Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12122
View
205
Reply

Doktor Online perangi pantang

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 19-2-2018 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
HoneyManjer replied at 18-2-2018 05:49 AM
Hey i wont talk bad about my friend...anyway, u boleh get what i mean bu this...kan?

Oppsie hahah yeah i get it hihii
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 02:01 PM | Show all posts
iols pernah bertekak kt porem ni pasal pantang.. entah la.. iols anak pertama mmg main2.. tak pakai stoking.. tak bertungku.. tak mengurut.. cuma jaga makan sikit2 tu pn sebab mak & kakak2 yang masakkan.. ambikkkk kau.. pinggang sakit sampai bertahun2.. badan lesu.. sakit2 urat sana sini.. anak kedua dh serik.. iols sedaya upaya pantang betul2 sampai pantang dgn suami pun sampai 5 bulan.. mmg rasa berbeza..

pantang cara dulu2 mmg penting ya.. kawan iols mmg pantang kaw2.. sampai sekarang ank dia dh 10 tahun tak pernah dia sakit badan sakit urat semua tu.. iols yang muda lagi ni sakit sana sini

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 03:10 PM | Show all posts
abangadek replied at 19-2-2018 02:01 PM
iols pernah bertekak kt porem ni pasal pantang.. entah la.. iols anak pertama mmg main2.. tak pakai  ...

owhhhh tq momod bg kredit iols mmg suka thread mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnya iolls masih ternanti2 ada tak doctor2 yang nak buat deep research pasal petua2 dan pantang larang nenek moyang kita. As we all know kita org timur ni banyak tradisi, why not sesapa yang ada knowledge relate kan pantang org tua dengan scientific facts. Terms like kembang urat semua tu mcm tak masuk akal but I know there must be a reason y badan kita react that way

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 17-2-2018 10:55 PM
For me berpantang tu penzahiran kasih sayang suami n keluarga kpd perempuan.yg memberi keturunan kpd ...

Huhu sedih pulak akak cakap mcm tu.

W my first saya prob sbb anak first + baby jenis fussy. Nangissss aje. Memang penat & pantang di kampung husband balik weekend je. Tak sampai hati nak harap mak jaga baby yg keje nangis tu 100%

W my second baby ok. But my husband kena vss and I feel obliged to help cari duit walau dalam hari (ni diri sendiri rasa xtenang kalau x tolong bukan husband suruh) & have to face the first child tantrum dpt adik. Pantang kt kg juga so kena face benda ni sendiri when husband not around.

In short my pantang experience was not a luxury one. Jeles jugak tgk org lain best. Maybe next time ada rezeki saya insyaAllah. Kalau ada anak lagi nanti nak upah CL and pantang dekat rumah sendiri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 11:54 PM From the mobile phone | Show all posts
mizzmimi replied at 17-2-2018 11:06 PM
Camni le.. Organ dalaman pun sume hitam..

Sejenis spesis ayam ke ni. Tengok pon ada sedikit tak lalu hehe. Apa kelebihan dia berbanding ayam kg?
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 12:05 AM From the mobile phone | Show all posts
setori_mori replied at 19-2-2018 11:54 PM
Sejenis spesis ayam ke ni. Tengok pon ada sedikit tak lalu hehe. Apa kelebihan dia berbanding ayam ...

Dah namanya ayam.. Tak sure kelebihan apa, maybe sama macam ayam kampung, no cucuk2 hormon kot.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 01:22 AM From the mobile phone | Show all posts
setori_mori replied at 19-2-2018 11:52 PM
Huhu sedih pulak akak cakap mcm tu.

W my first saya prob sbb anak first + baby jenis fussy. Nan ...

CL tu apa? I pun takut nak pregnant and bersalin ni.. banyak sgt kos nya. Org ckp rezeki.. jgn risau. Ya mmg anak tu rezeki. Tp i jadi takut sbb keperluan anak kena beli, insurans anak kena ada, semua tu dah beribu. Then lepas beranak, kos nak berpantang pulak. Upah org jaga, upah urut, kos juga. Lepas tu nak buat majlis pulak berkhatan, aqiqah, bercukur.. i risau tak mampu je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-2-2018 04:54 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 20-2-2018 01:22 AM
CL tu apa? I pun takut nak pregnant and bersalin ni.. banyak sgt kos nya. Org ckp rezeki.. jgn ris ...

