Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10711
View
113
Reply

Vaginismus

[Copy link]

Author: Blackpanther    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 25-4-2018 01:05 AM From the mobile phone | Show all posts
lilac85 replied at 24-4-2018 08:43 PM
Ni soalan sebenarnya

Ya, walaupun sudah dalam keadaan klimaks. Even orgasm pun masih sukar nak penetrate due to vaginismus.

Tetapi lain wanita lain kes jugak. Ada wanita sbb terlalu takut sex drive mereka zero. Memang nak cuddle pun mereka tak nak. Mcm saya nak sangat2 seks tp sbb vaginimus penetrative sex cant be settle yet. Sebab tu situasi buat pasangan stress out.

Tapi dengan bantuan doktor, its goes better. Alhamdulilah.

Mula2 saya diuji, saya xboleh tgk any kind of positive side pun dlm situasi ni. Saya rasa Tuhan msti benci sgt pada sy. But i when through hardship by having faith in lowest phase in my life, i feeling bless. Tuhan uji tahap kemampuan sebenarnya.

Dengan masalah ni, saya lebih peka dan bertimbang rasa tentang apa wanita lain might dealing with. Even worse than me.

Melalui vaginismus inilah saya tahu mcm2 sakit tentang wnita. Mcm apa tu endometriosis dan vulvodynia. Saya kena bersyukur at least saya tak diuji dgn sakit itu.

I connected with many womens yg dealing with vaginimus. Its all around the world. Their harship is real. Sakit yg mereka alami buat mereka kena fix jumpa doktor specialist over than 10year. Untuk berubat tnpa ada sikap putus asa. Sebab tu saya kuat dan bangkit utk lawan vaginismus saya. I cant cry all the time.

I wanna fight. Having babies. Build my own family.

Besides, pasangan saya pada mulanya mmg buat silap. But its okay. Nobody was perfect. He still love me, thats why i fight for both of us. Jika seks yg menjadi tunjang utama dlm perkahwinan, i can say, we will always lose our way. Ada pasangan more than 5 year with uncomsummated marriage due vaginimus. Kita akan ckp gila bukan? Tp thats realist thing. Bila ckp mcm ni, akan ada yg kata msti suami dlm diam mkn luar, right? Even saya pun fikir mcm tu. But not all men the same. Loyal mens does exist.

Situasi mcm ni kena positif dan having faith. When its come about having faith, i told you, its really not easy. Situasinya mcm kita kena rasa btoi2 surrended to something that blur. Kinda stupid. Tp when i through out this journey, one of my friend said something powerful to me.

My journey is just like triggering me. Sama mcm kisah Nabi Musa yg membelah laut. Nabi Musa hanya manusia biasa zaman firaun. Have nothing to offer to human kind that time. Mcm nothing compare to everthing (firaun yg ada segala harta and access). Masa Allah perintahkan Nabi utk membelah laut, bani israel ragu2 dengan kemampuan Nabi. Rmai yg lebih agungkan firaun. That how faith cycle. Kita akan dicampak dlm phase yg paling lowest dlm hidup kita, tp by hold up to faith, its survive you. Thats how i always tell myself when im bout losing faith

Ujian setiap pasangan berbeza beza. Ini ujian kami. The way my husband try to embrace myself with this thing, buat saya rasa i need to be alive before i choose to death.

Melalui ujian ni jugak saya mudah embrace people imperfection. Empowering people eventhough my journey is falling up and down.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2018 05:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Blackpanther replied at 25-4-2018 01:05 AM
Ya, walaupun sudah dalam keadaan klimaks. Even orgasm pun masih sukar nak penetrate due to vaginis ...

