Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
3358
View
32
Reply

[Syurga kredit] Share tips/pantang larang/petua ketika di luar negara

[Copy link]

Author: idakamaruddin       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-3-2018 11:08 AM | Show all posts |Read mode
Hello chuolllsszaahhh


iols terpanggil utk gather info pasal tips/petua/pantang larang ketika berada di negara orang..maklum la lain negara lain budayanye , lain polisi nye..lain cara nye..so sesape yg selalu travel kt negara mana2 yg tau sikit sebanyak pasal tatacara budaya/undang2/pantang larang negara tersebut meh la share jangan malu2...


iolss berbesar hati nk bg kredit byk2 kt chuolss chuolss sume


guna template kt bawah ni copy n paste then isi komen chuolss sume...

____________________________________________________________________
Negara yg dilawati :      

                                                      
petua/tips/pantang larang :



Reason :











Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2018 01:15 PM | Show all posts
letak kat board travel lagi ramai respons nihh..
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2018 02:58 PM | Show all posts
da jadik momod da uolz?? tahniahh!!


Negara yg dilawati :    iceland
petua/tips/pantang larang : jgn lupa bawa baju sejuk
Reason : sbb kat sana sejukk






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 04:40 PM | Show all posts
negara : paris/perancis
petua/tips/pantang-larang : elakkan la melayan gypsy kat area tourist. simpan wallet dlm poket depan, passport/IC or mana2 benda penting simpan dlm breast pouch. Max EURO20 je dlm wallet kedua.. yg kita guna nak berbeli makanan etc duit nak shopping dlm poket je.
reason : pickpoket ramaaaaaiii

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2018 08:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Ape eh? Jap2 nk fkkkr
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2018 10:22 AM | Show all posts
Negara yg dilawati :        Thailand     

                                                      
petua/tips/pantang larang :       
jgn bercakap sesuatu yg x elok psl raja thailand.

jgn sentuh2 kepala.



Reason :       

jgn bercakap sesuatu yg x elok psl raja thailand sb raja deols sgt dipandang tinggi (kalau uols biasa tgk mcmne hrmatnya mereka dgn raja mereka dlm tv/mana2 rakaman).

jgn sentuh kepala sb dianggap suci


tu je tips yg iols nk share.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2018 10:16 AM | Show all posts
@WhiskeyScotch @beautifulliar

meh la chuols meriahkan thread i yg x laku ni

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
idakamaruddin replied at 12-3-2018 10:16 AM
@WhiskeyScotch @beautifulliar

meh la chuols meriahkan thread i yg x laku ni

Hahaha siannnn kt mu..
Meols dh jarang bertenggek kt porem wlponnn xpnh log out sbb online pkai enpon..tp kdg tngok kdg tak ahah.Noti n pm kdg dh lps sbln br meols check
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Negara yg dilawati :        Turkey

                                                      
petua/tips/pantang larang :        
jangan bercakap mengenai mustafa kamal artartuk

Reason :        
sebab rakyat dia sangat respect dan anggap beliau sebagai wira

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 02:20 PM | Show all posts
Negara yang dilawati : Indonesia (medan)

petua/tips/pantang larang  dan reason

1 . pergi mana mana nak grab je. takyah naik teksi biru atau lain lain pengangkutan.
sebab : teksi mahal. grab mudah dan senang. pemandu pun senang nak tau kita nak pergi mana.

2 . room service di bilik bilik hotel kebanyakkannya murah. jadi kalau nak order makan, berbaloi sangat. murah je
sebab : sebab murah. hahahhahaha. harga macam makan kat kedai tomyam je.

3 . Make sure berjalan bawa air. Memang la tak susah dapat air bersih, tapi lagi senang kalau siap siap bawa air.
sebab : kalau banyak berjalan di luar, elok la bawa air sendiri. Lain la kalau berjalan dalam mall.

