Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234
Return to list New
4266
View
79
Reply

Adakah aku hanya anak yang baik tapi bukan isteri yang baik??

[Copy link]

Author: dayana_220388    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 1-3-2018 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Idgaf replied at 1-3-2018 05:10 PM
Amboi bongkaknya. Alhamdulillah la sis murah rezeki tp duit husb u untuk spend n savings kn? Maybe ...

Jangan salah anggap..bkn bongkak.. Saya just nk bgtau situation je..sorry kalau slh faham..
Saya faham psl berpada tu,betul la tu..cuma mslhnya bila abg dgn adik buat xtau..kalau sy pon mcm tu..mcm mana parents dgn adik yg sekolah lagi..

Psl ayah sy,dia dah tak bekerja and dh tua. Kalau nk cerita pnjg lebar plk.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-3-2018 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 1-3-2018 05:18 PM
Masalahnya itu bukan tanggungjawab anak perempuan tapi tanggungjawab anak lelaki.
Tanggungjawab T ...

Penat mak ayah sy jaga smpai besar,dah kawen terus lupa semua??
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2018 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
dayana_220388 replied at 1-3-2018 04:43 PM
Bukan psl xmmpu..sbb mampu la sy boleh nk belikan..isu bkn psl duit kat sini.. Cume husb je xsetuj ...

Saya paham. Tapi u seem to have your own saying. Bila orang nasihat termasuk suami you tak nak dengar.

Masalahnya bukan kita nasihat u suruh biar mak bapak hidup melarat. Tapi suruh turunkan "kehendak" buat cara tak mampu. You mampu yes. Mak bapak you tak mampu buat cara tak mampu dan bukan menarah kemampuan orang lain.

Tapi seems you berkeras nak ikut cara you. Then whats with all the complains and mainly pointing towards your husband yg mmg betul dan logik teguran dia? Supaya nampak dia menantu yg jahat halang itu ini ke? Bila orang tegur you kata pasal melarat pulak. Orang suruh berpada pada  
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2018 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Bapak u berapa "tua"?? 70 80 90an? Ada pencen ke?

Berpada lah. Apa yg tak perlu tak perlulah. Kereta tu bukan satu keperluan. Nak pergi surau pun bukan satu keperluan. Since you kata tua lagi bahaya bawak kereta. Duduk saja rumah. You beli saja groceries utk dia. Tak perlu berkereta. Apa urgency tiap hari perlu berkereta??? Simpan duit utk masa depan kalau ada anak2 etc.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2018 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
dayana_220388 replied at 1-3-2018 06:35 PM
Penat mak ayah sy jaga smpai besar,dah kawen terus lupa semua??

Tak kata pun lupa semua.
Cuma highlight bab tanggungjawab dan juga priority.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2018 10:32 PM | Show all posts
Setuju dgn komen2 forumers atas ni..
Nak bantu parents boleh tp sbb awak dah berkahwin kena fikir jugak teguran hasben tu..
Tak setuju dgn segelintir yg kata sbb suami tu org luar so siapa dia nk tegur lepas masuk dlm family kita nk halang itu ini..
Tujuan berkahwin utk bina institusi keluarga...tunjang keluarga adlh suami isteri
Kalau awal2 dah berperang agak2 dpt keluarga harmoni ke..
Jgn kerana kita mampu sara diri suami kena ikut ckp kita
Kalau gitu baik hidup single je kan..maksudnya umat x berkembang la

Sometimes u kena let go certain things spy adik beradik lain take over
You kena tunjuk you x boleh buat semua..tgjwb dibahagikan...x sama rata pun takpe janji mereka tolong apa yg mampu bkn lepas tgn camtu ja...
Your parents kena tegur jugak anak lelaki tu...tak tau la kot dirajakan dr kecik so he can get away with everything
Harap tt read this with open mind
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2018 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Tt kalau duit banyak beli la kereta biase2 jer..lepas tu pindah la dengan husband..win win situation..buat ape nak stay lagi kalau husband dah macam tak suka senario dalam rumah tu..protect la keduanya sekali..hubungan dengan husband dan hubungan dengan keluarga..jangan paksa husband terima keluarga awak seadanya jika awak tak mendengar luahan dia..lama2 akan jadi lebih teruk I guess..lepas dah pindah berapa elaun awak nak bagi ke keluarga terpulang la..tapi adik beradik laki kena la belajar terima tanggungjawab menjaga parents pulak..kalau awak pun asyik bertangguh, makin lemak la..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2018 05:25 PM | Show all posts
chazey replied at 27-2-2018 02:48 AM
Patut la laki ko marah. Dah tu nak biar abang dan adik2 ko membewak tak reti hulur duit, bantu kew ...

