JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10064
View
113
Reply

Vaginismus

[Copy link]

Author: Blackpanther    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-4-2018 02:05 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Blackpanther at 11-1-2019 09:09 PM

Update yang terkini tentang vaginismus.
Vaginismus adalah satu keadaan kesihatan (medical condition) dimana kaku otot dinding vagina yang tidak boleh dikawal oleh kaum wanita, sehingga menyebabkan masalah penetrasi (nyeri/takut/trauma penetrasi atau sukar terjadi penetrasi) ataupun kegagalan penetrasi (penetrasi tidak boleh terjadi langsung).

Vaginismus termasuk dalam penggolongan penyakit internasional (ICD-10 N94. 2) yang dikeluarkan oleh WHO sebagai badan kesihatan dunia, termasuk dalam golongan penyakit pada organ reproduksi dan saluran kemih (kencing). Dalam hal ini, organ yang terkena gangguan adalah vagina.

Hingga saat ini, belum ada satupun fakta ilmiah yang menunjukkan penyebab vaginismus, sehingga kini penyebab vaginismus adalah tidak diketahui (unknown).

Kegagalan atau masalah penetrasi pada vaginismus bukan kerana kurang rileks ataupun ketakutan, tetapi vaginismus adalah kerana berlaku kekakuan otot dinding vagina yang tidak boleh dikawal oleh kaum wanita.

Vagina yang normal dapat menerima penetrasi bila-bila masa, dalam bentuk apapun, dalam situasi apapun, walaupun panik, takut, ataupun tidak menginginkan berlakunya penetrasi.

Kesembuhan vaginismus hanya boleh dicapai melalui proses latihan dilatasi yang konsisten dan sabar.

Vaginismus juga mempunyai tahap keparahan yang berbeza-beza pada setiap pesakitnya, ada pesakit yang boleh melakukan latihan dilatasi sendiri dan ada yang gagal.

Pada yang boleh melakukan latihan dilatasi sendiri dengan jari, tampon hatta cotton swab, itu menunjukkan tahap keparahan vaginismus yang ringan. Sedangkan, bagi yang tidak boleh memasukkan jarinya, maka itu menunjukkan tahap keparahan vaginismus yang berat. Situasi tersebut tidak boleh dikawal oleh pesakitnya, ianya terjadi diluar kawalan si penderita.

Bagi yang tidak boleh melakukan latihan dilatasi sendiri, mereka tidak perlu merasa sedih dan kemurungan. Sesungguhnya, vaginismus sangat boleh disembuhkan. Ianya bukan kekakuan otot vagina yang kekal. Pesakit masih boleh menjalani prosedur dilatasi berbantu iaitu assisted dilation.

Prosedur dilatasi berbantu memungkinkan pesakit terus boleh melakukan latihan dilatasi sendiri dengan vaginal dilator tanpa rasa nyeri, tanpa rasa takut, dan tanpa dipaksa, dengan angka keberhasilan yang sangat menggembirakan. Untuk sexual intercourse dengan penetrasi penis, hasilnya pelbagai, iaitu ada pesakit yang boleh melakukan hubungan kelamin pada 1 hari setelah prosedur, terlama 6 bulan. Rata-rata 82.3% tercapai dalam kurang dari 4 atau 5 minggu setelah prosedur.

Untuk maklumat lanjut, boleh google pautan yang diberikan.

https://youtu.be/iHlUl-eYPoU

Instagram : vaginismusindonesia

Kepada masyarakat, usahlah menghina pesakit yang menghadapi sebarang ujian yang kita sendiri tidak diuji. Empower and embrace people's struggle can motivate them to be a survivor in their own battles. Beringatlah, apapun perkara yang kita fikir tidak akan berlaku kepada diri sendiri, adalah tidak relevan. Selagi mana yang pemberi ujian itu adalah Allah SWT, maka sentiasalah bersedia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2018 07:23 AM From the mobile phone | Show all posts
It can be cure? No?
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2018 07:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Semoga terus kuat blackpanther
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2018 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 23-4-2018 07:23 AM
It can be cure? No?

Its can cure. Cuma progress dia tak linear. Its matter of time. Saya masih go through q-tips, kegels, dan positifkan minda saya.

