Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2038
View
36
Reply

How to handle krisis mak mertua and maid

[Copy link]

Author: farlis       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-2-2018 12:45 AM | Show all posts |Read mode
Hellooo uols.. I tgh pening, sana mother in law, sini maid. Senang cerita mil i x penah berkenan dgn maid i. Ada ja yg x berkenan di mata dia. Now, maid yg ada dgn i ni maid ke 4. Sebelum2 ni, i n hubby blh ja pejam mata, pekakkan telinga isu mil-maid ni. Tapi dgn isu mil-maid skrg ni, betul2 buat i stress. Mil-maid ada gaduh besar plak.. Mmg la kalau blh nk sebelahkan mil, tapi bila tgk cctv, plus citer dr anak2 i,  punca gaduh besar sbb mil provoke maid i kow2. Kejadian berlaku waktu i n hubby gi short trip berdua. Maid i diam ja la awal2 tu, tp mil i provoke to the max, smpi maid i terkasar bhs. Kow2 punya gaduh. Maid i lari masuk bilik, kunci pintu. Mil lagi membara, smpi ketuk2 pintu bagai. End up, mil i blk kg immediately. Aduhaiii

Maid i smpi ckp nk berenti keje sbb x tahan kena marah/maki kow2 dgn mil i. Ikutkan antara maid2 i sblm ni, thia is the best maid yg ktorang ada. Keje tip top etc, cuma style dia ckp ni style cina bukit org ckp, style ckp macam menjerit. Kalo sapa tak biasa, mmg org ingat dia kurang ajar. But, i mmg tgh slowly train dia la. Dah almost one year keje dgn ktorang. Antara maid yg pengemas, senang di ajar.

Ada sapa2 pernah lalu kes mcm ni tak??
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2018 02:16 AM | Show all posts
Berhentikan your maid, jadikan your mil your new maid....bayar dia the gaji you paid the maid...settle

Ok next.....


Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2018 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
maid tu memang nak berkhidmat utk tt

mil tu memang datang sekali sekala

xperlu la dengar cakap mil
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2018 12:28 PM | Show all posts
onexox97 replied at 10-2-2018 09:46 AM
maid tu memang nak berkhidmat utk tt

mil tu memang datang sekali sekala

Itulahh.. Nk blk kg nak angkut maid pun dh serba salah. Mil dh ckp aku haramkan maid drpd pijak umah aku. Mil, mmg xkan jejak la umah ktorang ni.
Isu yg mil gaduhkan dgn maid iau remeh ja. Maid panggail bapak dgn ibu, mil ckp x blh, kena panggil tuan n puan. Ni dah hubby n mil perang dingin. Call x berjwb. Org laki plak ada ego dia sendiri.

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2018 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Acah2 tuan and hamba sangat mil tt tu.Klo maid tu bekerja elok sian dia nanti lama2 dia fed up sebab ada je gak kena di mata mil pastu takut satu ari nanti dia buat keje tak ikhlas n rosakkn barang2 or anak pasal geram kat mil.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2018 01:44 PM | Show all posts
isu mcm ni baik awk pegi tanya blogger diana ishak.. dia mmg teror bab2 mil & beberapa maid
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2018 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
maaanakautahu replied at 10-2-2018 02:16 AM
Berhentikan your maid, jadikan your mil your new maid....bayar dia the gaji you paid the maid...sett ...

Hahahhahahahah. Tp nape mak mertua suke perangai mcm ni? Mintak jauh la i esok jd MIL mcm ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2018 10:50 PM | Show all posts
Edited by farlis at 11-2-2018 10:53 PM
beautifulliar replied at 11-2-2018 01:07 PM
Acah2 tuan and hamba sangat mil tt tu.Klo maid tu bekerja elok sian dia nanti lama2 dia fed up sebab ...

Exactly.. Mmg maid dh ckp nekad nk berenti sbb isu gaduh ni. Ada la few things yg x patut mil sentuh. Itu yg we all stress, mil yg create isu smpi maid nk berenti. Xde maid, bkn mil yg blh tolong (infacts i mmg xkn laa mintak tlg mil).
Dh i plak kena slow talk dgn maid. Hubby try deal dgn mak dia. Tapi tulahh.. Call x berjwb.. Seb baik la maid cool down lps tu. Cuma jd x best la kan..



Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2018 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by beautifulliar at 11-2-2018 11:07 PM
farlis replied at 11-2-2018 10:50 PM
Exactly.. Mmg maid dh ckp nekad nk berenti sbb isu gaduh ni. Ada la few things yg x patut mil sent ...


Taktau nape bila baca kisah mil sis otomatik meols terbayangkn azizah mahzan hahah ala2 mil from hell suka gaduh ngn anak menantu..tk dpt anak menantu,ngn maid pn skali dibuat gaduh.Sudahnya kita plk kt tengah2 tktau nk sebelahkan sape sebelah sini org luar,sblh sana family plk.

Tp mmg tak patut la mil uols berperangai gitu,sian maid.cube terus terang kt mil apebende yg tak puas ati sgt klo org tu buat keje tiptop kt mata org lain,nape kt mata mil sorg je yg tak berkenan..mksdnya mil tu yg problem.

Lagi satu mmg la kita bayar gaji maid tu utk buat kerja tp jgn la layan mcm hamba sian lyn la sebagai sesama manusia aslkan dia takde buat2 bnda salah.Cuma memang kena ada gap antara majikan ngn maid utk wujudkn rasa hormat dlm bekerja tu.Klo mil uols smpai thp kejar pintu bilik maid gaduh gitu klo meols jd maid tu kompem mil uols dah bg mil silambam sbb meols geram.Nk bgaduh sgt kan,meh bg silambam pdhl uols yg byr gaji bkn mil tu aha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2018 06:45 AM | Show all posts
beautifulliar replied at 11-2-2018 11:05 PM
Taktau nape bila baca kisah mil sis otomatik meols terbayangkn azizah mahzan hahah ala2 mil from ...

Dgn anak menantu tu sbb ktorang x amik port sgt, jarang jumpa, walaupun bertebaran seantero dunia sok sek sok sek. I mmg penah di cop lyn mil mcm maid sbb kes i lps msk x basuh pinggan. Pd hal, i blk koje x tuko baju, terus berdesup masuk dapo msk. Nk kejor maghrib. Tak mintak pun mil basuh. Serik i. Dpn kita x ckp apa2, elok mcm biasa bersembang gelak2 mcm biasa. Ada sekali tu, nk msk utk bukak puasa, maid i salah psg blender, habis plan i nk msk. I bebel2 pd maid sbb penat kut n terpaksa msk benda lain. Esok pg i g keje, mil cabut blk kg, call hubby i nangis2 ckp i marah dia. Pd hal waktu berbuka elok ja mkn semeja gelak2 bagai.

Lynn i pd maid, mmg mcm biasa. Time mkn, duduk semeja, well no big issue for us. Kluar shopping, belikan baju, kasut, handbag etc. Tgk keperluan maid. Kita lyn baik, dia pn baik. So far, i dh byk trip honeymoon since ada maid ni. Lg pn anak2 dh besar2, xde baby.

Cuma makcik2 belah hubby dh kena sound direct dgn hubby bila diorng cuba sampaikan aduan mil psl maid or anything psl ktorang. Jaw hubby, ini family kami, tau la kami nk handle sendiri.

Mil i mmg tinggal solo kt kg, mmg sll ajak duk sekali. Plg lama 2 minggu ja bertahan duk umah anak2. So far, umah ktorang ja la yg dia lepak lama. Anak2 lain xde plak. Yg sll bwk holiday pn ktorang. Cuma bila ada maid, dia cari psl dgn maid time travel tu, ktorang mcm trauma. Potong mood holiday.

