Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5277
View
92
Reply

Depression

[Copy link]

Author: Kucingsigemuk    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 15-2-2018 11:21 PM | Show all posts
Hi TT

Thank you sbb sharing. Permulaan yg baik utk confront urr issues ni

Mula mula tu sis kena kuatkan semangat ok, lepas tu keep telling urself u nak keep moving and xmoh give up in life

Kat syria tu lagi dahsyat, xdmakan kanak kanak mati diseksa dan senang kata life yg lagi dahsyat tp kalau u tgk masih lagi kanak kanak tu hidup happy dan teruskan life depa sbb they percaya pada harapan.

Kita hidup kena ada harapan dan semangat untuk keep trying. Kalau kita takde sikap mcm tu sampai bila depression tu akan menjadi king dalam otak kita

Takde anak jangan jadikan handicap pulak...gunakan kesempatan ni untuk improve diri. Buat online business ke yg penting semangat

So jgn cepat give up ok dik


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2018 12:56 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 15-2-2018 11:21 PM
Hi TT

Thank you sbb sharing. Permulaan yg baik utk confront urr issues ni

Tq baca & bg smngat sis...  Saya slow slow nak keluar dari masalah ni..  Doakan saya..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2018 01:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Hye u..

Hope u tabah k....good for u dh jmpe doctor. I yakin u dh bc nasihat org lain psl hub u n Allah kn...  If u xde kwn, x pe la..kdg org yg kje pn x de kwn sgt...

But, why not u do something yg make u happy...such as listen to music.  U sorg2 kt umh tu..bukak u tube, dance la kt hall..buat exercise, follow utubers pnye step dance...

Lg2, skrg kecoh psl #panamadance challenge...bru nk famous kt msia..lagu tu dh 2014...u blh je practise sengsorang..x pn u sign up class erobik...class baking..or any class yg u minat...

Klu u ddk sengsorg je, mmg rse bosan...try u fully utilize your time.. then u rse happpy sgt...happy dgn diri sendiri...

Or u blh juga follow charity society..

Try one, then u addict...

Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2018 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Good job tt sbb jumpa psychiatrist..sbb suicidal jgk tu...nnt jumpalah jgk psychologist utk discuss mslh tt..diorang lg pakar..psl mslh family tu..iols doakan tt murah rezeki...dpt habiskan belajar...dpt suitable job..n dok umh sendiri..insyaallah yanpa campur tgn org lain..mungkin keadaan lg baik buat u
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2018 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah kakak ade kesedaran tuk improve diri.. good luck ye, saya doakan~~
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2018 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Hai tt. I faham u. Because i also diagnose with depression. I faham nasihat macam suruh banyak zikir, jaga solat semua tu takkan membantu utk depression people ni. Mcm i la, bila kwn2 nasihat kn benda2 berkaitan amalan rohani ni i just iyekan je tp deep down inside tak membantu pun. I sendiri bila org nasihat agama ni then i zikir smpai 10 ribu sekali (2000 lepas setiap solat) then i still depress kan end up i rs lagi useless. Sampai tahap i nak bunuh diri, self harm myself dengan macam2 cara n the worst thing i nak convert from Islam. Nauzubillah

Nasihat i sebagai salah seorang depression people y under meds ikut nasihat doktor. Ubat2 tu saaaaaangat2 membantu. Luahkan pd doktor u kalau u rasa nak luah atau just u xyah cakap apa2 nangis je sungguh2 depan doktor. Really help. Kalau u ada fb u boleh join group depression survivor (malaysia). Dalam tu kita ada kawan yang senasib.

I xlayak nak nasihat lebih2 sebab i belum pulih sepenuhnya. Masih ada something (banyak mende sebenarnya) yang boleh trigger me sekarang. Tapi tak seteruk dulu. Sebenarnya suami u kena jugak kaunseling. Sebab i lepas husband i kena kaunseling jugak baru dia faham my depression n dia berubah demi i barulah i rasa ok. Dia banyak bertolak ansur dengan i bila i trigger. Ubat tu kesan sementara je n paling xtahan side efek dia la.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2018 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Good that u dah ambil one step further, iaitu kembali ke hubby dgn syarat duduk rumah sendiri & berjumpa dgn doktor psikitri. Syabas!
Semoga sis teruskan sessi dgn doc psy & sekiranya diberi ubat2an mengambilnya spt yg disarankan.
I believe yr daily life wil improve fr there, In shaa Allah.
Semoga sis dapat mncari pekerjaan yg bersesuai dgn jiwa sis. U may want to try the fast food/dept store yg berdekatan dgn rmh for a start, maybe?
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2018 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Helo.

