Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
16929
View
346
Reply

~Diantara Suami baru dan Anak2 kandung~

[Copy link]

Author: nina_karina18       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-2-2018 11:23 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum kpd semua forumer yg budiman,

saya ada masalah yang membelengu sy beberapa tahun ini. ditelan mati mak diluah mati bapak. Diringkaskan cerita saya telah berkahwin baru. Saya lebih tua 9 thn dr suami. Saya berumur 44 thn..suami pula 35thn..suami bekerja sendiri(kerja kampung) dan dia nmpk lebih berusia dr umur dia. saya mempunyai 2 org anak dari perkahwinan terdahulu dan bersekolah rendah. saya yg uruskan semua persekolahan anak. kini saya tinggal dirumah mertua, permintaan dr suami sendiri krn tidak mahu berjauhan dgn bpk mertua. ibu mertua dh lama meninggal. dirumah tersebut ada juga 2 adik ipar dan juga biras.

Masalah timbul bila suami saya seperti tidak menyukai anak2 saya. dulu semasa berkenalan nmpk suami dpt menerima anak2. di tambah dgn aduan dr abg ipar, adik ipar ttg anak saya mandi lama lah, sepahkan umah lah suami saya selalu mrh anak2 saya. smpi suami saya selalu ckp dkt anak sy 'ini bukan rumah bapak ko, bkn rumah atok ko, ko nk duduk sini ko kena ikut peraturan umah ni'...kadang2 anak sy disekeh kepala..berulang kali saya ckp anak2 ini merupakan amanah kpd dia. bila sy nasihat sy pasti dimarahi sbb suka membela anak2 sy..

saya cuba menjadi isteri yg terbaik. kehidupan harian sy bermula pukul 5.30pagi. saya masak utk suami sbb dia bekerja di rumah. makan,minum,pakai suami saya terjaga. smpi dia sendiri pernah ckp yang tak ada alasan untuk saya dimadukan sbb semua keperluan dia sy layan. suami sy seorg yg tidak pernah tinggal solat. solat maghrib kami berjemaah. Tetapi bila bab anak2 saya dia mudah melenting. kadang2 utk pujuk dia supaya dia berlembut dgn anak2 saya sy gunakan masa bila di atas katil.

Dengan perkahwinan baru ini sy pernah gugur sebyk 2x. suami sgt kecewa sbb dia ingin zuriat sendiri. bapak mertua pun ingin zuriat dr anak lelaki dia. jadi x mustahil suami akan berkahwin lagi. ini yg sy takutkan.

sekrg ni sy cuba rapatkan anak2 dgn bekas mertua dgn harapan anak2 dapat kasih syg dr keluarga mertua. bekas mertua mmg baik dan layanan pd anak2 sy mmg baik sgt. tetapi bila sy hntr ke umah bekas mertua suami sy pasti akan mrh. katanya sy seolah2 cuba berbaik2 dgn bekas suami.

Lupa nak beritahu sy ada membeli rumah sendiri. tp sy sewakan. sy tinggal dgn mertua krn permintaan suami.suami seorg yg sgt penjimat. barang2 dapur byk yg sy beli sendiri krn saya takut anak2 sy mkn suami sy akn ungkit. pernah terjadi sebnarnya. jadi sy tak kisah berhabis duit. secara x langsung suami sy culas dlm bab nafkah. bila sy suarakan psl nafkah dia akn mrh sy. dgn suami lama sy x pernah tegur kenapa dgn dia sy pandai nk berceramah plak.

sy tak tahu dh nk mengadu pada siapa lg..takut mengadu pada kwn2 cerita ini tersebar jadi sy pendamkan..tp semakin pendam sy rasa mcm nk pecah dada ni..sy selalu menangis...bantulah sy sahabat2..sy bkn nk buka aib suami sendiri..sy bercerita disini dgn pendapat anda2 tidak kenal sy jadi aduan sy habis di sini sahaja..

hanya Allah je yg boleh membalas jasa sahabat2 semua..

