CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 5022|Reply: 31

"Alasan 2017 Tu Memang Win!" - Cikgu Berang Tiga Kali Gagal Mohon Tuka

[Copy link]
Post time 3-4-2018 03:11 PM | Show all posts |Read mode




Pekerjaan sebagai seorang guru sememangnya satu kerja yang mulia kerana menyampaikan ilmu kepada anak murid tanpa rasa jemu, bahkan tugas seorang guru hari ini bukan sahaja setakat mengajar, mereka juga bertanggungjawab dalam banyak hal lain di sekolah.

Baru-baru ini, tular satu screenshot sistem pemohonan pindah sekolah yang kebiasaannya diisi oleh guru yang hendak bertukar sekolah.







Apa yang menarik perhatian ramai adalah guru tersebut telah membuat permohonan berpindah sebanyak tiga kali dengan tujuan untuk menjaga bapanya yang uzur dan lanjut usia. Tetapi, permohonan tersebut ditolak sejak tahun 2014 sehinggalah bapa guru tersebut meninggal dunia.


Pada tahun lalu, guru itu sekali lagi membuat permohonan dengan alasan ingin menjaga ibunya yang telah lanjut usia dan mungkin kerana mengikut rasa geram, dia menyenaraikan sebab permohonannya tidak diluluskan sejak 2014.


Sebenarnya perkara ini juga berlaku kepada ramai guru lain di Malaysia atas sebab kekosongan sekolah yang terhad dan beberapa faktor lain.


Screenshot ini meraih perhatian ramai netizen yang sebilangannya menyifatkan guru itu tidak tahu rasa bersyukur dengan kerja sekarang.








Namun begitu tak kurang ramainya juga bersimpati dengan nasib guru tersebut dan memahami situasi yang dialaminya.




Foto: FB




Mungkin bagi sesetengah pihak, isu yang diketengahkan guru ini kelihatan remeh. Tetapi, mungkin bagi guru ini ia merupakan satu perkara yang mustahak. Siapa yang tak nak berbakti kepada ibu bapa sementara mereka masih ada, kan? - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 03:44 PM | Show all posts
takat isi macam tu.. hantarnya tidak..
batak like ke apa..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 03:45 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 3-4-2018 03:44 PM
takat isi macam tu.. hantarnya tidak..
batak like ke apa..

kann..cer hantar..berani ker?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 03:48 PM | Show all posts
kesiannnn..
redha jerk laaa..
bila mintak tukar ni semua org ada alasan tersendiri
tu perkara biasa..
nk pindah ke satu2 tempat tu pun kena tengok kalau ada kekosongan
kalau x de berdoa je laaa..smoga masa tu akn tiba jugak...cuma cpt atau lambat...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 04:04 PM | Show all posts
tu la...berani taip je..hihi...terus terang cakap, alasan org ni tak kukuh..setakat alasan nak jaga mak ayah, apa, org lain takde rasa nak jaga mak ayah ke...kawan iols,asbennye pegawai kpm tu..mcm2 lagi sebab cikgu2 minta pindah,lagi sedih dari org ni..pegawai2 kat situ pun pening tau nak urus,ingat setakat main lulus gitu je ke...i tak galakkan @ cadangkan cikgu2 ni berhenti keje,sbb i paham nak cari keje skrg bukan senang, dah tu mmg dibolehkan pun untuk diorg mohon pindah..tapi please la,yg alasan2 mudah sebegini,tolong la jgn dok meratap sgt...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 04:10 PM | Show all posts
exclusive_vvip replied at 3-4-2018 04:04 PM
tu la...berani taip je..hihi...terus terang cakap, alasan org ni tak kukuh..setakat alasan nak jaga  ...

