Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7847
View
208
Reply

[PERTANYAAN]: PLEASE TAG SY; JIKA TAK, SY TAK AKAN TAHU DAN TAK JAWAB

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-3-2018 06:17 AM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 23-12-2018 01:10 AM

Salam,
Banyak forumers type questions dalam thread2 di dalam board ini. Mereka yg dapat notification tentang soalan2 tadi ialah AUTHOR-AUTHOR thread tersebut, dan bukan saya.

Jadi if a ada questions, sila tag saya please

@ipes2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 06:38 AM From the mobile phone | Show all posts
waalaikumsalam.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 08:13 AM | Show all posts
doktor ipes saya nak tanya.

apakah maknanya jika air kencing berbuih? selalunya buihnya sangat banyak. dah 2 tahun masalah ni jadi.

terima kasih.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2018 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Waalaikummussalam wmhwbrkt. Baiklah tuan
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2018 02:34 PM | Show all posts
@ipes2

Dr, kaka nak tanya sikit
mcm ni, anak bongsu kaka berusia 13 tahun so br 1st time period, ms hr pertama dan kedua xde masaalah tp masaalah timbul ms hari ketiga, masaalahnya adalah private part dia tu rs gatal ya hamats, akak dah try pelbagai petua dan siap sapu tiger balm lg tp ttp msh mcm tu. Akak noticed dia start gatal bila dia gunakan pad yg dia dpt secara percuma ms kat sekolah rendah dan pad tu dah berusia 3 tahun tp plastiknya msh belum buka. Selain dr membasuh her private part dgn air suam dan sapu cream tu akak tukar pad juga namun bab gatal tu msh x hilang. Kesian tgk keadaan dia tu, bila ajak jumpa Dr mmg dia xnak sbb most Dr kat area sini lelaki. So what should I do now Dr? Is it sbb jangkitan kuman etc ke

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2018 02:35 PM | Show all posts
thanks in advance Dr @ipes2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2018 10:54 PM | Show all posts
edee_91 replied at 10-3-2018 08:13 AM
doktor ipes saya nak tanya.

apakah maknanya jika air kencing berbuih? selalunya buihnya sangat ba ...

eh tak perasan

sorry ye lambat jawab.

kencing bebuih byk sbb.
dari point of view pesakit:

jika tinggi jaraknya darilubang toilet (lelaki lah)
detergent dalam toilet bowl (v common)
dehydrated
kencing dgn cepat volumenya
pregnant pon boleh
jika ada protein dlm air kencing (eg albumin ke - ini penyakit tau; if lelaki, dia akan dapati ini bila dia lepas ejaculate dan masih ada semen dalam urethra dia dan dia urinate)

yg last tu ie if kuar albumin thru kidney tu, mmg kena check lah

overall, buih dlm urine is common dan mostly takde apa2 je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2018 11:00 PM | Show all posts
takayama replied at 11-4-2018 02:34 PM
@ipes2

Dr, kaka nak tanya sikit

gatal2 kat private parts masa periods takde lah common sgt; uncomfortable ye lah, but itchiness taklah sgt

gatal pada private parts selalunya sebab yeast ie thrush tu, tapi not likely lah harike 3 dah jadi
if associated dgn periods, mungkin dia lambat nak change pad ke apa? tapi surely kak taka pantau

3 thn takde lah lama sgt berkenaan pads tu
tapi kalau ada bukaan, boleh lah bacteria ke dok situ

sy suggest tukar pads yg baru la kak.
also, sy suggest kak taka tgk2 area tu?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Dr @ipes2,  few months ago sy rse sakit kat bahagian tapak kaki,  sakit setempat yg mcm tertusuk something. Sy cube cari kot2 ade kaca halus or anything related,  tapi takde. Tapi nampak la mcm merah kat kwsn yg terkena.  And since,  kaki sy tu mcm sakit lagi smpai skrg. Sakit yg mcm mencucuk2 kalau berjalan. And kwsn sekitar tu jd mcm keras mcm tu.  Do i need further check up? Thanks you in advance Dr.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2018 09:51 PM | Show all posts
nipskacang replied at 12-4-2018 08:22 PM
Dr @ipes2,  few months ago sy rse sakit kat bahagian tapak kaki,  sakit setempat yg mcm tertusuk som ...

kat ner ek?
Heels ke?
Ni plantar fasciitis ke, ada calcaneal spur ke apa ni?
entah2 achilles tendinitis la etc etc byk cause
dua2 PF and Cal Spur ni common
tapi byk sgt info yg i perlu dpt utk make some deduction.
therefore, cer tgk youtube kat bwh ni:
yg mula2 tu psl calcanela spur
yg second on plantar fasciitis




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 12-4-2018 09:51 PM
kat ner ek?
Heels ke?
Ni plantar fasciitis ke, ada calcaneal spur ke apa ni?