I try bagi advise walau i tak pernah join PRS atau kelab kaunseling masa sekolah

U depressed. Tapi u tau u depressed which is good. I sendiri tak tau bile i depressed, bile i hapy atau bile i horny

True. Bile u kawen, dunia u akan rasa isolated. Nak2 kalau jenis pemalu, introvert, low selfesteem..maka suami je la yang akan jadi kawan u sebab u dah takde kawan selain diri u dan suami u. Tambah pulak dengan famili sendiri kondem anak sendiri, atau mertua kondem menantu

Lebih stress bile u rasa u tak contribute ape ape dalam keluarga. Takde duit, xde anak.. kurang duit memang akan buat seseorang rasa teruk dan down. Orang cakap duit bukan segalanya, duit tak memberi kebahagiaan..well i lebih suka sedih menangis dalam ferrari

Option u, carik hoby baru. Macam tengok movie ke, donlod movie ke..belajar buat sulaman ke..hoby yang buat u terleka dengan tekanan perasaan u. Huby u pun perlu bagi u sokongan pada hoby u. Bile u dah hapy sikit dengan hoby u..try cari kerja. Tapi mind urself, bile cari kerja, u akan stress dengan kerja dan jumpa dengan macam macam orang dan politik tempat kerja

Solution dia, jgn amik kisah ape yang org cakap pada u. Jgn fikir ape yang org fikir pasal u. Anggap dorang yang badmouth u ni useless not worth ur time to think them of

For start..beli buku mewarna. Beli pensil kaler. Dengan tengok warna warna, u akan rasa ceria walau sedikit. Tu dah cukup untuk permulaan

Stop pk negative pasal u, pk negative pasal orang lain dan sentiasa pk benda benda baik dan indah je

All the best sis
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2018 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
tetiba teringt blog honeybiru.
tade sapa nk sakit depress ni tp tu la.
hrp tt jgn miss mkn ubat.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2018 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
semoga Allah permudahkan segalanya utk TT, dan diberikan jalan keluar dari segala masalah TT..

yg paling penting TT  jangan putus asa.. amalkan 3 Qul, banyakkan berdoa dan mengadu pada Dia.. dlm masa yg sama cuba TT cari me time utk TT, mungkin TT boleh cuba hobi baru, apa saja yg boleh buat TT rasa lega and as a distraction from your everyday life..

TT juga boleh cuba exercise, sebab ia sgt membantu utk org2 yg depressed.. tt boleh cuba join mana2 group zumba ke, mana tau boleh jumpa kenalan baru ke.. atau kalau rasa payah TT exercise di rumah aje.. boleh ikut mana2 video dari youtube semua tu.. pemakanan pun TT kena jaga.. kena paksa diri utk makan seimbang.. kalau tak lagi payah nak pulih

dlm masa yg sama TT perlu kuatkan semangat utk selesaikan masalah TT satu persatu..org2 depressed ni memang akan rasa lagi takde semangat dan tak akan rasa nak buat apa2 pun.. TT kena lawan perasaan tu..

pertama sekali TT  boleh cuba baiki hubungan dengan suami, bagi masa utk cari keserasian.. TT kena luahkan apa yg TT rasa dan minta suami faham keadaan TT.. apa saja masalah dengan suami TT bincang dan cuba minta suami ubah mana2 sikap dia yg TT rasa tak boleh terima.. yg pentingnya TT jangan pendam  perasaan, terus terang segalanya..

seterusnya TT jangan putus asa utk cari kerja.. mungkin bila dah kerja TT akan rasa lebih baik dan lebih bersemangat nanti..

apapun tuhan tak akan uji di luar kemampuan kita..  lagi kuat seseorang tu, lagi tinggi ujian yg akan dihadapi.. tak ada satu pun kesusahan yg dialami melainkan akan dibalas dengan kebaikan di akhirnya nanti.. semoga TT terus sabar dan akan ada kesudahan yg baik utk TT nanti.. all the best TT

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2018 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 16-2-2018 01:56 AM
Hye u..

Hope u tabah k....good for u dh jmpe doctor. I yakin u dh bc nasihat org lain psl hub u n ...

Hai pichee tq amik berat dan bg nasihat..  Saya skrg bru cuba nak keluar rumah.  Tp nervous tu lain macam.  Kalau kelas baking ape semua tu saya pun dalam perangcangan nak join..  Nampak menarik kann.. Thanks pichee..  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2018 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
siputsedut replied at 16-2-2018 09:13 AM
Good job tt sbb jumpa psychiatrist..sbb suicidal jgk tu...nnt jumpalah jgk psychologist utk discuss  ...

Time kasih sis siputsedut..  Memang sekarang dua minggu skali doctor nak jumpa.. Tq kaka doakan me..  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2018 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
epis replied at 16-2-2018 10:23 AM
Alhamdulillah kakak ade kesedaran tuk improve diri.. good luck ye, saya doakan~~

Hai epis..  Terima kasih...  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2018 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Husnaliana replied at 16-2-2018 10:53 AM
Hai tt. I faham u. Because i also diagnose with depression. I faham nasihat macam suruh banyak zikir ...

