Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
11836
View
205
Reply

Doktor Online perangi pantang

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-2-2018 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
contoh artikel mat saleh pantang..

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3296014/Kate-Alexandra-stayed-home-40-days-birth-son-confinement-practice.html
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
mizzmimi replied at 17-2-2018 11:04 PM
Ayam selasih. Memang semua hitam, daging, balung pun hitam. Kalau masak daging dia macam daging ay ...

mahal tau ayam ni... biasanya org indon suka bela utk buat sabung ayam.. kekeke..jual kat org cina utk perubatan pun ye gak sbb mahal.. sekor bole cecah atas seratus kawan aku bli...

family aku pun percaya ayam ni bagus tapi xde la sampai mencari so alternativenya guna ayam kg jelah xkoser nk mencari ayam selasih ni..  hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by whadda at 17-2-2018 11:26 PM
tomaz replied at 17-2-2018 04:08 PM
Chinese pantang x?


Kawan i pantang.. diorang ni banyak makan herbs cina.. bnyak buat sup.. makanan diorang pon macam kita black pepper.. ikan2 yang tak gatal.. tapi setiap hidangan diorang letak wine sikit tuk panaskan badan.. pork kawan i tak makan.. tak bape suka katenye.. klo makan luar pon pork pilihan terakhir klo dah takde choice

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
PongKang replied at 17-2-2018 11:17 PM
mahal tau ayam ni... biasanya org indon suka bela utk buat sabung ayam.. kekeke..jual kat org cina ...

Mak oii.. Makcik i bawak balik tu ade la dalam 3-4 ekor.. Tak masuk yang dia bawak dah siap masak kari.. Tapi cannot go.. I tengok je and panggil ayam negro.. Huhu.. Kat indon panggil ayam cemani..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
mizzmimi replied at 17-2-2018 11:25 PM
Mak oii.. Makcik i bawak balik tu ade la dalam 3-4 ekor.. Tak masuk yang dia bawak dah siap masak  ...

mimi bole ternak n then bole buat bisnes tau... permintaan ada tau.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
tq kaka dil bagi point...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
I berpantang jugak. Tapi i fikir logik la mana boleh ikut mana xleh ikut. Macam pakai stokin, mandi air suam, pakai bengkung, bertungku, berurut tu i ikut. Sebab best la manja kan diri. Lagi2 orang buat kan kita dah macam raja dah kan. Tapi bab makan ayam, minum air sikit tu i xikut. I makan je ayam. Dalam pantang i sarapan je telur separuh masak. Air i minum je banyak. Dahaga. Kalau minum kurang nanti i kena sakit kencing. Dah masalah kan. Kipas i on je 24jam. Gile dok malaysia xon kipas or aircond.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Why nak banteras sangat pantang ni like it is a very bad thing? Its a choice anyway. Ko taknak pantang, suka hati ko lah. Ilmu tu luas bukan ilmu medic je. Tak perlu kot nak kondem2. Traditional & modern ways should complement each other not badmouth one another.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Pengalaman i berpantang kali kedua last yr. pantang sndr kat rumah pggl CL. Mak, mil sume x dtg. Enjoy je mmg rehat betul. Tp agak stress dgn ckp2 kwn2 yg dtg melawat. Bile i cite pggl CL tuk urut n masak hari2, ade yg ckp mahal sgt x berbaloi. Pastu org lain dtg tanye pantang sorg ke. So i xnak kene kecam sbb pggl CL i ckp la sorg2 je. Dah kwn tu kesian pulak. Siap ckp kt husband i suruh upah org dtg masak. Bile x pakai stokin kene tegur. Bile org lain dtg i pakai, kene tegur rajin sgt pulak. I is confuse. Coming soon insyaAllah ke3 ni maybe i akan amalkan dasar tutup pintu smpai habis pantang sbb stress melayan komen org.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi I pantang tu ikut kesesuaian badan seseorang. Tapi kalau nak cepat rasa sihat dan cergas elok lah berpantang. I paling suka masa pantang. My mom jenis modern jugak so tak la makan ikan bilis kering hari2. Lauk wajib masa pantang is sup lobak putih. Suka sangat2 sebab orang cakap lobak putih bagus untuk penghasilan susu. Berurut dan bertungku wajib la at least for 14 days. Rehatkan diri betul-betul. Selalunya lepas 14 hari badan dah rasa kuat sikit masa tu boleh la nak start makan ikut kesesuaian badan kita. Tapi bagi I benda2 macam ice cream ke ice ke elok lah pantang lama sikit sebab memang betul2 sejuk kan. Air suam2 ni yg best masa pantang. Segar je rasa. Buah oren pun wajib. Senang membuang. Haha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 11:52 PM | Show all posts
Doktor Melayu memang suka bash kaum sendiri, konon otak inferior berbanding diorang. Bila dah percaya pada ubat moden, terus tolak ubat lain. Padahal semua ubat moden dibuat oleh saintis yang sentiasa travel merata dunia cari bahan untuk buat ubat baru. Pada masa yang sama diorang tak perasan ke homeopati cina siap dipanggil klinik rawatan/ Pusat perubatan herba jual ubat cecah seribu sebulan consume. Yelah herba import kan, mahal lah. Sepatutnya doktor melayu lebih rajin, kalau betul atuk nenek kata berkesan, ambik la sampel sikit hantar makmal. Mana tau betul berkesan, boleh jugak elak ubat herba local yang murah tu dari pupus.

