Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
11789
View
205
Reply

Doktor Online perangi pantang

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-2-2018 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Bab dikatakan langgar pantang sbb melantak bukan2 kalo nengok x marah sgt. Yelah badan sendiri, pikir la nak cepat ke lambat baik.. kesian baby ke tak.

Tp kalo baca psal bab laki zalim kat bini & mintak dilayan sama mcm time bini sihat mmg aku bengang

Seriously kalo both jantina bleh beranak, jantan2 ni akan suh org pompuan jgk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni kurus balik susah sket kot klu gemuk time pantang.. I mean tak jaga makan time tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2018 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
cahaya_almas replied at 17-2-2018 05:10 PM
Tapi pantang bersama suami mmg wajib 100 hari kan....ke ada yg lebih or kurang??

44 je.tp org extend sampai 100. Which is kalau tahan sampai 100 silakan la.i myself 100 hr.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2018 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
TulenBang replied at 17-2-2018 07:21 PM
Ni kurus balik susah sket kot klu gemuk time pantang.. I mean tak jaga makan time tu

Kan.ms pantang ni la nk get back in shape
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Pantang bende2 yg kite konfem alergik dah le.kalau jenis takleh mkn udang geragau sbb hidung gatal toksah la mkn.nnti tpt bersalin tu gatal merenyam plak. Tu je. Hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
tomaz replied at 17-2-2018 04:36 PM
Chinese bkn mmg x mandi ke? Hikhik. Tp kawan iolss masa study rajin mandi. Dia babi pon x makan

Untunglaa dpt kawan Chinese yg xmakan babi and mandi hari2. Iols hari2 kena hadap ketiak hangit dorang dengan bau toksahh ckp lahhh. Kalau ada scale bau tu, mau skala 10. Busuk betul. Pakai Perfume pn xmmpu tampung. Kuat sgguh melekat bau tu
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 17-2-2018 04:30 PM
Kenalan iols Yang cina lepas besalin tak minum air biasa. Deols minum air rebusan kurma merah Tu u ...

Kalau masa pregnant boleh ke minum air kurma merah ni? Dulu before pregnant i minum hari hari. Now pregnant sehari segelas kecik je sebab baca kata panas and kecutkan rahim

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka la topik ni...
Rindu nk merasa pantang
Rezeki merasa sekali je, 6 thn lepas...
Pantang dengan mil nun kelate sana.
Diberinya ai mkn ikan kering bakar, sambal lada hitam dgn nasi je.hukhukhukkk...susu pun xde.tpaksa mkn ubat spital..x keluar rumah 2bln, xbuat kja langsung hapa.duk tmenung ngadap baby...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Sazida replied at 17-2-2018 07:34 PM
Untunglaa dpt kawan Chinese yg xmakan babi and mandi hari2. Iols hari2 kena hadap ketiak hangit do ...

Kwn chinese iolss byk jenis. Ada yg rajin mandi ada yg malas mandi ada yg kuat minum. Memacam ada. Heheh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2018 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 17-2-2018 08:16 PM
Kalau masa pregnant boleh ke minum air kurma merah ni? Dulu before pregnant i minum hari hari. Now ...

Akk dlm preggy x berani sgf minum sebarang2. Air masak n susu. tp towards the end of preggy.mcm 38weeks akk minum air kelapa.petua dpt dr dlm cari gak.hasilnye baby x de daki kt ubun2. Bersih je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2018 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
GigaMom replied at 17-2-2018 08:32 PM
Suka la topik ni...
Rindu nk merasa pantang
Rezeki merasa sekali je, 6 thn lepas...

Aduhai.mn nk dtg khasiatnya.tabah la u.nxt confinement kite decide.our body our choice
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah tgk kat channel ape tah...kat astro..masaleh lepas beghanak selamber telan coke mkn kepci segala...cek x penah beghanak lg hahaha tak tahu la pantang gumane...n kekadang tya gak member yg beranak kenapa xleh mkn itu ini...

N i think it is so ridiculous pantang mnm ais almost setahun dah skang! Simply wow...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by biskutsusu at 17-2-2018 08:54 PM
cahaya_almas replied at 17-2-2018 05:10 PM
Tapi pantang bersama suami mmg wajib 100 hari kan....ke ada yg lebih or kurang??


Rasanya ramai je yang kurang. Sebab ramai je yang anak baru dua bulan atau tiga bulan, dah mengandung balik. Hahahahhahah. Tu yang dapat anak setiap tahun tu.

Lepas bersalinkan anak sulung, lima bulan i tak berani nak buat apa apa dengan husband. Ngilu. Lagipun i punya jahitan tak berapa betul.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Uols yg lrpas bersalin cina x mandi..uols kan tau cina dulu asalnya di negara sejuk..mau x meraung kalo mandi..n i rasa pantang ni penting..lantaklah org ckp apa pon..kwn I lagilah siap menyala lagi..mksdnya baring atas katil bawah tu ada bara api lbh kurang mcm tu lah..kita nusantara ni penuh adat n adab..sori ek..bukan melayu je pantang..cina pon pantang..x boleh makan sejuk2..n kene stabilkan yin n yang...kang ada jugak kata melayu kuno x pantang bagai....n in fact cina pon berurut slps bersalin..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 17-2-2018 08:16 PM
Kalau masa pregnant boleh ke minum air kurma merah ni? Dulu before pregnant i minum hari hari. Now ...

Tak pasti la chuolls. Yang iols tau air kurma merah ni Panas. Masa preggy tak blh ambil yng jenis panas2 kan...kot ade former lain tau..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 17-2-2018 06:53 PM
Kurma merah tu utk tambah susu jgk kan. Memang elok

Aah. Lupa pulak fasal tu
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak pantang pun...tapi takdela makan sekrim/seafood...iol bedal je sup ayam dah itu yang ade kat peti

Kalau iol jadik dokter online tu baik iol bagi buah2 salut cekelat..elak sembelit,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2018 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
lonso replied at 17-2-2018 08:54 PM
Uols yg lrpas bersalin cina x mandi..uols kan tau cina dulu asalnya di negara sejuk..mau x meraung k ...

Mak i amalkan ni.kami pggl berdiang.tp i koser la nk buat gitu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2018 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
lonso replied at 17-2-2018 08:54 PM
Uols yg lrpas bersalin cina x mandi..uols kan tau cina dulu asalnya di negara sejuk..mau x meraung k ...

Cina pn kuat pantang.i kalau nk beranak, gi kedai sinseh n dia suggest la ape herbs utk consume ms pantang. N dia pernah cdg mkn 'ayam itam'. Tidak la iols tau ayam itam tu ape.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau x silap selain kurma merah, Chinese ada amalkan sup ayam hitam yg masak cara double broiler tu... siap ada ginseng (lg lah panas)... some even minum Brandy bg panaskan bdn. Indian pun berpantang. Pernah jumpa one Chinese lady jln2 dlm mall pakai tank top & tight jeans sambil tolak stroller ada Baby yg kecik sgt size dia... Bila tanya, dia kata yg dia baru beranak 5 hari sebelum tu. Tp mmg selamba lah pakai mcm tu jln2 dlm mall yg fully aircond.

Apa pun, to me mesti ada rasional Nape nenek moyang kita dulu tekankan amalan berpantang. I see it as way to be pampered; berehat.. org uruskan segala2 utk ibu berpantang.

Well, tepuk dada tanya selera uoollsss...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089932s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list