Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12261
View
205
Reply

Doktor Online perangi pantang

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 25-9-2018 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
uih dr tu hadiahkan ais krim ke ke org dalam pantang

saya dulu mmg pantang ketat, naknya anak 1st, mmg ikut betul apa mak & tukang urut ckp, takut apa2 jadi, naknya tukang urut org tua, mulut lepas je lg lah seram

dalam pantang tertib mandi air daun (mujur pantang kat kg), bertangas, tak tungku sebab mak tak tungku jadi ikut tak tungku, urut 3hari lepas bersalin, lega sangat badan, penutup pantang berurut

makan mmg jaga lah mkn nasi panas, lauk2 ikan bakar, sedap sebab lauk pantang dpt mkn ikan mahal sayur yg tak sejuk makan lah mcm sawi tu, elok ke penutup pantang rahim kecut & duduk kat tempatnya

tak paham kenapa taknak pantang, best apa, bukannya pantang tu menyeksakan, lepas pantang balik kerja boleh pakai baju & seluar kerja lama balik, orang pun tak sangka baru bersalin

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2018 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
hotmak replied at 25-9-2018 09:24 AM
uih dr tu hadiahkan ais krim ke ke org dalam pantang

saya dulu mmg pantang ketat, naknya anak  ...

I love pantang. Manja n mengada pun org lyn. Ais krim n all can wait
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2018 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Antara yg terpapar di fb. Mmg jenis menongkat langit
FB_IMG_1537844821722.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2018 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
More of her rambling
FB_IMG_1537844826084.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2018 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Jgn dia ingat dia padam fb dia, dia lps dr kesalahan cerca org
FB_IMG_1537844828686.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2018 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
One more...
FB_IMG_1537844831172.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2018 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak lg. Nanti iols upload
FB_IMG_1537844873505.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2018 03:16 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 25-9-2018 11:14 AM
Banyak lg. Nanti iols upload

teruk sgt bahasa dr rusyainie ni...sungguh tak de adab sopan & sikap dr ni buat org hilang rasa hormat kt dia.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2018 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
I pun suka pantang. Ok je tak keluar rumah 44 hari. Nak keluar rumah utk check up doktor masa 30 hari pun rasa malas sangat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2018 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Seronok topik ni. Kebetulan iols sendiri pun tengah berpantang anak ke4 sekarang.

Alhamdulillah, ada rezeki berpantang dgn mak sendiri. Mak pun bukan jenis strict sgt bab makan walaupun dia dulu masa dgn arwah opah agak strict. Mak punya konsep, makan apa saja. Lain orang lain ketahanan. Pernah sekali kakak beli kek, mak cakap makanlah sikit. Kalau ok, oklah. Unfortunately, badan x sesuai. Seram sejuk malam tu..berlapis2 selimut. Makcik urut pun very flexible..siap cakap kalau boring makan nasi, makan pizza pun boleh..terus order dominos the next day..

Apa2pun, mengurut lepas bersalin mmg best..rasa ringan je badan. Lantaklah doktor moden kata mengurut tu xde relevannya..

Ok panjang pulak bebel

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-9-2018 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
MissZayda15 replied at 25-9-2018 10:28 PM
I pun suka pantang. Ok je tak keluar rumah 44 hari. Nak keluar rumah utk check up doktor masa 30 har ...

I sukeeeee. Kulit pn glowing sbb mkn jaga kan. Feeling berseri
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2018 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 26-9-2018 10:12 PM
I sukeeeee. Kulit pn glowing sbb mkn jaga kan. Feeling berseri

Masa pantang anak 1st, nenek turun padang. Nenek jenis kuat bertungku. Siap ikatkan kaki I so that kaki tak terbukak masa bertungku. Air dia catu. Tapi makan takdelah makan ikan masin. Sayur mmg tak bagi. Ilmu masa tu takde so ikut je. Anak 1st I bersalin normal. Buah pun after 2 weeks baru bagi makan. Itupun apples. Tapi I masa tu ok je.

