Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12250
View
205
Reply

Doktor Online perangi pantang

[Copy link]

Author: noraidil_06       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 20-2-2018 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 20-2-2018 11:22 PM
Oh.. i rasa kena upah jgk la CL. takde org nak tolong jaga selain husband. Org tua pun dah takde.  ...


Banyak la kt KL.tp mahal gile. I ade baca dlm forum gak, sampai 6k
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 12:06 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 20-2-2018 11:53 PM
Banyak la kt KL.tp mahal gile. I ade baca dlm forum gak, sampai 6k

Berapa lama 6k tu? Mahalnya.. patutlah ramai buat bisnes macam ni. Untung besar
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2018 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 21-2-2018 12:06 AM
Berapa lama 6k tu? Mahalnya.. patutlah ramai buat bisnes macam ni. Untung besar

X lm sgt.for me its ridiculous.but kalau org kaya, x kisah kut
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 09:23 AM | Show all posts
armin replied at 20-2-2018 11:19 PM
Aqiqah tak wajib ke? Bkn parents kena buat ke? Majlis jela yg tak wajib kan. Lepas anak dah baligh ...

ha. maksud i majlis tak wajib. i pun dulu sorang anak tumpang kenduri kawin adik, sorang lagi i bagi duit untuk aqiqah kat kemboja. untuk insurans, i ambik prubsn. both anak i dah pernah masuk hospital, dan proses adalah sangat smooth. and by the age of 18, diorang dapat 18k. duit tu la nanti untuk sambung belajar ke, kot nak buat business ke.
untuk i sendiri, i ambik pru jugak. tapi bukan medical. i ambik hibah. ini i baru ambik start bulan 10 haritu. monthly bayar 150 for 20 years. tapi dia cover sampai i umur 70. kalau umur i pendek sebelum 70, husband n kids dapat 250k. kalau umur panjang, lepas umur 70 i dapat 250k tu. eh. dah termasuk pasal i pulak.

anyway, back to topic, jangan takut nak ada kids eh. in fact, nanti bila dah beranak, u akan rasa happy sangat sangat dan u akan buat apa sahaja untuk anak tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 01:23 PM | Show all posts
terima kasih atas jemputan kaka TT yg gojes

pandangan meols, bab pantang is kerehatan for body. memanjakan diri. dah penat mengandung beranak lagi u need rest. bukan lama pun.
cuma janganlah over sgt nak makan ikan masin, ikan bilis, air bercatu, nasik gaul lada hitam sajoh.
makan lah makanan yg segar. y nk makan yg preserve?aiyooo.
sedap lg makan ikan siakap stim halia, makan sayur sawi stir fry ngn kuchai, makan buah.
ada kudapan kekacang dan coklat di tepi katil.
ada minum petang biskut dan kopi o panas.
kan bahagia tu.makan ikut portion size dan keperluan semasa menyusukan.

nak urut ke, nak kegel ke up to u.taknak tungku, taknak barut, nak stim badan?up to u juga u know what is rest for ur body. u pilih cara u sendiri asalkan badan u kembali segar, cergas.mood happy, boleh bantu bykkan pengeluaran susu anak, u tak stress, no meroyan thingy.

and kalau ada doc yg over perangi pantang yg acah berkiblatkan UK kau dah kenapa?
we live in Malaysian culture. beri penjelasan yg betul kenapa n kenapa ada benda yg kononnya for pantang tp actually tak perlu.
betulkan amalan yg biasa but please bg explanation yg betul. tak perlu sarcastic mcm nk g perang pulak . even at oversea d docs recognize different culture different needs. n they try to hormat n adapt so mother rasa selesa.

mak bidan yg dtg mengurut  me masa first born dulu, she was sent by nurse pegi kursus penyusuan susu ibu dan bberapa kursus lain at the hospital. and her advices to me sgt bagus ( although i have attend the kursus penyusuan bbrapa siri dah, i love to hear good advices being repeated over n over again). menggabungkan kedua tradisi dan moden. dia dpt belajar scientific facts dan ini sgt berguna bila dia bg nasihat pada ibu bersalin. kdg di kampung, org sgt percaya bidan kampung. imagine if bidan yg dipercayai ni bg nasihat yg rigid, sampai anak kuning pun dia suh buat itu ini n larang p check kat klinik. tak ke haru? dgn mendekati bidan kampung yg berpengaruh, dpt bantu ibu yg baru melahirkan di menjaga anak dgn lebih baik, n tak risau nak ke KK atau hospital jika ada tanda anak perlu diperiksa lebih lanjut


ahaha panjang pulak bebelan ampunnnn




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 01:30 PM | Show all posts
biskutsusu replied at 17-2-2018 04:11 PM
Badan sendiri. Tepuk dada tanya selera. Mak i cakap, waktu pantang sebenarnya, boleh makan apa je ya ...

