Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
11871
View
205
Reply

Doktor Online perangi pantang

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-2-2018 09:19 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 17-2-2018 09:14 PM
Mak i amalkan ni.kami pggl berdiang.tp i koser la nk buat gitu

skrg dah makin kurang orang amalkan... tp kawan i dduk terengganu masih amalkan... adik ipar i rasanya tak buat pon.. tp sebenarnya pantang ni ikut kesesuaian badan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Ingat dulu time lpas beranak,kat wad..ada 1 kapel ni,bini dia bru je lpas branak,tak ingat bangsa apa,maybe bini dia jenis manja2 bodoh,air cola diminum nye..tak sampai 5minit,nah kau,,mgelupur sakit perut.menangis tak henti2..laki dia dh gelabah sbb bini dia nangis mcm mati laki..tak pasal2 kna marah ngan doc..Tak nak pantang,xpe..tp jgnlah minum air bergas..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2018 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
lonso replied at 17-2-2018 09:19 PM
skrg dah makin kurang orang amalkan... tp kawan i dduk terengganu masih amalkan... adik ipar i ras ...

Iols mmg asal Terengganu pn uols.ingat dulu ms kami kecik2 bertepek tepi katil mak sbb seronok tgk api.pastu kena marah dgn tok
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Berpantang ikut diri kita dan anak disusukan.Kalau menyusu memang kena minum air banyak.Makan benda benda yang berkhasiat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
My sis memang amalkan pantang 44 hari.Yang jenis boleh ikut mcm pakai stokin,bertungku,jaga makan n yg tak mengarut la.Memang badan persis anak dara.Ekceli ada pantang yang kita boleh ikut n kalo rasa mengarut takyah la ikut.Jangan samakan badan kita dgn org lain.Raikan perbezaan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Rainrein at 17-2-2018 02:22 PM

Macam poyo je doctor tuh bagi hadiah kek aiskrim segala. Ok pada badan kita tak bermakna ok pada badan orang lain. Kena try and error dulu tengok setakat mana kemampuan diri.
Macam aritu  ada baca kat benang blogger kot,  prof imelda pun sangat x suka pantang pantang nih, sekali ada follower dia ikut sama x pantang, amikkk kau masuk angin jadinye. X balas plak komen orang tu bila ditanya.
Berpantang x salah kalau betul caranye. Jangan ikut yang rigid macam orang tetua dulu, pandai pandai  sendiri la pilih untuk kebaikan diri.
Masa ai pantang bulan 10 haritu,  kemain mak mertua yang jaga ai x bagi minum air kunyit campur apa tah sediaan mak bidan sebab takut cucu dia kuning tapi mak bidan suh minum jugak sebab badan ai sejuk katanye so taknak kecikkan hati mak mertua,  ai minum senyap senyap dalam bilik,  anak ok je xde kuning xde ape.
Ai suka je pantang, boleh rehat lama sikit, berurut bertungku apa semua tu best sangat. Nak lagi anak ai dalam pantang pun xde bangun malam malam so masa pantang bagi ai heaven sangat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
HoneyManjer replied at 17-2-2018 08:48 PM
Pernah tgk kat channel ape tah...kat astro..masaleh lepas beghanak selamber telan coke mkn kepci seg ...

I baca narissasoraya kat ig dia kata salah satu tips dia maintain body is dia memang sentiasa minum air suam. Hanez Suraya pun cakap benda sama. I guess pantang ais ni kalau buat memang body lawa lah. Tapi balance lah pantang ais, maknan manis semua.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 17-2-2018 10:30 PM
I baca narissasoraya kat ig dia kata salah satu tips dia maintain body is dia memang sentiasa minu ...

Yes i understand...tapi x mnm setahun..im talking abt my friend here...haha! A bit annoying kadang...anyway...sbbkan bff so maleh nak ckp apa...layan kan je la...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Maybe kita ni bila dengar word 'pantang' itu lah kita nak buat. Macam jenis bila orang cakap jangan, itu lah juga kau nak buat. And zaman sekarang suka sangat dr nak perangi mitos pantang larang ni. Dr boleh bagi medical advise, about pantang larang kita kasi pula orang lain lebih tahu.

Tapi ada je amalan orang tua yang i kurang setuju juga macam meruang. I takut. Tapi bila baca orang jual produk ni, dia suka promote meruang. Ada sesiapa amalkan tak?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
HoneyManjer replied at 17-2-2018 10:33 PM
Yes i understand...tapi x mnm setahun..im talking abt my friend here...haha! A bit annoying kadang ...

