Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2505
View
43
Reply

Parents tak setuju course yg dipilih untuk sambung belajar

[Copy link]

Author: Magnum8    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-3-2018 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Ni story my friend. Biasalah every year mesti ada problem ni especially bdk lepasan Spm kan. Nk pilih course itu ini tapi parents tak kasi.

Susah sngt ke course dip Perakaunan? Ni lah alkisah dia, my friend masa skolah ambil bidang ni, tapi minat dia nk amek Culinary masa dip. Tu mmg impian dia, minat dia sejak azali(maybe lah). Dia ckp course Perakaunan susah sngt, dan dia tak mampu nk bwk.

Taktau lah nk ckp apa, sbb I tak ambil subjek Akaun. So thp susah tu taktau lah mcm mana. Nk suruh dia ingkar arahan nnti berdosa pulak, tak berkat. Nk suruh dia terima je, kesian pulak tu last night dah siap ckp 'klau aku bunuh diri agknya baru mak ayah aku menyesal' plus 'Tolonglah YaAllah'

Parents nk yg terbaik untuk kita, lagipun result for subjek Acc dia elok je. Tapi tulah, bila tak dpt nk study course yg kita minat, agk sakit woo. Nasib my parents tak paksa i ambil any course yg berkaitan science sbb my Biology and Physic punya result elok je. Tpi mmg kena ckp since form 4 lah 'ibu, org ambil kelas science ni sbb senang nk masuk Uni je bkn sbb nk jdi Doctor' kahkahkah nmpk tak niat dah lain tu...

Sometime teringt kata2 my uncle, tak semestinya kita minat kita boleh go through with the subject, and sometime bnda yg kita tak minat tu yg kita ada kelebihan. Tapi bila fikir tentang Inner Happiness, hmmmm bahagia ke kita?

Kdg terfikir jgk org kata, tak semestinya apa kau bljr kat Uni, kerja pon dlm bidang yg sama. Masa bljr ni tak kisah lah apa2 asal dpt sijil tu dip ke degree ke pstu kerja dpt gaji besar...

Huhuhu, lama2 kehabisan kata2 camni, apa nk ckp kat kwn i ni, camner nk pujuk dia...
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2018 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikut kata hati sendiri dan minat sendiri. Berapa ramai yg ambil medic sebab mak bapak suruh ujong2 hausmen tak habis plus siap masuk kaunseling psychiatrist lagi sebab tak tahan dgan tekanan? Kenapa ada tekanan? Sebab diorg buat kerja yg diorg tak suka. Tp terpaksa sbb mak bapak suruh.

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2018 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
minat,pasaran kerja,karier,rm???????
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2018 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Cari kos yg senang dapat kerja, sangat minat kos itu Dan result spm selari kehendak kos, kenalpasti bakat yg u ada spt bakat kepimpinan bakat bekerja berkumpulan bakat senang bersosial bakat bercakap bakat computer dll. Sbb bakat ini memudahkan kita berjaya tanpa berusaha terlalu keras, kos yg diambil itu sendiri belajar sendiri tanggung kemudian hari kerana itu pilihan kita itu jalan yg dipilih, tunjukan kamu boleh berjjaya dgn kos yg kamu pilih
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2018 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Parent dia risau, kalo amik kos kulinari, lepas grad takde keje kot. Kalau akaun, ada banyak bidang boleh masuk.
Buat akaun, audit or cukai. Pastu nak mintak keje admin pon laku,sebabnya awak boleh wat keje admin &  akaun.
Kalo kulinari tu, lepas grad, flow keje camne? Dia penah keje kitchen tak? Kalo x penah, try keje mekdi or kepci dulu. Kalo tahan keje kuli cam gitu, bole la nak proceed kulinari tu. Sebab nanti kalo dia dah grad pon, awal2 memang keje kuli gitu la. Bukan teros2 lepas grad, jadi chef.
Compare keje kitchen &  keje ofis, keje ofis lebih rilek. Ada timing2 busy tapi waktu keje tetap. Kalo kitchen, kalo time amek katering kenduri, penat woooo.....tido 2-3 jam je. Tambah2 kalo amek order berderet jumaat sabtu ahad.
Kalo akak pon, memang suggest amek jela akaun. Time belajar tu, bole pegi kelas weekend kat kolej komuniti. Ada macam2. Belajar wat roti, kek, frozen food etc.
Awak google je "kursus pendek kolej komuniti" pegi la yg paling dekat dgn awak. Yuran dia murah je. Chef wan dulu pon, jf akauntan dulu sblm jd chef

*sekian dari akak yg harap adik dapat buat pilihan yg memberi manfaat utk masa depan awak*
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2018 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Ambil je la akaun..  Nnt dh grad buat la kulinari guna duit sendiri..  Xde masalah
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2018 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
puccafan replied at 18-3-2018 07:17 PM
Parent dia risau, kalo amik kos kulinari, lepas grad takde keje kot. Kalau akaun, ada banyak bidang  ...

