Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123
Return to list New
2645
View
50
Reply

Perlu ke?

[Copy link]

Author: MonnaLissa_       Show all posts   Read mode

Post time 2-4-2018 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
LostStar replied at 2-4-2018 10:20 AM
dulu adek bongsu saya darjah satu xreti membaca..(akibat lebihan manja rasanya.. sbb kami kakak abg  ...

KUMON ni umur berapa sesuai masuk?
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 04:03 PM | Show all posts
anak uols amik DLP ke?
kalau kita x mampu nk guide anak utk 1-1 subject core, boleh jek hantar ke tuisyen utk dia fokus ke subject2 yg dia lemah. sbb x nk dia ketinggalan dlm kelas jek.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 2-4-2018 03:30 PM
SPM baru ni, anak officemate i dapat 11A+.
One of my Chinese friend tanya ..U bagi anak U makan ...

Kecik-kecik kita bagi rotan.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Mother saya masa kecik dia start letak meja yg ada alphabet sambil makan dia tunjukkan huruf dan bunyinya. Lepas tu every night my father will read me bedtime stories dari baru lahir paham tak paham dia anggap paham. Letak depan tv sambil tengok national geographic. Start umur 3--4 dah ajar membaca. Tution sebelum masuk darjah satu sampai habis sekolah.

Sekarang ni mcm gadget and tv ada utk bantu mengajar. Jangan kita tunjuk emosi frust. Anak2 akan rasa they have failed the parents. Muka selamba je. Kalau betul puji je melambung lambung kalau salah kata its ok cuba lagi. Lepas tu habis time cepat cepat suruh depa main. Surub mereka main bersungguh sungguh. Make it fun for them.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 08:09 PM | Show all posts
Edited by LostStar at 2-4-2018 08:11 PM
sarahmirza replied at 2-4-2018 03:32 PM
KUMON ni umur berapa sesuai masuk?

anak officemate tadika dah masok.. memang cekap la mengira..

tu pon, dia masukkn anak dia sebab dari cerita adek saya sendiri tu la..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
lwyl replied at 2-4-2018 04:12 PM
Kecik-kecik kita bagi rotan.

Tak payah.
Belajar bukan boleh dipaksa2.
Masa kecik boleh la anak terpaksa ikut...
Sampai masa, habis spm dia ambil sendiri keputusan tak nak belajar.
Dah besar panjang nak dipaksa atau dirotan?

Ni jadik kat anak my cousin.
Sedari kecik cemerlang terbilang dalam pelajaran, mak asyik push belajar, belajar, belajar.
Habis spm, ambil diploma engineering tak sampai tahun kedua dah berhenti..
Katanya dah penat belajar dari kecik..

Haissshhh
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
LostStar replied at 2-4-2018 08:09 PM
anak officemate tadika dah masok.. memang cekap la mengira..

tu pon, dia masukkn anak dia seba ...

Oh okay...
Thanks for d info.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 3-4-2018 09:26 AM
Tak payah.
Belajar bukan boleh dipaksa2.
Masa kecik boleh la anak terpaksa ikut...

Dah besar panjang kita guna pendekatan lain. Reverse psychology.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
lwyl replied at 3-4-2018 12:23 PM
Dah besar panjang kita guna pendekatan lain. Reverse psychology.

Psychology ni dari kecik pun boleh dah..
Awal2 kita dah set in their mind..
Kenapa perlu belajar, bila masa belajar, bila masa main.

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 3-4-2018 12:46 PM
Psychology ni dari kecik pun boleh dah..
Awal2 kita dah set in their mind..
Kenapa perlu belajar ...

Betul, betul.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 04:27 PM | Show all posts
1 . u patut rasa risau kalau anak dapat E dalam core subject. Kalau bukan core subject, takde masalah. Tapi rasanya untuk periksa bulan 3, semua core subject je kan?

2 . Kalau nak hantar anak tuisyen, hantar pada subjek yang dia lemah. Kalau lemah English, i memang sarankan pergi kumon. Anak anak i pergi kumon untuk dapatkan foundation in english. bila nampak diorang dah ok, i stop, dan start hantar tuisyen biasa.  kenapa perlukan foundation? supaya senang nak membaca, menyebut dan tau nak buat ayat mudah. by darjah satu dah faham basic english.

3 . Budak masuk tahun satu memang sangat sangat perlu tahu membaca, menulis dan mengira. Tengok soalan sains tahun satu pun dah rasa kesian. Ayat panjang panjang.  Untuk English tahun satu, kena faham passage untuk jawap soalan. lagi kesian pada murid yang kena ambil DLP.

4 . Cuba tolong anak untuk dapat A, B atau C dalam setiap subjek. (Walaupun sebenarnya , kalau pelajar tu dapat 5A, 1C, kedudukan dia dalam kelas lagi bawah dari murid yang dapat 6B) Kalau dapat D atau E tu dah lemah sangat. Kalau tak dapat luangkan masa untuk ajar anak, hantar tuisyen.

5 . Afterall, bila tahun 6, keputusan UPSR cuma 1/4 dari keseluruhan keputusan PPSR. Dan kalau u nak anak masuk SBP atau MRSM (based on 2018 UPSR's result) dengan 2A pun masih dapat tawaran MRSM.

6 . Kalau ada anak anak yang lemah dalam pembelajaran, dont push hard, sebab macam point nombor 5, ada 3 lagi kompenen yang u boleh usahakan untuk anak anak. Boleh push untuk bidang kokurikulum. Di Malaysia sendiri ada sekolah menengah seni dan sekolah sukan yang tak kurang hebat.

7 . Ataupun, u just sit back, chill and relax. Kadang kadang ada budak yang kecik kecik sangat la tak excel, tapi dah besar, begemerlapan macam bintang.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.073266s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list