Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6174
View
92
Reply

Depression

[Copy link]

Author: Kucingsigemuk    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 21-2-2018 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
intanazlynna replied at 19-2-2018 03:08 PM
semoga TT cepat sembuh...

senyum senyum ya

Terima kasih awak..  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2018 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
gam_gajah replied at 19-2-2018 03:33 PM
Stay strong TT!

Moga Allah bagi kesembuhan sepenuhnya

Tq awak..  
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Kucingsigemuk replied at 21-2-2018 01:33 PM
Brpe ekor awak bela?  Hehe

3 ekor je. Itu pun maintenance semputttt tiap bulan haihhhh....
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2018 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols dolu lepas brenti keje mmg agak.anti sosial
Xbrapa tegur dgn jenjiran
Dok umah...jenjalan.atau.pegi umah mak
Pastu iols join zumba...xmahal pon..skali dtg rm5...ikut suka hati bila kita nak dtg class tu...
Pegi surau...join.kelas.mengaji...pon.dpt kawan...
Join kawan.kawan niaga...slow slow ada kawan
Bukan kawan luahan perasaan tapi.kawan kawan utk kita happy n berbual...
Jangan rendah diri...relaks je..kalau x tau..cakap je x tau..maybe uols akan.dpt.info lain juga dari kawan kawan....
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2018 01:46 PM | Show all posts
Sori just nak tnye.... sebab sy takda pengalaman dgn org depress nih... adakah depress ni mempunyai sebab.. atau tetibe je boleh depress.. sbb dr pembacaan cerita nih saya tak berapa faham kenapa jadinya depress... adakah tuan tanaht ak cerita detail atau saya yg agak bimbo tak berapa nak faham..tuan tanah takde kawan? tuant anah ada self esteem yg rendah.. adalah berpunca dari kecil atau tekanan dari famili yg merendah2kan tuan tanah.. ke mcm mana???  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2018 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 20-2-2018 09:46 PM
Mekasih minguk!

Several points:

Hi doc ipes2.. Saya makan luvox dan risperidon.. Saya lari dari keluarga saya sebab dari kecil saya jadi mangsa dera ayah saya.
Tentang dengar suara tu betul doc.  Kadang-kadang suami tengah drive saya rasa nak tolak tangan dia tu biar stering berpusing.  Ibarat nak suruh dia mati cepat. Saya memang tengah belajar tapi sekarang tengah tunda mungkin hujung tahun baru saya sambung semula. Saya nak cari kerja tu sebab saya nak berkawan.  Saya memang nak keluar dari masalah kesihatan saya ni.  Depression tak best doctor.  Sangat menganggu kehidupan saya.  Belum lagi dengan sifat pelupa saya.  Saya tak boleh nak focus. Saya takut dengan orang.  Saya rasa nak marah tiba.. Nak menangis tiba tiba..  Gelak tiba tiba..  Entah lah... Saya dah letih dengan semua ni

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2018 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
xtahumenahu replied at 21-2-2018 12:39 PM
TT...aku doakan TT cepat pulih
aku down, aku kemurungan, menangis hari2, x bercakap
kerja pon alan ...

Semoga awak cepat sembuh..  Jom berborakk hihihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2018 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 21-2-2018 02:36 PM
3 ekor je. Itu pun maintenance semputttt tiap bulan haihhhh....

Banyak tu..  Haha xpe..  Nnt murah rezeki awak kot lain..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2018 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 22-2-2018 09:43 AM
Iols dolu lepas brenti keje mmg agak.anti sosial
Xbrapa tegur dgn jenjiran
Dok umah...jenjalan.ata ...

Zumba ni best sy tgk..  Tp sy malu nak jmp org...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2018 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
lonso replied at 22-2-2018 01:46 PM
Sori just nak tnye.... sebab sy takda pengalaman dgn org depress nih... adakah depress ni mempunyai  ...

Saya mangsa dera dari kecil.  Masa ni dh depression. Bila dh kawen kena jaga mertua pulak.  Yang agak cerewet jadi depression sy brrtambah. Dgn mslh rumahtangga.
Di tambah dgn takde kawan.  Dunia saya dalam rumah je.  Saya keluar hanya pegi pasar atau ke rumah sedara. Nak lebih detail blh tny doc ipes2 hehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2018 02:04 PM | Show all posts
Kucingsigemuk replied at 22-2-2018 01:48 PM
Hi doc ipes2.. Saya makan luvox dan risperidon.. Saya lari dari keluarga saya sebab dari kecil say ...

oh pernah jadi mangsa dera.. sorilah.. baru paham.. boleh tahu dera tu tahap mana?? sebab masa kecik saya pun kena pukul jugak ngan my mum tp pukul mengajarlah. saya pun kalo dulu ada masalah rasa nak bunuh diri.. once i admit ada masalah depresi bila sumting really terrible happen to me. I salah kan tuhan.. i jadi antisosial. Dlm my doa I selalu tnye knp I yang diduga.. Tetapi masa tu I muda lagi.. so i tak tahu nak buat mcm mana.. I sentiasa jadi paranoid. But bila i dah gain my pride balik.. I selalu tanamkan dlm diri orang lain tak boleh bantu..kecuali diri sendiri. N u sgt beruntung tuhan duga u.. sebab itut anda tuhan masih sayang.. Allah s.w.t takkan duga seseorang tanpa kemampuan itu. Sekarang i suka tgk ceramah2 pasal dugaan hidup..takdir.. psl alam kubur.. akhirat. syurga n so on. I percaya bila org rasa dunia takde apa... Dia mengharapkan syurga di sana. N dgn itu org tu akan berlapang dad.I persembahkan u satu klip mgkn boleh membantu..


Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2018 02:08 PM | Show all posts
Kucingsigemuk replied at 22-2-2018 01:54 PM
Saya mangsa dera dari kecil.  Masa ni dh depression. Bila dh kawen kena jaga mertua pulak.  Yang a ...

kenapa keluar p pasar saje and p rumah saudara mara je.. knp tak p shopping mall ke.. or p tgk nature, bercuti ke..... btw boleh tnye u umur berapa.. maybe kita lebih kurang sebaya.. i curios nak tau bila u ckp takde kawan.. u pendiam ke, atau mcm mana... sori bkn apa.. basically org pendiam ni org nak berkawan tp dia limitkan diri sebab tak sesuai dgn diri dia..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2018 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
lonso replied at 22-2-2018 02:04 PM
oh pernah jadi mangsa dera.. sorilah.. baru paham.. boleh tahu dera tu tahap mana?? sebab masa kec ...

Pukul hingga kadang2 acukan benda tajam pada saya.  Contoh mcm pisau.  Mcm2 la..  Rendam dalam air.  Dipijak disepak terajang.  Guna paip pvc guna hanger besi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2018 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
lonso replied at 22-2-2018 02:08 PM
kenapa keluar p pasar saje and p rumah saudara mara je.. knp tak p shopping mall ke.. or p tgk nat ...

Swbelum ni ada juga pegi.  Tapi susah dlu sebab kerja dia...  Tapi sekarang Bercuti ni suami dah mula atur masa dia bawak i berjalan.  Bawak i pegi shopping ape yang i nak.. Baju ke kasut ke handbag ke.. Makeup ke.. Paling tidak dia bawak i jalan meronda je atas kereta.  Kalau i rasa kuat.  I akan turun dr kereta..  Tapi kalau rasa lain je hari tu.  Saya duduk saje dalam kereta. Kadang kadang rasa panic bila tengok org ramai dan tak kenal ni.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2018 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kucingsigemuk replied at 22-2-2018 01:51 PM
Zumba ni best sy tgk..  Tp sy malu nak jmp org...

Slowly
U join je dlu..dok.belakang belakang..
Bila dh ok..baru mingle mingle
Akan ada yang tegur uols dolu..sembang sembang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2018 06:07 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 22-2-2018 04:18 PM
Slowly
U join je dlu..dok.belakang belakang..
Bila dh ok..baru mingle mingle

Insyaallah..  Tq shernazz...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2018 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kucingsigemuk replied at 22-2-2018 04:01 PM
Swbelum ni ada juga pegi.  Tapi susah dlu sebab kerja dia...  Tapi sekarang Bercuti ni suami dah m ...

U rasa insecure nihhh..insyaallah doa yg baik2..hope u ada vacation yg menyeronokkan...aamin....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2018 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
lonso replied at 22-2-2018 07:18 PM
U rasa insecure nihhh..insyaallah doa yg baik2..hope u ada vacation yg menyeronokkan...aamin....

Yup...  Insyaallah tenkiu lonso..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2018 11:11 PM | Show all posts
Kucingsigemuk replied at 22-2-2018 01:48 PM
Hi doc ipes2.. Saya makan luvox dan risperidon.. Saya lari dari keluarga saya sebab dari kecil say ...

alah sedihnya; sy yakin ayah kucing sudah menyesal, contact la dia balik; jika awak tidak lagi suka berhubung dgn dia, at least contact la mak.
luvox tu SSRI; jgn stop secara tetiba tau SSRI ni.
Risperidone ni pulak antipsychotic..sgt bagus utk suara2 tu dan juga jika ada schizophrenia (tapi risperidone ni glamer sebagai ubat yg naikkan berat badan.. jaga berat badan tu, ok?).

all the best in your studies..nnt, bila u busy dgn kerja, u will lupa byk benda yg membakar jiwa u selama ini insyaAllah
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2018 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
TT hidup masih panjang. Pilihan untuk berduka dan gembira atas diri kita.
Jangan sedih2. Kasih sayang akan datang kalau kita memberi. Cuba iklaskan diri..insyaallah. hidup lebih mudah.

TT boleh juga join aktiviti dengan kolej komuniti / giat mara / jabatan kebajikan as sukarelawan.
Banyakkan bergaul n lihatlah dunia yang penuh warna warni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list