Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
13668
View
115
Reply

Vaginismus

[Copy link]

Author: Blackpanther    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 1-12-2018 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
sonia1234 replied at 17-5-2018 03:49 PM
Hi puan....saya menghidapi masalah yang sama sejak berkahwin tahun lepas dan tidak tahu bagaimana  ...

Check pm sis...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2018 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
sheri.redi replied at 22-7-2018 04:35 PM
Hai, boleh tak pm sy untuk sy tau lanjut pasal vaginimus ni? Sy dah setahun kahwin, masih tak pern ...

Check pm sis...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 08:44 AM | Show all posts
Blackpanther replied at 1-12-2018 05:32 PM
Betul apa yg bel ckp... Sepatutnya suami kena bagi semangat dan cuba bantu isteri. Bkn kecam ister ...

babe, u dpt contact weedooree ke?
kalau u ada close relationship dgn dia, elok bg semangat agar dia boleh buat pilihan yg tepat
seriously I kesian sgt dgn dia...apa agaknya kisah dia


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2018 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
beldandy replied at 4-12-2018 08:44 AM
babe, u dpt contact weedooree ke?
kalau u ada close relationship dgn dia, elok bg semangat agar d ...

I try contact. Tp dia xonline pulak. To be honest, sy hari2 fikir spya hti dia tergerak nk bukak forum.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 08:35 AM | Show all posts
Blackpanther replied at 4-12-2018 03:12 PM
I try contact. Tp dia xonline pulak. To be honest, sy hari2 fikir spya hti dia tergerak nk bukak f ...

semoga allah mudahkan urusan dia dan berikan dia jalan penyelesaian untuk masalah dia
sedih pula kalau teringat pasal dia


Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy dah tahun berkahwin. Mungkin masalah sy yg primer kot. Buat first sakit. Then mngandung je terus stop sbb xpernah xsakit. Lepastu try lg mngandung lg stop jgk. Skrg anak no dua pun dah 1tahun baru try on balik. Still sakit tp mcm boleh la tahan dr dulu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
SayaSayangMama replied at 5-12-2018 10:47 PM
Sy dah tahun berkahwin. Mungkin masalah sy yg primer kot. Buat first sakit. Then mngandung je terus  ...

Kalau dh melalui proses beranak, sis dh bukan primer. Sis dh jtuh kpd sekunder. Jarang jumpa kes mcm ni. Sbb so far kebanyakan kes vaginismus adalah primer. Xcuba check dgn doktor ke sis?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2018 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
SayaSayangMama replied at 5-12-2018 10:47 PM
Sy dah tahun berkahwin. Mungkin masalah sy yg primer kot. Buat first sakit. Then mngandung je terus  ...

Dan rata2 kes vaginismus primer jgk, once mereka dh cure, mereka mmg totally xde masalah dlm vaginal penetration. Sbb vaginismus ni adalah situasi ketegangan pintu vagina semasa menerima apa2 penetration atau kemasukan sesuatu. Mcm kes sy adalah anxiety.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 05:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Blackpanther replied at 5-12-2018 10:54 PM
Dan rata2 kes vaginismus primer jgk, once mereka dh cure, mereka mmg totally xde masalah dlm vagin ...

Sy xpernah rujuk doc sbb malu. Tp masa cek bersalin sy sempat tanya doc sy punya normal x. Dia ckp normal itu je mampu sy tanya. Tp sy pun masih mebaiki diri. Baru sekali bersama selepas anak kedua ni. Dekat dua tahun suami berpuasa sbb pregnant 9 bulan campur anak setahun.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 05:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Blackpanther replied at 5-12-2018 10:51 PM
Kalau dh melalui proses beranak, sis dh bukan primer. Sis dh jtuh kpd sekunder. Jarang jumpa kes m ...

Yeke... klu sekunder nk buat apa ya. Sy ni jenis penakut atau mmg otot sy mmg ada masalah. Masa bersalin pun dua dua guna epidural
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
SayaSayangMama replied at 7-12-2018 05:26 AM
Yeke... klu sekunder nk buat apa ya. Sy ni jenis penakut atau mmg otot sy mmg ada masalah. Masa be ...

