Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3519
View
42
Reply

Pernah Kena Scam????

[Copy link]

Author: lonso    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 22-2-2018 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Patutnya kerajaan kena buat kempen kesedaran, or iklan tentang scam..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2018 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
My husband neh ada orang nak.scam.ke.apa.iols x tau la
Sebab.dolu ada time orang indon.ke sabah call rumah tanya laki iols.keje apa
Iols tanya dari mana ..xmau ckp..katanya dari.bank
Pastu iols tanya dia tau x pdpa?
Dia kata tau...tapi.insist.nak.tau.kat mana.husband iols.koje...
Last last malas nak.layan..iols.ckp.report polis je..senyap
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2018 09:56 AM | Show all posts
teringat pulak ade kenalan kena love sam ni

sampai plan nak bukak gas station katenye guna duit hadiah pakwe omputih bagi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2018 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Scammer ni organisasi beso..maybe dpt kerja sama banyak pihak..pihak berwajib ngan x berwajib jek...sbb tu sentiasa terlepas..kalo tgk brg online murah gilerre...compare ngan harga semasa..berhati2 lah...kemungkinan scammer....kene pandai juga jgn sbb murah giler main sapu jek....x ada benda murah dh skrg nih..so kene hati2 kalo beli online yg rege nye celah gigi jek
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2018 10:09 AM | Show all posts
Edited by LostStar at 22-2-2018 10:12 AM

ex bos daku pernah terkena.. org banyak duit kan.. sampai sanggup nak ke London bagai..

daku ni keje p.a, slalu la cek email dia.. bila yg scam2 ni daku delete jek.. tp email personal dia, iaitu email fb org scam disitu.. berjaya la org tu terkam sebanyak 60k ni duit dlm bank jek.. blm lg duit dari brg kemaih.. dari barang kemaih penoh sampai satu pon xda... hbs d jualnya nk bg duit ke org tu.. xcukop dgn tu emas putih dia pon sama dijualnya..

daku ni kering tekak nk remind dia jangan percaya.. sbb dalam fb tu hah die melayan.. punca dari email.. dia kata kawan study dia dulu.. rupenya mamat tu scamer yg berjaya hah kooo..

lepastu dapat bos baru pon sama(bos lelaki pula).. org tu mintak passport bagai d baginya.. nasib dia suh daku yg scan nk bg ke org tu.. bila baca balik conversation depa dalam tu.. sah scamer.. teros cerita ke dia hal ex bos.. cuak dia..

dari pengalaman daku kan.. org yg bijak pandai ni kerap betul terkena.. pelik btl.. ex bos daku dua org ni ceo hah.. tu pon boleh terkena.. tidak faham betul la dengan mereka ini..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2018 11:04 AM | Show all posts
missinpiece replied at 21-2-2018 10:30 PM
Kawan iols pnah kena scam kat mudah beli hpone dapat habuk. Report polis xde ape yg jadi pon.
Penah ...

OMG orang sembur nyamuk tu aku pun pernah kena! Naifnya aku ingat dia memang orang majlis perbandaran tiba-tiba minta duit RM70.
Aku dah pelik kenapa minta duit so aku berpura-pura bodoh dan cakap lah aku takde duit, kalau nak duit tunggu bapak aku balik.
Pastu pakcik penyembur tu muka pissed off, dia tanya RM20 pun takde?? Aku cakap aku memang takde duit, dia terus blah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2018 11:38 AM | Show all posts
LostStar replied at 22-2-2018 10:09 AM
ex bos daku pernah terkena.. org banyak duit kan.. sampai sanggup nak ke London bagai..

daku ni  ...

tulah kadang2 yg terlampau berhati2 pon kena juga... tulah mmg nak terkena...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2018 01:35 PM | Show all posts
penah terima call dari TM kata phone nk terminate..
tapi yang bangangnye tu telipon office ape jadah nk terminate plak..

dia suruh tekan no 9 la.. iols terus letak je..tak kuasa eh..

