Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5323
View
92
Reply

Depression

[Copy link]

Author: Kucingsigemuk    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 16-2-2018 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Husnaliana replied at 16-2-2018 02:43 PM
Dulu sebelum i makan ubat, kalau i trigger i akan start kete n lari. Tggal hp tggal anak2. Fyi i a ...

Semoga awak cepat sembuh husnaliana...  Jom sama sama sembuh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2018 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Lula2 replied at 16-2-2018 02:46 PM
Selain dr spiritual, I nasihatkan TT keluar exercise. Jalan2 kat taman. I perasan I ada rasa positiv ...

Setakat ni suami baru bawa saya keluar tengok orang..  Saya tak turun kereta.  Pergi pasar pun suami yang beli. Saya tunggu dalam kereta.  Ada masa masa saya sendiri akan turun dengan suami.  Untuk jalan sorang sorang tak mungkin buat masa sekarang ni.  Entah apa yang saya takutkan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2018 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Kucingsigemuk replied at 16-2-2018 02:48 PM
Semoga awak cepat sembuh husnaliana...  Jom sama sama sembuh..

Thanks dear...i doakan u sembuh jugak. Xbest pun depression ni.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2018 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga tt cepat sembuh dan beroleh kebahagiaan hidup..insya Allah
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2018 08:25 AM | Show all posts
nk tny, btol ke selain dr masalah sekeliling, depression pun leh berpunca dr hormon?
ade sape2x tahu x?leh explain?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2018 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
syafarah_2k replied at 16-2-2018 10:21 PM
Semoga tt cepat sembuh dan beroleh kebahagiaan hidup..insya Allah

Tq.. Aminnn..  Smoga murah rezeki awak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2018 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
nasab2111 replied at 17-2-2018 08:25 AM
nk tny, btol ke selain dr masalah sekeliling, depression pun leh berpunca dr hormon?
ade sape2x tah ...

Ade dengar2 jugak.  .
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
nasab2111 replied at 17-2-2018 08:25 AM
nk tny, btol ke selain dr masalah sekeliling, depression pun leh berpunca dr hormon?
ade sape2x tah ...

Banyak punca depression ni. Masalah hormon pun salah satunya. Ada y depression sebab saka. So banyak sebab boleh jadi punca depression. Apa pun punca kalau rs diri tu under depression please seek for treatment.

Step one, ambil ujian DASS untuk mental screening. Boleh buat secara online. Result ujian DASS ni nanti print n bawak ke mana2 klinik kesihatan. Kalau xd printer just screen shot je bawak then tunjuk ke doktor sana. Step two, ikut je apa nasihat doktor. Biasa kalau dia rasa u depression dia akan refer kan u ke psychiatrist. Jangan skip temujanji dengan psychiatrist. Follow je nasihat diorang yang pakar. Insha allah boleh sembuh. Apa pun i doa kan semua pesakit depression untuk sembuh sebelum sempat buat perkara yang bukan2. Aminnn
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 09:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Kuatkan semangat tt.. I'm always be your friend..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2018 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
wanzhm93 replied at 18-2-2018 09:09 AM
Kuatkan semangat tt.. I'm always be your friend..

Terima kasih wanzhm93..
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Hm. Tabik kt TT sebab refer psychiatrist.... I dlu pn pernah ada moment2 mcm u... tp I tak kuat nk menyerah diri kt psychiatrist.... apa yg buat dlu2 I beli ubat tidur... sebab I selalu insomnia dan I hilang interest pd perkara2 yg I suka dulunya.... selain tu I selalu busy kan diri, exercise, bela kucing, membaca, dengar lagu.... kalau TT suka pets, bela lah... it really helps rasa happy je tgok haiwan yg kita suka teman kita dan I rasa excited tiap kali pilihkan makanan utk dia mcm I plak yg nak makan, hehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 12:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Salam TT, semoga tt cepat2 sembuh. Ambil ubat ikut waktu, jgn skip. Dan i doa kan suami tt juga kuat semangat unt bersama2 dgn tt melalui fasa ni.

Ya Allah permudahkan lah urusan & berikan kekuatan kpd TT dan semua kwn2 forum yg mengalami masalah yg sama. AMINN

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 03:08 PM | Show all posts
semoga TT cepat sembuh...

senyum senyum ya
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 03:33 PM | Show all posts
Stay strong TT!