Hi ipes2..
Saya nak tanya..macam mana nak tahu lelaki seorang yg masih ketagih dadah,ganja,gam n sjns dgn ny..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-5-2018 02:31 PM | Show all posts
liz22 replied at 21-5-2018 07:21 PM
Hi ipes2..
Saya nak tanya..macam mana nak tahu lelaki seorang yg masih ketagih dadah,ganja,gam n  ...

eh liz tak tag.
nasib baik sy ternampak

cara paling scientific ialah ujian makmal; labwork will not fail; eg urine test, blood tests etc. tapi the person will have to agree for this to be done lah kan.

otherwise, you kena cam kan risikonya. ini adalah:
1) jika ada addiction sebelum ini (besar risiko utk berulang lagi)
2) jika ada Family History (eg ayah mak ke adik beradik ke cousins ke yg penah amik drugs)
3) ada history abuse dari family eg parents
4) ada mental disorders eg ada murung, ada anxiety
5) jika abuse drugs masa muda lagi eg remaja, early 20s.. risiko ini tinggi
6) jugak cara ambik..eg hisap atau inject, maka lagi tinggi

jika kita tak nmpk atau tak tercium bau hapak dari candu etc tu, ada beberapa pointers yg kita boleh guna:
1) ada masaalah dalam perhubungan eg pesakit dgn boss, pesakit dgn kita , pesakit dgn ibubapa adik beradik
2) mula abai tanggungjawab eg work, homework, commitment dalam hubungan, anak2
3) ada legal trobles dgn polis dgn mereka2 yg in authority
4) mengelak, bergaduh, pelbagai alasan
5) financial isu..depa kurang duit atau takde dan akan rompak org utk dpt duit

tanda2 physical byk: mata merah, berbau, tido berterabur, kurus sgt atau mula gemuk, ckp mcm high, tak lagi jaga penampilan diri etc

elakkan mereka yg guna drugs; sy dari kampung, jadi sy masa remaja hanya buat ''blanket avoidance'' je, mane2r caousins, second cousins, budak kg yg ada history memang sy elakkan dan tak campur.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2018 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalamualaikum DR @ipes2

Recurrent breast carcinoma with liver mets tu dikira Stage 4 x? Timakasih doc..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2018 05:32 PM | Show all posts
ana_una replied at 22-5-2018 07:24 PM
Assalamualaikum DR @ipes2

Recurrent breast carcinoma with liver mets tu dikira Stage 4 x? Timakas ...

waalaikumussalam Ana
ye, stage IV.
final stage / terminal stage
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2018 06:31 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 31-5-2018 05:32 PM
waalaikumussalam Ana
ye, stage IV.
final stage / terminal stage

Allah... huhu.. timakasih doc..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2018 02:08 AM | Show all posts
ana_una replied at 1-6-2018 06:31 AM
Allah... huhu.. timakasih doc..

jika ada liver metastasis tu, jika 1 je tompok mets nya dan dlm satu lobe sahaja, jika pesakit sihat dan ada duit, boleh dibedah buang lobe liver itu dan breast tu buat mastectomy dan irradiate dan beri chemotherapy; semua ini jika sesuai sahaja.
berlaku pd org yg dikenali ke? innalillah semoga beliau masih sehat


make sure ana sendiri check breast selalu seperti dalam youtube

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2018 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 5-6-2018 02:08 AM
jika ada liver metastasis tu, jika 1 je tompok mets nya dan dlm satu lobe sahaja, jika pesakit sih ...

Ye org yg ana kenal.. Ana baca report tu tulis ada beberapa d segment II, IV dan VIII. Dia sihat walafiat.. terkejut gak bila kata stage 4.. antara percaya atau tidak je..
Doc plan utk bg kimo guna ubat yg lebih kuat sbb dia pnh kimo gak sbm ni..

Inshaa Allah ana cek diri sndiri..

Pastu kan doc.. slalunya brape lama jangka hayat pesakit camni? Huhu mnta maaf tanya soalan ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2018 09:33 PM | Show all posts
ana_una replied at 5-6-2018 07:33 AM
Ye org yg ana kenal.. Ana baca report tu tulis ada beberapa d segment II, IV dan VIII. Dia sihat w ...

oh, inna lillahi wa inna ilaihi raajiun; semoga dia panjamg umur nya.
life expectancy utk stage 4 breast cancer tu bergantung pada beberapa factors, eg treatment ok kah, side effect treatments mild kah, dan beberapa factors lain eg biology cancer itu including histology nya.

byk estimates dan experts pon berbeza2, tetapi american cancer society kata around 22 months on average.

ye, cek selalu dan encourage adik beradik utk buat yg sama; jika jumap, terus bertindak jgn takut nak jumpa doctors pulak
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2018 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam dr ipes, nak tanya. I usually buka puasa minum air kosong dengan buah tamar then solat. Masa tu palpitation, rasa jittery, perasaan dia macam kita naik bas nak balik sekolah lepas cuti panjang. Normal ker palpitation lepas berbuka ni? Tak khusyuk solatku. Ke tanda2 penyakit jantung? Faktor umur? Ni Bahana menjawab soalan kuiz pasal jantung

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2018 09:50 PM | Show all posts
chesfa replied at 5-6-2018 09:46 PM
Salam dr ipes, nak tanya. I usually buka puasa minum air kosong dengan buah tamar then solat. Masa t ...

waalaikumussalam; hypoglycaemia je kot
maybe u bukak posa je body pon mula expect semua sugars dtg tapi u gi solat dulu
avoid lah. mkn la penuh2.
then solat.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099353s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list