PS: Dulu I membesar buah terung pipit tu ada je macam jadi semak kat tepi rumah parents. Siap amek buat jadi peluru senapang kayu. Sekarang bila dah pakai spek, vitamin A, carrot bagai, tau2 terung pipit tu sebenarnya boleh rawat rabun. Salah sape? Pokok semak terung pipit tu dah takde dah sekarang. Kalau betul terung pipit tu sangat berguna rawat rabun, kalau terung pipit lebih tinggi vit. a ke kan? Kanke tu menguntungkan kita sendiri, tanam terung pipit je dari tanam carrot.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
GigaMom replied at 17-2-2018 08:32 PM
Suka la topik ni...
Rindu nk merasa pantang
Rezeki merasa sekali je, 6 thn lepas...

X sembelit ke u? Mkn lauk gitu je
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
pantang. Ice2 ni memang iols x sentuh langsung sbb tak nak perut buncit n sakit urat.

So far dh melepasi 100 hari. Target nk pantang ais for 2 years, in sha Allah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 12:10 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 17-2-2018 03:06 PM
Menjemput pakar pemakanan yg pemalu utk memberi sepatah dua kata @wookieyhoney

N encik @ipes2 yg  ...

Pantang cara zaman dulu.... tak rugi pun follow the tradition.... jng menyesal... cant pay back the time

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
cahaya_almas replied at 17-2-2018 05:10 PM
Tapi pantang bersama suami mmg wajib 100 hari kan....ke ada yg lebih or kurang??

Yes... yg tu slalu dengaf
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Tunku & barut tak tinggal smpi hari ke 40... & betul jng kluar rumah tanpa alasan yg tak penting... disiplin time makan yg betul..& makan benda baru masak & panas.. contoh jng makan nasi goreng even baru goreng bcoz tu dh masak 2x.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
BoongaKertas replied at 17-2-2018 06:48 PM
Kak chazey, kwn meols cina sendiri pernah kata masa zmn sekolah dulu. Dia kata tak ong kalau mandi ...

Itulah dh salah ajaran tu... ikut je islam kita sblum subuh mandi
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
BoongaKertas replied at 17-2-2018 06:48 PM
Kak chazey, kwn meols cina sendiri pernah kata masa zmn sekolah dulu. Dia kata tak ong kalau mandi ...

Itulah dh salah ajaran tu... ikut je islam kita sblum subuh mandi
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 12:27 AM From the mobile phone | Show all posts
pantang tu bg i mcm puasa.  dah berbulan melantak x ingat dunia bulan puasa tu kira rest n makan ala kadar.
kalau ikutkan lepas operation memang kena berpantangpun kan.  inikan pulak bawak baby 9 months lepas tu dengan delivery nyer dgn all the drugsnye.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 01:25 AM From the mobile phone | Show all posts
lonso replied at 17-2-2018 08:54 PM
Uols yg lrpas bersalin cina x mandi..uols kan tau cina dulu asalnya di negara sejuk..mau x meraung k ...

India pun pandai dah booking makcik urut melayu tau nak urut lepas bersalin. Mandi air akar kayu siap. Mak cik yg urut saya bagi tau ada customer tetap dah. Sebulan atau 2 mesti ada urut cina india.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090400s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list