Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
4146
View
24
Reply

Kraf Paracord, Tali Kulit dan Tali Jut

[Copy link]

Author: iloveselangor    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-3-2018 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hai semua,
Rasanya takda lagi kot yg bincang pasal kraf daripada tali paracord, kulit atau jute

Kraf begini sangat popular di Etsy.com terutama sebagai barang kemas..tapi di Malaysia kurang dikenali.

Kraf paracord ni di perbuat dari tali parachute iaitu tali payung terjun, tali ini digunakan oleh tentera US sebagai survival bracelet dimana survival bracelet ini boleh di leraikan menjadi tali dan kebiasaan nya di dlam bracelet ini ada batu api, mata kail, tali pancing, pisau, wisel, kompas, dan sebagainya...kmudian pemakaiannya jadi ikutan/trend di kalangan muda mudi di USA.

Boleh dikatakan kraf paracord ni berasal dari USA...dan banyak juga buku2 berkenaan kraf ini di sana.

Tapi bangsa yg pertama yg menggunakan simpulan dan hiasan simpulan dari tali adalah orang Cina contoh butang Cina dan tangkal2 mereka yg kebiasaannya diperbuat dari kain sutera.

Manakala tentera US memperkembangkan lagi penggunaannya sebagai bracelet, keychain,  beg, lanyard dan sebagainya supaya tali2 ini boleh digunakan semasa darurat.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-3-2018 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by iloveselangor at 18-3-2018 11:02 PM

Ni kraf paracord pertama yg i buat tiru dari google, smartphone pouch...90% siap.

I buat ikut kreativiti sendiri macam mana nak buat..tak pakai apa2 manual pon...cuma kelemahan, pouch ni pendek sedikit...lepasni kena buat panjang sikit. IMG_20180318_222709.jpg
IMG_20180318_222709.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 01:20 AM | Show all posts
Nak jual barang kat Etsy macamana?
Satu lagi platform iols baru perasan, plethoraplatform.

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 01:21 AM | Show all posts
Tak sangka TT minat kraftangan

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2018 06:49 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 19-3-2018 01:20 AM
Nak jual barang kat Etsy macamana?
Satu lagi platform iols baru perasan, plethoraplatform.

Saya pon tak tahu sgt, sbb xbuat lagi..nanti dh banyak barang baru nak try jual kat etsy.com

Tengok kat dlm etsy ada tool bar 'sell'.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2018 07:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by iloveselangor at 19-3-2018 07:57 AM
sharlenetexas replied at 19-3-2018 01:21 AM
Tak sangka TT minat kraftangan


Memang dah lama minat walaupun lelaki.

Sebelum ni nak cari bahan tak tahu kat mana....sejak lazada ada memang senang..tq lazada.

Lepasni plan nak try crochet dan jig dari tali paracord utk buat casing untuk camera, smartphone..dan buat lanyard.

Then nak buat bead dari airdry clay tapi bead bentuk trojan dan spartan, kalau bunga2 macam perempuan pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 10:38 AM | Show all posts
cantik..  pandai tt buat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2018 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 19-3-2018 10:38 AM
cantik..  pandai tt buat.

Tq sis..nanti order ye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2018 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 19-3-2018 01:20 AM
Nak jual barang kat Etsy macamana?
Satu lagi platform iols baru perasan, plethoraplatform.

Plethora.com.my ke sis?

Tadi buka nampak menarik juga...tapi x fames..mungkin sebab handmade, biasa org Malaysia kalau handmade ni tak berapa excited.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 04:31 PM | Show all posts
ooo ni yg kekadang buat gelang tu kan

scandal iolls bagi gittew waktu date

tapi malangnya tangan iolls gemuk, x muat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2018 12:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by iloveselangor at 20-3-2018 12:54 AM

Dah siap phone casing i

IMG_20180320_000956.jpg IMG_20180320_001350.jpg

Actually tak ikut design asal. Design asal cuma pouch tu je tapi bila dah siap jadi pendek. Jadi terkeluar henset i setengah inci.

Untuk cover  terjojol setengah inci tu i buat penutup guna T-virus sinet daripada tali glow in dark yg baru sampai petang tadi.

Mak i kata susah nak buka...tapi dh try tadi senang je, just tarik salah satu stopper.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2018 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by iloveselangor at 22-3-2018 10:01 AM

Projek kedua...Koozie IMG_20180322_095108.jpg

Gmbar masa buat x dpt ambik memori penuh.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2018 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by iloveselangor at 23-3-2018 12:43 PM

Siap lagi satu koozie.

Panjang tali 64 kaki.

Sangat berguna untuk hiking sebab mudah dibuka pada waktu tali diperlukan.
IMG_20180323_123511.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2018 10:02 PM | Show all posts
iloveselangor replied at 19-3-2018 04:13 PM
Plethora.com.my ke sis?

Tadi buka nampak menarik juga...tapi x fames..mungkin sebab handmade, b ...

plethora amik komisen seringgit dua.

Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2018 10:03 PM | Show all posts
TT, uols beli tali ni kat mana?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2018 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 23-3-2018 10:03 PM
TT, uols beli tali ni kat mana?

Beli kat lazada.com dari China....kalau dr US tak larat mahal sbb ringgit kita murah sgt.

Dr segi kualiti x pasti pulak macam mana.

Tapi ada jumpa kat carousell sister ni jual tali macam2 warna boleh pilih. Tadi whatsapp sheols tapi belum balas lagi. Esok ingat nak call.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2018 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 23-3-2018 10:02 PM
plethora amik komisen seringgit dua.

Ok la tu murah...boleh try nanti..sebab ala2 etsy juga...mula2 sendu...kalau ramai dah berniaga dlm tu mesti meriah.

Carousell.com pon ok...sebab market Australia, HK pon boleh masuk.

Lazada pon ok...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2018 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by iloveselangor at 30-3-2018 12:05 PM
sharlenetexas replied at 23-3-2018 10:03 PM
TT, uols beli tali ni kat mana?


Iols skng ni order dr shopee.com murah sangat kat situ tak macam lazada.

I boikot lazada skng ni sebab jarum paracord x sampai...waive nye belum dpt lagi.

Pelik lazada ni tak inform customer stok dh abis...tak macam shopee.com

Sis kalau nak berniaga mula dengan shopee.com sebab dia x amik komisen tinggi cam lazada...dan kos shipping customer yg tanggung.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 23-3-2018 10:03 PM
TT, uols beli tali ni kat mana?

Hi awak ada buat kraf paracord ke?

Ni sarung parang yang saya buat
IMG_20181214_192347_1.jpg
IMG_20181214_192426.jpg


Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 14-12-2018 07:26 PM
Hi awak ada buat kraf paracord ke?

Ni sarung parang yang saya buat

Tak lagi cuma suka tengok.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099695s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list