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
anak2 awak umo bape???? laki kew ppuan??
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
hmmm..since ai org bujang so ai tatau nk nasihat ap...tt rajin2 la doa lembutkn hati somi...teruskn usaha nak merapatkn hubungan diorang..bnyak bersabar...huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 11:42 AM | Show all posts
pindah je la duduk rumah sendiri..
selesa ke duduk ramai-ramai dengan ipar duai semua..
clearly dorang pun macam tak suka awak dan anak-anak awak..
cari la rumah berdekatan dengan rumah mertua kalau ye sangat tak boleh berjauhan..
anak-anak awak memang jatuh bawah tanggungjawab bekas laki awak dan keluarga bekas laki awak untuk sara makan minum dan keperluan..
bukan tanggungjawab suami sekarang..
kalau dah rasa susah, suami berkira, takut terguna duit suami sara makan pakai anak-anak awak, bagi je la hak jagaan pada bekas suami..
awak ambil anak hujung minggu je..
clearly laki awak tu tak mampu pun nak berkeluarga..
nafkah awak sorang pun culas lagi mau harap nafkah untuk anak..
tolong la jangan jadi asal berlaki sampai tanggungjawab suami pun awak kena tanggung..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 11:58 AM | Show all posts
jgn smp kena dera sis..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Tk selesanya kalau sy di trmpat awak...anak2 u selesa ke tinggal kat sana...kalau sayalah...perkara plg utama anak2....suami nom 2...jd kena pastikan  suami u sukakan anak2 u.. aru u boleh letakkan suami pd nom 1....klau tk suka baik blah awal2...or try duduk rumah lain....keselesaan diri sendiri n anak2 u plg penting..sbb kalau u tk fikir psl diri u n anak2..sape lgi...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 12:04 PM | Show all posts
1. anak2 paling utama

2. klu laki x leh terima anak, tinggalkan ajer.. dia cuma seketol daging , x berbaloi mempertaruhkan masa depan anak2 dengan suami baru

tlg la celik kak oiii...



kalu betul dia syg kan sis, dia pasti akan iklas.. tapi dia nk sis jer.. so better buang jer org cmtu dr hidup sis n anak2

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-2-2018 12:06 PM | Show all posts
EhhEtonLahh replied at 15-2-2018 11:34 AM
anak2 awak umo bape???? laki kew ppuan??

perempuan..darjah 6 dan 1...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Siannya kat anak2 sis. Bertabahlah ya sis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-2-2018 12:09 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 15-2-2018 11:42 AM
pindah je la duduk rumah sendiri..
selesa ke duduk ramai-ramai dengan ipar duai semua..
clearly do ...

saya x bole bagi anak2 sy pd bekas suami. dia tidak bekerja. dan yg paling penting saya x bole hidup tanpa anak2 saya...saya x pnh berpisah dgn anak2 saya walau sehari...thn ni bila start hntr anak2 pd bekas mertua pun sy demam..tp utk kebaikan anak2 sy thnkan juga..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 12:14 PM | Show all posts
nina_karina18 replied at 15-2-2018 12:09 PM
saya x bole bagi anak2 sy pd bekas suami. dia tidak bekerja. dan yg paling penting saya x bole hid ...

adohai... bekas laki tak berkerja.. kawin baru dengan laki tak berkualiti juga..
what is wrong with you sis..
elok awak hidup bertiga dengan anak-anak je la..

apa guna berlaki tapi hidup tak tenang..
kalau laki awak tak nak pindah, awak je la pindah..
cari rumah berdekatan dengan rumah mertua..
laki awak nak balik ke tak nak balik ke, pi lantak kan je..
clearly selama ni awak yang dok sara makan minum sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 15-2-2018 12:14 PM
adohai... bekas laki tak berkerja.. kawin baru dengan laki tak berkualiti juga..
what is wrong wi ...

