CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 5088|Reply: 11

Astaga, Apasal Orang Sabah Sebut Istighfar Tak Lengkap?

[Copy link]
Post time 4-4-2018 12:01 PM | Show all posts |Read mode
"Astaga". Selalu sahaja kita mendengar segelintir masyarakat beristighfar, tetapi tidak lengkap sebutannya terutama penduduk Sabah.

Lebih pelik apabila mereka menyebut "Astaga... astaga...” sambil memonyokkan muka. Apa maksudnya?



Foto: Foundation for Economic Education




Seorang pengguna Facebook, Jib Razif baru-baru ini berkongsi sebabnya orang Sabah menyebut Astaga.

"Astaga boleh digunakan dalam beberapa konteks dan tidak boleh digunakan sembarangan. Biasanya untuk menunjuk keterkejutan, kekaguman, menempelak dan lain lain,"
tulisnya.





Astagaaaa...





Dalam konteks macam mana perkataan Astaga digunakan?






Wah, siap dengan contoh ayat lengkap diberinya! Bolehlah belajar serba sedikit bahasa Sabah kan?

Dalam masa sama, Jib turut mengingatkan orang ramai supaya tidak mengambil hati sekiranya terasa dengan tutur kata Sabahan yang kedengaran agak kasar.








Ramai netizen berterima kasih di atas perkongsian ilmu itu kerana sedikit sebanyak, mereka juga dapat mempelajari bahasa Sabah.



Seronok belajar bahasa Sabah

"Saya suka dengar bahasa Sabah sebab dialeknya menghiburkan,"
komen netizen.




Foto: FB




Astaga, begini bah orang Sabah menyebut perkataan Astaga. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-4-2018 12:48 PM | Show all posts
astaga...sumandak2 sabah cantik2 bha..
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2018 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Astagaaaaaaa...Baru sia faham! Hehe..

By the way, kenapa orang ingat dialek Sabah tu pelik? Apa beza "kepelikan" dengan dialek Kelantan, Terengganu, Utara dan lain-lain?
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2018 01:29 PM From the mobile phone | Show all posts
oina!...itulah...itu....{:laugh
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2018 01:33 PM | Show all posts
astaga sumandak chazey masuk cari forum
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2018 03:05 PM | Show all posts
bukan astaga tu mana-mana pun ada guna ke..
baru tau perkataan tu asal sabah.. astagaaaa..
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2018 03:11 PM | Show all posts
Astagaaaa naga
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2018 03:12 PM | Show all posts
astaga...
takkan korang tak pernah dengar lagu indon bill n broad'astaga..'
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-4-2018 05:02 PM | Show all posts
i suka dengar kawan2 i ckp sabah...comel bah...
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2018 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Astagaaa terhibur bha aku baca thread ni..
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2018 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Astagaaaanagara ini pon boleh jadik isu!

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2018 03:22 PM | Show all posts
astaga tu asalnya indon ler

aku tv cite indon, merata subtitles 'astaga' dlm filem omputih, transalte ke indon
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-8-2022 10:05 AM GMT+8 , Processed in 0.084151 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list