Very good advice..teringin gak nk try kursus kat kolej komuniti tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-3-2018 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 18-3-2018 05:31 PM
Cari kos yg senang dapat kerja, sangat minat kos itu Dan result spm selari kehendak kos, kenalpasti  ...

Kalau bakat kwn i taktau lah, sbb tak sama sekolah, kwn sekampung je..
Klau bkt i pun susah nk tau tu haha, stakat ni klau bab presentation tkde hal, bab kepimpinan n social problem sikit especially bila dpt projek dgn geng2 bdk study(pernah skali dulu), mmg i agk tenggelam , tk dpt nk mencelah seolah-olah i tk wujud, so duk tepi dgr dorang brdebat and buat kesimpulan sendiri je...
Mcm mana tu?

Between Business and Investment Analysis. Which one better for me?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-3-2018 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
puccafan replied at 18-3-2018 07:17 PM
Parent dia risau, kalo amik kos kulinari, lepas grad takde keje kot. Kalau akaun, ada banyak bidang  ...

Tulah kan parent dia risau, klau i pun risau sbb tak pernah nmpk dia tunjuk bakat dia. Lainlah kalau dia pernah baking cake or something like that then jual ke, maybe ade sedikit trust yg die boleh go dgn course tu kann.

I pon minat melancong tpi takda lah nk amek course pelancongan, sbb i think better la klau kita ada academic background, then lepas2 tu nk kejar minat pun org tak kisah dah. Mcm chef Wan tulah.

Skrng ni dia kerja jadi pembancuh air kat kitchen. Taktau lah apa cita kat tempat kerja.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2018 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 19-3-2018 12:22 AM
Magnum8 replied at 18-3-2018 09:11 PM
Kalau bakat kwn i taktau lah, sbb tak sama sekolah, kwn sekampung je..
Klau bkt i pun susah nk ta ...


Entah la TT, I bukan belajar kos bisnes mau pun account walau pernah berbisnes beraccount Dan berkebun, huhu. I lihat org yg ambil kos mekanikal doktor engineer boleh je kerja apa saja kerana cabang kerja mereka tiada had, tapi studi account bisnes tak boleh jadi mekanikal doctor engineer, so cari la kos yg byk cabang bekerja
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-3-2018 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 18-3-2018 11:05 PM
Entah la TT, I bukan belajar kos bisnes mau pun account walau pernah berbisnes beraccount Dan berk ...

Hahaha itu sudah semestinya, tpi my spm result mmg tak lps any engineering course, dah check haritu satu course engineering pun tak layak, almaklumlah Addmt kelaut..
Nk jdi doctor jauh skali...

Okay2 tq for the advice..
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 01:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Just go with the passion you have inside. Percayalah, bende yang memang you minat buat, memang rasa puas. Orang Asia selalu fikirkan apa return yang akan dapat nanti, tak salah, tapi maybe ada rasa menyesal nanti. Kalau kawan tt ada pasion, desire, and great ethics, rezeki tu akan datang. Klu tak die akan kerja half asses klu masuk bidang die x suka, kemungkinan akan jadi acik kepam jua. Just be who you want to be, tak payah nk kesah orang ckp apa. It is your life and you only live once. Jangan bazir umur, tenaga kepada bende yang confirm you tak minat.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 01:08 AM | Show all posts
minta maaf mak nak mencelah..mak tak belajar tinggi..tapi 3 orang pepupu mak yang jejunior ni ambil accounting dah 3 tahun menganggur..tunggu boyfriend memasing masuk meminang pun tak jugak meminang..sebab tengah sertai program slim...maklumlah graduan melayu...kau fikir la ye nyah...
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 01:25 AM | Show all posts
belajar mana ada senang,tak kiralah apa course pon.
accounting susah. ni pengalaman iols yg merangkak dari bawah sampai ACCA.
tapi iols redah sebab ni memang minat iols.
belajar benda yg kita minat. dari situ akan ada semangat nak pegi lectures semua & susah camne pon akan tetap bagi full commitment.



Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 07:42 AM | Show all posts
budak2 ni..
x jumpe kaunselor sekolah ke tuka dvice amik course ape..
kulinari tu bil2 ko buleh amik dik. ade byk kos offer weekend basic n so on.
sekarang org fikir nak survive je lepas abis study. nak byr loan study unless makpak sponsor.

untuk aku yg minat math ni akaun tu x susah sangat cume aku x suke sebab aku x minat bab imbang2 keluar masuk ni semua. gituh. tapi akak score dik subjek akaun masa DIp.

for me minat ke idok. layankan aje. kalo kwn ko tu mmg x boleh sgt study akaun kot la x reti sgt, amik la course lain yg menjamin peluang keje.

mcm ade yg komen tu ko engat lps grad ko jd chef terkenal mcm gitu?
ko mimpu je la dek nun. ko tgk master chef dentis dr ezani tu doktor hokkay. abis study baru jinak2 dgn masakan masak2 ni semua. oke dah la penat bebel
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 07:57 AM | Show all posts
Restoran bersepah dik dan orang kita memang suka makan. Amik kulinari is the better choice. Memang boleh pergi jauh.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 08:24 AM | Show all posts
dpt cgpa 3.8 blh gnti ahmad maslan dik, jgn risau , future is there
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Amek culinary je kalu da minat.
Kawan meols lepas spm tros pegi spore keje kitchen kt hilton.
Dia ckp ikut je arahan n tahan maki. Ye la dia xde qualification. Dia mmg minat culinary tp xde duit nk masuk blaja. Jadi cara nk blaja adalah dgn masuk terus bermula dari bwh.
10 thun kt spore...dari kupas bwg kentang...dia da bole masak da. Patu dia di transfer ke hilton kt uk. Lama da dia kata sana....ni baru dlm 5 thun balik sini n keje kt sini pulak.
Bidang culinary ni luas...x semestinye keluar keje  dgn org.
Lagi satu meols ade kwn....kakak ni pencen pramugari tros amek course diploma kat msian baking institute (MBI) 2 thun. Abes je tros dia bukak kedai jual kek n mengjar sekali.
Lg sorg wartawan...pon msuk MBI n da bukak kedai kek n mengajar. Da siap keluarkn buku kek.
Lg sorg adik meols pon meols suh msuk MBI amek diploma (pastry). Keluar je tros dpt keje kt kitchen. Tp dia x msuk kitchen yg buat kek..kitchen masakan tradisional.
Meols skrg amek phd dlm ekonomi.
Dulu meols nk amek culinary tp mcm x ckup duit sbb course ni kt private mahal. Diploma je da rm35k+++ utk 2 thun. Nak msuk kt uitm atau kat kolej lain...mcm jauh utk meols buat part time.
Jdi bila tiba adik meols further study lepas...meols sarankan amek course ni kt MBI.
Kte kene buat benda yg kite happy..sbb itu motivasi kite utk guna kudrat utk cari duit.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
I think your friend is lucky dia ada minat and passion. Mzz masa umur tu blur2 lagi..ikut je apa orang suruh. Quite indecisive.

Macam my brother ambil culinary dekat vokay. Alasan dia..dia boleh bawa subject tu. Tapi kalau suruh masak kat rumah my goodness..macam bercakap dengan kayu. But so far hes doing ok..selalu buat part time catering and stuff. Hes still studying so tak tau lah nanti mcm mana.

Teringat this japanese drama bambino. Yang matsumoto jun tu. Dia ingat kerja chef glamorous tapi asyik kena maki je keje huhuh.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Magnum8 replied at 18-3-2018 11:26 PM
Hahaha itu sudah semestinya, tpi my spm result mmg tak lps any engineering course, dah check harit ...

Kalau nak masuk engineering waima addmath ke laut antartika pon ada je jalan nya. Masuk diploma politeknik dulu. Pastu mudah dah jalan ke degree. Cuma lama sikit la. Dah tua sikit baru grad tp berbaloi. Kalau guna diploma pon dah boleh kerja. Lagi ramai yg mahu sbb graduan poli org byk suka sbb byk practical waktu belajar





Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089410s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list