Tq tt buat iol lbh memahami perkara mcm ni.. iol doakn urusan tt dipermudahkn
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2018 09:16 AM | Show all posts
Blackpanther replied at 24-4-2018 12:19 PM
Logik. Doktor o&g ada handle kes mcm ni. Katagori wanita mcm ni for sure dia sgt takut darah, jaru ...

logik ya?
I rasa x logik sbb apa tau, sbb dah pernah bersama bekas suami bertahun2...then siap bersalin secara normal
lps tu berkahwin lagi pun dgn org yg dia suka...dan mmg bernafsu
I just don't understand the fear

if anak dara, baru kawin...yes I faham the anxiety
tp utk janda anak sorang...yg agak gedik jugak sikapnya, rsa x logik je huhuh

btw, i harap u cepat sembuh ya

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2018 09:21 AM | Show all posts
Blackpanther replied at 25-4-2018 01:05 AM
Ya, walaupun sudah dalam keadaan klimaks. Even orgasm pun masih sukar nak penetrate due to vaginis ...

i can feel your struggles fighting this
semoga allah permudahkn urusan u ya

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-4-2018 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
beldandy replied at 25-4-2018 09:16 AM
logik ya?
I rasa x logik sbb apa tau, sbb dah pernah bersama bekas suami bertahun2...then siap be ...

Ya. Saya paham awak memang rasa tidak logik sama sekali. Later i send you one of confession seorang pesakit vaginismus sekunder her real struggle. You cant brain that. Sebab saya sendiri baca rasa memang tak logik. But, sapa kita nak kata benda ni logik tak logik right? Because the patient is real struggle.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-4-2018 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
beldandy replied at 25-4-2018 09:16 AM
logik ya?
I rasa x logik sbb apa tau, sbb dah pernah bersama bekas suami bertahun2...then siap be ...

allahu akbar.... saya ingat saya sorang.. ramai jgk yg masalah mcm saya.. tp kebykan yg saya baca.. tiada yg mcm saya... sy mmg takot.. 8tahun kawen tapi still takot.. wlpn dh ada 3 anak.. sy rasa spnjg sy main.. hbby hnya hujung2 je masuk kdg celah peha aje. tk smpi dlm.. dn sy tk prnh dpat rasa smpi dalam.. perasaan takot tu smpaikan jari kecik pon sya takot.. dh ank 3 baru lah jari saya tk takot.. tp still rs takot utk masuk zakar suami.. sy tk pernah rs nikmat dn kepuasan.. apath lagi suami.. bila masuk jari dia kata lubg sy sempit sgt.. dn bila besama mcm sush sgt sbb dia kata kejangkn otot... entah lah.. sy pikir bila dh besalin semua ok.. tk ada rs takot lagi.. rupanya... masih ada.. smpaikan suami saya kawen sampai kali ke 3.. sbb yg nmbr 2 isterinya menngal.. itu lah antara kesan bila tiada kepuasan suami.. sy amat stress.. nk citer ngn kawan.. kwn pelik.. ank dh 3.. tp setahu saya.. sy mmg tk rs pon zakar suami masuk smapai saya klimak.. sy hnya klimak kalo suami masuk jari.. sbb jari tu kecik je.. bl zakar tu.. amat la menakotkan.. dn sakit bila masuk.
harap lahndpt selesaikan.. teringin dgr suami kata puas besama saya.. sedih nya.. tk pernh rasa

Ini real confession salah seorang pesakit vaginismus sekunder.

http://hamidarshat6.blogspot.my/2011/12/kaedah-mengatasi-ketakutan-phobia.html?m=1

Itu link. Kalau rajin awak semua bukak blog doktor hamid arshat. Pakar sakit puan yang dah expert dalam bidang ni. Ramai para rujuk beliau tidak kira apa jenis masalah ye. And if you see down below his blog, awak akan tengok ramai wanita yg seperti saya. Terlalu ramai dan perkara ni dh mmg lama ada dan wujud. Mcm saya kata, benda ni boleh jadi kepada sesiapa sahaja. No exception.

