Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3949
View
61
Reply

[Syurga kredit] - Petua/pantang larang pelik-pelik yg korang pernah dengar dan guna

[Copy link]

Author: idakamaruddin    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 7-4-2018 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni petua bile memasak... slalu kan kite ummah melayu suke mkn sambal cili padi.. mse tumbuk cili padi tu letak sekali garam kasar siap2.. inshaallah tak de trpercik msuk dlm mate...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2018 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Klo yg pelik ckit... my mum penah cube... klo ase sakit gigi cm bengkak gusi tu kan.. amek 3 helai daun kari then kunyah n telan.. bole hilang ase sakit tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 6-4-2018 01:57 PM
Pernah dengar tak, kalau dalam pantang tu, kena jaga betul2 ibu jari. Jangan tersepak bendul atau ap ...

Yg ni doc pun suggest kt i, jaga ibu jari haha
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2018 12:28 PM | Show all posts
Tallcat replied at 8-4-2018 08:42 PM
Yg ni doc pun suggest kt i, jaga ibu jari haha

Kalau Dr yang suggest..mungkin ada betulnya...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2018 04:02 PM | Show all posts
pernah dengar x kalau beli selipar / kasut baru kene gigit dulu , klu x nnt kasut tu ggt kite balik (melecet)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2018 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Petua i..kalau time kenduri taknak bagi hujan..baling baju pengantin atas bumbung..tp waktu i kawin kenduri belah suami..makcik suami mmg ada baling baju suami atas bumbung..tp hujan jugak..setelah di cek2..rupanya makcik dia baling baju bapa mertua i..patutla hujan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2018 05:59 PM | Show all posts
pumpkingirl replied at 9-4-2018 05:58 PM
Petua i..kalau time kenduri taknak bagi hujan..baling baju pengantin atas bumbung..tp waktu i kawin  ...

HAHAHAHAHAHAHAHAHAH
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2018 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Nenek kwn meols ckp jgn biarkan purse kita kosong xde duit, pantang org tua2 katanya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2018 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Laki i pulak pantang xboleh potong kuku malam2...tp xpasti kenapa & kuku kena tanam, kwn i ckp kalau xtanam letak kt tempat yg berair

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2018 02:13 AM | Show all posts
Petua bila kena ketumbit,

Kalau ketumbit di mata sebelah kanan, kena ikat benang hitam di jari manis sebelah kiri.
Kalau ketumbit di mata kiri pulak, ikat kat jari manis sebelah kanan..

Logiknye.. memang tak logik wehhh..
Tapi menjadi jugak 😅

Satu lagi petua bila tercekik tulang ikan. Ambik kucing dan lurutkan tangan dia kat leher kita. Sebab katanya, kucing tiap2 hari makan tulang tak pernah tercekik pun .. hehehe

Dan masa aku dalam pantang, abah aku memang pesan berkali2 , jangan kena air hujan walah setitik pun. Sebab takut sejuk dan boleh buat kancing gigi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2018 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq mod f
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2018 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Kaklong ad petua berkaitan kunyit.
Kaklong mmg selalu amalkan utk diri sndr dn ank2.

1. Selsema - Tumbuk kunyit hidup smp hancur. Lps tu perah sikit n ambik perahan air kunyit tu.pekat2 gitu.lps tu sapu kat bhgn batang hidung.sekitar kmT area.n pipi seblah hidung tu kiri kann. Tu bhgn alergik.

Tips: Pilih kunyit hidup kaler oren gelap. Ambik bdn dia.yg tumbuk kecik2 ats bdn tu buang xpe.

2. Gegata/Sampok/ Bintat2 kecil sbb alergik - Rebus kunyit hidup bsama 1 xcwn air. Agak2 dh tggl separuh tu boleh la mnm. Tambah air suam sikit. Perit tekak kalu mnm pekat2 mcm tu.

Insya Allah selsema hilang dlm 2-3hari. Buat dlm 2-3x sehari. Elok di amalkn utk anak2 kecil.sbb diorg xelok sgt mkn ubat selsema n batuk. Kalau selsema hilang, insyaAllah batuk pun hilang.kahak pun xde. Baby2 pn bole amalkan. Kaklong sll buat. Ank2 mmg jrg sgt2 selsema atau batuk.

Utk yg alergik lps mkn udang,kerang n seafood kn. Naik gatal2 bdn tu miang semacam tu bolela mnm air kunyit. Ni cara paling simple. Bole jgk nk tmbh halia ke bole buang angin dlm bdn terus. Kaklong sll buat kalu dtgnya miang ni. Kdg2 xperlukan ubt doc dh. Just mnm air ni je. Lagi cepat hilang gatal tu.

Bole cuba ye.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 12:08 PM | Show all posts
petua-petua yang diberi semasa saya mengandung.
saya tak ikut sangat .. contohnya no 3 tu, kalau dah sampai rumah from ofis lewat, takkan tak mandi dah seharian berlengas

1. elakkan minum air/makanan yang ada buah pala
2. jangan makan nasi goreng
3. jangan mandi malam lepas maghrib

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 12:51 PM | Show all posts
petua masa dalam pantang, letak gunting atau benda2 tajam bawah bantal. nanti makhluk halus xkacau ibu dalam pantang dengan baby

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 12:54 PM | Show all posts
lagi satu petua masa pantang, mak tak bagi tambah nasi. maknanya kalo nak makan tu n lapar gila2, ko letak la nasi banyak2. sebab kalo ko letak seciput je, nak tambah dah tak boleh. tak tau apa significant pantang tu. tapi iols husnuzon, sebab orang dulu2 tak mau berat bertambah2 naik. dalam pantang kan misi menguruskan badan kembali sepeti ke anak dara. gituuuu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2018 11:44 AM | Show all posts
Just sharing..

I bila demam & selsema memang tak makan ubat kecuali teruk sangat. I masak sup.

Masak potongan ayam yang dah diperap sekejap dengan lada hitam & kunyit, then masuk kentang/keledek.

Lepastu spice;
-garlic
-bawang merah
-lada hitam hancur
-cili kering
-kunyit
I suka lebihkan garlic & lada hitam supaya lebih mujarab.

Lastly sayur , dan telur.

Hirup panas-panas. Syokkk.


* * *
Info sikit; waktu demam elakkan makanan berminyak, biskut, kek, makanan/buah-buahan keras.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 11:52 PM | Show all posts
Errr... mil i ni kengkadang pelik gak

Waktu anak sulong i yg pmpuan sunat, diambik bahagian yg disunatkan tu (ada ka pun) sbb guna bidan kg, ditanam dpn rumah... katanya, katanyaaaa laa..kalau tanam tpt sorok2, yg org x nmpk, nti smpi ketua org x nmpk, jadi andartu katanyaaa...

Yg kedua, i g sunat kt klinik jahhh... tu la naive sgt waktu anak sulong, ikut ja apa org tua ckp, i bebel x sudah dgn hubby sbb mak dia pircayaaa benda bkn2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 11:54 PM | Show all posts
pumpkingirl replied at 9-4-2018 05:58 PM
Petua i..kalau time kenduri taknak bagi hujan..baling baju pengantin atas bumbung..tp waktu i kawin  ...

Hahaha..yg ni lawakkk
yg i pernah dgr, campak spenda buruk atas bumbung..
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 04:43 PM | Show all posts
MIL i cakap masa pregnant jangan makan nasi sejuk nanti kepala baby besar. kiranya nasi tu kena panaskan balik, makan panas2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2018 01:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Jgn lalu bawah jemuran

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084664s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list