Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7763
View
204
Reply

[PERTANYAAN]: PLEASE TAG SY; JIKA TAK, SY TAK AKAN TAHU DAN TAK JAWAB

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Post time 5-6-2018 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 5-6-2018 01:50 PM
waalaikumussalam; hypoglycaemia je kot
maybe u bukak posa je body pon mula expect semua sugars dt ...

Hypoglicemia pun rx dan symptoms macam penyakit jantung juga kan. Dah biasa join geng2 masjid buat gitu dari zaman study dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2018 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
DR @ipes2..

Kak long ana br disahkan ada kanser pankreas.. dan kanser tu dah merebak ke beberapa organ lain yg berdekatan termasuk hati..

Cuma skrg keadaan along sangat x memuaskan.. jaundis.. asik muntah.. sesak nafas..xbole makan byk.. makan lebih skit akn muntah balik.. jalan skit dia penat n mengah.. Yg paling ana xtahan tgk bila dia rs sesak nafas.. tp hasil ct scan paru2 ok..

So ana nk tnya ada x cara atau kaedah yg bole ana bantu along atau ana ajar dia supaya x keterlaluan rs sesak nafas tu.. ataupun apa2 la yg dpt legakan skit kesakitan dia selain dr doa dan moral support..?

Thank u doc..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2018 08:50 PM | Show all posts
chesfa replied at 5-6-2018 10:35 PM
Hypoglicemia pun rx dan symptoms macam penyakit jantung juga kan. Dah biasa join geng2 masjid buat ...

hypoglycaemia jika dalam tidur akan dapat nightmares atau terbgn dan berpeluh rasa lapar
kalau dalam sedar, akan jadi berpinar2 dan dizzy dan berpelauh dan lama2 ade palpitation; paling utama: lapar
wah baguslah chesfa kaki mesjid, alhamdulillah.

i sendiri tak jumpa ketenangan selain di masjid or bilik2 solat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2018 09:01 PM | Show all posts
ana_una replied at 7-6-2018 11:55 PM
DR @ipes2..

Kak long ana br disahkan ada kanser pankreas.. dan kanser tu dah merebak ke beberapa  ...

Innalillahi wa inna ilaihi raajiun, semoga dia masih ok.
Im sorry to hear diagnosis kak long ana.
Sebagai seorang doctor, sy dilatih utk berterus terang.

Pancreatic cancer mempunyai prognosis yang poor.
Ini kerana, ianya org yg melekat dibelakang badan kita dan bila cancer tumbuh, tidak banyak symptomsnya.
Biasanya, ianya sudah merebak teruk barulah ditemui (ie Stage 4, yakni Stage terakhir)
Malah, pancreatic cancer ini, bila ditemui di Stage 1 pun, 5-y survivalnya hanya 14% (lebih kurang nya membawa maksud, jika ada 100 org pesakit pancreatic cancer, semuanya sama dalam segala segi dan semua Stage 1, selepas 5 tahun, hanya 14 org shaja yg akan didapati masih hidup)

Dari description ana, cancer kak long ana dah stage 4 dan 5year survival rates nya adalah kurang dari 1%.
Jika sesak nafas tetapi lungnya ok, dari segi Ctscan, adakah dia kena Pulmonary Embolism? (ada sy bukak thread dulu2 pasal ini). Untuk diagnose memerlukan CTPA, jika buat CT sahja, tak akan nampak.

Painkiller ditakat ini hanyalah yg paling kuat sahaja ie Oxynorm, Oxycodone, Oxycontin, Oramorph dan memerlukan anti-emetic yang kuat eg Ondansetron, maybe kena tambah strong steroids sama.

Sorry to hear about the diagnosis. Pastikan palliative team beri inut mereka, ok?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 10-6-2018 09:01 PM
Innalillahi wa inna ilaihi raajiun, semoga dia masih ok.
Im sorry to hear diagnosis kak long ana. ...

Assalamualaikum DR @ipes2..

Maaf lmbt reply.. sbnrnya ana dah lama baca posting Dr ni tp xtau nak reply apa..
sedih.. sebak.. mcm2 ada smpi hilang ayat nk taip..

Semua yg Dr bgtau tu mmg betul dan sama spertimana onkologi bgtau Along.. Tahla ni.. semoga ada keajaiban doa d malam Lailatul Qadar utk Along.. apa yg ana mampu buat skrg.. beri yg terbaik dan habiskan masa yg berkualiti dgn Along wlu kadang2 jenuh menahan sedih d hati..