Sbb tu sy boleh ckp pd puan, cuba bincang dgn suami. Jmpa doktor ke. Sbb berkaitan hubungan kelamin ni puan, rata2 lelaki xmmpu tahan. Sedangkan suami sy pun dh tahap xleh nk kawal. Tp bila sy mntk cerai dan sy sggup bgi wang as gnti rugi, dia xnk. Tp kalau dri sokongan, suami xde pun. Sbb tu bab ni sy dh demotivated. Cma skrg fikir utk diri sendiri. Sbb sy ykin sy boleh sembuh. Cma kena buang hal personal yg menganggu emosi sy.

Berkenaan puan, sy pernah baca pesakit vaginismus sekunder seperti puan. Ada dlm thread ni awal2. Puan boleh tgk.

Puan tersebut smpai anak ke 3 tp masih lgi tkut dgn penis suami. Dgr mcm xlogik, tp smpai tahap suami kena berpoligami utk mencapai tahap kepuasan seks.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Blackpanther replied at 7-12-2018 05:56 PM
Sbb tu sy boleh ckp pd puan, cuba bincang dgn suami. Jmpa doktor ke. Sbb berkaitan hubungan kelami ...

Takutnya.. sy selalu jugak bincang dgn suami tp dia mcm xkisah sgt. Sy ada jugak ckp pasal kawen dua ke apa tp dia byk bergurau je. Seks kn ada byk cara dia xkisah sgt ttg penetratition tu kot. Dia cm positif je dia ckp ala nnti lama lama awak berani lah nnti. Rilex je. Sy pun rilex jugak la. Takut jugak klu sampai bercerai berai ni anak dah dua dua ni xsanggup rasanya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 06:02 AM From the mobile phone | Show all posts
SayaSayangMama replied at 11-12-2018 12:47 AM
Takutnya.. sy selalu jugak bincang dgn suami tp dia mcm xkisah sgt. Sy ada jugak ckp pasal kawen d ...

Ok la kalau suami x kisah. Harap suami betul2 x kisah la puan. Jgn dibelakang puan dia buat hal. Benda tu yg kita xnk. Mcm sy mcm2 dh kena hadapi ni. Nmpk gaya xlama lgi mmg bercerai berai lah sbb msalah ni.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Blackpanther replied at 11-12-2018 06:02 AM
Ok la kalau suami x kisah. Harap suami betul2 x kisah la puan. Jgn dibelakang puan dia buat hal. B ...

Itula sy takut saya pun tgh cari cara nk rawat. Skrg mg okay nti bila terjatuh hati kt irg lain benda ni boleh diungkit kemudian hari. Lepas tu bg tau pulak kt parent ke kt girlffiend ke takutnya. Minta simpang
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 02:55 AM | Show all posts
Alhamdulillah ada thread ni...duk cari2 info pasal vaginismus terjumpa forum ni. Vaginismus ni jarang dengar..lepas jumpa doctor tahun lepas baru tahu rupanya i ada vaginismus. Doctor tu baik jer tapi rasanya dia tak expert case macamni. Dia suruh beli dilators. Itu jer...takda apa guideline. So i kena cari sendiri. Lama tak bersentuh dilators tu sebab takut nak masuk.

Masa consultation tu..cakap kat dia i masih virgin dah setahun lebih kahwin.  Masa dia nak check tu i tepis tangan dia takut nak bagi masuk. Dia pujuk kata ok jangan takut, dia tak masuk apa2 cuma nak check dengan torchlight. Then dia cakap ya still virgin. Then dia buat ultrasound perut..confirm takda apa2, cyst or pregnant.

Masa discussion, dia bagitahu Vaginismus and tunjuk diagram...tanya beberapa soalan ada pernah kena sex abuse ke tak. I memang tak ada. So hairan juga datang mana benda macamni. Dia explain contraction tu datang dari minda kita, mungkin ada takut denagn sesuatu. Memamg i fikir nak pecah dara tu berdarah dan sakit. Tu yang kita duk dengar dari kecik2 kan. So dia minta guna dilators dan ajar fikiran kita untuk buang imej sakit tu.

Lepas tu beli dilators tapi tak pakai2. Kebetulan next appointment PA  dia call bagitahu postponed sebab dia ada urgent case. Sebab tak pakai dilators tu so i tak pergi jumpa dia dah sebab takda progress dari i sendiri.