iols pantang x makan laksa n pulut setahun sbb iols tau badan iols mmg rasa lemah makan benda alah 2 tu tp yg lain2 biasa2 je uolss

ada penah curi2 minum air milo ais masa pantang anak first... sbb haus sgt hahaha


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 11:18 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 21-2-2018 12:23 AM
X lm sgt.for me its ridiculous.but kalau org kaya, x kisah kut

takde yg murah sikit ke.. memang mahal. kalau yg kaya duduk terus kat tempat berpantang tu. dah macam hotel. best betul.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 11:27 PM | Show all posts
biskutsusu replied at 21-2-2018 09:23 AM
ha. maksud i majlis tak wajib. i pun dulu sorang anak tumpang kenduri kawin adik, sorang lagi i ba ...

kalau macam tu maybe i blh tumpang kenduri or buat aqiqah sekali time open house raya ke apa hehe..

eh takpe i suka, sekarang ni pun tgh cari2 insurans. medical tak priority sgt since govmt cover, yg penting life dgn pa. kiranya sis amik hibah tu bayar rm150 for hibah semata? takde cover apa2 ke hibah tu utk time hidup? berbaloi jgk sbb spend rm150 je sebulan. i kira 20 thn x rm150 baru rm36k.tp dpt rm250k. not bad utk retirement. insurans anak tu berapa pulak sebulan?

and back to the topic, i mmg rasa i tak ready dari segi financial je. tp tgk org lain rileks je beranak ramai2 pun. padahal dah lama kahwin. sbnrnya i yg tak ready, husband ready dah tapi bila dia tanya je, i fikir future i jadi takut. takut nak bersalin, takut kena angin meroyan masa pantang sbb i jenis tak boleh stress langsung, takut tak dpt sedia mcm2 utk anak. tapi memang ramai yg cakap mcm u, jangan takut nak ada kids. so i pun rasa dah boleh start mencuba this year. i berserah je bab rezeki tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2018 08:54 AM | Show all posts
armin replied at 21-2-2018 11:27 PM
kalau macam tu maybe i blh tumpang kenduri or buat aqiqah sekali time open house raya ke apa hehe. ...

betul. bayar sikit untuk coverage yang banyak. kalau bunuh diri pun, waris masih boleh dapat hibah (not that i want to commit suicide lah kan ). insurans for kids tu, waktu i ambik , almost 10 n 8 years ago masih rm100 seorang. sampai lah sekarang, pun masih amount yang sama.
untuk raise kids tu, macam i cakap sebelum ni lah, berbelanja ikut kemampuan. I ni, sejak anak makin besar, memang kurang sangat berbelanja untuk diri sendiri. weekdays n weekend sibuk dengan hal anak anak je. sampai waktu husband n i buat review on 2017, takde langsung kitorang buat trip jalan jalan suka hati. semua trip, be it inbound or outboud, semua berkaitan anak anak yang masuk competition. u tengah muda, beranak je. dapat seorang atau dua anak pun dah cukup. memang perbelanjaan anak tu besar sangat. sebab tu i sendiri tak berani nak beranak ramai ramai. anak i dua orang je dan last sekali i bersalin umur 28.

kalau nak risau pasal meroyan, stress. benda ni terjadi biasanya kalau u are all alone, u have no one to talk to. cuba sibukkan diri dengan baca novel ke, tengok movie ke. Kalau rasa penat dengan baby, get help. minta husband tolong masak ke, tolong mandikan baby ke. jangan simpan sorang sorang. pendek kata, waktu lepas bersalin tu, maintain a healthy lifestyle.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mrsjones at 25-2-2018 03:10 PM

nice topic, kaka @noraidil_06
ni pun menyebok mencemar duli dari benang doktor fb/ig heheee

iols pantang makanan yg berangin je mcm kangkung, kekacang, ayam bandar, ikan isi hitam, seafood, cili2..
byk mkn sawi n lobak putih, ikan isi putih, daging, kambing.

mil org penang n suruh pantang laksa tp mmg tak pernah suka pun so mmg x cari la..

tp sampai skrg pantang minum ais sejak beranak first thn 2006. kalau minum ais, perut cepat kembung, tak tau la knp.
kalau terliur, minum sikit tok laki or anak2 punya, buat rasa kat lidah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2018 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku x ikut sgt..ikut suka aku ja..cuma x makan yg gatai2 or sejuk awal2 beranak ..aku mkn yg beminyak sikit mula2 sbb nak bagi senang membuang..lps jahit dah ok aku mkn mcm biasa..ya urut n tungku tu aku buat sekerap mungkin sbb cuti 2 bln kan..