Anak no 2-4 c-sect. My mom bagi kelonggaran makan orange and apples and also sawi. Air pun tak catu. Sbb operate katanya and dia x pernah operate so dia ikut je cakap doktor.

Masa anak no 1-3 ada confinement lady jaga for 2 weeks. Yg masa anak no 3, CL duduk sekali. Siap masakkan semua. Dia masak dahlah sedap. Selera makan hahaha

Masa anak no 4 ada bajet lebih so I hire CL utk 44 hari ok. Cuma di x masak la. Dtg utk pakej pantang. Umur masa ni pun dah almost 40 so berbaloi kot nak manjakan diri.

Basically, I believe in pantang. Ikut kesesuaian diri. Dan Alhamdulillah rezeki I Allah bagi that I can betul2 enjoy my pantang days.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-9-2018 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
MissZayda15 replied at 26-9-2018 10:49 PM
Masa pantang anak 1st, nenek turun padang. Nenek jenis kuat bertungku. Siap ikatkan kaki I so that ...

Nice story zayda.
I kan ms first pantang, kontrol air. Tp sembelit ya ampun. Serik. Beranak kedua i improvise. I know i need water. So i tetap ambik 2 litres of water.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 01:19 PM | Show all posts
saya dua2 pantang dua2 dengan mak. so agak strict la. cumanya mak ni nasib baik relevan. minum air banyak pun, dia ok je. tak de la cakap nanti rahim kembang ke ape. nasi panas2 bagi, lauk tiap hari bertukar menu, buah wajib. mandi herba, lulur, tungku, pakai bengkung tu wajib. urut 3 kali je. tak de la strict yang sampai rasa stress sangat pun ikut pantang ni. enjoy2 je, me time. hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2018 01:51 AM | Show all posts
I sgt suka berpantang..bukan sbb bengkung, pilis, param semua tu tapi sbb makanan. I mmg suka makanan yg rebus2, bakar2, steam2 ni. So, tiap kali waktu makan tu kira ahhhh..heaven!
Cuma makanan tu, xde la i makan pelik2...pernah jugak la i nak meratah sotong tapi mak pulak nampak. haha. kena la marah. even though i rasa, maybe OK kot kalau I makan.

Tapi, disebabkan I fully breastfeed my babies, sometimes kita lupa anak2 ni minum apa yg kita makan. I pegi makan petai, banyak la jugak time tu. Balas dendam. esok tu, anak I buang air besar banyak than usual.  Mak i pun mulalah tanya apa yg i makan. Kena la bebel lagi. So, doesn't mean u rasa u OK utk makan sesuatu, baby pun akan ok.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2018 03:51 PM | Show all posts
nak share jugak pengalaman berpantang sy..

anak 1st - berpantang seminggu di rumah mak..tp mak lauk pantang turun temurun dia akan masak adalah gulai pegaga + ikan tenggiri. lepas seminggu balik ke rumah mertua sbb mak xberapa sihat sgt.. bila balik rumah mertua dia masak ikan masin, sup sawi, ikan asam.. ulang lah smpi sebulan..klu jahitan bawah dah okay dgn pengesahan nurse baru boleh makan ayam, udang, telur. bertungku n berurut tu wajib.

anak ke2 - kena operate emergency sbb baby dah lemas. pantang sendiri. xda berurut ke apa..sbb masa tu ingatkan xboleh urut sbb operate. 2minggu sebelum habis pantang pulang ke rumah mertua. baru mandi herba n berurut. mmg sakit giler kalau xberurut awal2..bilik mak bidan tekan sikit je mmg meraung2.. sbb tu berurut tu penting..bila bdn dh masuk angin mmg sakit.