sejenis batak viral

cuba la hantar ngn reason mcmtu nth2 kene buang keje terus ada la


Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 04:13 PM | Show all posts
siannye....................nk buat cm na .......
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 04:31 PM | Show all posts
apa alasan yang lebih kukuh ek untuk mintak tukar ni? Biasa kalau cikgu2 bujang ni mmg alasan jaga parents la.. kalau yang dah kawin.. PJJ tu.. lagi priority kot nak dapat pindah. Ye la.. suami or isteri... sorang tu je la kalau x poligami kan? Mak pak pulak.. maybe dorang bole assume.. ada anak2 lain yg patut share tanggungjawab jaga parents ni.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau bagi alasan saya mental koyak dok sini..cepat pindahkan saya sebelum saya bunuh diri..okay ke?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 04:52 PM | Show all posts
BAWA MAK AYAH TINGGAL SEKALI DENGAN KAU,  SENANG SETTLE ISSUE
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikgu2 ni pun satu.. Igt senang ke nak cari kekosongan. Kalau tukar suka sama suka tu ok lah
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
betul ke ni???ke acah2 je sebab batak viral??{:nose
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga cikgu ni masih brmotivasi nak mgajar
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa cikgu selalu merintih?
Pekerjaan lain gaji ciput, kerja berat, waktu x tentu.. tp xdengar pon rintihan..
sambil mulut terkumat kamit bagitau kerja kami mulia, kami berkorban utk mendidik bla bla bla..
Apa pekerjaan lain kurang mulia kah?
masa isi borang mintak kerja tu ada ke orang paksa?

Next.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
ffbeauties replied at 3-4-2018 11:42 PM
Kenapa cikgu selalu merintih?
Pekerjaan lain gaji ciput, kerja berat, waktu x tentu.. tp xdengar po ...

Biasalah tu... Dah tau keje gomen, sah2 kene campak merata smpi ulu banat.. Lps tu nak bising2 sbb x dpt tukar
Padahal dulu ms apply keje gomen, takde sapa letak pistol kt kepala tu utk decide keje gomen
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Weols keje offshore ni rilek2 jah kene campak duk tetengah laut berbulan2 sana..skali skala balik onshore, pastu campak blk ke laut
Takde lak aku tgk ummah2 ni merintih meratap sendu walau dh bertahun2 tgk laut
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2018 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 3-4-2018 11:58 PM
Biasalah tu... Dah tau keje gomen, sah2 kene campak merata smpi ulu banat.. Lps tu nak bising2 sbb ...

Lepas tu acah2 insan yg lemah “ i got no choice”. Rezeki kt mana2 kot. Kutip kotak jual kat apek kilang kertas pun rezeki. Nak cari duit ni nak seribu daya. Menyampah jenis merintih2 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2018 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Seingat aku ler.. kwn cikgu dulu.. 24jam dpt tukar balik gong badak. Dari johor. Sbb suami meninggal dunia kemalangan. Bawa ler anak sorang balik kampung.

Yg psl nk jaga parents sakit tu.. aku amik bwk mak duduk dgn aku.. tinggal je rumah pusaka tu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2018 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
yayaachan replied at 4-4-2018 12:35 AM
Lepas tu acah2 insan yg lemah “ i got no choice”. Rezeki kt mana2 kot. Kutip kotak jual kat apek ...

Iya sis.. Mereka ni rasa gomen dan kementerian PERLU dengar rintihan mereka
As if mcm la gomen ada kesah... Kalo takmo, resign jah.. Beribu2 lg ummah nk keje dgn gomen kat luar sana
Suruh masuk private sector takmo lak
Kezen iols pun cikgu.. Hasben duk JB (sbb keje kat Rapid Pengerang)
Sheols resign jd cikgu gomen kt ipoh sbb x kuasa nk memekak mintak tukar. And now keje as cikgu jua dia international school di Iskandar.. Sheols pun ngajar Maths
As u said, rzeki ada kt mana2

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2018 10:41 AM | Show all posts
Soalan jujur... kenapa xbawak mak tinggal sekali di tempat mengajar?
Sebelum ayahnya meninggal faham la, mungkin susah. Tapi now maknye solo, so xleh nak bawak stay di tempat mengajar?

Isu tukar dah 4 tahun, xkan dalam tempoh tu tak dapat nak cari rumah yang sesuai untuk tinggal dengan mak? Hmmmm
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-7-2022 12:26 PM GMT+8 , Processed in 0.085504 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list