Stokin aku skip jugak..rimas nak p toilet susah..ekon pun slamber aku bantai pasang..so far xdak rasa apa yg pelik2 lagi..

jamu nona roguy dari dulu sampai lani..last aku beranak 4taun lps..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2018 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Good topic. Ikut berpantang selagi x mendatangkan khurafat . Yang pantang larang bagus utk kesihatan badan haruslah ikut. Untuk diri kita juga kan. Sape lagi nak jaga time sakit kalau bukan empunya badan sendiri. Ye ke idokk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 02:04 PM | Show all posts
carly berpantang style org dulu2 gak tp x strict... masa anak sulong pantang sendiri... apa yg org kata x boleh mmg carly x makan sbb carly takut bentan, maklumlah duk rumah dgn bb aje, suami p kerja, seminggu pertama mmg suami yg masak kan tuk carly, tp 2nd week, carly yg kena masak sendiri... masa berpantang anak ke2, ke3 dan ke 4 semua kt rumah mertua, mmg best, sbb mertua walaupun banyak pantang larang, tp bab makan, mmg dia suruh tambah, dia kata bb menyusu, nanti lapar, carly mmg tetiap pagi bekfes biskut, tghari samada ikan bakar@ ikan masin bakar@ daging bakar@ ayam bakar... tu pun makan 2 pinggan.. sayur harian samada sawi @ lobak putih... makan macam bela saka, tp berat turun 10kg dlm masa seminggu aje... skg ni... anak ke 4 dh umur setahun lebih, berat naik balik 10kg... adeh la....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 02:16 PM | Show all posts
Iols rasa pantang tu, lebih kepada orang tua nak bagi badan kembali pada asal. Iols tetap berpantang macam orang dulu2.  Tapi bab sayur dan buah tu memang makan la. Biasa menu harian ikan bakar dengan sup sayur. Sampai habis pantang. Ais memamg tak minum sejak dari 17 tahun. So tak de masalah bila pantang. Memang badan cepat je turun lepas pantang.  

Bengkung memang wajib pakai hari2..mak tak paksa pun..tapi iols je yang gigih..hi..hi..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2018 06:45 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 17-2-2018 06:44 PM
Dalam citer lisa Surihani ms dia beranak.kat astro ria

my chinese fren tak mandi selama berapa puluh hari ntah masa dlm pantang. hanya lap badan shj.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
I berpantang amik CL 3 minggu je lepas tu pandai2 urus sendiri, i guna nona roguy and continue minum air akar n phyto smpai 10bulan
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Cousin meols yg doctor badannya boyak tp mmg dia xcaya pantang2 ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-4-2018 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Tallcat replied at 8-4-2018 09:14 AM
Cousin meols yg doctor badannya boyak tp mmg dia xcaya pantang2 ni

Tu lah.kalau yg bercakap tu body solid x pe gak. Ni x nak pantang, tp badan 100kg.lps tu gigih atkin. Atkin bkn ke diperangi doktor jua.
Tp x pelah pilihan masing-masing.iols melayi, iols tetap percaya amalan dulu2 n improvise
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 21-2-2018 11:18 PM
takde yg murah sikit ke.. memang mahal. kalau yg kaya duduk terus kat tempat berpantang tu. dah ma ...

U search kat fb Blessed Beauty Confinement, owner nama Siti Aisyah. Doc2 selalu jaki dgn dia hahah
Tp sheold bagusla dlm bab berpantang2 ni atas pengalaman sendiri & maknya
Pakej xmahal mana pun
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 01:37 PM | Show all posts
Peliktapibusuk replied at 8-4-2018 01:18 PM
U search kat fb Blessed Beauty Confinement, owner nama Siti Aisyah. Doc2 selalu jaki dgn dia hahah ...

thanks u i baru search ni. kenapa doc jaki dgn dia? ni dorang punya website eh? http://blessedbeauty.com.my

banyak jugak choice,
Rawatan Selepas Bersalin,
Rawatan Penutup Pantang,
Rawatan Pelepas Pantang. memang kena buat ke semua ni

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092200s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list