wahwah....sabar2...kesian tt...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak why u kawen at the first place dgn husband now ? Nk tanya soklan tu jer dulu .
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 12:23 PM | Show all posts
Pikir la mana yang baik TT.
Saya anak dari penceraian mak bapak, mak bapak kawin baru, sy dijaga oleh mak.
Ayah tiri ada pukul sy dan abg waktu kami kecik2, paling teruk sy diterajang. Sy terus cerita dengan mak n Alhamdulillah mak sy mmg syg kan anak2 lebih dari suami dia. Mak sy pilih kami ank2 dia n mintak suami baru tinggalkan dia. Sampai sekarang mak sy x pernah kawin lagi n jaga kami.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 12:30 PM | Show all posts
EhhEtonLahh replied at 15-2-2018 12:19 PM
wahwah....sabar2...kesian tt...

sebab kesian la tt kena disedarkan dari terus hidup mengelamun..
i lebih kasihan anak-anak beliau..
dua-dua perempuan pulak tu..
sorang nak masuk remaja dah..
hidup beramai-ramai dengan bapak tiri atuk tiri pakcik tiri sedara mara tiri..
kalau awak, tak risau ke?
better beringat sekarang sebelum apa-apa terjadi..

dear tt, sila pindah dari rumah itu segera..
tolonglah fikir anak-anak awak..
walau tak didera secara fizikal, mereka didera secara mental..
anak kena sekeh pun masih boleh bersabar ke?
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 12:38 PM | Show all posts
In  my opinion lah.. sbg orang yang sgt berumur, akak pernah cerai masa muda lagi...  dgn anak 2 umur 4 and 1/2 tahun.  Anak2 ini adalah amanah Allah swt.  Bak orang tua2 cakap laki boleh tukar anak smp akhirat.  Kalau dia tak suka anak2 awak, tanya dia apa reason, kenapa dulu nampak sayang  now mcm benci.  Adakah selama ni dia berpura2?  Maybe dia nak u sbb maybe u ada something yang dia nak dulu.  maybe jenis tak berkira or maybe berduit ke....

Lelaki ni kalau pura2 , kita tak nampak tapi anak2 u perasan tau.  Kalau u belum kahwin, mmg akak suruh you angkat kaki dah... dia bukan tak tau dia kahwin dgn u tu ada  anak2 yg perlu dia sayang dan lindungi.  Kalau u dpt baby baru lagi kesian anak2 u lagi terabai.  Silap2 dgn u  sekali abaikan anak2 u nanti.  

Frankly akak memang simpati.  tapi anak2 awak lagi perlukan u untuk didik dia jadi manusia ye... masih kecil & perlukan perlindungan tapi dilayan mcm tu...  Awak nak anak2 awak jadi pembenci, atau lg teruk ikut kawan2 yang tak elok sbb dia dah rasa rumah bukan syurga dia lagi.  

Ingat ye, teman hidup boleh bertukar, tapi anak2 tidak boleh diganti, di tambah ada...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 12:41 PM | Show all posts
kesian anak2 tt...tak dpt bygkan kalau jadi kat anak2 aku..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 12:43 PM | Show all posts
kesiannya anak-anak , sampai hati cakap macam tu dengan budak-budak
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 12:44 PM | Show all posts
anak anak tu kecik lagi tt... kesian dorang kalau stress dengan perangai bapak baru dorang n dengan sedara mara tiri tu... better akak teruskan hidup dengan anak anak je... lgpon rumah dah ade... tt pon tanggung sendiri anak... tt nampaknya boleh hidup tanpa suami... suami pon macam takde bagi sumbangan je sangat
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 12:55 PM | Show all posts
lovechaser replied at 15-2-2018 12:38 PM
In  my opinion lah.. sbg orang yang sgt berumur, akak pernah cerai masa muda lagi...  dgn anak 2 umu ...

agree.....dgn u.....solat jemaah jaga tapi mulut kasar bahasa dgn budak2 pulak tu......jgn ingat dah solat dah cukup iman yee......Allah tengok gak hubungan dgn manusia gak taw....tt byk kan doa berterusan ye....yakin je setiap hati manusia tu dlm genggaman Allah....moga suami tt berubah.....aaminn....

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.194216s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list