Anak dia mmg sll dh slow talk, end up merajuk, amik kunci kete. Mil i mmg blh drive jauh2 lg. 3-4 jam tu mmg no hal la.  
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2018 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 12-2-2018 06:45 AM
Dgn anak menantu tu sbb ktorang x amik port sgt, jarang jumpa, walaupun bertebaran seantero dunia  ...

ohohoho bertabahla tt
anggapla dia menuju fasa kenyanyukan
tapi kita memang boleh hadap
tapi maid memang payah la nak faham
nak faham mil lagi payah sebab dia sentiasa rasa dia betul
begitulah biasanya
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2018 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
I dulu pakai maid gitulah. Bukan kata mil, ipar2 pun gitu. Tp Ngan mil takde gaduh2 cuma mil cakap belakang je lah. Ngan ipar i pernah bergaduh. Pprt lah sgt ipar i nak gaduh2 nganmaid. Maid bukan nya hamba.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2018 12:12 AM | Show all posts
kuihbakar replied at 12-2-2018 11:27 AM
I dulu pakai maid gitulah. Bukan kata mil, ipar2 pun gitu. Tp Ngan mil takde gaduh2 cuma mil cakap b ...

I x phm knp ada setengah mentaliti anggap maid mcm hamba. I salute sbb diorng tinggalkan famili merantau jauh. Pd i, kita lyn org baik, diorng pn lyn kita baik. Kalau sebaliknya, terpulang pd diorng lah.

My mom ok ja dgn maid i, ada sekali i g holiday, maid i tinggal dgn my mum kt kg, bkn dgn my mum je dia kamceng, dgn jiran2 pun dia baik.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 09:26 AM | Show all posts
maaanakautahu replied at 10-2-2018 02:16 AM
Berhentikan your maid, jadikan your mil your new maid....bayar dia the gaji you paid the maid...sett ...

setuju!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 02:03 PM | Show all posts
setiap kali mil marah, bagi pampasan kat maid.. settle...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 09:24 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 11-2-2018 02:33 PM
Hahahhahahahah. Tp nape mak mertua suke perangai mcm ni? Mintak jauh la i esok jd MIL mcm ni

Hang will not be as bad I'm sure...cuma you will just be mil from hell...


Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
MIL TT ni mesti dulu di usia muda sampai sedikit tua dilayan bagai maid oleh suami & anak2nya...

Sudahnya bila anak ada maid, dia pula acah2 tuan besar punya hamba di rumah.

I tulis ikutkan pengalaman... biasanya begitu. Orang yang biasa terasa dirinya hamba ni, bila ada maid anggap maid tu bagai hamba. Maid tu kalau boleh sedikit kelemahan pun dijadikan modal memburukkannya.. seolah tak tau bahwa setiap manusia itu pasti ada kekurangannya.

Soalnya sekarang, siapa yang perlukan maid? Kalau TT perlukan maid, abaikan aje lakonan MIL tu.. patutnya sedar diri kot datang sekejap2 rumah anak, hal maid ni tak payah masuk campur. Nak marah maid pun, takat komplen kat majikannya (TT & suami) sudah la..

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
maaanakautahu replied at 19-2-2018 09:24 AM
Hang will not be as bad I'm sure...cuma you will just be mil from hell...

{:1 ...

Ala doa la yg molek2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2018 12:17 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 19-2-2018 10:56 AM
MIL TT ni mesti dulu di usia muda sampai sedikit tua dilayan bagai maid oleh suami & anak2nya...

...

I ok ja sbb mil dtg sekali sekala. Cuma x bestnya hubby n mak dia la dh jd perang dingin. I ckp gak, buruk2 pun mak awak jugak.. Jgn la sama2 keras kepala. Beralah la sikit. Ni nk blk kg pun dh jd serba x kena.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 19-2-2018 12:17 PM
I ok ja sbb mil dtg sekali sekala. Cuma x bestnya hubby n mak dia la dh jd perang dingin. I ckp ga ...

Kalau maid okay, pujuk la stay dengan u lagi.
Balik kampung mertua tak payah bawa maid.
Kira macam uoll balik kampung, dapat juga maid rehat lama sikit.
I dulu pun macam tu.. jarang bawa maid jalan merata..
Kalau kami keluar lama lebih 3 malam baru kami bawa atau hantar maid balik rumah my mak.
Setakat 1-2 malam, biar aje dia rehat kat rumah jadi mem pulak.
Hahaha
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083757s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list