Moga Allah bagi kesembuhan sepenuhnya

TT sangat bertuah dapat suami yg sgt memahami dan sentiasa bersama susah & senang
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 09:14 PM | Show all posts
minguk replied at 15-2-2018 04:04 PM
doc @ipes2 tolong doc...

terima kasih minguk.
eh ni bod ape ni?
jarang sy ke bod selain health ni. ha ha kat bod emosi adela satu dua thread

jap sy baca ye? apa agaknya isu this author..
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 09:46 PM | Show all posts
Edited by ipes2 at 20-2-2018 09:49 PM
minguk replied at 15-2-2018 04:04 PM
doc @ipes2 tolong doc...


Mekasih minguk!

Several points:

- 2 thn je dah sour? Maybe the basis of marriage tak strong ek? Sy kawin usrah je.. basisnya ingatkan strong rupanya sgt lemah. Jadi sy tak tahu apakah basisnya yg dikata strong.. love at first sight? childhood sweetheart? Tapi 2 thn is really short dan maybe after kawin tu terus masuk ke dlm masaalah. Basis of ''lari dari keluarga''? Maybe Author tak berkata yg sebenarnya?? Mainly, org lari KEPADA keluarga, dari perkahwinannya.


Owh, writer duduk dgn MIL ye; so kena lah expect apa yg berlaku tu. The dynamics of inlaws ni is very complex dan mana2 bangsa pon hadapi isu yg sama bila masuk bab inlaws.

-''sabar sabar sabar''... sure TT tension dgr these words, hi hi biasa la; sabar is a very unpopular concept. Ye lah, membawa meaning 'dont do what u think u ought to do dan want to do'. Tapi sabar tu berbisa tau. Kata orang, byk wisdom didalam nye. Tapi kalau tak larat, tinggalkan dulu tindakan bersabar ni, ambik balik next time.

- ''dengar suara''. Ini betul kan? bukan tambah2 ek? maaf tanya je.. ha ha sebab kekadang, org bunuh musuh dia lalu segera kata ade suara suruh bunuh.. lalu dapat pysch treatment dan tak kena jail term. Apa2 pun, if u did get this auditory hallucination, ianya adalah tanda psychosis, ie depression awak ni psychotic depression dan agak parah lah (jika ada symptoms tertentu, akan jadi schizophrenia pulak diagnosisnya).

-''buat diploma'' ''mintak kerja'' ''cari kata semangat'' .. these are all very good activities; awak nampak silver linings in life ek . bagus lah alhamdulillah. Maybe sebab medications kot membantu awak. depression ni, bila yg betul2 didiagnosed dgn tepat tu, pesakit agak dok dipenjuru bilik je takkan cuba buat apa2 pon yg positive in life and each day brings dread and gloom, dgn takleh tido dan bgn awal pepagi buta eg kol 2 3 pagi etc, dan lalu menjadi takde function dlm society dan hilang self-worth (ini yg bawa kepada DSH dan suicide ni), apa lagi utk belajar or cari kerja. so, Author sgt lucky sbb dapat  Psychiatrist yg terer. Boleh sy tau apa meds nye?

- good luck ye? if awak review balik, the seed of the problem tu dtg after u married dan berkisar dgn the dynamics of your MIL, inlwas and hubby je (and keluarga sendiri yg u ran away from tu, bunyi cam ok je pulak that u actually did the usual thing ie lari KEPADAmereka).

-if the seed of the problem is the marriage, then eventually that will have to go
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 10:50 AM | Show all posts
ipes2 replied at 20-2-2018 09:14 PM
terima kasih minguk.
eh ni bod ape ni?
jarang sy ke bod selain health ni. ha ha kat bod emosi ad ...

bod cinta doc.. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 12:39 PM | Show all posts
TT...aku doakan TT cepat pulih
aku down, aku kemurungan, menangis hari2, x bercakap
kerja pon alang kepalang..janji dtg keje

aku start pulih bila aku rasa confident and bangga dgn diri aku
aku ubah penampilan, aku bersocial- bukak akaun instalah...twoo lah
aku pon start develop new hobby...mcm forumer lain suggest,
aku mewarna, aku travel, beli buku banyak2(yg aku xtau bila nak habis)
and of course...merayu padaNya....mula2 x nampak...lama2 baru terasa kesannya

Good Luck TT!meh berborak bila2 perlu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2018 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 18-2-2018 12:05 PM
Hm. Tabik kt TT sebab refer psychiatrist.... I dlu pn pernah ada moment2 mcm u... tp I tak kuat nk m ...

Brpe ekor awak bela?  Hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2018 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 19-2-2018 12:59 AM
Salam TT, semoga tt cepat2 sembuh. Ambil ubat ikut waktu, jgn skip. Dan i doa kan suami tt juga kuat ...

Amin...  Tq naatasha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095291s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list