4 . Elakkan beli fast food. Makan di foodcourt dalam shopping mall pun ok sangat dah.
sebab : harga berganda ganda mahal. I beli A & W di airport 3 set dah dekat RM100.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2018 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Negara: Turki
Tips : tak boleh buat sign  jari ok dekat kat sana ya uollss..
Reason : membawa makna lucah..
So please berhati-hati yaachh..
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2018 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Oh lagi 1 singapore which mesti ramai yg tau kan..
Tips: tak boleh buang smpah merata2 and meludah merata2..boleh kena denda tau..
Reasons : maybe sbb dia nak amal budaya bersih kot kan tu yg strict bagai tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2018 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Negara yang dilawati: Sri Lanka / India

petua/tips/pantang larang:
1. Jangan minum air berais/sejuk kecuali canned drinks
2. Jangan beli salad/buah yang dah dipotong untuk dimakan
3. Cari restoran yang ramai orang, yang jual local food bukan western food. Sbb western food kurang demand so mungkin dah disimpan lama.
4. Gosok gigi anak pakai mineral water bukan air paip
5. Bawak hand sanitiser and sanitising wipes banyak2
6. Untuk air kosong, minum air botol/mineral water sahaja

Reason: Untuk elakkan food poisoning. Air kat sana kurang bersih. Kami sekeluarga dengan anak kecil travel sendiri...alhamdulillah anak tak kena food poisoning walaupun kami makan luar most of the time.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2018 04:25 PM | Show all posts
Negara yg dilawati : Selatan Thailand (Hatyai/Dannok/Sadao/Satun)

                                                      
petua/tips/pantang larang :        
Tak perlu international roaming sebab MAHAL!
Beli je simkad depa yang ada jual kat 7-11 atau convenience store.



Reason :        
Lebih murah dan menjimatkan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2018 04:45 PM | Show all posts
Tips Untuk Travelling Internationally

Yang ini i jumpa di Mr Google. General tips yang boleh di adapt bila kita travel internationally.
Seperti kata orang tua-tua, better be safe than sorry.
Tak maulah percutian yang kita idamkan sekian lama berakhir dengan tragedi.. hehe drama gitew!

  • Insurans - make sure insurans yang kita subscribe tu cover untuk apa2 kecemasan yang terjadi di luar negara. Kalau tak cover, cuba tanya macam mana kalau nak add on coverage semasa di luar negara.
  • Ubat - ubatan - stock up ubat-ubatan yang kita kena makan on daily basis, dan juga ubat-ubatan seperti ubat demam, ubat selsema + batuk (especially untuk anak2).
  • Salinan passport - make sure ada copies of your passport sama ada dalam hard copy atau soft copy. soft copy ni better kita save kan di dalam cloud in case kalau hilang beg (wallet, handphone) masih boleh access via computer.
  • kad kredit -  make sure boleh diterima pakai di negara yang kita nak kunjungi.
  • bawa adapter untuk charger phone atau lappy .

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2018 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
daisy_dukes replied at 16-5-2018 04:45 PM
Tips Untuk Travelling Internationally

Yang ini i jumpa di Mr Google. General tips yang boleh di a ...

Terima Kasih mod
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2018 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Negara: Jepun

Tips 1: lower down your voice/no phone calls/put phone on silent mode especially in their subways and accommodation especially yg stay airbnb
Kenapa: its rude to make alot of noise - japanese sgt sensitif part ni. Must learn how to speak quietly.

Tips 2: kalau naik eskelator kat jepun, to give way pls stay on the left side and kansai (osaka etc) stay on the right side.
Kenapa: mindfulness of others/ permudahkan urusan org lain are japanese key of daily life.

Tips 3: tak perlu risau takde duit kecik/keperluan bawak duit kecik.
Kenapa: cashier pasti ada small change even di kombini/7eleven nak beli air harga 100yen (rm4) tp bagi 10k yen (rm400) tetappp dilayan. Takkan diminta bg small note.

Tips 4: no need to tip
Kenapa: they dont practice this if kita tinggalkan tips mmg dia akan kejar eventhough kita mmg bg ikhlas due to excellent service. To them hospitality is top notch bukan sebab nak tips.

Tips 5: beraturrrrrr
Kenapa: disiplin org jepun mmg tinggi n they have alot of respect to each other.

Tips 6: belajar la untuk "bow"
Kenapa: cause u will see then bow to you n its kinda disrespect not to return the bow. Usually bila masuk kedai, say thanks.

Tips 7: kalau tak sihat pakailah surgical mask
Kenapa: cause again u put others in mind - we dont want other ppl to get infected.

Tips 8: pakai la kasut slip on - my suggestion adidas slip on tu.
Kenapa: sebab kalau ada visit ke traditional place usually kena buka kasut.

