JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
3366
View
115
Reply

[Tempatan] Pengemis 'sedih' RM10,000 sebulan, korang mampooo????

[Copy link]

Author: Modngengade       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-3-2018 09:48 AM | Show all posts |Read mode
Johor Bahru: Dengan bermodalkan wajah sedih, setiap pengemis yang aktif di persimpangan lampu isyarat di bandar ini dipercayai mampu meraih RM300 sehari atau RM10,000 sebulan.

Mereka juga sering berpindah dari satu lokasi ke lokasi lain dan menjalankan kegiatan itu pada waktu tertentu bagi mengelak dikesan pihak berkuasa.

Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Johor Bahru, Normawarni Mahat berkata, berdasarkan siasatan, golongan terbabit melakukan kegiatan itu berikutan masalah kewangan.

Ini termasuk tidak mempunyai pekerjaan tetap, ketagihan alkohol dan bekas penagih dadah.

Mereka memilih untuk melakukan aktiviti mengemis di lampu isyarat kerana mampu mendapatkan hasil lebih lumayan.

Malah, lokasi berkenaan juga lebih mudah bagi mereka untuk melarikan diri jika terserempak dengan kenderaan penguat kuasa terutama ketika berlaku kesesakan lalu lintas, katanya.

Mengulas lanjut, Normawarni berkata, pihaknya menerima 10 aduan orang awam berkaitan aktiviti mengemis di persimpangan lampu isyarat di beberapa lokasi di bandar raya ini, sejak tahun lalu hingga Januari tahun ini.

Beliau berkata, berdasarkan aduan diterima, JKM bertindak menyelamatkan semua mereka.

Menurutnya, penahanan turut membabitkan dua wanita Rohingya berusia 30-an bersama empat kanak-kanak berusia antara enam bulan hingga tiga tahun, selain seorang lelaki orang kurang upaya (OKU) fizikal dari Vietnam.

Katanya, pihaknya turut menyelamatkan tiga lelaki tempatan berusia antara 50 hingga 60-an.

Tiga lelaki itu yang diselamatkan berstatus warganegara dan pernah melakukan kesalahan mengikut Akta Orang-Orang Papa 1977 pada 2016.

Ketika itu mereka dibebaskan dengan amaran tidak melakukan kesalahan sama. Namun berikutan masih mengulangi kesalahan, mereka dihantar ke institusi kebajikan bagi menjalani pemulihan yang sesuai pada tahun lalu, katanya.

Normawarni berkata, JKM tiada maklumat membuktikan bahawa kumpulan pengemis berkenaan dilindungi sindiket tertentu.

Menurutnya, kebanyakan individu yang diselamatkan didapati melakukan aktiviti mengemis bagi kegunaan diri sendiri termasuk ada yang mampu mengumpul hasil mengemis RM300 setiap hari.

Orang ramai yang mempunyai maklumat atau ingin melaporkan aktiviti berkenaan di daerah Johor Bahru boleh menghubungi Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah (PKMD) Johor Bahru di talian 07-2232606 atau melaporkan di Talian Nur di 15999.

Kami berharap orang ramai tidak mudah simpati kerana ia mendorong golongan berkenaan memilih jalan mudah bagi mendapatkan sumber kewangan dan terus menjalankan aktiviti berkenaan, katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 12 Mac 2018 @ 8:10 AM


Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 09:52 AM | Show all posts
graduan menganggur boleh try sumber kekayaan baru ni
daripada masuk MLM yang meletihkan
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Kerjaya baru nampaknya.
Lebih menguntungkan cuma kena buat muka selamba je la..

Hari tu cermin kereta i kena ketuk masa berhenti kat traffic light.
Kebetulan I baru balik dari kenduri kahwin.
Selamat la nyonya tu yang dapat goodies bag ada kek, air kotak, snek etc. Bunga telur pun i bagi sekali...
Itu je yang mampu bagi ...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:02 AM | Show all posts
STOP GIVING. tu je cara nak banteras. Kenapa makin ramai warga2 asing yg mengemis kt Malaysia? Sebab orang Malaysia ni pemurah. Kebanyakan kita berpendapat... sedekah dapat pahala. Selebihnya samada org tu menipu ke tidak.. urusan dia dengan tuhan.

hmm. Bahagiala depa
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:02 AM | Show all posts
sarahmirza replied at 12-3-2018 10:00 AM
Kerjaya baru nampaknya.
Lebih menguntungkan cuma kena buat muka selamba je la..

bagus la dia ambik, ada tu kita bg makanan dia tak mau, mau duit

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
I rasa macam dah duduk india / indonesia plak. Orang minta sedekah di tengah jalan (traffic light) .

