Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
11879
View
205
Reply

Doktor Online perangi pantang

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-2-2018 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Sekarang semacam trend, doktor2 Malaysia yg kononnye famous online, memerangi apa sahaja berkaitan dgn pendekatan alternatif petua2 n pantang larang melayu.
Mereka mengelarkan n mengejek n name calling terhadap pengamal2 pantang larang.

Now berapa ramai yg masih mengamalkan pantang larang melayu terutama semasa tempoh confinement?
Screenshot_20180217-145540.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2018 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
The rarest post-partum gift for a dear friend. She just gave birth to a baby girl. And yes. I am breaking all the myths in our culture.

Post-partum period is the time to chill and relax. To pamper the mother after all that she went through. To allow time for the family to adapt with the new arrival of the little one.

As a BFF, how to support the emotional roller coaster she might be facing during this crucial time of recovery?
1. Stop telling her about the nonsense baseless pantangs' dos and don'ts.
2. Listen to her nags if any.
3. Offer her with words of encouragement.

Rusyainie Ramli
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2018 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Menjemput pakar pemakanan yg pemalu utk memberi sepatah dua kata @wookieyhoney

N encik @ipes2 yg sy pasti against pantang2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Jemput kak @Suchi juga.
Kita suka baca penulisan beliau bab pantang ni
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Kita pantang juga tapi kita lebih kepada atas pagar. Ada perkara yang kita ikut, ada yang tidak. Yang pastinya sebelum buat apa-apa kita dahulukan kepentingan emosi dan kemampuan diri sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Ice cream cake ke tu??? Sedap nya panas2 niii

Btw, cara westener pantang mmg blh makan aiskrim ke? I x pernah beranak, so x tahu sgt benda2 mcm ni. Yg biasa2, tahu lah

N I tgk jessica alba tgh pantang carbs. Tu mcm biasa jah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Kaka pantang tak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2018 04:05 PM From the mobile phone | Show all posts
meisapoya replied at 17-2-2018 04:01 PM
Ice cream cake ke tu??? Sedap nya panas2 niii

Btw, cara westener pantang mmg blh makan aiskrim ke ...

Haah ice cream cake.i nvr eat it.sedap ke
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Chinese pantang x?
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Badan sendiri. Tepuk dada tanya selera. Mak i cakap, waktu pantang sebenarnya, boleh makan apa je yang kita nak makan, tapi dalam portion biasa. Jangan lah kalau hari biasa kita makan aiskrim dua tiga hari sekali, waktu pantang, makan aiskrim tiap tiap hari.

Lepas makan, tengok kesan pada anak yang menyusu badan. Kalau anak kembung ke, cirit birit ke, kita kena lah kurangkan atau stop dulu makan benda tu.

Tapi, urut dan bertungku tu perlu lah ye

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 17-2-2018 04:05 PM
Haah ice cream cake.i nvr eat it.sedap ke

Sedap kak. Dulu Walls ada keluarkan Vienetta. Yang itu jauh murah berbanding kek Baskin Robbins. Sekarang Vienetta dah tak ada lagi.

Terima kasih bagi kredit
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 17-2-2018 04:05 PM
Haah ice cream cake.i nvr eat it.sedap ke

Sedap kaka. X muak. Homai homai mana nak cari niiiii

So, kire makan aiskrim ni blh kurangkan risiko mak dari stres la ye.. mcm kite yg x beranak ni dok hadap stres keje, bile dpt aiskrim, terus senyum happy balik

Terus buat i nak pantang style westener.
Westener yg tua2 pon nmpk sihat gagah je. Tapi makcik2 melayu pon nmpk sihat jugak. Adehh
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
My pantang style, try n error ape saja nak mkn. Klu bdn ok, maknanye serasi la dgn badan. Klu duk google n listkan byk2 mknn yg boleh n x boleh time pantang ni end up semua pun x bole mkn, semua pun angin katanye. Last2 aku yg angin x mkn pape. Nak pantang tu biar la berasas. Jgn ikut membuta tuli

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
tomaz replied at 17-2-2018 04:08 PM
Chinese pantang x?

Kenalan iols Yang cina lepas besalin tak minum air biasa. Deols minum air rebusan kurma merah Tu utk bagi badan Panas untuk aliran darah katanye.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
tomaz replied at 17-2-2018 04:08 PM
Chinese pantang x?

Kawan aku tak mandi beberapa hari
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
wikedsaikel replied at 17-2-2018 04:34 PM
Kawan aku tak mandi beberapa hari

Chinese bkn mmg x mandi ke? Hikhik. Tp kawan iolss masa study rajin mandi. Dia babi pon x makan
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Untuk anak first... tak berapa pantang. Malas pakai stokin. Bengkung malas pakai. Beli set bersalin sendayu tinggi dengan harapan nak kurus cepat.
Tak tunggu lama pun. Lepas sebulan perut still gelebeh. Tumit sakit ya amat. Mak sedara pegang2 perut cakap kenapa gelebeh lagi. Terus ambik bengkung pakai.
Sejak sakit tumit.. kencing tak lawas... tiap kali pregnant tak berani tak pantang. Sekarang dah anak 5. Tiap kali pantang pakai korset beautiful konsisten 24 jam kecuali mandi. Stokin dan jamu mesti pakai.
Yang nak langgar pantang ke... nak ikut doc2 ni cakap ke... no problem. Badan masing2. Sakit pon masing2 tanggung hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
tomaz replied at 17-2-2018 04:36 PM
Chinese bkn mmg x mandi ke? Hikhik. Tp kawan iolss masa study rajin mandi. Dia babi pon x makan

Bagusnya kwn chuols. Mmg rare ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2018 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 17-2-2018 04:03 PM
Kaka pantang tak?

I wld say i follow n improvise. I don't care la doktor2 ni kate karut pun. But at my age, berat badan x pernah cecah 55kg.

Dlm pantang i eat it right. But i left all that ridiculous do's n don't. Mcm hanya makan ikan masin or ikan bilis. Or x blh mkn buah. I mkn buah. oren.

N i x keluar rumah tanpa alasan kukuh. It's a luxury actually to havr a good rest ms pantang. N everybody treat me nicely. M loving it
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
My opinion yg dh beberapa kali melahirkan ni, elok jerr berpantang asalkan berpada2...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098156s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list