Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2642
View
50
Reply

Perlu ke?

[Copy link]

Author: MonnaLissa_    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 30-3-2018 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Hana replied at 30-3-2018 01:16 PM
bukan tak baik sbb u cool. mcm hasben i.
perkara2 ini bergantung pada u sendiri. kalau u send ...

Heheh anak i e subject sains sbb sains dye in english so a bit blur mungkin dekt situ. Yela baca english pn kdg2 macam bahsa melayu dya baca. Pape pn thank k.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2018 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Hana replied at 30-3-2018 01:16 PM
bukan tak baik sbb u cool. mcm hasben i.
perkara2 ini bergantung pada u sendiri. kalau u send ...

Oh btw dye ddk class tgh2 skrg. Hehehe ade 3 class. Dye ddk no 2. Ok lah tuh kn. Heeee
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2018 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 30-3-2018 02:23 PM
Streaming class ni banyak tak bagus dari bagus.
Perasan ke tidak, budak2 sekarang dah tak macam k ...

Btol tuh. Tp sy yakin parent pn terkedan dgn hal ni sbb rata2 parent dekt skolah anak i mcm stress sgt bila anak kene tukar class. I is diam je tak tau nak komen ape
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2018 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
pusak_lanji replied at 30-3-2018 04:12 PM
Bg pndapat aku lah...
Sekarang nih...budak lmbt ckit dlm pelajaran..plu d bri perhatian...xleh hara ...

Ini fakta sbb masa sy ambik report card dat day, cikgu ada suruh hantar anak pergi mna2 class dekt luar supaya dye boleh sme level dgn student yg dah lancar membaca.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2018 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 30-3-2018 05:38 PM
Ye, semua parents nakkan persekitaran kawan anak2 dia pandai, rajin belajar or nak belajar. Tapi ...

Mcm kejam tp bgs act. Mgkn sy akan perhatikan dye dekt sekolah 1 day t.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2018 02:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Lain org lain pendapat. But for me, 2 E tu membimbangkan.  Akademik penting, sgt penting. Unt org marhaen mcm i,  xde apa yg nk tinggalkan untuk anak melainkan ilmu.

Kalo i mgkin dh kalut kot anak dpt 2E. Walaupun baru darjah 1. X kan tunggu darjah 5 baru nak kalut. Apa2 pun ni cuma pendapat i. I x kata akademik penting sampai sahsiah, moral terabai. Tidak. Kebiasaannya cream student ni attitude diorg mmg terjaga. Apa2 pun good luck to u.

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2018 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
macamana dah ada result
dah ada periksa sblm cuti bulan 3 hari tu
kalau belum periksa bila lak periksa ye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2018 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 31-3-2018 02:51 AM
Lain org lain pendapat. But for me, 2 E tu membimbangkan.  Akademik penting, sgt penting. Unt org ma ...

Trima kasih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2018 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 31-3-2018 02:27 PM
macamana dah ada result
dah ada periksa sblm cuti bulan 3 hari tu
kalau belum periksa bila lak p ...

Exam penggal 1 dat day. B4 cuti rituh. Result dah amek last 2 day . Sy masih berhuhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2018 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Melayu tak push anak-anak. Cina push sejak anak umur 3 tahun. Lepas tu tanya kenapa anak-anak Cina pandai.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2018 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
lwyl replied at 1-4-2018 12:36 PM
Melayu tak push anak-anak. Cina push sejak anak umur 3 tahun. Lepas tu tanya kenapa anak-anak Cina p ...

Betul tu. Kwn i, anak umo 3 taun dah hantar g Montessori. I tanya nape awal sgt ? Dia kata dari duk umh tgok tv, main game. Better hantar kat sana, umo 3 taun boleh belajar sikit2, belajar menari, nyanyi, main dgn kwn2.. lagipun kwn i tu keje. Mlm je ada masa dgn anak2.

Skrg selalu dgr org ckp jgn push anak2. Tapi semua tu unt kebaikan diorg. Ada masa bwk g cuti, belikan toys, sembang2 dgn anak. Tugas diorg belajar. Tapi xde la push sampai tahap kena straight belajar dari 8am to 9pm (ptg2 bagi la main dgn kwn), pastu x dpt A+ kena rotan sampai patah riuk. Kena ada disiplin, ada jadual belajar dan ulangkaji. Sume tu unt anak2 juga nt
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2018 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 1-4-2018 03:11 PM
Betul tu. Kwn i, anak umo 3 taun dah hantar g Montessori. I tanya nape awal sgt ? Dia kata dari du ...