Pendek citer, i cuba pakai dilators akhirnya. Baca sana sini juga sebelum tu. Mula2 i ikut suggestion of one doctor in a blog..kenali vagina kita dulu. Lubang kat mana n etc. Jangan ketawa i tak pernah cuba tengok sebab rasa takut kan. Cara dengan tengok kat cermin. So i letak cermin kat lantai. i cuba masukkan dilator size paling kecik..wow masuk lorr. tak sakit pun. Ok sebelum tu i letak gel ( antiseptic), untuk elak infection. Happy rasa. Malam esoknya i try yg size kedua pula. Ok masuk. Cuba gerakkan keluar masuk. Tak sakit. Tapi tak juga rasa syok. Sebab i gerak slow jer.

Malam esoknya lagi i cuba masuk size ketiga. Hmm jem. Takleh masuk. Adoi frust balik. So la ni i cuba nak dapatkan appointment dengan doctor lain pula.

Nanti kita kongsi sama2. Jangan takut..haha cakap kat diri sendiri.Setiap penyakit ada ubatnya. Kita kena berani hadap. Vaginismus is curable. Kita kena cari cara mana yang paling sesuai. Jangan stop cari doktor yang sesuai. i pun tengah cari. ok bye2...sambung nanti.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2019 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
lovender replied at 9-1-2019 02:55 AM
Alhamdulillah ada thread ni...duk cari2 info pasal vaginismus terjumpa forum ni. Vaginismus ni jaran ...

Wah suke dgn semangat awak. Memang betul apa yg awak ckp. Vagina kita kaku tp in term of mind set tu xde sgt pun mempengaruhi vaginismus. Sbb apa yg saya dh teliti, fahami vaginismus ni. Dia mmg kecacatan otot vagina. Kekakuan otot yg kita xmmpu kawal. Sbb doktor tu ckp vagina yg normal, dia boleh terima penetrasi dlm keadaan cemas atau tidak, dlm keadaan berahi atau tidak berahi dan jugak dlm keadaan paksa atau rela. Itu la real situasi vaginismus
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 09:35 AM | Show all posts
jumpe je pakar o&g utk sebarang petanyaan.... usah percaya sgt rujukan di internet, takut salah dianogsis, padahnya tau

when it come to hubungan kelamin, be relax je petuanya.... sbb if worry too much, stress ka, confirm performance x tip top tau.... mesti akan ganggu sikit prestasi atas ranjang
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
X i xtau ada ada vaginamus ke x tp mmg sakit la smpai skrg. Tp lately dah boleh masuk dua jari. Masa bersalin doc ceh bukaan adoi sakitnya malu je tp nk buat mcmne dh mmg sakit . Nasib baik leas tu minta epidural. Xrasa lansung la masa bersalin. Tp rupanya koyak byk . Doc ckp kulit mcm tahu. Doc bukan jahitan pertama buat kali kedua. Nasib la bius masih on. Tp kawan iols kulit tahu jugak tp dia kuat je seks xde masalah. So xde kaitan la kot dgn kulit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
mygreentea replied at 10-1-2019 09:35 AM
jumpe je pakar o&g utk sebarang petanyaan.... usah percaya sgt rujukan di internet, takut salah dian ...

Ye mygreentea... Betul, mmg xleh percaya dgn hanya rujukan internet. Sbb tu last year saya dh pergi jumpa pakar. Dan mereka agree that vaginismus. In fact, saya contact with current doctor from oversea via media social, indeed dia pun agree that is vaginismus, cuma xde duit yg byk je nk fly pergi jmpa face to face. Kalau ada by now, mmg dh pergi dh.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
SayaSayangMama replied at 10-1-2019 10:35 AM
X i xtau ada ada vaginamus ke x tp mmg sakit la smpai skrg. Tp lately dah boleh masuk dua jari. Masa ...

Xpe puan. Puan boleh je dilate pakai jari... Lama kelamaan otot PC vagina akan mula menerima pergerakan dkt situ. Lama kelamaan sakit disitu boleh free... Maksud saya, puan boleh achieve painfree sex.. In Shaa Allah. Jgn putus asa shj...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080787s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list