kan sister.

jadah apa nya dah berlaki dengan orang, masih duk bertempek dengan ibu bapa ibarat beliau anak tunggal, atas alasan tak boleh tinggal ibu bapa.. selayaknya lah laki beliau berbulu mata.. kalau saya pun mmg saya angkot bini duk di rumah lain, a house where i am the king there.. controlled everything. ini kita nak nak beraja pun kena pikir sepuluh kali kita menumpang rumah PIL, walhal kita mampu untuk ada a ling place sendiri.. a way no lah!

lainlah kalau anak tunggal, nak tak nak kena bela bela PIL, selayaknya la laki beliau give in.. itu pun kalau di tempat saya, saya cari rumah lain berdekatan, hidup jah saya saya laki bini then bagi choice, they can come live with me if they wish... kalau tak hendak tunggu je lah we all datang melawat.

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2018 12:47 PM | Show all posts
hhmmm...1st thing tt kene bersyukur suami tt bagi tt keje. yelah tt bagtau gaji suami tt lebih tinggi dari tt, so kalau dia xkasi tt keje dan alasan dia mampu tanggung tt then mcm mana? ha, kene pikir jugak ye tt..

syukurlah tt suami bagi keje, nak tolong parents tu boleh, tp biarlah berpada pada.mungkin suami tt Nampak adik beradik yag lain ambil kesempatan atau lepas tangan sbb tt ade dan support org tua.jgn buruk sangka pada suami.dan jgn sampai suami buruk sangka pada family tt. mmg suami boleh dicari ganti berbanding parents.tpp buat masa skrg tt masih isteri, maka suami on top of the list lah.

camnilah, tt dan suami pindah la rumah, lepas tu tt hadkan bantuan pada parents (bincang adik beradik tt)..so bila tt dah pindah, mungkin adik beradik yg lain akan tolong hulur sorang sikit pada parents tt..suami senang hati tt pon x pening lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2018 04:21 PM | Show all posts
berbuat baik kepada ibu bapa adik2 dan mertua dengan ikhlas akan mendapat rezki yg lebih..
TT perlu terangkan kepada suami betol2, insyaalah suami akan faham..

banyakkan berdoa semoga Allah mudahkn urusan TT
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2018 03:57 PM | Show all posts
for me apa salah dia nak jaga mak bapak ... dia mampu .. sekarang ni tt kena pandai jaga hati suami. tak perlu sebut semua apa yg diberi pd parents.  hati manusia klau x dibisik syaitan x sah ...

psl beli kereta utk ke surau or ke kedai .. boleh je beli kereta second yg comel2. share lah dgn abang dan adik ... kutip dari diorg walau tak banyak... mintak diorg byr sikit2 pun takpe .. tapi tt kena rajin update dan ingatkan .. as for  suami TT dia sbnrnya xde hak campur urusan family belah isteri dia .. kesian tak kesian itu kes lain .. jgn smpai sebut dan mengungkit .. as long as masing2 faham tanggungjawab rasanya xde masalah ..

