Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1402
View
4
Reply

Jenama & spesifikasi kamera untuk beginner

[Copy link]

Author: sarahmirza    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-2-2018 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Minta tolong cadangkan jenama & spec kamera untuk anak yang minat jadi cameraman sekolah. Hes only 14, budget not more than rm1,500

Thanks.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 06:46 PM | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Nak jadi photographer ke cameraman?  Tp cameras sekarang boleh record video.  Akak tak sure la pulak harganya tapi menurut techradar, ni la best-entry level DSLRs:

1. Nikon D3400
2. Canon EOS Rebel T7i / EOS 800D
3. Nikon D5600
4. Nikon D3300
5. Canon EOS Rebel T6i / EOS 750D

Be ready la utk pecahkan tabung bila dia start nak kumpul lenses pulak.  Satu lens tak cukup.  And bila dia dah pandai, dia akan rasa nak upgrade camera.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2018 01:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 13-2-2018 06:46 PM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Nak jadi photographer ke cameraman?  Tp cameras sekarang b ...

Walaikumsalam sis.
Nak jadi photographer... eh entah macam mana pulak tertaip cameraman pulak hari tu

Thanks for the info... nanti i check sesatu list yang sis bagi tu.

Hari tu dia dah tunjuk Canon.. tapi i nak tengok la yang lain2 juga.

Minat dia ni boleh la jadi alasan i suruh dia berjimat cermat kalau nak tambah perisa gadget bagai.. mak mampu bagi yang basic je la.. hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 08:47 AM | Show all posts
sarahmirza replied at 16-2-2018 01:29 AM
Walaikumsalam sis.
Nak jadi photographer... eh entah macam mana pulak tertaip cameraman pulak har ...

Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Satu lagi... Insya Allah dia akan belajar tanggungjwb jaga brg.  Jgn letak merata, even kat rumah.  Kat luar apatah lagi - gantung je la kat leher.  And jgn bagi sebarang org guna.  Walaupun ada warranty, jenuh juga nak turun naik kedai pi repair.

Good luck to ur kid, sarahmirza!  Welcome to the photography world.  Semoga dgn adanya camera, dia akan melihat betapa indahnya alam ciptaan Allah swt.  Semoga bertmbhlah imannya dan menjadi anak yg soleh/solehah.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2018 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 18-2-2018 08:47 AM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Satu lagi... Insya Allah dia akan belajar tanggungjwb ja ...

Thanks sis
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083372s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list