JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
2525
View
52
Reply

[Tempatan] Gel Silika Dalam Minuman Starbucks

[Copy link]

Author: gekkou       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-3-2018 09:02 AM | Show all posts |Read mode
Edited by gekkou at 14-3-2018 09:07 AM

'Ingatkan kacang, rupanya gel silika' - Pelanggan tertelan gel silika yang dikisar dalam minuman


"Beli Starbucks tambah kacang. Kunyah-kunyah ingatkan kacang. Rupa-rupanya gel silika," demikian tweet Sharil Bharin yang berkongsi mengenai nasib malang yang menimpa rakannya baru-baru ini.
Tweet yang dimuat naik berserta dengan gambar-gambar perbualan Sharil dengan rakannya itu menimbulkan persoalan netizen, bagaimana insiden itu boleh berlaku.

Berdasarkan gambar perbualan WhatsApp, mangsa, Hanis, hanya menyedari kejadian yang menimpanya apabila dia mendapati terdapat benda asing dalam minuman tersebut.
"Saya beli minuman Starbucks tadi. Tambah kacang di depan sekali, blend sekali. Saya terasa macam tergigit batu kecil, ingatkan kacang.
"Kemudian terasa plastik kecil, ingatkan cebisan plastik kacang itu tercicir. Sekali bila dah habis, saya buka cawan dan terjumpa benda ini," katanya sambil menunjukkan gambar bungkusan plastik gel silika yang sebahagiannya telah hancur dikisar bersama dengan minuman yang dipesannya itu.
Ekoran kejadian itu, Hanis segera pergi ke klinik untuk buat pemeriksaan, namun dirujuk ke Hospital Serdan untuk pemeriksaan lanjut.
Pihak hospital mengambil darahnya sebanyak tiga kali dan Hanis juga menyatakan doktor menyarankan dia viralkan kejadian itu di media sosial.
Di Instastory, Hanis turut berkongsi beberapa simptom dan kesan jika termakan gel silika dan Hanis mengatakan dia juga sedang mengalami beberapa simptom tersebut.
"Seseorang yang tertelan gel silika akan mengalami mata kering, iritasi, radang tekak, selaput lendir serta rongga hidung menjadi kering dan sakit perut. Selain itu, ia boleh menyebab pesakit itu terasa mual, sembelit atau muntah..."

Difahamkan, pihak Starbucks Malaysia juga telah mengambil maklum mengenai kejadian itu dan akan menghubungi Hanis serta mengambil tindakan awal berhubung kejadian itu.
Photo 14-03-2018, 08 54 42.jpg






Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2018 09:06 AM | Show all posts
Photo 14-03-2018, 08 55 13.jpg
Photo 14-03-2018, 08 55 28.jpg
Photo 14-03-2018, 08 55 39.jpg
Photo 14-03-2018, 08 56 13.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:07 AM | Show all posts
patut la mahal gila starbuck ada secret ingredient ropanyer

mampu minom kopi kt warung ja
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:08 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:09 AM From the mobile phone | Show all posts
iolls selalu letak silica gel kat oat, balang biskut supaya tak rosak/lemau/ntah apa nama dia.. pekerja tu mesti main cedok jah tak tgk silica gel tu..
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:09 AM | Show all posts
aduiii.. aku dh la ske mnum setabak nihhh..
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:09 AM | Show all posts
wah..saman lah terus.apa tunggu lagi
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:11 AM | Show all posts

erkk doktor pon batak viral??

kalo aku la, instead of viral, aku akan buat report offical kat Starbucks. mana tau akan dapat free starbucks setahun
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2018 09:11 AM | Show all posts
zulka replied at 14-3-2018 09:08 AM
https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1088199&extra=

Tak perasan dah ada benangmomod sila delete


Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:12 AM | Show all posts
kakak syak kopek silikon achik cleaner disitu  @dodolgemok  terburai pecah tatkala bergesel rakus dgn abang la
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:12 AM | Show all posts
Complaint la. boleh dapat free coffee seumur hidup ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:28 AM | Show all posts
bahayanye la hai.. memang lepas ni klo beli minuman berpenutup kene bukak cek dulu ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:28 AM | Show all posts
teruknye..................
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Saman 30juta. ...kalau mat saleh ni dah saman puluh juta dolar dah ni....kes bahaya ni...
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:31 AM | Show all posts
wadiunong replied at 14-3-2018 09:11 AM
erkk doktor pon batak viral??

kalo aku la, instead of viral, aku akan buat report offical kat S ...

doktor millennial...confirm la nak berviral bagai..mana tau leh join geng doktor di astro....berdiskusi pasai gel silika
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:32 AM | Show all posts
apa lagi saman la apek berjaya group tu... x dapat berjuta ratus2 ribu pun dah ok....
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:32 AM | Show all posts
wadiunong replied at 14-3-2018 09:11 AM
erkk doktor pon batak viral??

kalo aku la, instead of viral, aku akan buat report offical kat S ...

sib baik viral.
kalu batak sgt buat official repot kat starbuck semata2 nak dpt minum silica gel blended free setaon lg nyesal.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:34 AM | Show all posts
i ols terperanjat doc suh viralkan hahaha. i ols akan report trus kat strbuck je. tp kalau viral nasib laaa
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:35 AM | Show all posts
noor2 replied at 14-3-2018 09:28 AM
Saman 30juta. ...kalau mat saleh ni dah saman puluh juta dolar dah ni....kes bahaya ni...

lagikan kena kopek silikon pun mat saleh saman

inikan termakan benda ni aku rasa mahu berjota jota lemon mereka saman
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:47 AM | Show all posts
saman je.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
wadiunong replied at 14-3-2018 01:11 AM
erkk doktor pon batak viral??

kalo aku la, instead of viral, aku akan buat report offical kat S ...

bukan batak viral tu.. bagi kesedaran kt org lain supaya sentiasa berhati2..si pembuat mnuman,si pembeli, management..smua kna main peranana masingw..melibatkn nyawa tu..even starbucks yg konon hebat pon buat kesalahan gini..apatah lagi org lain..
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
fushimi replied at 14-3-2018 09:35 AM
lagikan kena kopek silikon pun mat saleh saman

inikan termakan benda ni aku rasa mahu berjota j ...

Betul tu.....lagi pun starbuck ni banyak duit. ..dan perkara paling penting nyawa pelanggan. ..baca ajalah kesan2 lepas termakan gel tu....
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 09:59 AM | Show all posts
takut nak masuk kedai starbuck. takut tak cukup duit nak bayar duit kopi.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 10:22 AM | Show all posts
sila saman..

doktor suruh viral bukan sebab dorang batak..
tapi dorang tau kalau kes macam ni dengan company besar, memang akan didiamkan..
hujung-hujung mangsa tak dapat apa..
takat voucher free minum setabak buat apa..
tu... kos medical yang company patut tanggung kalau jadi apa-apa effect termakan benda alah tu seumur hidup yang penting..
ingat murah ke kos perubatan sekarang..
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 14-3-2018 09:12 AM
kakak syak kopek silikon achik cleaner disitu  @dodolgemok  terburai pecah tatkala bergesel rakus dg ...

Moga sis insof dan bertaubat drpd gejala tetek silikon ini. Amen
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052163s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list