anak ke3 - normal delivery. mmg beli siap2 set pantang nona roguy. kali ni kena rengat lps balik dr hospital. Sakit nya hanya Allah yg tahu. suruh tukang urut buat tungku n urut dalam masa seminggu..mmg lega lepas buat tungku. seminggu lepas tu balik rumah mertua..makan lauk yg sama masa pantang anak 1st. tp kali ni agak lasaklah..sbb anak dah 3. yg 2 pulak kena tgk sama..tp mak mertua xbisinglah klu kita turun naik tangga. sbb bdn pun dah sihat. cuma dia selalu pesan kena jaga ibu jari kaki..jgn terlanggar bendul sbb takut turun darah.

bagi saya pantang tu mmg wajib..tp ikut bnda basic lah..dari segi makan, mandi, rawatan semua. sbb sy tgk kakak n org sekelililng sy yg xamalkan pantang ni mmg akan sakit2 badan walaupun baru nk masuk 35tahun..  

sorry post panjang sgt..hehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2018 04:08 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 25-9-2018 11:14 AM
Banyak lg. Nanti iols upload

bila baca posting ni teringat husband cerita kwn dia pun doctor belajar kat al-azhar lg..
tp suka memaki org klu suka percaya pada rawatan alternatif..

husband cakap bini dia baru seminggu beranak dah dia bw keluar gi mall jalan2 n bg minum ais..

xpercaya pada pantang xpe..tp nnt bila dh sakit baru kita percaya.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Napela depa suke sgt nak compared melayu dengan mat salleh punye style lepas bersalin. .why. .why.  why.  Why.  ? Mat salleh tu dah sahx2 keadaan berbeza dgn melayu...budaya..adat. .agama..etc...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2018 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Nham22 replied at 6-11-2018 01:03 PM
Napela depa suke sgt nak compared melayu dengan mat salleh punye style lepas bersalin. .why. .why.   ...

Keadaan geografi pun berbeda.
Ramai org lupe geografi  juga memainkan peranan kehidupan sejagat.
Flora n fauna setempat sesuai lah dgn kehidupan nusantara kite.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2019 11:12 PM | Show all posts
achik masa beranak ank 1st sampai no 5 pantang 100 hari ye adik2 sekalian ..hahaha..tapi achik enjoy sebb badan kita terjaga..semualah buat sebb ikut  cara org dulu2..bertungku, minum air kunyit, mandi dgn daun herba, x makan buah ..tapi menu bfast , lunch& dinner mmg ler sedap!! sebb semua mai pakat rebus, bakar, singgang lah..sampai anak2 besar pun menumpang makan sekali hahahaha

sometimes, org tua2 kita x habaq awat x bole buat itu, x boleh buat ini sebb benda2 ni kira private..jarang nak habaq kat anak2..

first yg achik tau, semua pantang tu nk jaga dalaman kita sbb laki nak pakai lama kannnn...nnt takut belum sampai 40th ..50th..ka rahim kita jatuh...private part kita berair and berbau..badan senang masuk angin, jalan tumit sakit..bak kata bidan achik dulu, pompuan ni badan lembut..kena jaga betui2 jgn sampai membusuk dari dalam...

yg achik taulah..sayur yg boleh makan cuma sawi..sebb nak bagi senang buang air besar hehehehe..
minum tu beragak2 lah...org dulu2 x minum banyak sebb toilet depa kat luar..jauh, jadi x elok jalan2 kalau asik nak ke toilet je rumah lak jenis kg mmg tingi tangga bagai..nnt bentan bak kata org tua..la ni washroom dah dlm bilik pun..x jauh mana aihh ...susah nak berak hangpa pi la beli ubat julab....tapi makan in small quatity ler

achik pernah pantang time raya...hahhahaa..mmg seksa tahan nafsu sebb achik suka makan..hobby tu..tapi sebb dok igt kita ni nak sehat kemudian hari...tahan jelah..ahhaaha..

hangpa sekarang dah macam2 makanan tambahan ada...kami org dulu2 tak ada ubat tambahan ka vitamin ka..tak dak duit nak beli pun...so pantang mmg jaga betui2..

oitt..panjang ler polak...hahahhahaa..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098772s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list