Btw, terima kasih doakan saya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-4-2018 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
lilac85 replied at 25-4-2018 05:32 AM
Tq tt buat iol lbh memahami perkara mcm ni.. iol doakn urusan tt dipermudahkn

Terima kasih awak. Saya harap lepas ni lebih ramai orang terbuka untuk mengetahui perkara ini sebagai satu ilmu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 12:41 PM | Show all posts
Blackpanther replied at 27-4-2018 11:52 AM
allahu akbar.... saya ingat saya sorang.. ramai jgk yg masalah mcm saya.. tp kebykan yg saya bac ...

TQ bg kes ni
ye kan...bila baca mmg rasa x logik
btw, mcm mana kes yg ni boleh jd sekunder sedangkan dr awal berkahwin dia mmg dah takut?
I ingat sekunder ni mcm bila 1st time ok xde masalah tp the 2nd time bermasalah
dan i mmg merujuk kepada yg sekunder I maksud kan

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 01:03 PM | Show all posts
I dulu ambik masa berbulan bulan jugak... so i sgt kagum bile dgr cerita perempuan bunting pelamin... mudah nye lah...  anyway, moga u dipermudahkan urusan & dpt menikmati life berkeluarga...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-4-2018 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
beldandy replied at 27-4-2018 12:41 PM
TQ bg kes ni
ye kan...bila baca mmg rasa x logik
btw, mcm mana kes yg ni boleh jd sekunder sedan ...

Yg confessor ni dia x rujuk doktor rasanya. Dia sekadar meluah dlm comment blog doktor hamid tu. Tp bila sy baca, saya jadi risau. Saya taknak jadi mcm dia. Sbb vaginismus ni boleh jadi sbb pernah kena rogol or cabul (pesakit pernah merasa sakit dlm seks), mindset/anxiety (kes saya) kena rjuk psikiatri dan o&g under seks terapi dan fizikal terapi, monopause pun ada yg ada masalah vaginismus (tp mereka x sedar, sbb tu kadang kala bila mereka buat seks, merasa berasa sakit. Tetapi kes seperti ini walaupun mereka berasa sakit, mereka jauh lebih okey dari yang merasa takut yg tak rasional seperti kes saya.)

Mcm kes saya, takut tu berlebihan smpai saya tak berani nak mencuba. If zakar berada dimuka pintu vagina, muscle akan contract secara automatik dan jadi lebih ketat. Benda tu la yg buat saya susah. Psikologi dan fizikal saling bercampur aduk. Mental fikir benda tu sakit, badan automatik contract.

Tp since kita komited nak berjumpa pakar, perkara ni jadi semakin mudah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-4-2018 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 27-4-2018 01:03 PM
I dulu ambik masa berbulan bulan jugak... so i sgt kagum bile dgr cerita perempuan bunting pelamin.. ...

Kan. Sedangkan dalam family saya sendiri rata2 sgt subur. In fact my mum pun kahwin bulan 1, pregnant saya bulan 2. Bayangkan lah bertapa saya down fikir nasib saya diuji mcm ni. Tapi doktor psikiatri sentiasa membantu saya dari sudut rohani dan mental. Suami pun dh kurang marah2 dan lebih bersikap terbuka.

Doakan saya ye. Terima kasih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-4-2018 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 27-4-2018 01:03 PM
I dulu ambik masa berbulan bulan jugak... so i sgt kagum bile dgr cerita perempuan bunting pelamin.. ...

Btw, mcm mna awak berjaya jgk? Betul2 ubah mindset atau memang jmpa pakar?
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 06:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Minami2013 at 27-4-2018 10:13 AM
Blackpanther replied at 27-4-2018 07:58 AM
Btw, mcm mna awak berjaya jgk? Betul2 ubah mindset atau memang jmpa pakar?


Emmm, mase nk try tu fikiran u kena tumpu pada benda lain cth nye u kissing & fokus pada lips hubby.. sambil2 try.. insyaAllah boleh.. i tk sampai jumpe pakar/doc sbb hubby boleh sabar walau byk kali kena perli...
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Xfaham pasal masalah lantai pelvic..
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah dgr word ni tp x pernah tahu kes. Thanks for sharing. Sy doakan tt selalu bahagia.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 27-4-2018 06:11 PM
Emmm, mase nk try tu fikiran u kena tumpu pada benda lain cth nye u kissing & fokus pada lips hu ...