Walau bagaimanapun.. Terima kasih byk2 Dr.. selamat hari raya.. Semoga Allah merahmati Dr sekeluarga.. Amiin..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2018 04:52 PM | Show all posts
ana_una replied at 13-6-2018 12:28 AM
Assalamualaikum DR @ipes2..

Maaf lmbt reply.. sbnrnya ana dah lama baca posting Dr ni tp xtau n ...

waalaikumussalam wrbt

ye lah, siapa sangat yang boleh tahan sedih.
tapi semua isu ada reality nye dan semua keadaan akan ada penghabisan nya
yang paling penting ialah Quality time yg pesakit perlu lalui

isteri sy Oncologist jadi sy faham lah bidang ini sedikit
yg paling bermakna ialah sentiasa bersama kak long ana tu
layan dia, especially di masa ana sendiri penat dan macam takde masa
if u have done this, dimasa depan bila teringat, ana can reflect balik dan say that i have given my best times to my kak long

bawa dia pergi tempat dia nak tengok dan gosok kepala nya (ada something pasal gosok kepala ni: RSAW pon anjur gosok kepala eg pada anak yatim etc) dan beraya di samping nya

selamat hari raya to you and family
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2018 10:54 AM | Show all posts

as salam Dr@ipes2...

nak tanya je...
kalau remaja umur belasan tahun tetiba dapat sawan n reading hati tinggi sampai 6000++
tu sebab apa eh...

Selamat Hari Raya buat Dr yang jauh diperantauan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2018 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam Dr@ipes2..
Nak tanya pasal eczema.. kalau buat allergik test tu berbaloi tak? Means, report test tu kita boleh jadikan reference harian tak? Contohnya, kena avoid makanan apa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-6-2018 01:56 AM | Show all posts
yellowfish replied at 20-6-2018 09:58 PM
Salam Dr@ipes2..
Nak tanya pasal eczema.. kalau buat allergik test tu berbaloi tak? Means, report t ...

waalaikumussalam yf, yes test tu berbaloi dibuat if u ada byk allergies atau allergy u jenis yg teruk.
myself: once in a while, i akan dapat bengkak2 tepi bibir but tu aje; gatal etc.. but this is very uncommon for me, once a few years aje; also, ianya mild and i can never work it out apakah sebab nya.. so i taklah kalut sgt

some people, reaction depa mmg teruk, so, even if its uncommon for them, they have to get RAST test, allergic test etc
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2018 04:38 PM | Show all posts
ipes2 replied at 22-6-2018 01:56 AM
waalaikumussalam yf, yes test tu berbaloi dibuat if u ada byk allergies atau allergy u jenis yg te ...

my fren ada prob mcm u..started kat tepi mulut...
dr bg ubat yg ada steroid...tambah teruk pula...
now all over the face n tangan....
kat jejari ada biji2 berair...
nak jumpa dermatologist katanya..
sian ai tengok...gatal sgt katanya...
ai pun pesan dia buat test tu skali
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2018 07:47 PM | Show all posts
monreyes replied at 6-7-2018 04:38 PM
my fren ada prob mcm u..started kat tepi mulut...
dr bg ubat yg ada steroid...tambah teruk pula.. ...

some dermatology probs mmg kena treat dgn steroids
some pulak absolutely cant have steroids on, ie contraindicated

apa nasib kwn awak tu now nih
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 09:01 AM | Show all posts
Assalamualaikum Dr,

Lama tak sembang dgn doktor.  I hope you are doing well.

I'm on enbrel tapi sakit masih ada. Tak kurang pun.  Kalau tanya saya, skala 8/10. Nak bergerak pun susah.   Ambil darah, ESR and ECR reading dah turun.  My doctor prescribe OxyContin.  Memang elok tapi side effect dia tak boleh tahan.  Kalau amik pun, hari Jumaat & Sabtu.  At the same time, saya amik plaquenil & arava. pun tak jalan juga.

Actually, I should be asking this to my doktor tapi sekali sekala nak gak tanya doktor lain.

Thanks doktor.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2018 03:47 AM | Show all posts
zafira replied at 16-8-2018 09:01 AM
Assalamualaikum Dr,

Lama tak sembang dgn doktor.  I hope you are doing well.

waalaikumussalam Z
sy alhamdulillah
harap u ok dan mampu bersabar dgn symptoms (mudah disebut, susahnya nak hadapi hanya Z yg paling arif).
so guna etanercept (enbrel), hydrochloroquine (plaquenil) dan leflunomide (arava) serentak ke?
if so, kira agak teruk RA Zafira tuh
takpe, ia akan sejuk ie go into remission soon insyaAllah

sorry sensitive Q: Z boleh kerja ke?
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2018 10:20 AM | Show all posts
Edited by zafira at 5-9-2018 10:21 AM
ipes2 replied at 5-9-2018 03:47 AM
waalaikumussalam Z
sy alhamdulillah
harap u ok dan mampu bersabar dgn symptoms (mudah disebut, s ...

