied at 3-5-2018 08:19 AM
8 12:18 AM
kann.. I selalu rujuk environmental work group (ewg).. dlm tu ada list dengan gred set ...

Bagus jugak ni. Buat sendiri at least tau bahan apa yg kita guna.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2018 02:21 AM | Show all posts
rogayahtop replied at 4-5-2018 07:43 AM
i tgk keperluan. macam pagi tu yg wajib mcm cleanser, moisturizer tu i pakai cetaphil dgn set hada l ...

Banyak brand jugak ye tapi yg penting tau mana yg perlu utk diri sendiri. Part suami pakai jugak tu memang kelakar
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2018 02:28 AM | Show all posts
mujer_in_espejo replied at 4-5-2018 08:40 PM
1. tgk kandungan dulu..  tgk byk paraben, sls, alcohol etc..
2. tgk harga
3. pertimbangkan review ...

Sebenarnya takde kajian saintifik lagi yg mengatakan paraben ni boleh menyebabkan masalah kulit. fungsi paraben hanya mengawet. tapi sbg langkah berjaga2 banyak dah negara haramkan paraben ni termasuklah Jepun & US. Malaysia je tak haram lagi kalau tak silap Satu lagi kandungan yg kena check macam hydroquinone and yg bunyi inone2 tu...yg tu kena elak pakai. Sepupu sepapat mercury jugak tu.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2018 02:36 AM | Show all posts
beautifulliar replied at 6-5-2018 09:41 AM
Dlu I pakai Tati ms tpengaruh ngn iklan tp serius ckp kulit glowing gila n putih jerawat pon xde.K ...

Teringat member pernah pakai Tati dulu. Awal2 oklah, kulit licin, cerah. Tak lama lepas tu breakout dekat 2 bulan. Dia pulak lecturer. 2 bulan tu memang dia tak keluar mana2 kecuali mengajar je. Nak berdepan dgn student pun malu. Tati n produk seangkatan dgnnya ni sebenarnya mengikis permukaan kulit sambil2 membunuh sel melanin. Kulit jadi cerah tapi makin menipis. Tu yg pedih bila duk bawah matahari walaupun kejap.

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2018 05:13 AM From the mobile phone | Show all posts
amirezu replied at 7-5-2018 02:36 AM
Teringat member pernah pakai Tati dulu. Awal2 oklah, kulit licin, cerah. Tak lama lepas tu breakou ...

Pakai Tati mmg menjadi la kulit cepat nampak kesan glowing tu I tktau org lain tp I pakai dlu dlm 3 ari mmg trus nmpk prubahan I pkai pencuci muka je aritu sbb br balik dr pantai so mmg legam and few produk I try lngsung xjd.And ada mber bgtau utk try Tati so I sesaje try sekali hamekkau yg legam tu trus tkde dlm ms 3ari pdhl time tu I pakai pncuci muka dia je.So bila dh jd kulit glowing gitu I beli la satu set so pkai dlm 2mgu abis n topup lg.Gigih la tepek memalam n siang segala krim tp mmg puas ati kulit mmg nnpk bersih jrwt pn xde parut lg xde cpt je ilang.

Sbnrnye Tati n produk timbang kilo local yg lain mmg byk bhn kimia so mmg cpt la ia mnghakis kulit sbb tu kulit nmpk pinkish bersih.Tp azabnye bila kena matahari mmg merah n pedih gila.So I stop tp tk sngka lps stop tu la start segala prob acne tu.I nk pulihkn kulit balik I penah try Cosmoderm vit E tu mkin byk jerawat kluar so I stop.And I try Cetaphil pon xjln last2 tukat Eucerin pkai nonstop br kulit ok.Tati tu boleh pkai wlpon diharamkn tp byk je kedai jamu I tgok stil jual tmasuk produk timbang kilo yg lain.Tp depends pd kulit memasing la,ada yg ok ada yg tak.tp kena pakai bterusan,klo stop mmg abih la.Tp tu la,bila pkai bterusan tu kita sbnrnya mkin duk tambah bahan2 kimia tu dlm kulit. So skrg I beli skincare kt guardian je at least selamt n terjamin
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2018 05:11 PM | Show all posts
i kan pernah menderita alergy yg teruk ulang alik spital. so i is very sensitif dengan skincare. so i pakai pencuci muka n mekap dari pakar kulit i.
i pernah warded jugak sbb alergy ni. sbb lama jugak la nk identify snanye i alergy kepada apa. bila dah lama lama i just tukar cara pemakanan (sorry yg ni OT jap)

(ontopic balik)- patu dh lama lama i mcm stabil sikit i saje nk try tukar skincare. i pun gatal lah g try yg brand melayu buat. tkde dekat drugstore. i pakai dlm 6bulan kot. skin i okay je tau. sampai la awal tahun ni i terbaca pasal krim timbang kilo. i risau la sbb criteria krim timbang kilo tu ada pada produk yg i pakai.

i stop pakai produk tu n try g watson tgk apa yg sesuai. i pun festime nk try terus g beli set besar terus ada facial wash, toner, day cream n night cream. UNFORTUNATELY, tksampai seminggu pakai i rasa pedih pedih kt muka. naik balik alergy i. so i terus cuci muka pakai sabun doc, tapi pakai 'krim timbang kilo' tu tadi n alhamdulillah my skin back to normal.

PERSOALANNYA: kenapa i rasa krim timbang kilo mcm lagi effective ye? *oh i just pakai treatment krim dia sahaja. sabun pencuci n krim siang n sunblock dia pesemua i dh lama stop......
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.075752s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list