Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
11736
View
205
Reply

Doktor Online perangi pantang

[Copy link]

Author: noraidil_06       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 5-4-2019 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
@bianglala will u kindly transfer back this thread to bod tip n pantang larang. Thank you darling

Comments

okie dokie  Post time 6-4-2019 12:53 AM
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Bgus pntang ni klu kna dgn caranye...
Aim utama utk bg mak rest dismping menjaga n focus pd baby yg bru lahir

So mak2 leh rehat.. Xyh wat keje rutin harian brat yg slalu dia wat n leh focus pd bf.. Leh focus utk pulihkn bdn dia dgn mengurut.. Pkai stokin n menjga luka..

Dr segi makanan.. Zmn moden ni... Bg sy yg ptut ikt leh truskn ikt.. Tp klu yg jauh mnyimpang dgn pe yg sy blja sy akn tolak... Cth cm kurgkn makanan berlemak, bgoreng n mkn lbih pd rbus.. Sy 100% stju sbb leh kurgkn chol n kembalikn brat bdn ideal.

Tp mknn yg diambil.. Sy akn focus pd protein utk mnyembuhan luka.. So xksh pape yg protein sy akn amik... Aym ikan telur... Klu seafood.. Org dlu kta xleh.. Sy ikt jela.. Sbb bg sy ok je xmkn seafood 1-2bln..byk lg mknn len leh mkn...

Konsep jgn bgerak n hanya baring n kurgkn mnum air masak.. Tu sy xdpt ikt.. Sbb sy rs contra dgn pe yg sy fahami... Smua ni akn mnyebabkn drh static n pekat.. N mrngurangkn susu bdn.. So tu sy xkn ikt... Secara logik.. Mnum kurang... Cmne susu nk byk.. Pstu komplen susu xde n topup ngn formula...

My 2cent.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 12:17 PM | Show all posts
I baru habis pantang,skg ni dah nak masuk 100 hari dah. I tak dapat nak pantang betul2 sbb pantang sendiri (yang tak mengarut la). mana sempat i buat, i buat tp bab makan i sgt2 jaga selama 44 hari sbb c-sect . lepas 44 hari, hari ke 45 i dah tibai nasi lemak buat sendiri pregnancy weight semua habis, now dah back to pre-preg weight. masa pantang la bergelora nafsu makan tu. my mom & mil pesan, nak makan apa2 try dulu sikit. kalau rasa tak sedap badan, nak demam ke apa jgn makan dah. blm serasi lg dgn bdn. now, semua i bedal dah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
I suka je time berpantang.. me time bersama anak kecil gituuuu..  Tp awal2 tu takot gak baca kat group2 mengandung tu ckp makan itu ini tak boleh. I makan je apa yg mak i masak ye la kalo x makan i nak makan apeeee. Buah oren is a must. apa je produk katenye tambah susu i cuba horlick, alfafa shaklee, red date. Membazir sgttt bila baca rupenye menyusu tu demand and supply je konsepnye.
nak dpt badan kurus time pantang tu i agree..  cume i dpt je merasa sekejap kurus pastu badan bagaikan di pam2 sebab makan apa saje alasan anak menyusu cepat lapar. Sis menyesal sgt. Tgh nak kurus utk ttc no2..
Kat sini i saja nak rekomen sapa2 yg jenis susah nak membuang orrasa seriau jahitan terbukak la apa la boleh cuba phytonatal from nona roguy. Series berkesan. Lepas makan najis kita tu jd cair senang membuang. Tp awas dah makan kene stanby sebab for me efek dia dtg terus..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2019 04:23 PM | Show all posts
saya bersalin semua c-sect untuk 4 anak

anak pertama, saya pantang kat kampung, tak de pengalaman, sebab c-sect, kena paksa makan ikan haruan. tapi saya tolak secara baik dengan mak.makan sekali je

bersalin anak kedua (emergency c-sect), saya pantang sendiri, tapi masa operate tu, doktor kata luka ada melekat sikit. dr warning jangan makan gamat dan ikan haruan. saya memang tak makan le. cuma 2 minggu pertama, saya mandi dengan balut tempat luka tu dengan plastik makanan. lepas mandi, lap kawasan jahit tu. Seminggu saya pakai bengkung dah, cuma tak ikat kuat. ketatkan sikit2

Masa bersalin anak ketiga dan keempat, dr kata luka dalam elok dan tak melekat. smpi dr offer untuk csect kali ke 5.

Jadi tu, kalau csect, pastikan luka kering je..jangan lembab dan berair. kalau hari ke sepuluh ada merah..kena pergi hospital..doktor akan bagi ubat sapu (kes ni jadi masa anak ke-4), bukan tak jaga, tapi saya dah 4 kali, jadi tu memang lambat sikit

makanan pula, saya makan je..cuma yang gatal2 saya tak makan. nak bangun dari baring, ikut cara nurse ajar, paut pada lutut. jangan gunakan otot perut. atau  minta bantuan orang tegakkan badan kita

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076599s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list