Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
3963
View
61
Reply

[Syurga kredit] - Petua/pantang larang pelik-pelik yg korang pernah dengar dan guna

[Copy link]

Author: idakamaruddin       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-3-2018 11:01 AM | Show all posts |Read mode
Edited by idakamaruddin at 26-3-2018 04:55 PM

Hi korang korang sume

meh la korang share petua pelik2 yg korang pernah guna and dengar mungkin dr nenek moyang ke atau sape2 la..

n if kalau korang pernah guna - menjadi tak petua tu?

n korang rasa sebab apa petua tu mcmtu?


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2018 06:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Tanam uri dengan buku. Mudah mudahan anak rajin baca buku bila besar. Hmmm besar la pula nak letak english dictionary sekali nanti anak boleh speaking slang british tapi org2 tua banyak je petua pelik2 bab tanam uri ni. Tanam ngn paku la.. duit la

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2018 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
aydaa replied at 24-3-2018 06:12 PM
Tanam uri dengan buku. Mudah mudahan anak rajin baca buku bila besar. Hmmm besar la pula nak letak e ...

x pnh dgr pasal petua tu hahaha uols pnh buat ke?
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2018 01:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak kose nak buat.. boleh mendatangkan khurafat cengitu
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2018 04:05 PM | Show all posts
aydaa replied at 24-3-2018 06:12 PM
Tanam uri dengan buku. Mudah mudahan anak rajin baca buku bila besar. Hmmm besar la pula nak letak e ...

aah..betul. pernah dengar. tanam dengan buku, pensel. kekekeke..anak sulung kakak aku, uri dia kena tanam dengan buku n pensel oleh mak mertua kakak aku. alasannya supaya pandai.. dah beso ni, takde la bijak mana..biasa je pun..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2018 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Time preggy jangan baring kat bantal yang dilipat ( sebab nak bagi tinggi ), takut baby lahir songsang..betul ke tak wallahualam

Ade 1 petua untuk legakan bengkak susu sampai demam nangis iol mase tu..tapi iol segan nak share sini,n agak terkejut serasi kt iol

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2018 04:49 PM | Show all posts
Ada banyak pantang larang tapi ni nk petua kan..

Petua utk x berjangkit mata ketumbit.. disuruhnya sebut "ko sakit mata...aku lak sakit b_ _ _ t /      b _ n _ _t"  syeraammm mak tapi x penah ikut pon & x penah terjangkit pon, so mythbusted gitu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2018 04:55 PM | Show all posts
DyBBora2 replied at 26-3-2018 04:49 PM
Ada banyak pantang larang tapi ni nk petua kan..

Petua utk x berjangkit mata ketumbit.. disuruhny ...

pantang larang pn bole uolss
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2018 05:00 PM | Show all posts
Oooo...dh ubah tajuk dh...he3

Lagi satu pantang larang ms kecik2 nenek sll ckp jgn tunjuk pelangi guna jari telunjuk, nnt kudung jari tu tapi bdk degil, curi2 gak guna jari telunjuk cuma tunjuk dr blkg x pandang pelangi tu... tunggu la jugak kot2 jari terkudung

Mythbusted

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada 2 petua pelik yg I penah try..
1. Kalo sakit mata titiskan air susu ibu direct dekat mata. Direct ok! Meaning dari breast tu picit tros ke mata yg sakit tu. Kalo budak ke baby ke xde la segan sgt tp kalo org tua? Huhuhu je lah. Sbb I penah kena paksa dgn my mom utk picit breastmilk direct dkt mata kak ipar..

2. If org tu lahir bersampul, air liur dia mujarab hilangkan gatal2 badan. Bersampul tu maksud dia lahir dlm keadaan baby still dlm amniotic sack org ckp.. I am one of those baby. Pernah di minta oleh jiran utk ludah dkt tgn dia yg terkena ulat bulu. Katanya mujarab.. Waallahualam..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2018 11:25 AM | Show all posts
Craver replied at 3-4-2018 11:19 AM
Ada 2 petua pelik yg I penah try..
1. Kalo sakit mata titiskan air susu ibu direct dekat mata. Dire ...