Sebab due to this vaginismus, sy undergo depression. Badan kurus, hilang semangat nak hidup. Serius talk, masa awal-awal saya memang mcm org taknak hidup. Sbb tak tahu apa masalah saya jadi teruk sangat nak buat seks sedangkan benda tu senang. I dont eat, dont hang out with people that i used to be hang out with, menangis dah memang rutin. Mujur saya bangkit because i have my parents and several good people yg bgi semangat hidup. In fact masa pergi jumpa doktor, doktor pun cakap vaginismus is real and normal. Cuma masyarakat memang lack of knowledge about it. Lagipun perkara ni still a taboo to some people. Bukan senang-senang boleh openly confess yg kita tak boleh buat seks. Sungguh memalukan.

Vaginimus ni boleh jadi due to kena rogol or cabul. Bagi kes saya anxiety. Saya fikir pecah dara sakit. Besides, cara suami handle kes kami inai dijari masih merah, tak sampai 5 hari lagi dia dah speak out to others. Doktor sendiri cakap, he shouldnt do that. Unless bincang dgn doktor its will be fine.

Tapi saya maafkan suami sbb benda dah jadi. Ujian ni memang datang bukan saja2. Saya jumpa doktor pskitri and diagnosed severe depression. Diberi valium minima dos utk tidak terus kemurungan. Then jmpa pakar o&g. Alhamdulilah makin okey.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2018 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Poor thing. I have heard few cases. I ingat the girl ngegade. Betul rupenye
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2018 04:19 PM | Show all posts
yg secondary vaginimus plak cemana bleh jd?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2018 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 23-4-2018 02:09 PM
Poor thing. I have heard few cases. I ingat the girl ngegade. Betul rupenye

Nope. Bukan kes mengada. For normal person, yes vaginimus dilabel mengada. Tapi utk pesakit dia, andai ada benda dalam dunia ni boleh offer utk cure 100%, we will die for get that. Kes macam ni nak sama mcm kes mental health.

Sebagai contoh, bila kita kecam orang yang dealing dgn suicide, mereka bukan gila. Cuma dalam keadaan depression. Depression bukan satu benda yang kita boleh ambil mudah. Tak cukup kalau org cakap ingat Allah shja. Its must been cure in phycological as well.

Masa saya undergo psikitri, doktor offer saya utk melawat dan melihat mcm mana orang yg dlm hospital mental. Memang saya menangis. Mereka nampak happy luaran. Badan sihat. Tapi mental health mereka 0. Since that, i dont laugh at unnormal person on the street. I feel emphatize.

Kes saya lebih kepada anxiety. Tapi merebak to depression sbb ramai sgt tahu saya virgin tak boleh buat seks. Kalau wanita kecam saya, mereka akan ckp common word benda simple pun nk takut. Kalau lelaki kecam saya dah x virgin, derhakan suami.. That time rasa worthless dan berdosa sgt. Tambahan masa tu suami pulak mcm tak endah dgn keadaan saya. Sbb dia nak saya jdi normal. Then my mental dan physical work hard on that, tp under depression.

So masa scan otak, doktor show diagram pada suami, which is my brain. Dimana otak saya cell dlm dia mengecut. It didnt spark like normal person. Masa tu baru suami sedar tindakan dia salah. Dia bertindak tidak fikir masa panjang. Sebab suami ingat saya cuma stres. But actually im depressed.

So skrg saya busy psikitri and o&g. Bukan senang nak fight dari sudut spiritual sebenarnya. Saya nak explain lebih pun risau awak tak faham.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2018 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Blackpanther replied at 23-4-2018 05:04 PM
Nope. Bukan kes mengada. For normal person, yes vaginimus dilabel mengada. Tapi utk pesakit dia, a ...

This is new to me. Tq sis buka thread ni. Keep on sharing ye. Tq atas ilmu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2018 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
beldandy replied at 23-4-2018 04:19 PM
yg secondary vaginimus plak cemana bleh jd?