Kat kl memang dah biasa sangat. Sekarang dah menular sampai ke ipoh. Nyampah sangat. Jkm tolong lah angkut diorang ni. Buat semak je
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak acik acik ni kat traffic light
Iols kesian kekadang tu
Tp kakaundibagi..lagi la dia suka kan..
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:14 AM | Show all posts
dh terlalu ramai duk di kaki lima, kat traffic light.. tlg la basmi org2 mcm ni...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:16 AM | Show all posts
orang malaysia kan memang pemurah..
lagi satu email mintak derma itu ini..
berbakalkan gambar anak-anak kecik cukup la..
berduyun-duyun la hulur duit konon nak derma..
padahal ada je badan kebajikan untuk bantu..
tapi sebab dimomokkan dengan cerita zakat tak buat kerja, ramai la memaki..
bila orang nasihat jangan biakkan penipu, katanya kalau tipu urusan dorang dengan tuhan
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Sapa suruh bagi? Alasan yg penting kita dh bg..apa dia nk buat dgn duit tu suka hati dia.. mencik alasan tersebut..
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
kalu mengemes dinegara miskin boleh ke mimpi  dapat sebanyak  ini. bukti rakyat kite maseh berduit khennn
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 12-3-2018 10:02 AM
bagus la dia ambik, ada tu kita bg makanan dia tak mau, mau duit

Macam budak2 tahfiz(katanya) yang minta derma kadang2 kat RnR pun ada.
Pernah sekali en suami ajak dia makan sekali dengan kami tapi dia tak nak.
Nak derma je, nak duit.

Kesian betul tengok budak2 tu..
Katanya belajar tahfiz tapi lagi banyak masa minta sedekah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah macam Yindia . Pemandu tunggu lampu nak hijau pun takdak privacy. Aritu aku pi KFC Pandan. Mat motor masuk cakap banyak tapi beli 1 fwench fwies. Acik Rohingya mintak sedekah kat blakang mat motor worder 9 dinner plate laaah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Haih RM300 sehari? Iols meniaga jual roti jala, mihun kuew teow packing jual pepagi sehari pun paling byk dpt RM50..pasni nyamar jd pemintak sedekah ajela masyuk sikit
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:43 AM | Show all posts
chinta89 replied at 12-3-2018 10:14 AM
dh terlalu ramai duk di kaki lima, kat traffic light.. tlg la basmi org2 mcm ni...

kan..termasuklah yg menjual segala macam kat lampu2 isyarat tu..tlg la benteras ok..dah sebijik cam india plak
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Penah sekali terhulur kat sorg brader OKU ni, bila nak blk I lalu nahhhh bini dgn anak2 sihat walafiat debab2 semuanya. Diorg tgh menunggu ketua keluarga 'cari rezeki' kekdahnya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
aku lebih prefer beli kerepek yg pakcik/ makcik jual kat bank waktu malam....bg sedekah ni dulu2 buat, skrg tak lagi
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
mmg masyuk pun....just imagine sorang bg singgit....satu hari tak kurang 100 org yg hulur....senang2 rm100 dlm tgn
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:50 AM | Show all posts
saladin780 replied at 12-3-2018 10:43 AM
kan..termasuklah yg menjual segala macam kat lampu2 isyarat tu..tlg la benteras ok..dah sebijik ca ...

yg tlg beli tu pun sama, menyumbang kpd keramaian deols!

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:51 AM | Show all posts
kerjaya hina mcm ni,,50k sebulan pun aku tak hingin...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:54 AM | Show all posts
talapia replied at 12-3-2018 10:02 AM
STOP GIVING. tu je cara nak banteras. Kenapa makin ramai warga2 asing yg mengemis kt Malaysia? Sebab ...
Kebanyakan kita berpendapat... sedekah dapat pahala. Selebihnya samada org tu menipu ke tidak.. urusan dia dengan tuhan.
i hate these kind of mentality..

siap kata ada pahala berganda kalau org tipu dia... sbb tu urusan dia dgn tuhan...

WTH, lupa kut kalau org u guna duit yg dia bagi utk benda yg salah, dia pun dapat " saham/dosa" sama jugak. cth, dpt duit pegi beli dadah, langgan pelacur...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 11:04 AM | Show all posts
aku mmg x bg kat org2 cmni. sbb kang hati aku jd x iklas sbb mcm2 nak maki. so kalo aku nak bersedekah aku bg je kat org yg btol2 memerlukan, yg valid n lain2. cari la sumber yg btol. bukan main sedekah je.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 11:10 AM | Show all posts
wowww..kayaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 11:13 AM | Show all posts
talapia replied at 12-3-2018 10:02 AM
STOP GIVING. tu je cara nak banteras. Kenapa makin ramai warga2 asing yg mengemis kt Malaysia? Sebab ...

tu ayat laki aku. katanya sedekah tu pahala. if pengemis/rohingya tu nak menipu, tu antara diorang dengan Allah.i was like? okay...malas nak argue dah.
setakat berjalan ketuk tingkap kereta, duduk kat kaki lima? langsung tak usaha...mengharapkan bantuan orang je.
plus, waktu study dulu, aku pernah wat documentary untuk assignment kitorang pasal pengemis ni. kawan kitorang kebetulan sorang tu OKU, so kitorang minta approval from police n DBKL untuk dia menyamar jadi pengemis kat area masjid jamek. bayangkan, 3hrs, dia boleh dapat almost RM500. since then, aku dah stop berfikir baik pada pengemis ni.. baik lah aku bersedekah kat orang yang betul-betul susah
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 11:19 AM | Show all posts
prizadane replied at 12-3-2018 11:13 AM
tu ayat laki aku. katanya sedekah tu pahala. if pengemis/rohingya tu nak menipu, tu antara diorang ...

RM500??? wow. berbaloi resign ni tukar keje. hahaha

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060067s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list