CL tu confinement lady. I dulu x ambik CL yg mahal2. Sbb mmg x mampu.so i upah org kg je. If rase x mampu sgt, uoah utk first week je.ms tu kite fragile sgt.

Kenduri-kendara semua tu 1st born je i buat. Sbb excited dpt anak. Lps tu x buat dah.sbb i x suke kenduri.renyah n rimas. Akikah semua, i tumpang kenduri org n byr skit.

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 09:16 AM | Show all posts
armin replied at 20-2-2018 01:22 AM
CL tu apa? I pun takut nak pregnant and bersalin ni.. banyak sgt kos nya. Org ckp rezeki.. jgn ris ...

jangan risau kalau tak buat majlis aqiqah, khatan semua tu. bukan wajib.
i dulu pun tumpang majlis kahwin adik je buat aqiqah.
majlis khatan pun tak wajib.

untuk besarkan anak memang perlukan kos yang tinggi
tapi sebenaranya, kita boleh je berbelanja ikut kemampuan.
contohnya macam; boleh je beli stroller n car seat sweet cherry instead of quinny
boleh je bagi susu dumex dugro instead of pediasure
boleh je belikan baju baby kiko atau anakku instead of GAP atau mothercare

kalau company tempat kerja cover insurans untuk seluruh keluarga baguslah, kalau tak, ambil insurans yang datang sekali dengan skim pendidikan. jangan risau untuk pregnant, bersalin dan raising kids.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 18-2-2018 12:02 AM
X sembelit ke u? Mkn lauk gitu je

3hr ptama tu adalah ubat dari dr..lepas tu ok dah.. sob222.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
rayray28 replied at 17-2-2018 10:54 PM
Wow mesti you slim gilos kan pas pantang..iols pn rindu ni nk pregnant lg..last 5tahun lepas..tahu ...

Tu je lah faedahny.kurus.tp sedih tauu
Ai dh berusaha 2 3 thn nk preggy. Share2 la usaha apa yg u buat selain ngan suami
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 17-2-2018 08:40 PM
Aduhai.mn nk dtg khasiatnya.tabah la u.nxt confinement kite decide.our body our choice

Next.. Aamiin..
Aiols bsalin selang 3 hr je ngan kakak.
2 2 ank sulung
Kakak aiols pantang kat rumah mak
Share lh pic menu2 pantang
Ai is sebakk menengokny
Xkn nk letak pic ikan kering bakar tu hr2
Mkn hati plak mak ai yg nun jauh d sana...

My sista tu nk kja siap g beli ubat nk kurangkan air susu, sebb tganggu masa kja katanya. Ai plak jumpa dr utk tmbh air susu.rezeki masing2...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 02:53 PM | Show all posts
Edited by masmelon at 20-2-2018 03:09 PM

I ank dara lagi, tpi I ada 2 org kakak  yg dah kawin n ada anak... mak I ni dibesarkan oleh nenek yg pandai tentang ilmu ubatan traditional melayu lama2.. so mmg keluarga kami ni mmg dah biasalah amalkan pantang larang ni semua...... waktu kakak2 bersalin dulu mmg totally mak i yg jaga dari segi pemakanan n ubat-ubatan.... mak i mmg buat ubat2 org dalam pantang .. mak i buat ubat serbuk dari akar kayu, rempah ratus n daun2.. air serum mandi pon mak i buat sendiri, pendek kata kakak2 i mmg xperlu belilah tu semua sbb semua tu mak i yg akan sediakan.. bertungku pon utk ank 1 mmg mak i yg akan tlg tungkukan,, katanya nk bg kecutkan blik peranakan...