actually iols is risau org tua.. ni banyak kali duk ingatkan kalau bank call ke ape call ke sila bg no anak.. suruh refer balik.. sbb org tua tak paham..

nasib mak ayah jenis alert juga scam ni..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2018 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
dalam forum ni pon berambak scammer dok pm orang. ni aku baru.dapat last week.                    Hello,   I am Yuen Lee a private Angel Investor, I am willing to venture into profitable business with you also willing to deal with you in trust and confidence.  I have equity capital in my custody for profitable investment  I am keen on investing in lucrative, calculated viable business, either by partnership or as a financial. in Cash, Fixed interest, Shares, Property. I will welcome any profitable business plan / proposal (Long or short term). I will be investing independently.  Wondering if this might be of any interest to you  Send your proposals for review  -   [ yuenleeinvestments@gmail.com ]  Regards  Yuen Lee   
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2018 11:49 AM | Show all posts
my mom kena scam dgn farah farhan yg buat travel agency tu. sama kes mcm aziz m osman kena. dah kt korea, hotel 1 mlm x cukup. flight balik xde. kurang hajar betol. walaupun dah ada byk report polis, mcm xde apa jek si farah tu. mmg hampeh sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2018 03:19 PM | Show all posts
Edited by rosa_canina at 2-3-2018 03:20 PM

pnh kena scam thn lps..
dpt call konon dari maybank caw. K.trg , dah 3 bln tertunggak loan kadkredit Rm3000++
kebetulan mmg ada acc maybank.. menggelabah + panik

i bgtau takde kreditkad & dia offer utk buat report polis ..konon2 org salah guna ID
tup2 sorg chinese guy mengaku sarjan & nk tlg ambk report
siap inform drp. ibupej polis k.trg lg
lps tu dia bgtau ID i disyaki terlibat dgn penjenayah dadah, siap marah2.. ugut2 ..
tiba2 barulah dpt berfikir dgn waras.. terus stop call
takpuas hati agaknya dorang call lg 2/3x.. i terus off hp
syukur..nasib baik la..kalo tak abis duit  
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2018 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
iwan007 replied at 21-2-2018 10:16 PM
Sebut pasal scammer ni iols dah kena beberapa cubaan scammer.
1) emel  suruh login update maybank2u ...

Akak penah la reply email scammer ni
Akak suruh diorg call rozlina... Seketari department weols yg mcm celaka tu
Akak cakap rozlina tu andartu gersanggggg
Akak siap bg no.henfon dia skali
Rasakan
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2018 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagi satu scammer tersohor ialah GetThis......... GetThis no Gigih songlap duit orang dgn buat skrip lahanat yg guna supercanggih words like saham NASDAQ la, bitcoins jadah la
So org2 melayu yg bodoh psl investment ni, masukla getthis ni.. Ujung2 tersontot
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2018 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Melayu bodoh tak reti main saham kat bursa saham
Dia ingat nak jual beli saham kat nasdaq tu mcm shoping kt wallmart kut
Celaka punya getthis sbb tipu org2 pencen, org melayu..bank negara pun ngok gak.. Lembap nak ambush babi2 getthis nih
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2018 10:23 PM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 3-3-2018 09:25 PM
Akak penah la reply email scammer ni
Akak suruh diorg call rozlina... Seketari department weols y ...

Bijaknya sistur. Mengalihkan perhatian scammer.

Ni lg satu bila i bukak cari forum jer selalu direct pergi ke satu blog lahanat anjeng  green kopi kurus apa jadah entah. Mmg annoying.
I pon terus la order tp letakkan nama si elaine, no fon dia n alamat opis. Harap2 diorang contact la minah ni.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2018 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kawan aku pernah kena scam...love scam... dia minta tlg 10k sbb nk byr kastam, and masa tu wtf... sebab apa? Katanya sebab cash bkepuk2 tu bf dia kirim guna post dan kastam tahan. Aku sound sebijik and selamat. Yang makcik aku kat kpg pula out.. mmg xdapat d selamatkan. Siao bertekak, katanya polis dan immigration dan kastam tgh minta dia selesaikan.penalty 3k tu sbb lelaki yg dia kenal kat internet mintak dia selesaikan penalty kat kastam. Bos atasan dah ugut kata nya.. aku pun xtau crita apa.. mak aku apa lagi bagi dia duit utk settle.. kalau aku xda makna nak bg duit.. bila aku bgtau mak sound... hang tu tak tau sebab hang tak keja gomen. Xmau bagi duit tolong tak pa..ni hang marah makcik hang pulak...

