Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
953
View
12
Reply

Apa Yang Buat Putera Arab Saudi Ini Nampak Cool?

[Copy link]

Author: Cari-Nurulain       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-3-2018 05:32 PM | Show all posts |Read mode
Dari kejauhan, kerabat diraja dilihat sangat beruntung hidup dalam kemewahan yang melimpah-ruah, ditambah pula dengan kelebihan yang diterima.

Pun begitu, dilahirkan sebagai ahli keluarga diraja bukanlah sesuatu yang diminta dan hidup mereka bukan sesuatu yang mudah. Menjadi keluarga diraja bukan sekadar mewarisi gelaran keluarga semata-mata, malah besar tanggungjawab yang perlu dipikul dan banyak protokol serta prosedur perlu dipatuhi.

Dalam ramai-ramai putera raja, Putera Fahad Al Saud mendapat perhatian dunia. Memetik Step Feed, dia bukan sahaja memiliki paras rupa yang boleh buat wanita cair, putera raja dari Arab Saudi ini memiliki kepakaran dalam bidang teknologi dan media.

Jom tengok apa lagi yang membuatkan putera raja dari Timur Tengah ini dikatakan cool!








1. Karier teknologi

Foto: IG Putera Fahad Al Saud



Jauh daripada kehidupan mewah seorang putera, Fahad Al Saud mengambil keputusan membantu negara tercinta dengan memanfaatkan media sosial serta teknologi.


2. Ada perniagaan digital sendiri




Pada 2013, putera itu melancarkan syarikat digitalnya sendiri iaitu New Arab Media atau Na3amyang bermaksud 'Ya' dalam bahasa Arab dengan tujuan membantu negara itu berkembang lebih maju dari segi teknologi, permainan video (video game) dan komik.

Oh, tak lupa juga syarikat ini memenangi beberapa anugerah tau!

Selain menghasilkan komik dengan wanita sebagai watak utamanya, Na3am juga mengeluarkan permainan video berbentuk pendidikan yang menghiburkan serta menyebarkan imej positif di rantau itu.



3. Aadi wira wanita pertama Arab Saudi, Latifa

Foto: New Arab Media




'Latifa' juga mempunyai permainan videonya sendiri yang dilancarkan pada 2017 ketika Comic-Con pertama di negara itu.


4. Ketua operasi Facebook di Arab

Foto: IG Putera Fahad Al Saud




Selepas tamat pengajian di Stanford University dengan ijazah dalam Kejuruteraan Mekanikal, Sains Pengurusan dan Kejuruteraan, serta Pengajian dan Kesusasteraan Timur Tengah, putera itu memilih bekerja dengan Facebook dan menolak peluang untuk meneruskan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA).

Pada 2009, dia dilantik sebagai Ketua Operasi Pengguna untuk Facebook Arab dan membantu melancarkan versi Arabnya.

5. Suka haiwan


Foto: IG Monarch





  First day in my new home 💖💖💖 #Monarchthecat
A post shared by PrinceMonarch (@monarchthecat) on Nov 4, 2016 at 4:42am PDT





Aww, kucing kesayangan dia yang comel bernama Monarch ini pun ada akaun Instagram sendiri! Tapi, tak tahu kenapa akaunnya baru ada satu post sahaja.Macam mana? Walaupun kerabat diraja, Fahad nampak biasa-biasa sahaja seperti orang lain yang berkerjaya hebat. Rupa ada, bijak pula tu, kan? - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia kaya hanat
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Kaya, bijak cari peluang ok I like..
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang bijak...

Tak nampak gambar kucing prince pun...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2018 09:04 AM | Show all posts
ni baru betul inspiring!
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2018 09:06 AM | Show all posts
boleh dijadikan contoh...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2018 09:22 AM | Show all posts

sis berminat ke
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2018 09:48 AM | Show all posts

iols ukur baju badan sendiri sis. tak mampooooo lah chuols....
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2018 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Muka dia ada macam lukisan purba dalam piramid tu ke atau akak yang perasan sorang
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2018 11:00 AM | Show all posts
Tetap sanjungi raja nazrin syah




Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 08:51 AM | Show all posts
rupe heols mcm ade nigger touch sket....... aummm sgt!
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2018 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Mata dia mcm marcell.  
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2018 11:11 PM | Show all posts
ummah lemari ke sis



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052393s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list