Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2400
View
54
Reply

SEGALA PUNCA UWANG. KORANG DECLARE X DGN PASANGAN??

[Copy link]

Author: jue10       Show all posts   Read mode

Post time 22-3-2018 02:30 PM | Show all posts
Sikat_Kutu replied at 22-3-2018 01:06 PM
dulu, 4 taon lepas aku declaire. time tu bru dapat je 1st kerja lepas belajar. xlama lepas tu die ma ...

biasa la manusia..i ni mak mertua lama pun duk puja2 lg pdhal bekas menantu ja..menantu br derang x keje surirumah..bkn main lg tiap kali jumpa i duk citer mslh ex i dgn wife br..like kisah pulak aku kan..


Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2018 02:41 PM | Show all posts
jue10 replied at 22-3-2018 02:15 PM
tp klu dia xmmpu nk tgung smua bnda, klu ko nk tlg pn xpe lg elok kn. xsemesti kna declare semua j ...

mksudnya kalau masa aku gaji kecik, dia hina tp bile aku gaji besor, aku kene tolong? gitu? hahahah

terpulang.. tapi utk aku, aku xkan declaire.. sbb hak aku dan die xperlu tahu pon...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2018 02:53 PM | Show all posts
sitisitu25 replied at 22-3-2018 02:30 PM
biasa la manusia..i ni mak mertua lama pun duk puja2 lg pdhal bekas menantu ja..menantu br derang  ...

menyampah kan.. haha actually tu punca gadoh laki bini taw...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2018 04:02 PM | Show all posts
jue10 replied at 22-3-2018 08:41 AM
some people ada reason sorok. mybe sbb dpt laki xguna. asik mtk duit tgjwp kelaut. gitu lerr. so u ...

Dah tau dah laki tu tak guna kahwin wat pe?
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2018 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Sikat_Kutu replied at 22-3-2018 01:06 PM
dulu, 4 taon lepas aku declaire. time tu bru dapat je 1st kerja lepas belajar. xlama lepas tu die ma ...

Rumah tu memang suami kena sediakan. Patot u beli rumah lain buat asset
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2018 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Sikat_Kutu replied at 22-3-2018 01:06 PM
dulu, 4 taon lepas aku declaire. time tu bru dapat je 1st kerja lepas belajar. xlama lepas tu die ma ...

I ada kawan sekolah yang sampai cerai puncanya bapa mertua (bapa suami) tanya dia berapa gaji sebulan, bayar apa bulan2 etc...

Kawan i bengang dengan soalan kepoh bapa mertua dia, bagi tau kat suami... suami kata dia tak hormat bapak dia. Gaduh2 terus cerai.

Penangan mulut bapa mertua mata duitan duit menantu perempuan? Huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2018 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
I declare my finances to my husband. Walaupun hanya kerja kecil kecilan. Sbb slalu kalu niat nak sorok pun last2 dia akan tertahu juga walaupun die x ambik tahu pun. So bgtau jela. Tp i mmg x tahu sgt my husband finances. Tahu yg basic je. Yang detail malas nk ambik tau.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2018 04:39 PM | Show all posts
cmf_blingblings replied at 22-3-2018 04:02 PM
Dah tau dah laki tu tak guna kahwin wat pe?

biasala love is blind
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2018 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Declare  tt oi. Antara kami takda rahsia. Lgpon i tau semua pasal dia. So ok la kan. Haha. Tapi  rasanya kena tengok juga laki jenis macamana kot. Kenalan i tak bagtau husband yg dia ada buat side income sbb laki ni jnis yg kedekut dgn bini. Skarang da jd EX husband pon.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2018 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya tak berharta, ada seketul kereta jenama malaysia je yg umur seploh tahun..

Rumah pun, berteduh di rumah yg suami belikan..
Saya takde perkara nak di declare..hahaha

Tapi, ada je saya cerita gaji saya berapa banyak, walau suami tak tanya..supaya dia kesian dan tolong tambahkan tabungan saya..setakat ni, simpanan saya adalah duit yg suami saya masukkan bulan2..kadang2 duit bonus dia dapat, dia bagi saya sikit..daripada duit tu, adalah sikit saya masukkan kat tabung haji dan asb..

Jadi, tak payah declare pun dia pasti tau duit saya berapa..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2018 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Declare je in case ajal menjemput dlu senang dia nk uruskan. Especially insurance... hutang2 yg kita tinggalkan tu nant x berbayar plak klu x d org tau.  

Duit simpanan je i x tau hubby tau ke x sbb buku TH ada je simpan dlm drawer,  klu dia tgk dia tau la ada brapa duit tu.. Klu dia mintak,  jgn harap la i nak bg..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2018 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Share je tp x detail la..sbb jika one of us pegi dulu sok x tentu arah nk manage harta/hutang..yg penting hak anak tak terabai...since my hasben foreigner i citer jugak kt my sis yg rapat..dia boleh tlg manage harta i yg kt msia
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2018 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Just bagitau jenis harta; rumah, savings, insurance, kwsp etc. Then roughly value setiap satu. I jugak jelaskan kt msia pbahagian ikut faraid. Harta dia kt sini x guna sistem faraid so its new to him. Ye la kita x tau masa depan sape yg tamak haloba kan. Selain tu i ckp juga harta tu utk education anak dan pbelanjaan hari tua..masing2 kena be on the same page..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2018 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
declare je, kalau esok2 mati ke sakit ke pasangan taulah nak buat apa
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2018 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku punya gaji semua aku bg husband aku utk dia manage our family. Aku just amik 500 utk duit makan dekat ofis & 400 utk saving.. Aku cakap yg aku trust dia utk mange financial keluarga, please manage sebaik2nya. Selagi mana aku mampu tlg dia, aku tlg..gaji dia 7k, aku 6k..So far setakat 7 tahun ni, ada 2 anak, semuanya ok..aku boleh beli ape je yg aku nak..nak makan ape semua takde masalah..plus parents aku pun dia tak pernah lupa utk beri apa yg patut. Aku respect dia as ketua keluarga and kemampuan dia. Dia boleh belanjakan duit tu utk family dia and aku or utk diri sendiri..Tapi jgn sampai kantoi benda2 yg mencurigakan, cth: having affair dgn org lain, curang. Sekali kantoi, mmg no more trust...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2018 01:04 PM | Show all posts
cmf_blingblings replied at 22-3-2018 04:02 PM
Dah tau dah laki tu tak guna kahwin wat pe?

utk berteman?
utk seks?
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2018 01:07 PM | Show all posts
dah lama kawen, kena la share.   nnt mati tiba2 susah.
masa awal2 dulu pun tak share.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2018 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
X. Sebab laki den x penah tny
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 10:08 AM | Show all posts
both of us declare, even kalau ai dapat side income pun..ai bitau hasben..
if hasben dapat bonus extra pun..memang dia bitau ai..dan kira sama-sama duit tu dgn ai..
weols buat pelaburan pun sama-sama..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 10:58 AM | Show all posts
x declare.... sendiri2...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085903s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list