Ada ibubapa yang salah faham. Ingat Cina suka push/rotan anak kalau result ujian tak baik. Kami push untuk kebaikan anak-anak tapi bukan sampai tahap dera mental mereka. Kalau anak awak tak boleh terima cara A awak guna cara B.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2018 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak i pun darjah 1. I dah hantar tusyen sbb dia blum lancar membaca BM.  Baca BI ok.  I rasa ok je hantar tusyen,  bukan hantar smpi 5-6 jam,  2-3 jam dh cukup. Akademik mmg sgt penting skrg,  silibus pn x mcm dlu dah.  X bole harap sgt cikgu nk ajar semua,  sbb ada rmai lg murid yg dia nk ajar, cikgu pn x bole nk concentrate kt anak kita sorang je,   kita kt rumah kena ajar skali.  X semestinye hantar tusyen mksdnye kita push sgt,  x ye...tkt nant dh drjh 4,5 baru nk catch up balik dh lmbt sgt tu.. Better hantar skrg klu kita rasa kita x mampu nk ajar kt umah.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 10:09 AM | Show all posts
lwyl replied at 1-4-2018 12:36 PM
Melayu tak push anak-anak. Cina push sejak anak umur 3 tahun. Lepas tu tanya kenapa anak-anak Cina p ...

ekekekekeke. mmg tau. tu malas nak tulis lebih2. anak sendiri, pandai2 lah
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 10:11 AM | Show all posts
Naatasha replied at 31-3-2018 02:51 AM
Lain org lain pendapat. But for me, 2 E tu membimbangkan.  Akademik penting, sgt penting. Unt org ma ...

betul. i pun berpendapat mcm u. i pun takde umah lebih nak bagi2 kat anak wp anak sket  je. kena la derang berdikrari sendiri.


Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 10:20 AM | Show all posts
Edited by LostStar at 2-4-2018 10:23 AM

dulu adek bongsu saya darjah satu xreti membaca..(akibat lebihan manja rasanya.. sbb kami kakak abg dia ni umor 5-6tahun semua dah boleh membaca mengira) lepastu masa nak naik darjah dua tu kan cuti hujung tahun tu.. mak hantar ke KUMON..sepanjang darjah dua tu la dia berkumon, alhamdllh.. darjah tiga teros masok kelas pertama dalam skolah tu.. dalam kumon tu depa ajar mengira membaca english dan melayu skali..  cuba la hantaq ke sana.. bukan push depa pon.. cuma jgn bg depa ketinggalan..

(bukan pekerja kumon)
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 10:24 AM | Show all posts
MonnaLissa_ replied at 30-3-2018 10:54 PM
Oh btw dye ddk class tgh2 skrg. Hehehe ade 3 class. Dye ddk no 2. Ok lah tuh kn. Heeee

sekolah anak ai ada 8-10 kelas.
darjah 1 aje ada 10 kelas. mau tak bimbang kalau anak ai kelas terakhir? misti la kena push. itu kalau ai la.

kalau ckp pasal tuisyen, semua orang orang akan pikir tuisyen yang pusat tuisyen yang start kul1 abis kul 4 tu. sekali pergi 3 subject cover. itu student upsar/pt3/spm bolehla.
tapi, utk darjah1-3, ok aje home tuition. 1 to 1. at least cari cikgu yang boleh ajar sejam. tp byk cikgu nak minima 2jam.
sejam pun tak murah tau. atas kemampuan ibubapa aje. skrg rate rm40 sejam. tak murah la bagi aku.
sejam je belajar betul2 dgn guru bertauliah. 1jam dgn aku utk homework (itu pun byk ngilat). 10jam lagi - main/tgk kartun/gaduh dgn siblings, keluar jln2/gi makan= peratusan jam buang masa lagi byk dari belajar tau.




Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 01:03 PM | Show all posts
Hana replied at 2-4-2018 10:11 AM
betul. i pun berpendapat mcm u. i pun takde umah lebih nak bagi2 kat anak wp anak sket  je.  ken ...

diri hang sendirik umur dah nak masuk menopos baru dapat menikmati rumah kos rendah mampu milik sendirik...selama kawen asik bertenggek merempat rumah mertua.....kalau Anak Anak sound kenapa Tak der disediakan rumah untuk derang...hang sumpah jer derang jadi kapal titanic....Anak Tak guna..

Kan???


Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 01:05 PM | Show all posts
Hana replied at 2-4-2018 10:24 AM
sekolah anak ai ada 8-10 kelas.
darjah 1 aje ada 10 kelas. mau tak bimbang kalau anak ai kelas te ...

walaupun hang drill sampai masuk Uni pastuh akhirnya jadi bebal macam hang...what's the point????


Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
lwyl replied at 1-4-2018 12:36 PM
Melayu tak push anak-anak. Cina push sejak anak umur 3 tahun. Lepas tu tanya kenapa anak-anak Cina p ...

SPM baru ni, anak officemate i dapat 11A+.
One of my Chinese friend tanya ..U bagi anak U makan apa jadi pandai macam tu?


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083146s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list