Nak buat mcm mna..makcik aku ptd keja gomen pu still bodo jgk. Hanat btoiii
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2018 02:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols dah takot nak angkat no yg x de dalam contact

Almost yg tepon tu scammer la
Asyik2 cakap ada tunggakan hutang

X de makna nya nak berhutang
Dah la kol banyak kali
Memang kene block la
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2018 06:09 PM | Show all posts
pernah kena masa letak iklan jual kereta kat mudah.com.   Sorang foreigner nak beli kereta tu untuk dihadiahkan pada isteri dia kat UK.  Katanya nanti ada wakil ambik kereta tu dari rumah aku.  Kalau diaorang minta bayaran, aku kena bayar dulu, nanti dia bank in duit kat aku.

Aku dah syak scam sebab  tak logik,   nak hadiahkan orang di uk dengan kereta 2nd hand dari malaysia.

Aku google dan memang ramai  yg iklan jual kereta dah terkena rupanya.   
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2018 11:43 AM | Show all posts
Saya pernah kena scam jual beli barang elektrik..MOnya diaorang tarik pelanggan kononnya nak bagi free gift..bila cust dah masuk, diorang mula la pomot induction cooker and water purifier yang jenama tak penah dengar tapi harga mahal ya ampun dekat RM3K..bila dah dengar and ambil free gift sebelum balik diorg akan bagi 3 voucher, bila buka voucher tu akan dapat buy 1 free 1 product kiranya beli induction cooker rm3k dpt free water filter rm3k bayar 3k ja la..

tapi yg hanatnya diorg pnya lakonan nampak real betul..masa kita dapat voucher yg buy 1 free 1 tu semua bersorak cakap tahniah..lepas tu promoter tu buat-buat terkejut and terus kata nak call HQ sebab tak pernah lagi ada orang dapat voucher macamni..aku pun lagi la excited sbb masa tu nak masuk rumah baru..then terus call hubby tapi hubby marah giler dia tak bagi aku beli sebb katanya tipu ja harga  tak masuk akal

Tapi aku degil tak dengar kata aku beli jugak..dahtu aku p swipe credit card pulak..lagi la diorang seronok dapat cash..sudahnya balik tu bergadoh dengan hubby..aku rasa tak sedap hati terus google pasal company diorang..bila aku google je bersepah ramai kena tipu..masa tu menyesal jangan cakap la..esok tu terus aku report KPDNKK..bila pergi report katanya ramai dah kena tapi aku yang paling banyak sebab aku pergi swipe CC.. nak dipendekkan cerita aku fight sampai diorang bayar balik duit aku..tapi aku tak dapat full pun..dapat half ja...and aku return barang diorg..walaupun dapat half ja aku puas hati sebab akhirnya dapat balik juga..lepas dari kes ni memang aku terus berhati-hati nak beli barang..
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2019 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Tk pernah lagi.  Harap2 takkan jadi la.  Akak tkde byk duit pun kalau orang nk scam.  Masuk je elaun, terus susut dgn pantas.  

Tp ada juga org cerdik pandai kena scam ni.  Yg lonely tu biasa kita dgr.  Ni yg sex maniac.  Beribu2 habis, tak serik pulak tu.  Asyik fikir dgn yg bwh tu je kan, otak kt atas jd kecut n makin bodo.  Ilmu agama yg masuk pun tk bermanfaat kpdnya sbb asyik hadap benda bodo tu.   

Na'uzhubillah min zhalik.  Semoga scammers dan mangsa sempat keluar dari kejahilan masing2.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.074589s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list