Tq doctor. I hope so too.. ya saya guna ubat tu serentak... sekarang cuma amik plaquenil & arava aje.

Answer to your question, ya saya bekerja.  Saya commute daily to work via erl, lrt, bus from kl to putrajaya.  Itu yang buat seksa sangat kalau berjalan. Saya juga jarang amik mc sebab malas nak jumpa doktor balik.  Leceh. so saya layan ajelah sakit ni.. Buat masa ni, dah kurang sikit sakitnya.  Tunggu next appointment awal october ni.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2018 11:33 AM | Show all posts
Dr @ipes

Nak tanya boleh ke cyst menyebabkan upt test jadi positif?

Thanks.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2018 04:31 AM | Show all posts
rolypoly replied at 13-9-2018 11:33 AM
Dr @ipes

Nak tanya boleh ke cyst menyebabkan upt test jadi positif?

ovarian cyst ke?kekadang, some disease nmpk mcm cyst jugak
ovarian cyst tu byk jenis nya tau (sy pernah bukak thread pasalnya..lupa kat ner)
dan jika from certain things, memang boleh.. tapi ianya rasanya suatu penyakit
eg hydatidiform mole (ie molar pregnancy)

hydatidiform mole.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2018 01:35 AM | Show all posts
Edited by putriTS at 15-10-2018 01:36 AM

Salam Dr. @ipes2 ,

I have a 2 y.o son yang ada masalah sikit dgn kemaluan dia. Dari dia umur beberapa bulan, bila saya bersihkan tip of his penis, saya perasaan mcm ada discharge putih2 tapi sikit je la. Lama2 bila saya belek2, saya nampak mcm ada 'jerawat' with puss inside. Bila puss tu dah masak, dia akan keluar which left mcm tiny hole. Benda ni dah berkali2 jadi and skrg ni, saya dapat rasa akan jadi lagi sbb saya dah nampak ada puss formation bawah kulit tu cuma belum sampai ke hujung lg.
Saya dah pernah bawak pergi GP, dr tu just ckp jaga kebersihan. Saya jaga semampu saya...tak pernah la lg saya biarkan dia berkotor2.

Tak pernah lagi nampak bengkak2 cuma saya pernah nampak dia pegang2 and belek2. Mungkin gatal sikit?

Perlukah saya sunatkan dia or ada cara lain utk hilangkan masalah ni?

TIA Dr.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 12:13 PM | Show all posts
assalamualaikum DR @ipes2

mek nak tanya, mek ada consume vit c cebion...yang jenis larut dalam air beli kat drugstore...mek ni sejenis susah nak minum air kosong and selera makan pun tak kuat (bmi under weight tp still comel lagi lah LOL)..tapi sejak mek makan vit tu asyik haus je and lapar..memang nak minum air kosong je kerjanya..

so soalannya okey ke kalau teruskan???

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-10-2018 02:58 PM | Show all posts
putriTS replied at 15-10-2018 01:35 AM
Salam Dr. @ipes2 ,

I have a 2 y.o son yang ada masalah sikit dgn kemaluan dia. Dari dia umur beb ...

waalaikumussalam putri,abscess tu drained (pecah) sendiri ek. ada small lubang?
jaga jaga kot kot a sinus atau a fistula (tak perlu tahu apa ini) jadi, eloklah bawak ke GP lagi jika masih ada isu. sy lebih setuju jika dia ambil antibiotics, tapi tunggu lah apa kata doctor yg examine dia kata apa

tentang circ, dari segi hygeine ianya sgt elok; dari segi sexual pon dikata demikian (ada pendapat berkata lain), dari segi approach wanita juga, dikata mereka lebih ceria jika circumcised. in this baby, tgk lah mcm mana infection tu dulu

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-10-2018 02:59 PM | Show all posts
meklalala replied at 16-10-2018 12:13 PM
assalamualaikum DR @ipes2

mek nak tanya, mek ada consume vit c cebion...yang jenis larut dalam a ...

hmm takde la pulak vit c supplement yg sy tahu yg boleh cause these symptoms.
kot kot ada sakit lain (nauzubillah)
pantau lah dulu

for vit c, takleh ke mek mkn buah2 je? dah more than enough tau actually

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089543s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list