solat mintak doa semoga dipermudahkn urusan TT ... buat benda baik .. insyaAllah ada hikmahnya .. mak bapak kita kot ... cuma berpada2 lah ... saving utk future kena ada .. once dah ada anak2 nanti ...
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2018 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli je lah kereta tu kalau mampu senang parent nak beribadat ke surau masjid sana lagipun fokus parent tt mesti nak beribadat dah tua2 ni. Belilah sbg hadiah bukan usik duit suami pun. Suami tt ajak pindah ke kalau dah dia ajak duk rmh sendiri dah sampai masa  untuk tt bina kehidupan sendiri. Masa untuk bina kehidupan dengan suami pula. Bukan tt buang terus mak ayah tu kan
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2018 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
- If TT mampu belikan kereta utk parents TT, belikan je la..bkn guna duit suami TT pun...
- pindah rumah, tak bermakna TT lupa tanggungjawab kpd parents
- bincang dgn adik beradik TT yg lain, sama2 pikul tanggungjawab jg parents..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 11:48 AM | Show all posts
ayah tt tak keje kan?so, perlu ke u belikan dia kereta?yang me nmpk, family tt seolah-olah nak ambik kesempatan, smua benda nak kena sponsor? mak ayah yg memahami tak akan meminta-minta.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 11:00 AM | Show all posts
pelik aku dengan alsan tt kata xleh tgglkan ibu bapa sebab dah tua?
tp bolerh pulak ibu bapa tu keluar dengan kereta sepanjang ketiadaan tt (masa tt bekerja)

setakat nak gi surau, x perlu berkereta, dengan  motor pun boleh ke surau.. kalau alasan hujan, solat sahaja kat rumah. atau sediakan baju hujan..

nak beli brg keperluan, dengan motor pun boleh ke kedai berhampiran, bukannya ayah tu perlu borong brg2, after all top up apa yg kurg je.. time nak berborong, tt jugak yg kena belikan semua tu kan?

so, betullah kalau suami tt tegur tt, sebab tt merungut.. bila merungut, aku rasa sebenarnya tt sendiri pun dah rasa x mampu.. kalau mampu, xkn merungut..

lg 1, bila tt merungut, mana dtgnya pahala lg, sebab tt dah x redha dengan apa yg tt bg pd keluarga. sebab tt rasa adik2 beradik laki yg lain x berguna..

mmg tt skrg xdek masalah kewangan sbb tt dgn suami duduk serumah dengan ibu bapa tt..

rumah x payah byr sewa, byr duit kereta n expenses je..

tp tt xkn smpai bila2 nak duduk rumah parents? xnk ke beli ruma sendiri?

dah ada rumah sendiri, lg besar komitmen, masa tu baru tt tau tggi ke rendah komitmen tt..

jgn pikir masa skrg tp pikir masa depan..

skrg xdek anak lg, esok dh ada anak, belanja anak lg.. fikir3..

pendapat suami tu dengar dan nilai.. suami tu bg pendapat yg betul..
dia x larang tt bg duit pd parents, tp dia cuma mntk tt berpada2.. kenapa dia buat mcmtu? sbb tt sendiri yg merungut kat dia.. apa makna tu? maknanya tt mmg x mampu dh nak handle.. tp asyik pikir pasal parents.. pasal suami ada tt fikir?

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Sian budak2 skrg.
Mak bapak susah pun tak nak tlg
Tgwb anak slg depa masih idup
Tak rugi amik berkat dari kedua ibo bapa
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
As muslim kena faham betul apa tanggubgjawab anak perempuan kod ayah ibu dan apa tabgjaeab isteri dom rumahtgga mengikut syariat islam. Dah faham betul2...cuba la follow. Ilmu syariat ni dah lengkap sebenarnya.
Perasan tak..kalau kita tak ikut atau melampau batas pasti huru hara hidup kita.

Susah nak cari lelaki yg baik dan penyabar zamab skrg ni tt. Hargai la dia sementara dia masih bersama kita.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2018 08:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Kjp LG manak masuk memberi separat dua kata..tgu sat naaa
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2018 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Kjp LG manak masuk memberi separat dua kata..tgu sat naaa
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2018 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chazey at 15-4-2018 11:00 AM
dayana_220388 replied at 1-3-2018 06:35 PM
Penat mak ayah sy jaga smpai besar,dah kawen terus lupa semua??


Penat2 mak ayah ko jaga abang dan adik2 ko sampai besar, dah kawen  terus lupa nak jaga mak pak membewak mengharapkan ko sorang? Baik ko sula adik beradik dan mak pak ko yang tak reti kesiankan ko laki bini.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.075398s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list