Dari segi pemakanan, mak i x pernh pon bagi kakak2 I mkan ikan masin sbb katanya xde zat.... mak i selalu kata waktu ank pertama tu adalah waktu utk kita merasa semua jenis makanan (kecuali kalau mknan yg mmg sah2 kita tau bila mkn angin n sakit2 badan),, sbb katanya nak tengok mana yg boleh makan or mana yg x blh mkan..... waktu dlm pantang ayam, ikan, udang sotong semua kakak i mkn (tpi utk seafood kena betul2 fresh la kalau x gatal)... lagi 1 ulam plg penting.. kakak2 i suka mkn temu, pegaga dgn pucuk cekur (daun ulam mak i selalu buatkan kerabu sdp gila, i pon akan tumpang sekaki heheh) ....  lagi 1 mak selalu pesan yg plg penting kena tau cara nak minum air masak .. kalau nk jaga perut mak i pesan suruh minum air suam dan minum sedikit2 jgn minum bnyk sekaligus nnt urat kembang .. tpi walau apa2 pon itu semua terserah nak amalkan ke x.. hak2 masing2 . masing2 punya badan masing2 yg menanggung....

p/s: mak i selalu pesan kat kami anak2 perempuan,, laki ni nafsu 1 jek, dia mmg akan pentingkan bab yg itu.. lebih2 lagii kalau yg dah beranak pinak.. so kalau isteri x pandai jaga diri sendiri, badan pon selalu x sihat, ubat2 xnk mkan mmg habislah... jgn menangis kalau suami cari yg lain.. harap muka jek lawo tpi bawah x jaga berbunyilah, x ketat, berbau, berlendir tu belom lagii yg kes tombong.. kat kg i ni dah 2,3 pasangn kena cerai sbb kes ada tombong sbb x jaga waktu confinement.. mmg muka n badan lawa habissss (sorry kalau bunyi terkasar tpi tu mmg pesanan mak kami utk anak2 perempuan dia hehe)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
GigaMom replied at 20-2-2018 01:55 PM
Next.. Aamiin..
Aiols bsalin selang 3 hr je ngan kakak.
2 2 ank sulung


Momod ropanya siap bg tacang
Tq uolss
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
awanearisu replied at 17-2-2018 03:48 PM
Jemput kak @Suchi juga.
Kita suka baca penulisan beliau bab pantang ni

Amboi topic pantang yekk.. nnt iols join bila ank dah tido huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 10:06 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 17-2-2018 03:06 PM
Menjemput pakar pemakanan yg pemalu utk memberi sepatah dua kata @wookieyhoney

N encik @ipes2 yg  ...

hi hi confinement rasanya ok je
cuma kat mesia dia mcm over sikit.. eg jgn wat ni jgn wat tu..baring je.. padahal masa tu lah mudah dpt blood clots kat kaki etc ..nnt rosak lah deep veins etc etc. jugak supplements yg really many kita tak perlu

confinement ok je.. omputeh suka sebab dipampered etc.
saya pon nak go into confinement period lah.. boleh baring2 peluk kucing tgk bola
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-2-2018 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 20-2-2018 10:06 PM
hi hi confinement rasanya ok je
cuma kat mesia dia mcm over sikit.. eg jgn wat ni jgn wat tu..bar ...

Hahahahah.u fool.in ur dream la nk confinement.ngandung nak?
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
biskutsusu replied at 20-2-2018 09:16 AM
jangan risau kalau tak buat majlis aqiqah, khatan semua tu. bukan wajib.
i dulu pun tumpang majl ...

Aqiqah tak wajib ke? Bkn parents kena buat ke? Majlis jela yg tak wajib kan. Lepas anak dah baligh pun kalau tak buat anaknya kena buat. Insurans apa yg cover pelajaran sekali? Husband meols kerja gomen tp rasa mcm kena amik jgk insurans lain, in case.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 20-2-2018 04:54 AM
CL tu confinement lady. I dulu x ambik CL yg mahal2. Sbb mmg x mampu.so i upah org kg je. If rase  ...

Oh.. i rasa kena upah jgk la CL. takde org nak tolong jaga selain husband. Org tua pun dah takde. Kena prepare budget utk CL nampaknya. Mana nak cari kt kl ni?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099155s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list