Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
3315
View
32
Reply

[Syurga kredit] Share tips/pantang larang/petua ketika di luar negara

[Copy link]

Author: idakamaruddin       Show all posts   Read mode

Post time 16-7-2018 02:24 PM | Show all posts
Negara: Anywhere in Europe
Tips :
1. Always have wet tissue or empty mineral water bottle. Especially for ladies, it come in handy when you need to go toilet.
2. Walk on left side OR stand on the right esp when commuting on Metro/Tube (the other way round in Malaysia). Dont walk too slow, u will notice that everyone walk very fast in train station and when commuting.
3. Bring small packet of chili sauce (macam the one given in Mcd/KFC) if you memamg cannot eat without chili sauce. Esp, with fries or fried chicken.
4. It is actually easy to find halal grocery shop, usually operated by pakistani/indian. If u are staying in BnB, can cook at home to save cost. Go for steak meat, it is usually cheaper and easy to prepare.
5. If u dont have roaming or pocket wifi, find the route/location on google map before u left hotel. Even without data, u still can use google map, so senang to find your location/venue.

Thats basically it. The most important ones, i can think now.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2018 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Negara yg dilawati : Italy

Tips : kalau makan kat restaurant, dia letak roti before main meal yg kita order, please jangan assume as compliment from the restaurant ya.  Kalau tak sure, tanya dulu.

Reason : takut nanti kena charge dalam bill sebab iols dah terkena. Haha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2018 04:17 PM | Show all posts
chanteksekali replied at 5-6-2018 07:31 AM
Negara: Jepun

Tips 1: lower down your voice/no phone calls/put phone on silent mode especially in ...
To them hospitality is top notch bukan sebab nak tips


suka yg ni
keikhlasan gitu



Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 11:59 PM | Show all posts
Negara: USA ( Las Vegas )
Tips : Jgn amik pic dgn retis2 yg berkeliaran..
Reason : Kena bayor tips laaa.  sekali snap pic i kena usd20..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2018 01:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Korea

1) Kalau dalam subway jgn sekali2 duduk kat tempat dikhaskan utk warga emas walaupun kosong and no warga emas in sight. People will give you dirty looks

2) Seoul is card friendly boleh purchase pakai card without judgment even in small amount

3) If nak minta tolong for direction, the younger ones (anak2 sekolah or uni) have higher probability to know how to converse in English (and more approachable)

4) If tak tau bahasa korea, using subway is more  convenient than bus, psl2 kdg2 to stop boleh confusing sikit

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Negara: Thailand
1. tak boleh bawa walkie talkie
2. Vape
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2019 02:44 PM | Show all posts
untuk pemakan halal, jangan makan nasi goreng taknak daging dekat vietnam.

kebanyakan makanan bergoreng digoreng dengan lard bukannya minyak sayuran/sawit

sumber: singaporean friend, good chance he knows halal standard
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 12:51 PM | Show all posts
If you looking for any Cool WhatsApp status then you can visit our website.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 07:57 AM | Show all posts
Negara yg dilawati :              Cambodia

                                                      
petua/tips/pantang larang :        tips: tak perlu convert duit local sana, bawak duit USD je banyak2



Reason :         sebab sana terima USD lebih baik drp pakai local currency. ada sesetengah bazar terima jugak duit RM so sgt senang nak shopping. money changer kat sana pun mudah terima duit RM kalau nak tukar kepad USD
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Negara yg dilawati : Thailand

Tips: selit duit dekat passport. Min RM5.

Reason: time tu masuk lalu Danok. Mmg dpt tips dr kwn2 yg lain, kalau taknak ada masalah dgn kastam sana, selit je duit. Kita pun follow jelah sbb mmg xpernah ke oversea . Nampak time officer cop passport, dia ambil duit tu masuk laci ;
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2019 11:13 AM | Show all posts
Negara yg dilawati: Itali   

Petua/tips/pantang larang : kalau bawak backpack jgn galas kat belakang masa dalam bas or train. Sila make sure beg kita kat bahagian depan..

Reason : Banyak gypsi.. I dah terkena kat Florence masa dlm bas..ada gypsi bawak baby..pastu ada sorang lg anak dia dlm linkungan umur 7 tahun camtu baru naik, sekali tanpa sedar budak tu bukak beg i dari belakang ambik satu beg kecik yg ada passport & duit kt dalam..fuhh nasib baik my friend sedar n bgtau i..i mintak balik beg tu then dia bagi..kalau tidak haru biru dibuatnya the next stop pompuan gypsi tu turun dgn anak dia..lepas dari tu pi jalan mana2 i akan galas beg kt depan kalo tempat crowded..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 08:40 AM | Show all posts
Singapore

Jgn meludah merata2 dan JGN MAKAN CHEWING GUM and spit it anywhere u want..If tertangkap akan kena saman ye..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 09:43 AM | Show all posts
Edited by BlueRose99 at 29-8-2019 09:44 AM

Ni nak kata PETUA pun boleh.. PANTANG LARANG pun boleh!

Negara yang dilawati: Samila Beach, Songkhla, Thailand

Petua/Tips/Pantang larang: Mengusap patung 'The Golden Mermaid'..        

Reason: Menurut kepercayaan lelaki yang belum berkahwin digalakkan untuk mengusap patung duyung tersebut dengan tujuan untuk mendapat jodoh..


Patung 'The Golden Mermaid' ini diperbuat daripada tembaga dan dibina pada tahun 1966 oleh Jitr Buabus.
Menurut kisahnya pada suatu ketika dulu ada seekor duyung yg sedang menyikat rambutnya dengan menggunakan sikat emas di tepi Pantai Samila ini. Tiba2 ia ternampak seorang nelayan muda yg hampir kepadanya. Kerana ketakutan duyung tersebut telah terjun ke dalam laut semula. Nelayan muda itu pula terus menunggu dan menunggu duyung tersebut muncul semula tetapi hampa..
Samila Beach.JPG
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081412s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list