Yang kes mcm ni doktor ckp pd saya mostly patient ada masalah pelvic floor. Cm sikit je org yg dah pecah dara tp masih takut nk buat seks tp msih datang jmpa doktor sbb anxiety. Mereka andai mcm apa akan jdi if vaginismus ni tak pulih2 jugak even dah pecah dara. Tapi mostly vaginismus sekunder lebih mudah doktor cakap sebab laluan pintu vagina dah terbuka.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2018 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 23-4-2018 07:44 AM
Semoga terus kuat blackpanther

Thanks. Doakan saya tabah melaluinya. Jangan kecam ye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2018 06:08 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 23-4-2018 05:42 PM
This is new to me. Tq sis buka thread ni. Keep on sharing ye. Tq atas ilmu

Welcome. Lega saya at least saya dapat memberi sedikit ilmu. Supaya orang kurangkan kecaman. Vaginismus yg link with anxiety ni lebih kepada psikologi. Masalah seakan sama seperti kesihatan mental. Untuk pulih mereka sanggup buat apa sahaja walaupun perkara tu xwajar.

Mcm saya under depression dlu makan ubt under control tanpa pengawasan dari doktor. Hampir2 buat saya paralyzed. Mujur Allah selamatkan saya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2018 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Blackpanther replied at 23-4-2018 05:46 PM
Thanks. Doakan saya tabah melaluinya. Jangan kecam ye

Tak kecam u. Pengetahuan baru ni. Tak berapa tahu sangat tentang benda ni sebelum ni. Elok jugau buka benang ni boleh educate kami.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2018 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Blackpanther replied at 23-4-2018 05:46 PM
Thanks. Doakan saya tabah melaluinya. Jangan kecam ye

Tak kecam u. Pengetahuan baru ni. Tak berapa tahu sangat tentang benda ni sebelum ni. Elok jugau buka benang ni boleh educate kami.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2018 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Moga tt cepat sembuh
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2018 09:07 AM | Show all posts
Blackpanther replied at 23-4-2018 05:45 PM
Yang kes mcm ni doktor ckp pd saya mostly patient ada masalah pelvic floor. Cm sikit je org yg dah ...

hmmm...mcm tu
tp logik tak u rasa if pompuan yg dah pernah kawin, bersalin normal anak seorang, and  lps cerai dlm 5 or 7 years kawin semula tak boleh lakukan seks secara normal? dgn alasan takut n sakit (mm xde alasan lain la kan)

I memula rasa mcm ye ke?
tp bila baca pasal sakit yg u sebut ni, rasa mcm hurmmm...possible la kan

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2018 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 23-4-2018 09:49 PM
Tak kecam u. Pengetahuan baru ni. Tak berapa tahu sangat tentang benda ni sebelum ni. Elok jugau b ...

Thanks untuk respon yg baik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2018 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
beldandy replied at 24-4-2018 09:07 AM
hmmm...mcm tu
tp logik tak u rasa if pompuan yg dah pernah kawin, bersalin normal anak seorang, a ...

Logik. Doktor o&g ada handle kes mcm ni. Katagori wanita mcm ni for sure dia sgt takut darah, jarum, jahitan/koyakan kulit di anggota badan. Irritional fear doktor cakap. Ketakutan yg tak rasional.

Tp bgi sy, rujuk doktor adalah lebih baik. Kemungkinan wnita tersebut ada endometriosis, vulvodynia, atau masalah lantai pelvik rendah. Ramai je wanita yg ada masalah mcm ni yg menyebabkan mereka menghadapi masalah dlm seks. Tp so far mereka pnya alasan dlm bntuk klinikal, jadi para suami pun okey la jgk, masyarakat pun ok jgk.

Cuma part vaginismus yg relate to anxiety ni org kecam teruk sikitlah. Dilabel mengada, taknak menjalankan tanggungjawab dan etc. Bukan senang nak explain benda yg irritional pada umum. Sebab tu msa sy jmpa o&g, dia x surprised bila sy ckp sy ada vaginismus relate to anxiety. Sbb ramai yg ada masalah ni. Cuma antara diketahui umum, atau hnya pasangan shj.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2018 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
fishcracker replied at 23-4-2018 09:57 PM
Moga tt cepat sembuh

Aamiin! Pasti sembuh. Semangat2
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2018 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Thank you tt for ilmu baru ni. Share lg ye. Just for knowledge, even rasa sgt2 berahi pd pasangan pon mmg tak blh ye pd org yg ada ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2018 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
lilac85 replied at 24-4-2018 08:43 PM
Thank you tt for ilmu baru ni. Share lg ye. Just for knowledge, even rasa sgt2 berahi pd pasangan po ...

Ni soalan sebenarnya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.096648s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list