CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 2018|Reply: 12

Kuasa Budak 9 Tahun, Nyalakan Lampu LED Dengan Sentuhan

[Copy link]
Post time 5-4-2018 12:20 PM | Show all posts |Read mode
Seorang budak lelaki berusia 9 tahun menjadi sensasi selepas videonya menyalakan mentol lampu LED yang boleh dicas semula dengan hanya meletakkannya di mana-mana bahagian.


Abu Thahir yang berasal dari Kerala, India baru mengetahui tentang kelebihan dirinya selepas pulang dari membeli mentol lampu tersebut bersama bapanya.





Daily Mail melaporkan, bapanya, Nizar memberitahu yang lampu tersebut menyala semasa memberikannya ke tangan anaknya.


Ibu saudaranya yang kagum dengan Tahir telah merakamkannya sebelum memuat naik video tersebut di media sosial.


Walau bagaimanapun Thahir tidak selesa dengan perhatian yang diterima.

Foto: Facebook


Sementara itu ada juga netizen yang mempersoalkan kesahihannya dengan mengatakan,


"Tiada gambar dan video yang saya lihat menunjukkan seluruh tubuh budak lelaki itu, jadi secara teknikal mungkin arus elektrik rendah dibuat untuk memasuki badannya dan dia hanya bertindak sebagai konduktor.


Namun seorang pakar , Joshy K Kuriakose memberitahu Manorama Online, fenomena ini berlaku mungkin disebabkan kandungan garam yang tinggi dalam badannya.

Foto: Facebook


"Orang yang banyak berpeluh biasanya mempunyai kandungan garam yang tinggi dalam tubuh mereka. Jika tahapnya luar biasa tinggi."


"Kandungan garam meningkatkan kekonduksian kulit. Ini dapat menjelaskan mengapa lampu LED menyala apabila ditekan pada badan Thahir."


Thahir hanya mampu menyalakan mentol LED yang boleh dicas semula, dan bukan semua jenis mentol lampu. -CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-4-2018 12:42 PM | Show all posts
senang la camtu...jimat letrik, pegi berak bwa mentol je
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2018 12:52 PM | Show all posts

'http://i.wp.pl/a/f/jpeg/32580/zarowka-chip_640.jpeg

konduktor, ngalir kt badan
sapa2 pn bole buat, kene kuat peluh lar

dia bukan ada tenaga, mentol ni siap bateri, dia cuma ngalirkn arus aja

aduiiyaaa...
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2018 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
entah nya mentol yg guna battery jah mmg la nyala bila tekan dek
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2018 12:58 PM | Show all posts
tangkap budak ni letak dalam loji tnb.  tarif bakal turun.  




ps-mcm kena tipu dgn budak kerala je....
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 01:48 AM | Show all posts
zorrro_03 replied at 5-4-2018 12:58 PM
tangkap budak ni letak dalam loji tnb.  tarif bakal turun.  

Tangkap hang tu sumbat dalam kandang kambing sebab bodoh bahalul tahap lembu
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 04:09 AM From the mobile phone | Show all posts
SINCITY replied at 6-4-2018 01:48 AM
Tangkap hang tu sumbat dalam kandang kambing sebab bodoh bahalul tahap lembu

kambing lak jd mangsa why?
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 07:33 AM | Show all posts
tau tau di kakinya ada power bank
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-4-2018 08:35 AM | Show all posts
ok laa tu..xyah pakai generator kalau umah blackout..btw leh nyalakan lampu ke le?on tv ke kipas ke apa ke leh x?
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kelentong je india nih...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2018 11:19 PM | Show all posts
SINCITY replied at 6-4-2018 01:48 AM
Tangkap hang tu sumbat dalam kandang kambing sebab bodoh bahalul tahap lembu

Kenapa marah2 ni.  Adik kau ke penipu tu?   Sesuai lah mentaliti penipu dgn kakak di mcm kau ni.  Sempit ye?  
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
boleh dpt tawaran film  x men nnt..gerenti x menipu mcm raja ilya
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2018 05:53 PM | Show all posts
hahhahaa, india ni mmg lucu... oklah tu, berdiri bwk mentol je kat lokasi slump dog millionaires.. huhu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 04:15 PM GMT+8 , Processed in 0.192782 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list