Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1122
View
4
Reply

URGENT!! Perlu Bantuan dari Ibu Bapa or Remaja yang bakal duduki SPM 2018 !

[Copy link]

Author: SpanishOlives       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-4-2018 02:56 PM | Show all posts |Read mode
Salam,

Saya adalah seorang kakak kepada remaja lelaki yang akan duduki SPM 2018. Masalahnya bila sy check result exam YaAllah sgt mengecewakan even BM & Sejarah pun boleh gagal apalagi subjek lain.

Saya ingin memohon bantuan daripada ibu bapa or remaja yang akan menduduki SPM 2018 ni buku ulangkaji apakah yang kalian gunakan sekarang or cara lain untuk saya monitor pembelajaran adik saya ini.

Adik sy juga ada mengikuti tuisyen luar, tapi mmg saya tak boleh hadam result yg die dapat, sangatla teruk.


Harap kalian dapat membantu saya. Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 04:02 AM | Show all posts
takde anak yang nak ambik SPM, tapi result teruk sebab adik tt malas belajar atau sebab lain?   Mungkin kena tackle apa masalah sebenar dia.

Akak ada pengalaman ajar sendiri anak yang nak ambik UPSR.  Selama ni kami terleka,  sibuk kerja, tak berapa ambil tahu masalah dia.    Bila sign report kad masa darjah 6, markah maths dia cuma 16/100.   Cikgu bagi macam2 nasihat pada kami (malu kan, cikgu  yang nasihat parents), sebab takut anak kami masuk kelas corot masa sekolah menengah nanti dan bercampur dengan budak2 yang malas belajar dan kurang akhlak.   

Benda pertama akak buat, search  di internet, silibus maths untuk upsr.  Akak jumpa macam2 yang boleh membantu,  termasuk analisis soalan tahun2 lepas,   mana topic yang penting, mana yang mesti ditekankan.  Cara soalan ditulis dan jawapan bagaimana yang pemeriksa expect.   Sebab ada pelajar ni tulis jawapan panjang lebar tapi tak jawap soalan pun.

Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 01:32 AM | Show all posts
first and foremost, I think kena jumpa cikgu kelas dan cikgu2 yg ajar subjek yg adik tt lemah tu..minta pandangan dari cikgu apa yg boleh kita as family ni buat utk bantu adik utk sekurang-kurangnya lulus SPM....  

dari segi masa agak kritikal nak cover banyak subjek..macam subjek sejarah tu kena banyak hafal so kena ada motivasi dari adik tt sendiri juga nak spend masa utk hafal fakta...

boleh refer website edunation.. http://www.edunation.my/  ada video tutorial..ada soalan ujian..

boleh juga search kat fb,  group ulangkaji/study group SPM 2018...mana tahu jumpa group yg bermanfaat..
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 01:38 AM | Show all posts
aurorae replied at 27-4-2018 04:02 AM
takde anak yang nak ambik SPM, tapi result teruk sebab adik tt malas belajar atau sebab lain?   Mung ...
Sebab ada pelajar ni tulis jawapan panjang lebar tapi tak jawap soalan pun.



betul betul..ni yang paling penting sebenarnya...cikgu Fizik kita masa Pre-U selalu kata..student studentttt..readdddd the questionnnnn...  dan sekarang kita ulang ayat ni kat anak saudara kita...haha.. kita kata kat dia, tak guna kita tahu banyak benda,study hard.. tapi bila exam, kita tak faham apa yg soalan nak dan tak menjawab soalan..memang zero markah la dapatnya... so skill paling penting kena ada sebagai seorang pelajar ialah..skill membaca dan memahami soalan..readdd the questionnnn....
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 01:40 AM | Show all posts
semoga urusan tt utk bantu adik dipermudahkan...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095045s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list