CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 5197|Reply: 47

Cef Wan, Rhys Turun Padang Lahar Masterchef UK Sebab Kutuk Rendang Ayam Tak Rang

[Copy link]
Post time 3-4-2018 11:46 AM | Show all posts |Read mode
Nasi lemak rendang ayam? Fuh, sedap tu! Memang terliur apabila memikirkannya terutama jika perut sedang kosong meminta diisi.

Bagaimanapun, gara-gara mempersembahkan Nasi Lemak Ayam Rendang, peserta MasterChef UK Zaliha Kadir Olpin tersingkir dari siri baru pada peringkat suku akhir kerana menurut juri, ayam rendang yang dihidangkan tidak rangup.






Keputusan menyingkirkan Zaliha itu dibuat juri John Torode dan Gregg Wallace yang tidak berpuas hati dengan hidangan disediakn Zaliha.



Foto: Youtube/SAYS



"Kulit ayam tidak rangup, ianya tidak boleh dimakan," ujar Gregg yang menyifatkan keputusan Zaliha memilih hidangan berkenaan sebagai satu kesilapan besar.

Zaliha bagaimanapun, menerusi Instagramnya menegaskan dia tidak akan mengubah cara memasak makanan tradisi nasi lemak walaupun kecewa dengan keputusan itu.




Foto: IG Zaliha




Keputusan menyingkirkan Zaliha dengan alasan yang dianggap tidak munasabah itu mencetuskan kemarahan rakyat Malaysia.


John Torode tidak menghormati budaya bangsa lain!


"Kenapa tidak mengaku salah saja? Nampak sangat tidak mengambil tahu mengenai variasi makanan tradisi negara lain,"
komen netizen.








Kritikan netizen mendapat perhatian John yang kemudian menulis sebuah posting di Twitternya. Bagaimanapun, posting berkenaan turut dikecam pengguna Twitter lain yang menyifatkan John kurang pengetahuan tentang masakan dari Asia.


Mungkin rendang berasal dari Indonesia! Namaste






Isu ini telah membawa masyarakat Indonesia dan Malaysia bergabung mempertahankan 'kebenaran rendang'!


Demi rendang, Nusantara bergabung!






Isu ini bukan sahaja mendapat perhatian netien, malah ia turut membuat beberapa selebriti berasa marah dengan kenyataan John mengenai rendang berkenaan.








Foto: Twitter




Siapa setuju nak suruh John Torode dan Gregg Wallace cuba masak rendang ayam yang rangup dan garing atau sup ayam dengan mengekalkan kerangupan kulitnya? - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 11:53 AM | Show all posts
alahai ape entah judges. study luuu
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 11:56 AM | Show all posts
Bila diri sendiri yang kurang pegetahuan macam ni ler jadinya rendang ayam dengan ayam goreng berempah pun tak tahu nak beza,
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Walaupun rendang acik ni nampak tak menyelerakan, tapi betul la kata warga twitter, rendang ayam will never be crispy
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 12:00 PM | Show all posts
tergelak baca komen netizen kat twitterland
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 12:32 PM | Show all posts
jangan sampai hairul azreen masak rendang
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Feel the bawangness tu memang lawak. Siap ada orang tanya bawangness tu apa
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 12:56 PM | Show all posts
... kalau da crispy bukan lg nama nya rendang..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu rencah x garing, ok la klu nk komen, tapi kulit ayam x garing......
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 02:19 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 3-4-2018 12:32 PM
jangan sampai hairul azreen masak rendang

bahahahahah..ape kehanatan ini??
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 02:22 PM | Show all posts
chef wan comments tu best

what rubbish is he talking about ?

hahaa
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 02:27 PM | Show all posts
Selalu tgk rancangan my kitchen rules... i rase warga oz lebih appreciate asal usul makanan... maybe sbb kat oz mmg multinational country so depa lebih open...ape kejadah rendang nak kulit ayam rangup?...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 02:30 PM | Show all posts
dia ingat fish and chips  ke?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
I speku rendang kulit tak garing hanyalah alasan sajork untuk singkirkan dia

Motif utama sakit mata hati tgk org berhijab dlm rancangan mainstream uk
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 02:39 PM | Show all posts
the most stupid judge ever!
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 02:57 PM | Show all posts
mmmm....blh cipta resepi baru rendang crispy

mana tau blh tembus pasaran ukayyyyy
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
amboi demi rendang indon mlysia bersatu...lol
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
mmg x ikut mc uk ni..nmpk judges mcm xtaw psl other people's culture..thats why uk version mmg jarang ada peserta y dpt masuk ke final or semi,some even x lepas first round walaupun their dishes tasted better than those y prepare western cuisines..

better gordon ramsay,he will never criticized soggy chicken skin in rendang..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 03:13 PM | Show all posts
kalau ayam rangup tu patutnya serunding kan
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 03:29 PM | Show all posts
cepwan xnk sound direct ke kat deme ni?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 06:45 PM GMT+8 , Processed in 0.097997 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list