Kes you ni, antara suami isteri shj yg tahu atau orang lain (famili/kwn2)?

Sbb kes sy dari anxiety lead to depression. Sbb tu msa jmpa doktor, dia refer saya ke psikiatri dan o&g utk check ada masalah dalaman wanita atau tidak.

Mcm certain patient doktor o&g kata, hymen mmg terlalu tebal. Sehingga mmg kena buat minor surgery (fenton surgery).
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
airmineral replied at 27-4-2018 11:57 PM
Xfaham pasal masalah lantai pelvic..

Doktor x explain dgn meluas dkt sy sbb saya xde masalah tu. Cuma yg sy tahu msalah pelvik rendah ni nak lebih kurang mcm peranakan jatuh. Sbb tu setengah org yg buat seks tp dia ada masalah pelvik rendah akan sakit belakang dan vagina semasa atau selepas melakukan seks. Tp benda tu pun boleh cure dgn rujuk fizikal terapi dan kegel.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
CardiGans85 replied at 28-4-2018 01:09 AM
Pernah dgr word ni tp x pernah tahu kes. Thanks for sharing. Sy doakan tt selalu bahagia.

Thanks utk tmbh ilmu. In Shaa Allah Aamiin
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Blackpanther replied at 28-4-2018 01:46 AM
Kes you ni, antara suami isteri shj yg tahu atau orang lain (famili/kwn2)?

Sbb kes sy dari anxi ...

Me & hubby je.. or maybe hubby ade cite ngan kwn2 die tp I tk tau la.. kes you mmg boleh lead to depression sbb terang-terangan ramai yg tau situasi you..itu yg menyebabkan lagi susah sbnr nye sbb u bkn takut je tambah stress lagi... I dulu berdarah few times.. maybe sbb hymen tebal.. darah yg berlendir.. tp based on reading hymen ni tak kan menyebabkan sakit sbb tk de urat ke ape.. tp I rase antara faktor gak yg menyebabkan proses bersama tu jadi susah & sakit...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 28-4-2018 10:09 AM
Me & hubby je.. or maybe hubby ade cite ngan kwn2 die tp I tk tau la.. kes you mmg boleh lead to d ...

Ya. Doktor sendiri explain pada kami berdua. Sepatutnya masalah ni xperlu bg tahu sesiapa. Dia ckp vaginimus ni normal sebenarnya. Sangat normal utk seorang virgin rasa takut utk seks pertama kali.

Cuma yg menjadi masalah saya terlalu takut. Then bila ramai dah tahu, saya bertambah stress dan malu tu jgn ckp lah. Bila pergi jmpa org rmai yg tahu masalah saya, saya jdi sgt2 pendiam. Cuma hi-bye dan senyum je dgn umum. Balik rmh ddk dlm bilik menangis sendiri.

Smpai sy consume diazepam (ubat lali) under control. Lama kelamaan saya jadi memang tak betul. Hilang selera mkn, xboleh tidur, menangis, berat dari 55kg tggal papan je 40kg.

Dah jmpa pakar2 baru saya kembali putih dan semangat sikit. Suami pun dh 360 darjah berubah sejak dia kena kaunseling dgn pakar2.

Sebab tu nasihat saya, bila dh terlalu lama xboleh selesai, rujuk doktor. Setengah pasangan ambil langkah mcm awak. Selesai sendiri dlm diam smpai boleh bersama. Which mean perkara tu digalakkan since hnya pasangan shj yg tahu. Tp yg mcm kes sy rmai yg tahu, better bwk suami pergi jmpa doktor. Biar suami alert perkara ni mmg normal bkn satu perkara luar dari biasa. Doktor sndri cakap sebenarnya 70% wnita virgin msti ada masalah ni. Tp sy mmg respect wnita yg 100% boleh handle bnda ni. Mereka mmg jaguh lah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.078689s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list