Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
11855
View
205
Reply

Doktor Online perangi pantang

[Copy link]

Author: noraidil_06       Show all posts   Read mode

Post time 18-2-2018 01:27 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 17-2-2018 10:55 PM
For me berpantang tu penzahiran kasih sayang suami n keluarga kpd perempuan.yg memberi keturunan kpd ...

Exactly..it is kind of treatment nak bagi badan kita adapt balik dengan suasana baru. Fyi, my mom dulu lepas seminggu lahirkan kakak i terus pergi dapur masakkan my dad katanya..entahlah..memang berpantang kena ikut kesesuaian badan dan kekuatan emosi jugak uolls..kalau silap maunya gigil bentan murung meroyan dan seangkatannya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 01:30 AM | Show all posts
mizzmimi replied at 17-2-2018 11:33 PM
Why nak banteras sangat pantang ni like it is a very bad thing? Its a choice anyway. Ko taknak panta ...

teringat filem dukun dr dani.. cite tu mmg simbolik giler... hal2 mcm nilah tradisional vs moden....
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 01:54 AM From the mobile phone | Show all posts
biskutsusu replied at 17-2-2018 08:52 PM
Rasanya ramai je yang kurang. Sebab ramai je yang anak baru dua bulan atau tiga bulan, dah menga ...

Oit..lamanya u...i pantang lebih.lah 100 hari...mmg pas  bersalin n gugur i takut nk bersama...kena amik masa dulu..n pastikan i betul2 sht...
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 03:12 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 17-2-2018 04:05 PM
Haah ice cream cake.i nvr eat it.sedap ke

Sedap kak hihi. Saya suka ice cream. Kalau birthday anak memang beli kek ni je instead kek elsa bagai tu
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 03:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Iolls baru anak dua. For me, time pantang suka badan dlm keadaan panas hence socks semua tu memang iolls pakai. Rasa sedap badan. Anak first dulu cheat banyak so rasa juga sengal badan lepas setahun. Second one iolls banyak bertungku (sedapnya badan lepas bertungku suam2 gitu tambah kalau cl buatkan iolls siap tetido).

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 05:49 AM From the mobile phone | Show all posts
rayray28 replied at 17-2-2018 10:58 PM
So cmne badan dia? Hot and slim tak? Coz kwn2 i yg x minum ais mmg bdn slim perut x buncit

Hey i wont talk bad about my friend...anyway, u boleh get what i mean bu this...kan?
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 05:51 AM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 17-2-2018 10:40 PM
Haha i pula ada kawan langsung tak percaya pantang ni. Siap kata hire CL ni bazir duit. Tapi i dia ...

I bkn x pecaya pantang...cuma i ni jenis bertanya apa rationalnya sesuatu amalan dalam pantang itself...sbb too many things to follow...so i jenis tya n bila my friend x leh bg jawapan i tya la balik abis kau follow je without knowing why ke...lols...last2 i google ijer in hoping to find my reasonal answers...
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 07:07 AM From the mobile phone | Show all posts
cadarblogsot replied at 18-2-2018 12:19 AM
Itulah dh salah ajaran tu... ikut je islam kita sblum subuh mandi

Kwn meols cina chuols. Asal dia bahagia gittew konsep friendship meols yach. Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
cahaya_almas replied at 18-2-2018 01:54 AM
Oit..lamanya u...i pantang lebih.lah 100 hari...mmg pas  bersalin n gugur i takut nk bersama...ken ...

Nasib baik la i takut takut. So beza anak i setahun lapan bulan. Kalau i berani, mau lebih awal. Tapi, anak i dua orang je lah sampai sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
tomaz replied at 17-2-2018 08:35 PM
Kwn chinese iolss byk jenis. Ada yg rajin mandi ada yg malas mandi ada yg kuat minum. Memacam ada. ...

Dpt yg helokkk takpelaah. Dpt yg jenisss mcm i ckp tu, sumpah tak kawan phn takpe dari hidung kau terseksa.. huhu
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ayorsuam at 18-2-2018 09:30 AM