1 - ur mom still ada susu ke ms tu? hahaha terkejut iols bc

2- eh hb iols lahir dlm sarung mcm uols ckp la.. x sgka ada tips/petua cmtu ye
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2018 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
idakamaruddin replied at 3-4-2018 11:25 AM
1 - ur mom still ada susu ke ms tu? hahaha terkejut iols bc

2- eh hb iols lahir dlm sarung mcm  ...

1. Eh bukan susu my mom.. Susu I la. Time tu baru bersalinkan anak 1st. Kak ipar dtg umah n dia sakit mata.. My mom yg suruh I titiskan susu dkt mata dia.. Imejin org tua baring dkt riba I sambil puting tu tuju dkt mata dia. Segan gile! Tp nasib kak ipar, kalo abg ipar mintak mahap la ye.. Huhuhuhu..

2. Yg psl bersampul jiran I yg bgtau. Dia ckp org lahir bersampul ni kira mcm ada power la bole sembuhkan org. I of kos la xpercaya. Takut jatuh kurafat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 01:53 PM | Show all posts
petua menumbuk yg arwah mak bg... even chef2 femes kt malaysia ni pun carly tgk fail bab menumbuk ni... mak pesan kalau nk menumbuk tgk jenis bahan2... tahu mana nak tumbuk dulu... kalau ada kunyit, halia, lengkuas, cili dan bawang... memula tumbuk lengkuas dulu, kemudian kunyit , halia, kemudian cili... akhir sekali baru bawang... barulah hasil tumbukan tu hancur... ni kalau tgk chef2 kt tv... bantai bedal masuk semua... ambik kau... kasar2 aje tumbukan tu....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 01:57 PM | Show all posts
Pernah dengar tak, kalau dalam pantang tu, kena jaga betul2 ibu jari. Jangan tersepak bendul atau apa2 bucu yang keras. Kalau tak kena pantang lagi sekali. Mak iols memang pantang betul bab ni. Kalau jalan depan dia waktu pantang, kena sesopan perempuan melayu terakhir...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
X blh makan nasi yg masak 2x.. cth.. nasi goreng.. laksa.. tp i mkn je.. x mampu tahan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2018 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
carly_lah replied at 6-4-2018 01:53 PM
petua menumbuk yg arwah mak bg... even chef2 femes kt malaysia ni pun carly tgk fail bab menumbuk ni ...

baru tau bab ni kalau iols pn mmg masuk sekali hahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2018 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 6-4-2018 01:57 PM
Pernah dengar tak, kalau dalam pantang tu, kena jaga betul2 ibu jari. Jangan tersepak bendul atau ap ...

yg ni pn my mom sllu pesan duk tegaskan pasal ni masa iols pantang..katanye risau turun darah btl ke tak ek
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2018 02:59 AM | Show all posts
baling baju pengantin atas atap supaya tak hujan hari tu, majlis leh berjalan elok2. aku ingatkan main2 sekali memang ada petua ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2018 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau beli baju baby masa pregnant.. bju tu x boleh basuh mesin (spin). Kalau basuh tangan.. x boleh perah. Kena jemur terus sebab tak nak baby kerap menggeliat lepas lahir.. so masa pregnant dl memAng jemur terus lepas basuh.. mak x bg.. kalau rumah sendiri i basuh.. i perah jg ngnn tgn

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2018 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
idakamaruddin replied at 6-4-2018 11:33 PM
yg ni pn my mom sllu pesan duk tegaskan pasal ni masa iols pantang..katanye risau turun darah btl  ...

Ibu jari tu ada kaitan dengan rahim. Urat tu bersambung. Kalau u biasa jumpa tukang urut yg pandai (yg blajr scr sains, i x ingt terms tu).. mmg kena jaga ibu jari kaki jgn bg terlanggar ap2..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091879s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list