Husnaliana kalau tiba tiba depresi serang kan..  Biase apa yang awak buat? Semoga awak pun cepat sembuh yer....  Suami saya pun sekarang lebih memahami dan tahu macam mana nak handle situasi kalau saya tiba je depres balik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2018 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
yangsemb replied at 16-2-2018 11:40 AM
Good that u dah ambil one step further, iaitu kembali ke hubby dgn syarat duduk rumah sendiri & berj ...

Dari kedai makan.  Fast food store sampai ke pejabat..  Saya dah minta tp belum rezeki agaknya..  Tak apa lah..  Mungkin kalau saya dapat kerja pun agaknya saya lebih stress sebab tu bukan rezeki saya lagi..  Hihi tq yangsemb ambil berat..  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2018 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 16-2-2018 12:03 PM
Helo.

I try bagi advise walau i tak pernah join PRS atau kelab kaunseling masa sekolah

Tq sis..  Saya memang slalu pegi ke bookstore ke diy ke ape2 kedai yang boleh saya "selongkar" barang utk nak isi masa lapang hihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2018 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 16-2-2018 12:06 PM
tetiba teringt blog honeybiru.
tade sapa nk sakit depress ni tp tu la.
hrp tt jgn miss mkn ubat.

Blog ape tu..  Nanti saya gugel..  Thanks otai_g..  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2018 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Levespa replied at 16-2-2018 01:15 PM
semoga Allah permudahkan segalanya utk TT, dan diberikan jalan keluar dari segala masalah TT..

y ...

Hai levespa..  Skrg Alhamdulillah suami lebih memahami dan tahu bagaimana nak handle situasi saya.  Saya bersyukur dia sentiasa ada..  Exercise semua tu..  Kalau saya nak pergi saja saya akan rasa takut..  Tapi nanti ade satu masa tu saya rasa bersemangat and dengan tiba nanti saya blh pulak nak bertegur sapa nak senyum dengan orang.. Ada masa saya bersemangat sangat.  Sampai berani yang terlebih berani.  Ada masa saya jadi macam tak ada semangat langsung.. Apa semua taknak tak suka.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2018 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kucingsigemuk replied at 16-2-2018 01:49 PM
Husnaliana kalau tiba tiba depresi serang kan..  Biase apa yang awak buat? Semoga awak pun cepat s ...

Dulu sebelum i makan ubat, kalau i trigger i akan start kete n lari. Tggal hp tggal anak2. Fyi i ada 3 anak y masih kecik2. 6, 4 and setahun. Bayangkan i tinggalkan diorang kat rumah padahal suami i keje. I drive xd hala tuju. Pernah drive just round roundabout semata2. Tp dgn tindakan i memang i rasa lega. Ni salah satu la. Dengan cedera kan diri jugak i boleh lega. I pernah depress then pilih baca quran berjam2 sampai air liur i kering. Pernah i trigger n i jd horny macam apa ntah. Husband i la jd mangsa. Biasa kalau i lah, bila trigger i ikut je kata hati i nak buat apa. Salah ke betul ke tindakan i tu i xpeduli. Y penting i lega. So i x layak bagi advice sebenarnya. Cuma boleh share pengalaman sahaja. U boleh amik advice from forumer lain lagi bagus.

I xnampak cara lain kecuali take ur meds ikut nasihat doktor. Jgn sesekali skip ubat. So far dah seminggu i x buat perkara y bukan2. I ada masalah ocd tau. Tak boleh nampak rumah sepah. Bygkan dengan anak kecik2 how nk maintain rumah kemas? Mop lantai 6x sehari tu xpelik kalau i. Anak i jatuh habuk biskut pun i trigger. Tapi alhamdulillah seminggu ni rumah macam tongkang pecah pun i x trigger langsung.

Husband i tiap2 hari tanya i dah makan ubat belum? Hope i pulih sebab kesian anak2 i. Jangan risau. Lepas makan ubat kalau ada side efek mengantuk tu u tdo je. Mmg itu cara ubat tu bekerja. Jangan risau possibility u akan ambik ubat smpai mati, sebab ikut perkongsian dengan ex depression lain ni nanti doktor akan kurangkan dos sampai la pesakit mampu stop ubat iaitu bila doktor diagnose kita  sampai dah betul2 ok.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2018 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Selain dr spiritual, I nasihatkan TT keluar exercise. Jalan2 kat taman. I perasan I ada rasa positivity bila exercise. TT boleh try.
Atau joim group zumba/aerobic.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086715s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list