Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3947
View
61
Reply

[Syurga kredit] - Petua/pantang larang pelik-pelik yg korang pernah dengar dan guna

[Copy link]

Author: idakamaruddin    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 28-12-2018 10:09 AM | Show all posts
Masa kenduri kawen, letak buah kelapa dalam kolah air kt rumah bagi tak hujan. Apooo ke kaitannyaaa buah kelapa dalam kolah air tu boleh mengawal pembentukan hujan di langit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 12:03 PM | Show all posts
aydaa replied at 24-3-2018 06:12 PM
Tanam uri dengan buku. Mudah mudahan anak rajin baca buku bila besar. Hmmm besar la pula nak letak e ...

agaknye kalau tanam dgn paku tu nak suh anak pandai bertukang ke
jgn kata nak suh anak jadi pontianak plak (sebab paku pontianak kan jaid pempuan syanteks)
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 03:32 PM | Show all posts
Edited by ctsueraya at 15-1-2019 03:01 PM

Nak share gak tapi iols rasa petua ni mengarut

1) mak pesan kalau bergambar jgn bertiga (kene genapkan jadi 4) sebab nanti akan ada yang mati dulu atau terpisah.

- berdasarkan pengalaman diri sendiri, byk je gambar bertiga tapi alhamdulillah takde plak mati iols sokmo ckp kat mak, mak takleh caya bende gitu hahhahahaha

2) mak pesan jangan mencabung (mencabung means angkat dua2 kaki ke belakang dalam keadaan kita meniarap- selalunya sambil tgk tv)katanya, mak mati kalau buat.  Relevannya yg iols nampak adalah,  tak sopan kot kalau pakai kain batik nanti terselak, kalau pakai seluar takpe kot
Disebabkan malas dgr mak bebel, iols pun tak buatlah perbuatan mencabung ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2019 10:07 AM | Show all posts
kawan bagitau, ada nurse bagi petua masa pantang jgn ada benda kuning2 dlm bilik, takut baby kuning. masa tu mengandung first time, risau dh. tapi masa pantang duduk bilik dgn curtainnya kuning, kerusi kuning, alhamdulillah baby tak kena pun kuning. hihihi...
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2019 02:41 PM | Show all posts
jangan cross chopsticks.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2019 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
mek.na replied at 23-1-2019 10:07 AM
kawan bagitau, ada nurse bagi petua masa pantang jgn ada benda kuning2 dlm bilik, takut baby kuning. ...

Masa I belajar dulu pensyarah I cakap jangan tengok yg kuning2 nanti cepat jadi pelupa sebab masatu minggu exam. Sampai sekarang I elakkan tengok yg ada warna kuning2 termasuk M for McD
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 09:20 AM | Show all posts
Nak share jugak laa..

sakit gigi

- Ambil cengkih dan gigit pada gigi yang sakit tu.. insyaAllah cepat sembuh.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 06:04 PM | Show all posts
letak tangkai durian depan lubang aircond, kalau bawak durian dalam kereta. utk elakkan bau durian
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan guna pensil pendek dari jari kelingking, nnt mak mati

Ni time sekolah rendah dulu
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
karpetmerahbiru replied at 3-4-2019 09:20 AM
Nak share jugak laa..

sakit gigi

Yang ni macam boleh pakai sebab cengkih ada kesan analgesic.. Mesti ada rasa kebas kan..
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Nenek sye bnyk pntng dr petua,ptng larang dia xboleh sapu rumah waktu malam,jgn bg org pinjm grm dan jarum waktu mlm dan jgn potong kuku waktu mlm. Kdng pelik juga dgn ptng lrng org dulu2 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
arwah pak dulu selalu larang baring kaki menyabung kut belakang..org dulu kata minta mak pak mati..actually takut kita tahan tuaq..kain terselak..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2019 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa kecik dulu..tgh mkn duduk bersila tiba2 nenek jerit.. jgn mkn smbil letak pinggan atas peha. Knp? Nnti dapat laki tua...
Ooooo....
Tgk2 kawin dpt laki lg muda dr kita
So tk betui la petua tu kot... Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 04:49 PM | Show all posts
arwah nenek selalu pesan angkut baju di ampaian sebelum senja, dan x bagi jemur baju waktu malam... nanti kalau pakai baju tu cepat sakit... entahla...
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 08:11 AM | Show all posts
Antara yang saya dapat dari arwah opah:

jangan langkah buluh lemang, nanti meletop masa bakar lemang
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
kalo ngandung ...lepas mandi rambut xble belit2 dgn towel .... nanti baby dalam perut terbelit  tali pusat ....
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2019 01:48 PM | Show all posts
ada petua orang dulu cakap,
kalau kau ada berderet anak perempuan and kau nak anak laki, kau pergi curi senduk rumah orang yang ada anak laki berderet.

and kalau kau ada anak laki berderet and kau teringin nak anak perempuan, kau pergi curi senduk rumah orang yang ada anak perempuan berderet
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 04:46 PM | Show all posts
Antara petua mak mertua  yang Seri pernah praktiskan

1) Sebelum goreng ayam banyak2 yang dh gaul ngn kunyit tu biasenya untuk kenduri laa masukkan dulu asam keping dalam 3-4 keping dalam minyak panas sebelum menggoreng supaya tak banyak kerak melekat kat kuali - Yang ni dh cuba dan memg kurang kerak melekat pada kuali

2) Utk elakkan bontot periuk susah nk dibasuh (biasenya periuk besar2 yang guna time kenduri) letakkan serbuk cuci baju (sabun basuh)  apa2 brand pun boleh kat bontot periuk @ kuali sebelum letakkan atas api..inshaa Allah senang nk basuh lepas guna nanti.

Antara pantang larang pulak:

1) Jgn makan bekas/sisa anak..nnati anak tk dengar kata
2) Jgn bawak anak/baby kluar time maghrib nanti mudah tersampuk mende-mende halus
3) Jangan sebut perkataan 'tikus' dlm rumah nnti lgi bnyk tikus dating..panggil Cik Siti je...hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 06:13 PM | Show all posts
"jangan langkah ulat gonggok, nanti dia ikut balik umah" omaigad..kebetulan lepas langkah tetiba esoknya ada banyak gila baby2 ulat gonggok ni kat umah..kat lantai, meja..merata-rata. aku heran dan seram masa tu. lepas tu terus takut nak langkah ulat gonggok.. (walaupun dalam hati masih tak caya dan cemana bole jadi camtu)
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2019 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
skywalker949 replied at 28-5-2019 06:13 PM
"jangan langkah ulat gonggok, nanti dia ikut balik umah" omaigad..kebetulan lepas langkah tetiba eso ...

seram gak dengar ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089395s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list