Haha i pula ada kawan langsung tak percaya pantang ni. Siap kata hire CL ni bazir duit. Tapi i diamkan je lah sebab i rasa CL ni best apa jaga kita betul betul masa pantang. Kita serahkan tubuh je. Haha
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
I rasa pantang tu perlu cuma berpada2..yang elok kita ikut..yang tak logik kita abaikan jela..badan kita uolls..nak pakai lama lagi tau..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 17-2-2018 04:45 PM
I wld say i follow n improvise. I don't care la doktor2 ni kate karut pun. But at my age, berat ba ...

I walau rezeki anak br seorang pn follow mcm sis buat..buah pn iols mkn oren..idokla mkn ikan bilis tu gitu je..ada juga ikan lain and ayam...sebenarnya mcm ramai yg lain ckp ikut ketahanan bdn masing2..but i mmg sangat2 menghayati tempoh berpantang tu sungguh2..keluar bile perlu je lgpn tak mau bg anak kecik2 terdedah kt luar nk plak skg byk penyakit..alhamdulillah semuanya ok..hopefully ada peluang beranak lg heheh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
GigaMom replied at 17-2-2018 08:32 PM
Suka la topik ni...
Rindu nk merasa pantang
Rezeki merasa sekali je, 6 thn lepas...

Wow mesti you slim gilos kan pas pantang..iols pn rindu ni nk pregnant lg..last 5tahun lepas..tahun ni nk usaha balik..mintak2 ada rezeki lg huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2018 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
For me berpantang tu penzahiran kasih sayang suami n keluarga kpd perempuan.yg memberi keturunan kpd mereka.

Nak balas jasa dlm bentuk lain, mgkn ade yg x mampu, so suami n keluarga bg peluang kt kita makan yg terbaik utk tubuh n rehat secukupnya.

Berpantang pd sy juga bkn utk menafikan perubatan modern. Beranak tetap di hospital.sakit tetap cari doktor.

Berpantang cara Melayu/nusantara sbb kite mmg org sini.maka secara geografi nye kita amalkan la apa yg bersesuaian.

Sementelah hutan kita kaya dgn pelbagai herbs, yg akhirnya kite jadikan jamu. (Ini juga mitos bg para doktor yg bijaksana-sini).

Pd perempuan yg berpeluang berpantang, pantang la ikut kesesuaian msg2. Bersyukur la yg kite x perlu bgn bekerja selapas seminggu melahirkan. I have seen this.bkn sbb dia x nak pantang, tp dia x mampu nk pantang.kalau dia x kerja, dia x ade duit.

Its a luxury really.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
nape makan ice cream? sakit perut la kawan tu... kawan2 aku cina jepun korea nz usa pun pantang jugak.. salah ke org melayu pantang? as long bagus utk kesihatan ibu n anak apa salahnya.. mengada2 doc online sebegini

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
HoneyManjer replied at 17-2-2018 10:33 PM
Yes i understand...tapi x mnm setahun..im talking abt my friend here...haha! A bit annoying kadang ...

So cmne badan dia? Hot and slim tak? Coz kwn2 i yg x minum ais mmg bdn slim perut x buncit
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
tomaz replied at 17-2-2018 04:08 PM
Chinese pantang x?

dorg lagi rigid pantang dorg.. rambut xle basah kene air sebulan... ada yg buat 2 minggu je.. then ubat periuk segala suma amik.. makan pun bubur ikan panas, xde la mkn char siew ke apa.. kekeke

mat saleh kawan aku pun confinement gak.. ada je jual kat wholefood tu confinement set.. pil n susu la gitu.. kalo kita berbengkung dorg corset pun dorg pakai gak.. actually tgk org gak mana yg pantang pantang la jugak.. mana yg xde pantang mmg x pantang... ikut kekuatan body memasing n nak ikut ke idok kan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Pantang oi jangan xpantang! Nk pkai bdn lame tauuu... bkn utk toklaki je.. utk kesihatan diri... now meols slalu demam2 wajib sbln.. ni pon meols pntang pas bersalin.. kalu xpantang agak2 camne bdn meols ye?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 17-2-2018 09:17 PM
Cina pn kuat pantang.i kalau nk beranak, gi kedai sinseh n dia suggest la ape herbs utk consume ms ...

Ayam selasih. Memang semua hitam, daging, balung pun hitam. Kalau masak daging dia macam daging ayam kampung tapi warna hitam haha.. Iols raya aritu makcik bawa balik tak lalu nak makan sume hitam..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
ayam separuh.jpg

Camni le.. Organ dalaman pun sume hitam..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091309s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list