Tips 9: bila buat payment dkt cashier. Ltk duot atas tray. Jangan bg direct.
Kenapa: mmg macam tulah cecaranya haha

Justification kenapaaaaa for each tips sebab japanese ni mmg unik and they mind about others, A LOT! Walaupun banyak nau nak di ikut tapi i love loveeeee visiting japan.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2018 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila travel kena ada ubat yang mencukupi! Kalau pergi 2minggu agak2 lah berapa byk nak bawak. Sangat2 penting. I aritu 1 beg besar duk bawak mcm2 jenis ubat. Tapi...

Kesilapan i part KUANTITI. i lebih kepada okay janji ada. Haish. Especially ubat anak i. Masa kitorang p Japan beginning autumn. So dah mula sejuk. Both my husb n my son jatuh demam tapi hari berbeza. So for my husb okay lah sebab dewasa kan lots of rest n pcm dah okay.

Yang anak i, i bawak ubat dia 1 botol je each. So nak jadikan cerita kalau dah 1hari 3x makan ubat habislah kan, punnn tak baik2. So kitorang beli la ubat demam 1 & ubat batuk 1. Kemain susah nak berkomunikasi - but then we managed. They were very helpful as well. Guna google translate bahasa isyarat semua la lol

Tau harga dia berapa 2 botol tu RM90+ almost 100rm. Beli dekat farmasi over the counter jek. Fuhhhh. Pengalaman haha. Tapi the best part was makan 1x je terus berpeluh2 basah baju then elok dah adoiii so konklusi i ubat sana sesuai mkn kat sana - mujarab. N ubat msia somehow tak bg kesan sampai habis sebotol pun tak elok2.

Then i bawa la lebihan ubat cap jepun tu balik ke malaysia. Ada sekali anak tak sihat i bg ubat yg bl di japan tu. Tak mujarabbb lgsg hahah nak ubat msia jugekk.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2018 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Indonesia

Kalau agak2 malas nak sembang panjang2 dgn local, ngaku je org sana. I biasa mengaku org jekardaaaa i mmg every year p indo sometimes once sometimes twice /year so bila dah selalu - i malassss sgt nak menjawab mcm2 soalan kalau local tau i ni dr KL. Especially bila solo travel lots of time dlm train ke mesti ada yg akan tanya dr mana n if jawab dr kl sepanjang 3 4 jam tulah sakan tanya mcm2 haha.

Utk yg jarang dtg okaylah borak2 ngan local but then not all the time sometimes we needed rest.

Lg 1 dress down so tak menonjol sgt. So takde la org perati sgt. I mmg akan pakai mcm local.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2018 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Anywhere in this world.

Bila nak attempt aktiviti lasak/berisiko seperti bungee jumping, zipline, tandem sky dive, hiking, parasailing, snorkelling, diving pakai helmet (femes kat indo), sailing, gondola n eh mcm2 lagi lah

Pls assess the risks, make sure equipments dlm keadaan baik n check if ure covered for insurance (included in the fee).

Selain tu gunakan instinct jugak. Kalau ala ala tak sedap ati tu jangan continue semata2 nak follow or look cool.

I negara2 spt thai, indonesia, nepal tak berapa berani sgt nak buat aktiviti2 camni tapi adalah terlepas jugak lah zaman2 lagho contohnya

Hiking mmg i frequent di Indo every year - my advise pls pls pls engage operator yg berlesen n reliable. Walaupun mahal sikit. Sebab indonesian they tend to cut short many2 procedures asal bolehhhhh attitudenya. Follow the rules and cut off time.
Parasailing (thai) - make sure safety wise.
Gondola - takde safety. Come with grp  1st time dtg tak nak. 2nd time br naik.
Snorkelling - check equipment okay tak? Bawak sendiri punya pun lg elok
Diving - be very careful in Indo and phillipines
Sailing - make sure tak overload - kapal in good condition
Zipline skydive bungee - p la kat negara2 spt nz, dubai yg safety dia top notch

Especially in indonesia - sekarang macam2 jenis wisata adventure katanya tapi safety tarak. Jangan sbb nak nampak cool lps tu mati katak. Ada 1 yg karpet aladdin tu adoiii harnest pun takde.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.292315s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list