Mak iols jenis berpantang betul2 (iols tengok masa adik iols lahir dedulu). Ada 1 opah ni jaga mak iols. Dengan bau minyak urut, dengan bau pilis, dengan bau daun mengkudu layu kena batu tungku, lepastu tengok mak iols dipakaikan bengkung, iols rasa sungguhlah romantis & cantiknya amalan berpantang ni.
Alhamdulillah nak masuk 70 ni sheols masih lagi ligat, jenis tak duduk diam. Jalan pun laju lagi.
Iols penah tnya kat dia, perlu je pantang2 ni? Kita ikut je cakap Dr boleh tak? Masa iols tnya ni kakak2 opis iols sedang aktif extend family. Ada yg lantang bersuara nak ikut cakap Dr je sbb katanya pantang dah irrelevant. Mak iols kata, kesan tak berpantang betul, tak nampak sekarang. Bila umur dah meningkat badan sakit2,  lenguh2 & ada kesan-kesan lain. Mak iols dulu keje misi. Dia citer dalam kawan2 dia tu, berbeza mana yg pantang betul & tak berpantang betul.
Amongst my kakak2 opis, yg pantang style orang puteh bila masuk keja lepas cuti bersalin nampak biasa2 je. Tapi yg berpantang betul, seriyesli iols yg perempuan pun suka sangat tengok. Berseri2 & iols rasa lawa sangat2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
pantang biasa2 je
makan banyak sayur n minum air banyak2 untuk pastikan badan x kering air
setiap masakan letak banyak halia n bawang putih
2 minggu pertama makan yang bakar2 je disamping serunding halia n bawang putih n lada hitam jugak

kalau ikut pantang orang dulu2 air jgn minum banyak
tak boleh ikut yang tu sebab memang sentiasa dahaga di samping susukan bayi

sekian pengalaman iols

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 17-2-2018 04:54 PM
Rindu eskrem vianetta jaman kecik2 dulu... Kenangan

sedap kan?
nape dorang stop kan pengeluaran?
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
missinpiece replied at 17-2-2018 05:33 PM
Pun berpantang berurut bertungku minum akar kayu berpilis param bagai. I seorg yg simple minded n tr ...

cane u taw angin meroyan datang?
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
org tua belajar dari pengalaman jugak, ada juga betulnya... ada org memang tak boleh makan sejuk2 memang sakit2 badan.. ada org boleh je..

tapi nampak mak dengan mak2 saudara yg jaga badan dan pantang betul2 memang kuat sampai ke tua dah 70 an pun.. yg sepupu sepapat muda2 ni tak pantang mana memang jenis lembik2 aje buat kerja sikit penat.. tak tau la kebetulan ke apa, apa2pun ikut badan sendiri la, kalau takde kesan apa2 teruskan la makan ikut selera

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
sapeka replied at 18-2-2018 12:49 PM
cane u taw angin meroyan datang?

Time duk sesaje tu kalau terlintas pe2 kat fikiran mula la nak pk dalam2 benda tu..walau benda remeh. rasa serabut je kepala. Kalau dilayan tu yg bleh meratap hiba terus histeria tu.
Mak iols x bg duk sengsorg, kalau nampak diam tu tegur, bila mata dh lain macam tu bwk2 beristighfar bebanyak la.
Dulu kan ade satu berita ibu pas bersalin sembelih baby dia tu, sure ada yg x kena time tu. I percaya je benda2 camni tp blum habis kaji bab angin2 meroyan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 10:56 PM | Show all posts
Bagi aku, berpantanglah kaedah suami nak menyayangi dan menghargai isteri... Sayang bukan bererti bagi kebebasan sepenuhnya untuk buat apa saja.. Tapi sayang bererti kita buat yang terbaik untuk orang yang kita sayang... Badan nak jaga lama.. Kebaikan berpantang ni bukan hanya teori, tapi dah terbukti sejak sekian lama... Cuma kene pandai pilih kaedah pantang yg sesuai dgn diri kita.. Setiap orang tak semestinya sama... Panduan yang orang2 tua bagi tu sebagai asasnya sahaja... Pandai2lah kita huraikan lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 11:00 PM | Show all posts
Aku ni punyalah terhibur sebab isteri dah lahirkan anak untuk aku, aku sanggup jaga sendiri isteri aku pantang. Tapi bukan semberono.. tetaplah mak aku pantau.. cuma banyak kerja2 tu aku nak buat... mandikan anak, masak air panas untuk isteri aku mandi, masakkan nasi, sangai ikan bilis, masak sayur, tolong panaskan tungku.. Sampailah isteri aku boleh buat  sendiri..  Itu cara aku hargai isteri... terpulang pada cara masing2...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 17-2-2018 06:52 PM
Orang kita tak pantang carbs kan? Masa pantang makan je nasik

Aah kite x pantang. Tapi nasi secedok kecik je lah stp kali makan. Roti pon i tgk ramai je yg makan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 09:56 AM | Show all posts
sapeka replied at 18-2-2018 12:43 PM
pantang biasa2 je
makan banyak sayur n minum air banyak2 untuk pastikan badan x kering air
setiap  ...

TQ kaka MOD
bagi kredit
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093066s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list